Fit Fat Mama
Fit Fat Mama

Imetys -nämä asiat yllätti

Esikoista imetin viikkoa vaille vuoden.Tissin lisäksi hän söi tarvittaessa pulloa moitteetta alusta asti. Toinen vauva ei ole koskaan syönyt tuttipulloa, vaan ravinto tulee tissimaidosta sekä nykyisin myös kiinteästä ruuasta. Imetykseen liittyy paljon asioita joista ei etukäteen kerrottu ja esikoisen imetysaikana olin varsinkin että wtf ; eikö se olekaan sitä, että tissi suuhun ja thäts it?   Nämä asiat yllätti imetyksessä toisen lapsen kohdalla;

Maidon ruiskuaminen ja tissien täyttyminen.

Eetun kohdalla en ollut näin maitoisa jos voi sanoa. Kohta 8-kuukautta buubsihommia takana ja vieläkin välillä ruiskuaa ja paidasta tulee maito läpi. Ja se kipu kun tissit on pinkeänä. En muistanut sen tekevän niin kipeää jos maitoa täyttyy liikaa. Onneksi överitäyttyminen on laantunut mitä se ensimmäiset kuukaudet oli, mutta varsinkin jos syön herkkuja liikaa, niin tisseistä tulee maitopommi.

Olen imettänyt julkisesti

Odotusaikana googlettelin kaikenmaailman imetyssuojia,liinoja ja liibalaabaa,mutta mitään en hankkinut. Harso tai normaali käyttöhuivi on ollut riittävä suoja. Tai ihan käsi tissin päällä. Olen imettänyt mm.linja-autossa,parkkipaikalla ja prisman leikkipaikalla. Esikoisen aikana julki-imetin ainoastaan kaksi kertaa ulkomailla; eli aika iso ero edelliseen vauvavuoteen.

Miten paljon oma ruoka vaikuttaa maitoon

Esikoisen kohdalta muistin, etten voinut syödä alussa suklaata isoja määriä. Punajuuri, kaali, mausteiset ruuat, suklaa (sekä kaakao esim. mokkapaloissa) ja ruisleipä kävi neidin mahaan alussa. Outoa, että syöty ruoka vaikuttaa niin paljon. Nykyisinkin liian mausteinen ruoka on no no. Huomasin myös neidin suuttuneen kun söin mustapapu-kikhernetäytteisiä tortilloja. Onneksi suklaata ja ruisleipää voin nykyisin syödä normaalisti!

Että se voikin mennä ilman suurempia ongelmia

Muistan miten perseestä imetys aluksi oli esikoisen aikana. Imetysasentojen hakeminen oli hankalaa ja alussa piti syöttää vain kyljellään makaamalla. Hartiat, selkä ja koko akka oli niiiin jumissa ja kipeä. Miinan aikana alusta asti olen onnistunut imettämään ihan istualteen, seisaaltaan, kävellessä ym. Kyljellään syötän ainoastaan yöunille laittaessa ja yön aikana.  Eetun aikana imuotekin oli muistaakseen hankalaa jonkinaikaa ja piti pelleillä hetki rintakumien kanssa. Hermot meni niihin totaalisesti ja heitin ne hiiteen. Nyt mitään hilavitkuttimia ei ole tarvinnut hankkia. Esikoisen aikana tein imetyksen suhteen välitavotteita; ensin 3-kuukautta, sitten 6-kuukautta. Puolen vuoden jälkeen homma alkoi mennä helpommin ja lopetin välitavotteiden tekemisen. Esikoisen kohdalla rintaraivareita oli myös paljon useammin.

Miten sitovaa se on 

Totaalisesti sitovampaa kuin esikoisen aikaan, koska Miina ei syö edelleenkään tuttipulloa –olen jo tosin heittänyt hanskat tiskiin sen asian suhteen.

Miten tärkeää se on

Tissi on vaan niin tärkeä ja pop neidille. Sillä saa rauhoitettua lähes tilanteen kuin tilanteen.

Imetystä takana kohta 8-kuukautta ja ajatuksena jatkaa ainakin sinne vuoden ikään asti. Takarajaa omalle imetykselle pidän 2-vuotta.

Vaatetusongelmat

Imetys rajoittaa omaa vaatetusta aika paljon. Poolokaulukset tai muuten liian hankalat paidat on no no. Varmaankin poltan roviolla kaikki imetysliivit sen jälkeen kun nekin on niin kurppaisia. Jotenkin ei kehtaa panostaa kalliisiin ja hienoihin liiveihin kun käyttöaika on niin lyhyt. Välillä olen käyttänyt normirintsikoita, mutta niin paljon hankalampi kaivaa niissä hinkki esiin. Ikävä sitä kun voi vaan ottaa minkä tahansa vaatteen kaapista, ilman että pitää miettiä: mitenköhän tässä voi imettää. Joo ei maailman isoin ongelma, mutta otti kupoliin niin suunnattomasti kun yritin surffailla netistä itselleni jotain kivoja kesämekkoja ja tyyliin kaikkien kohdalla: ei pysty, imetys on liian hankalaa tossa. Mur.

