Imetyskokemus kahden lapsen kohdalta

Imetysviikko 2019 kunniaksi halusin tulla jakamaan omat imetyskokemukseni kummankin lapseni kohdalta.

Kun esikoinen syntyi, olin 24-vuotias ja mitään aikaisempaa mielipidettä imetyksestä ei ollut. Sen tiesin, että julkisesti en halua tissejä esitellä kuten silloin imetyksen koin olevan. Kun lapsi syntyi, imetyksessä nousi kuitenkin esiin monta outoa asiaa joita ei neuvolassa tai missään muualla oltu koskaan kerrottu. Olin ystäväpiirini ensimmäinen jolle tuli lapsia, eikä nettiryhmää lukuunottamatta ollut vertaistukea jolta kysyä apua.

Imetys yllätti monella tavalla; kun maito nousi ja tissit muuttui a-kupista varmaan c-kuppiin ja hinkit oli täynnä maitopalloja oli vähän whaaat olo. Muistan kun istuin kaalinlehdet tisseissä olohuoneen sohvalla hikisenä, koska kyllä; itsellä alussa hormonit aiheutti järkyttävää hikoilua. Kaukana oli seesteisen näköiset lehtiset joissa äiti istuu imettämässä katsoen rakastaen pienokaistaan.

Esikoisen kohdalla imetysasentojen löytäminen oli myös hankalaa. Osasin imettää ainoastaan kyljellään hankalassa asennossa ja lihaskipugeeli oli ahkerassa käytössä kun joka paikkaa särki.

Aina jos meille tuli vieraita, menin toiseen huoneeseen imettämään. Julki-imetin ainoastaan Kreetan lomalla esikoisen ollessa 8-kuukautta.

Esikoinen söi alusta asti myös pulloa. Muistan vieläkin ensimmäisen kerran kun kokeiltiin hänelle korviketta. Kavereita oli käymässä ja en halunnut imettää heidän läsnäollessaaan, joten lämmitin korviketta.

Pullo helpotti monta asiaa; mies sekä muut pystyi ruokkimaan minun lisäksi vauvaa. Olimme ensimmäisillä treffeillä esikoisen ollessa parin kuukauden ikäinen. Vauva nukkui koko ajan, eikä edes huomannut meidän olleen poissa.

Tissi ei ollut koskaan esikoiselle mitenkään erityisen tärkeää, vaikka loppujen lopuksi imetin viikkoa vaille vuoden ikäiseksi. Imetys oli vaan mukana arjessa ilman sen ihmeellisempiä mietintöjä. Ensimmäinen tavoite imetyksen suhteen oli 3-kuukautta koska siskonikin oli tissitellyt sen verran. Seuraava steppi oli 6-kuukautta ja sen jälkeen en miettinyt mitään ”steppejä”. Halusin itse lopettaa vuoden tietämillä ja lopetus sujui ilman ongelmia. Muistan vieläkin viimeisen tissittelyn; makasin vauvan kanssa sängyllä imettäen ja esikoinen katsoi minua silmiin. Ihan kuin hän olisi ymmärtänyt, että se on loppu nyt. Ihmettelen todellakin kuinka helposti homma sujui. Johtuu varmasti siitä kun alusta asti myös pullo oli mukana.

Kun toinen lapsi syntyi, olin asettanut tavoitteeksi imettää vähintään vuoden. Halusin toimia osin samoin kuin esikoisen kanssa, mutta osittain toisin. Halusin pystyä olemaan rennompi julki-imetyksen kanssa ja halusin, että myös toinen lapsi syö tissin lisäksi pulloa. Toinen näistä toteutui ja toinen ei.

Kuopukselle tissi oli heti alusta asti erittäin tärkeää. Jotenkin pulloon harjoittelu unohtui ja ensimmäisen kerran kokeiltiin neidin ollessa pariviikkoinen. Ihmettelin kun hän otti muutaman imun, mutta sen jälkeen ei suostunut ottamaan ollenkaan. Mietin, että kyseessä on varmaan vaan uuden asian ihmettely ja seuraavalla kerralla se onnistuu. No eipä onnistunut. Hän ei vaan suostunut ottamaan pulloa. Yritetttiin istualtaa, seisaaltaan, kävellessä, hytkytellen. Niin, että puristettiin maitotippa tuttipäähän, pelkällä tuttipäällä ja ihan kaikki mahdollinen. Tissi oli ainoa jota hän suostui ottamaan.

