Fit Fat Mama
Fit Fat Mama

Kokeilussa CrossFit!

Ennakkoajatus crossfitistä miulla oli kolkko sali jossa roikkuu köysiä katosta ja meininki on kuin vankilassa treenattaisiin. Kun ystäväni pyysi minua kokeilemaan lajia, lähdin tottakai mukaan, vaikkakin hieman jännittäen. Entä jos en osaa mitään?

20140901_16061920140901_160729

Joensuussa crossfitiä tarjoaa Fittari. Crossfittiä lähdetään yleensä harrastamaan suorittamalla ensin alkeiskurssi jonka jälkeen pääsee varsinaisille crossfit -tunneille. Fittari järjestää nykyisin myös Open Arena-tunteja jolla siis itsekin olin. Tunneille pääsee siis ilman kurssin suorittamista.

20140901_160259

Pukkarissa jännitti ja spämmäsin ystävääni kysymyksillä kysymysten perään. Kävelin saliin jossa näkyi kahvakuulia, salilaitteita, bokseja ja tankoja. Olo oli niiin aloittelijalla että terve. Salille mennessä tiedän tasan tarkkaan mitä teen ja voin tarvittaessa helposti soveltaa. Nyt tuntui niin oudolta kun ei tiennyt yhtään mitä odottaa. Tuli fläsbäkkinä mieleen ensimmäiset salikäynnit kun en tiennyt yhtään mitä pitäisi tehdä.

20140901_160719 20140901_160743

Alkulämmittely tehtiin sellaisella painopallolla vai mikä sen oikea termi nyt onkaan. Palloa pyöriteltiin eri suuntiin joka kävi kivasti olkapäihin, tehtiin punnerruksia, kyykkyjä jne. Jo alkulämpän jälkeen hiki virtasi ja mietin, miten tulen selviämään itse treenistä. Tuli yllätyksenä se, ettei ohjaaja itse tehnyt ”mitään”. Näytti vaan miten liikkeet tehdään.

lähde
lähde

20140901_16070920140901_161251

Koska olin ensikertalainen, ensimmäinen liikesarja tehtiin miulle sovellettuna. Osaavat tekivät raakaa rinnallevetoa ja mie tein burpee-sarjaa. Burpee jonka jälkeen hypättiin boxille sen toisella puolelle. Toisella puolella uusi burpee ja takaisin hyppy boxilta toiselle puolelle. Kummallekin puolelle tuli 3 burpeeta, eli yhteensä 6. Burpeiden jälkeen loppuaika piti hyppiä hyppynarulla. Huh huh!!! Voin kertoa, että pikkasen meinasi henki loppua kesken. Miulla oli vielä nuha ja hapen ottaminen ei ollut niin iisii mitä normaalisti. Kierroksen jälkeen pidettiin minuutti lepoa ja uusi kierros. Settejä oli yhteensä 6. Jo puolivälissä tuntui etten jaksa ja alkoi jo ärsyttää koko burpee. Niin rankkaa. Tekniikka alkoi kusea jossain vaiheessa kun olin niin poikki, mutta jaksoin kuitenkin loppuun asti. Setin jälkeen oli kyllä aikamoinen voittajafiilis!

Toinen setti oli huomattavasti kivempi:

Ensin tangolla tehtiin 5kpl thrusteria.

Sen jälkeen 3kpl leuanvetoja (ite tein avustettuja kuminauhan kanssa)

20140901_170111 20140901_170115

Ja viimeisenä 7kpl istumaannousu vatsoja. Kierroksia tuli yhteensä 10!! Välissä ei ollut yhtään varsinaista taukoa, teki niin nopeasti kuin itse pystyi.

20140901_160702

Crossfitissä oli nimenomaan sitä tekemisen meininkiä. Tehdään perkele eikä kysellä! Nyt en kyllä yhtään ihmettele crossfit harrastajien lihaksikkaita reisiä ja muhkeita pyllyjä :D. Kaikki liikkeet olivat kokonaisvaltaisia ja rasittivat montaa eri lihasryhmää yhtä aikaa. Ei mitään piiperrystä, vaan kunnon treeniä!

Crossfit oli rankkaa. Hemmetin rankkaa. Monta kertaa tuli olo etten jaksa, mutta en ole mikään luovuttaja. Kivaa vaihtelua salitreenille ja haluan joskus käydä kokeilemassa uudelleen :).

Tämä ei ollut mikään yhteistyjutska, halusin vaan kertoa oman kokemukseni miltä crossfit tuntui. Kanssatreenarit saattoi katsoa, että mitä tuo tyttö kuvia räpsii :D.

20140901_162829

”Haastattelin” myös crossfittiä harrastavaa ystävääni:

Miten pitkään olet harrastanut crossfitiä?

-Noin vuoden

Miksi päätit lähteä kokeilemaan crossfitiä?

– Näin mainoksen jossa oli crossfitiä ja se näytti kivalta. Fittarilla alkoikin sitten tunnit ja päätin mennä kokeilemaan.

Mikä on crossfitissä parasta?

– Se, että huomaa kehittyneensä. Jaksaa tehdä isommilla painoilla

Kehittyykö lajissa nopeasti?

– Joo! Jaksan tehdä paljon isommilla painoilla kuin alussa.

Kenelle suosittelet crossfitiä?

Oikeastaan kaikille, koska lajissa kehittyy. Jos on ongelmia, annetaan tarvittaessa tilalle uusi liike. Jonkinlainen pohjakunto olis hyvä olla. Alussa olin itekin ihan käsi! Tuntui ettei jaksa mitään.

Miten liikuit ennen crossfitiä?

Salilla, pumpissa, rpv:ssä ja muissa jumpissa.

Oletko itse kokeillut crossfitiä? Mitä tykkäsit?

-Tiina

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.