Mitkä asiat yllätti imetyksessä omalla kohdallasi?

Lue myös: Imetätkö sie? (kirjoitettu esikoisen aikaan)

SEURAA MAMAA FACEBOOKISSA / INSTAGRAMISSA / BLOGLOVINISSA

Kommentit (10)

 1. miltsu

  mä jotenki luulin aina et imetys sattuu. eipä se kipeää kyllä tee ja on varsin ihanaa puuhaa 🙂 mulla on kasa toppeja ja pidän aina vaan niitä, imetys sujuuu iisisti ja normaalit vaatteet odottelee sen aikaa vaatekaapissa, ku mitään vetoketjuttomia paitoja on mahdoton käyttää, tai siis imettää niiden kanssa 😀 ristiäisin laitoin mekon ajattelematta että tarviin apua tissin esillesaamiseksi, haha. imetys on ihana asia, minäki luovutin ku vauva 9kk ei hyväksy tuttipulloa 🙂 suloinen tämä teidän tyttö kyllä <3

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Miullakaan imetys ei oo oikeestaan sattunu,paitsi sillon kun Miina puree ja vetää ikenillä tissiä :D. Kiitos,hän on <3

 2. Tiku

  Minut yllätti se, miten imetyksestä muodostui mulle niin ihana ja rakas asia. Yllätti se, että miten voin ikävoidä imetysaikaa nyt kun se on ohi.

  Lähtökohta oli nimittäin että olin raskausaikana epävarma tulenko edes imettämään ja mietin et no kai sitä voi kokeilla ja siirtyä sit pulloon jos se on ihan ikävä juttu. Lisäksi kun lapsi syntyi, häntä jouduttiin aluksi tehosyöttämään ruiskulla ja nenämahaletkulla. Jostain syystä kuitenkin kokeilin alkaa imettämään ja vaikka se aluksi sattuikin aina vähän aikaa, siitä vaan muodostui itelleni tärkeä juttu ja oli niin ihanaa olla siellä vauvakuplassa ja imettää tuntitolkulla ja nukkua päikkäreitä vauvan kaaniin et hän oli siinä rinnalla.

  Eli mut siis yllätti se, että minusta tuli sellainen äiti joka niin paljon tykkäs imettää.

  Tyttöni kuitenkin lopetti ite 11kk ikäisenä imemisen, lopetettiin sitten se homma ja kyllä sitä imettämistä on vaan ikävä.

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Kiva että siulla käyny noin päin,että ensin olet ajatellu ettet välttämättä imetä ja sitten onkin sujunut hyvin ja muodostunu tärkeäksi :). Monella kun on käynyt juuri niin päin,että on ajatellut haluavansa imettää mutta sitten homma ei onnistunutkaan.

   Päikkärit vauvan kanssa on kyllä ihania<3. Nyt kahden kanssa harvemmin niitä on saanu nukuttua,mutta välillä jään samaan aikaan yöunille kun Miina ja siinä saa nukahdettua ihan viereen<3

 3. Maria

  Tiiätkö Tiina, sinä oot tosi hyvä tyyppi! Ai, että mua nauratti ”hinkki esiin” 😀 En oo aikasemmin kommentoinut, mutta nyt oli pakko. Minä oon sua n. 10 vuotta vanhempi, lapset nyt 9 ja 6 ja voi miten aika kultaa muistot, siksi on kiva lukea sinun postauksia. Meillä oli aika sama meno kun lapset oli pieniä. Nyt on rakas koira jo nukkunut pois ja kohta kumpikin lapsista koulussa, mies on epäsäännöllisessä vuorotyössä ja tukiverkot kaukana. Me vedetään tätä rumbaa hyvänä tiiminä kuitenkin. Meillä on lapset myös olleet aina kotihoidossa, kun se vain on mahdollista ja sitä arvostan myös teidän kohdalla että vanhempi lapsikin saa olla paljon kotihoidossa. Jatka kuule samaa rataa, hyvin vedät! 🙂

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Heh kiitti Maria olipa kiva kommentti 🙂 <3. Joo varmasti aika kultaa muistot sitten,nyt vaan välillä tuntuu että eikö tää ikinä lopu:D. Meilläki mies tekee vuorotyötä joka on miinusta ja plussaa tässä arjen pyörittämisessä. Tajusin just että Eetu on ollu päiväkodista pois nyt puolivuotta ja hengissä kaikki vieläkin jee 😀 :). Oikein kivaa viikonloppua siulle 🙂

 4. onlinecode

  sanna mämmin podcast on myös hyvä. eevskun kuunnellut ne oli hyviä. lisää suomalaisia podcasteja saisi olla. ruotsalaisia on tosi paljon. seuraatko jtk tiettyä?

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Podcasteja en seuraile ite 🙂

 5. Ninnu

  Tuo kuva<3 vaikkei ole vielä omia lapsia, niin yksi maailman kauneimmista asioista on kyllä lapsi äidin rinnalla ja tuo katse:)

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Mies sai hyvin ikuistettua kyllä hetken <3

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.