Täysimetys tuli siis minusta riippumattomista syistä. Olisin todellakin halunnut, että myös pullo olisi kelvannut. En henkilökohtaisesti ymmärrä niitä, jotka arvostelevat osittais tai pullovauvoja; siinä pääsee kaiken puolin helpommalla kun myös muu kuin Äiti voi ruokkia lasta.

Alussa olin itse vauvakuplassa, enkä edes halunnut olla poissa vauvan luota sekuntiakaan. Kävin jälkitarkastuksessa ilman vauvaa ja se oli ensimmäinen kerta poissa hänen luotaan n. tunnin. Hän oli huutanut koko sen ajan kun olin poissa. Piti vain opetella elämään arkea niin, että siellä missä minä, siellä vauva. Kävin kampaajallakin niin, että vauva oli mukana. Ensin se oli ihan ookoo, mutta jossain välissä se rupesi jo ahdistamaan. Olisi halunnut edes hetken omaa tilaa, mutta se ei ollut mahdollista.

Julki-imetin toisen lapsen kanssa hänen ollessaan 2-viikkoinen. Oltiin hoplopin avajaisissa jossa menin kauimmaiseen nurkkaan imettämään. Sen jälkeen imetin mm. linja-autossa, ostoskeskuksessa ja vaikka missä. Imetin, koska neidillä oli nälkä/tai joku muu harmi ja pienempi paha oli mennä omalle epämukavuusalueelle ja tissitellä kuin huudattaa lasta. Kuopus ei nimittäin suostunut syömään tuttiakaan.

Toiselle lapselle tissi oli siis alusta asti todella tärkeää. Olihan se tärkeää ja ihana hetki itsellekin, mutta ei läheskään niin tärkeää kuin lapselle. Pitkitin imetystä ihan lapsen takia. Taustalla oli toki myös sekin, että tiesin tämän vauvan olevan 99% viimeinen. Tuntui haikealta kun tiesin, ettei tämä enää toistu.

Toista lasta imetin tarkalleen 1-vuoden 10-kuukautta 2viikkoa ja 6-päivää. Melkein tuplat mitä esikoista. Lopetus toteutettiin niin, että mies jäi lasten kanssa mökille muutamaksi päiväksi.

Kummankin lapsen kohdalla imetystarinani oli erilaiset ja kumpikin kokemus kasvatti. Olen tyytyväinen kumpaakin imetykseeni kokonaiskuvaa ajatellen. En koe olevani millään lailla parempi äiti kuin he, jotka eivät ole imettäneet. Olen elänyt tilanteen mukaan ja vaikka varsinkin toisen lapsen kohdalla homma oli aika rankkaa, niin se oli silloin. Aikansa kutakin.

Kuten esikoinen totesi : siun supervoima on tissit kun niistä tulee maitoa. Supervoimani oli imetys ja nyt sen aika on loppu.

Hyvää imetysviikkoa kaikille!

Poikkesiko sinulla ensimmäisen ja toisen lapsen kohdalla imetystaipale?

Lue myös

Imetyksen lopettaminen (esikoisen kohdalla)

Imetyksen vähentäminen 

Taaperon imetyksen lopettaminen

SEURAA MAMAA
Facebookissa / Instagramissa

Kommentit (2)
  1. Mulla esikoinen syntyi yli kuukauden etuajassa ja oli alle 2 kiloinen, siinä sitten tuli kyllä koettua kaikenlaista nenämahaletkusta lähtien! Mutta siitä huolimatta sain kuin sainkin Imetettyä häntä 1v 4kk ja lopetus tuli silloin hänen puoleltaan ☺️ Nyt minulla on 2kk ikäinen pienokainen, joka syntyi täysin ajallaan, niin on lähtenyt aika eri tavalla imetys käyntiin, toivon että myös jatkuu hyvin ja niin kauan, kuin itsestä tuntuu luonnolliselta ja Hyvältä ❤️ Julki-imetys mennyt aika lailla samalla tavalla kuin sinullakin. Esikoista imettelin usein ”piilossa”, mutta nyt jos vauvalla iskee nälkä, niin olen miettinyt että paikka kuin paikka, niin luonnollista tämä on eikä pitäisi ketään häiritä.

    1. Voi että teillä on ollut sitten hurjempi alku vauvalla :(. Tosi hienoa, että imetys onnistui hurjasta alusta huolimatta <3.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *