LAPSEN KURITTAMINEN

Luin ihanan Iinan kirjoituksen ”sä et ansainnut sitä”. Postaus kertoi  mielipiteitä lasten ruumiillisesta kurittamisesta. Kirjoitus herätti heti ajatuksia lapsen kasvatuksesta ja rankaisemisesta ja halusin itsekin heti kirjoittaa aiheesta.

Lapsen rankaiseminen fyysisesti on ollut laissa kielletty jo yli 30-vuotta. Kuitenkin vielä omassa lapsuudessani luunapit ja tukkapöllyt olivat monien vanhempien mielestä ihan sallittu jos lapsi oli tottelematon. Itse sain ruumiillisen kurituksen pari kertaa lapsuuden aikana kun olin ollut erityisen tuhma. Siitä ei traumoja jäänyt, mutta muistan kuitenkin miten huusin, riuhdoin ja itkin.

En koskaan, en koskaan halua rankaista fyysisesti omaa lastani. Luunappi, tukkapölly, saati sitten perseelle lyöminen vyöllä on täysin arvomaailmaani vastaan.

Lasta pitää kasvattaa, ei kurittaa. Lapsella pitää olla kuri ja rajoja. Lapsella pitää olla käytöstavat kunnossa.

Meillä huudetaan, rakastetaan, itketään ja nauretaan. Näytetään tunteita. Meillä lapsi viedään jäähylle tai viedään rakas lelu takavarikkoon mikäli ei vanhempia totella. Vanhempien on oltava vanhempia, ei pelkkiä kavereita. Mitään vapaata kasvatusta en tue. En halua kasvattaa ostarilla mummoja potkiskelevaa kuritonta hunsvottia. En halua kasvattaa lasta, jolla ei ole käytöstapoja, joka ei kunnioita muita eikä mitään. Mutta ne tavat; miten kasvattaa ja millä keinoilla. Tapoja on muitakin kuin fyysinen satikuti.

Vanhemman tärkein tehtävä on kuitenkin olla lapselle se turva. Tuleeko Äidistä tai Isistä kovin turvallinen olo jos pienen kiukuttelun jälkeen käydään vitsa ja lyödään kannikat punaisiksi?

Vaikka ruumillinen kurittaminen on laissa kielletty, sitä ilmenee valitettavasti vieläkin ja se on monen mielestä vieläkin ihan ookoo. ”Koska eihän niille lapsille ennenkään traumoja jäänyt”, ”ihan terve minustakin tuli”. Lapsetkin on erilaisia. Jos sinulle, joka koit ruumiillista kuritusta ei jäänyt traumoja, ei tarkoita sitä että jälkikasvullesi ei niitä jäisi.

Lapsen kurittaminen fyysisesti on kuvottavaa. En suvaitse myöskään jos lapseni lyö ketään. Väkivalta on aina väärin.

Monet hyväksyvät lapsen kurituksen 2017 luvullakin. Itse en sitä hyväksy, enkä tule hyväksymään. Hyväksytkö sinä? Onko sinua kuritettu fyysisesti lapsena? Mitä ajatuksia ne nyt herättää?

SEURAA MAMAA FACEBOOKISSA / INSTAGRAMISSA / BLOGLOVINISSA

Kommentit (7)
 1. Meillä kans huudetaan, vaikka siitä tulee välillä tosi paha mieli. Uhmatuhma yleensä vasta sitten havahtuu esim syömään kutsuun kun korottaa vähän ääntä, johtuuko sitten siitä ettei kuuntele vai ei tottele, en tiedä. Fyysistä kuritusta en tue millään lailla, paitsi esimerkiksi jos on lyömässä koiraa tai tekemässä muuta ääliömäistä niin saatan napata tiukkaan syliin ja selittää ja komentaa, mutta lyöminen ja tukistukset on kyllä nounou. Tasan kerran oon napannut sormille luunapin, mutta sekin oli lähinnä hänen oman turvallisuuden kannalta parempi, kun työntää käsi kuumalle levylle. Kyseenalaista kyllä, mutta meillä esimerkiksi menee välillä niin kierroksille että pakko ottaa kiinni ja pidellä että rupeaa kuuntelemaan ja rauhoittumaan, loska jos menee kierroksilla niin pelkällä puheella ei saa mitään kontaktia. Tosin kiinnipito ei ole fyysistä, vaan lähinnä tiukasti sylissä pitämistä että rauhoittuu.

  Ihana postaus. Mulla niin vituttaa nuo ”koska ei ennenkään”.

  1. Tiina / Fit Fat Mama
   25.6.2017, 21:06

   Joo meilläkin kyllä ääntä käytetään :D. Oma temperamentti vaikuttaa toki siihen ja normaali puheäänikin miulla ei oo mikään hiljaisin hissukka…tiukkaan syliin tottakai saa ja pitää tollasessa tilanteessa ottaakin.

   Kiva kun tykkäsit 🙂 ja niimpä, ”ei ennenkään” on aika surkea veruke..

 2. Hyvä kirjoitus!

  Oma lapseni on vasta sylivauva, joten itse ei ole vielä tarvinnut kuria pitää sanan varsinaisessa merkityksessä, vielä on vaan pesitty ja pussailtu 😁

  Mutta fyysistä kuria (tai mielestäni voi sanoa pahoinpitelyä) en salli missään muodossa. Tiukan sylissäpitämisen ymmärrän, jos on haastava lapsi. Esimerkiksi monia erityislapsia voi joutua rauhoittelemaan aika rajunkin näköisesti kiinnipitämällä sylissä.

  Omat vanhempani eivät sallineet fyysistä kurinpitoa ja puhumalla/jäähyillä/viemällä lelun tms saivat kasvatettua kuusi hyvätapaista ja normaalia aikuista. Toki lapsena riehuimme välillä ja vedimme toisiamme tukasta, mutta ketkä sisarukset ei?? 😁 mutta oikeasti typerään/vaaralliseen käytökseen reagoitiin kurilla ja pienestä pitäen oli selvää, että vaikka kotona sai välillä ”riehua” ja purkaa energiaa, niin kodin ulkopuolella piti aina olla nätisti ja kohtelias.

  Yhden kerran olin todella tuhma (ehkä noin 5v) ja pukkasin vauhdikkaasti pyörällä ajavan siskoni kumoon kivisellä tiellä, koska olin harmissani kun en itse osannut ajaa. Siinä olisi voinut käydä todella huonosti. Silloin isäni hermostui ja uhkasi hakea vitsan. No ei oikeasti hakenut, kun ei meillä sellaista käytetty, mutta muistan kuinka se pelotti ja tuo tapaus on jäänyt vahvasti mieleen herkälle lapselle. Voin vaan kuvitella kuinka ahdistunut sellainen lapsi on, johon vitsaa käytetään?! Meillä tuo juttu juteltiin läpi ja isäkin pyysi anteeksi uhkailuaan, kun säikähti vaan niin paljon siskoni puolesta. Itsekin ymmärsin kyllä tehneeni typerästi.

  Ärsyttää nuo ”kyllä ennenkin näin tehtiin..”.. ei ennen ollut kaikki paremmin vaikka niin luullaan.

  1. Tiina / Fit Fat Mama
   25.6.2017, 21:09

   Kiitti Sussu :). Joo tiukka sylissä pitäminen joissain tilanteissa on ihan oikeutettua ja lapsen turvallisuudenkin takia hyvä. Sitä en pidä mitenkään fyysisenä kurittamisena, kun siinä tarkoitus on saada kuitenkin lapsi rauhoittumaan.

   Tuo on ollut tosi hienosti siun isältä toimittu kun hän on jutellut tilanteen sen jälkeen läpi. Mekin otetaan Eetun kanssa monesti yhteen ja saatetaan ihan huutaa molemmin puolin, temperamenttia kun kummallakin on, mutta just tuo että keskustelee tilanteen läpi ja pyytää tarvittaessa anteeksi 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *