Imetyksen vähentäminen

Nyt ollaan siinä pisteessä että olen vihdoinkin ruvennut vähentämään imetystä.

Imetystä on nyt takana Miinan koko elinajan, eli 1v 3 kk. Olen ollut koko tämän ajan todella lapsen ja tissitahtinen. Joka kätinään melkein ensimmäinen reaktio on ollut antaa tissiä.  Eli oikeestaan päivällä, illalla tai yöllä -melkein milloin olen aina neidin pyytäessä tarjonnut rintaa. Isona syynä usein tissillä oloon on myös ollut se, ettei Miina koskaan hyväksynyt tuttia tai pulloa.

Nyt hän osaa jo sanallisesti vaatia rintaa sanomalla ”titti” ja myös paidan repiminen on tuttua. Paidan vetäminen vaikka kaupan kassajonossa ei ole oikein kivaa..

Rupesi tuntumaan siltä, että kaipaan enemmön omaa reviiriä ja haluan olla muutakin kuin äiti jolla on tissi. Enemmän Tiina.

Ensimmäisenä imetyksen vähennys päivänä välillä kirjaimellisesti kävelin karkuun Miinaa :D.  Aina jos menin istumaan maahan, neiti yritti tulla kaivamaan tissejä esiin. Silloin ojensin hänelle pillimukin tai vettä lasista. Pari päivää tissit oli ihan kuin ilmapallot, koska ne on tottunut siihen, että taapero syö niistä monta monta kertaa päivässä.

Haluan kuitenkin enemmän omaa aikaa ihan oman hyvinvoinnin vuoksi ja se vaatii opettamista Taaperolle ettei joka vaivaan ratkaisuna ole tissi.

Seuraava askel on sitten yösyöttöjen lopettaminen, mutta siitä yösyömisestä olen kuitenkin pitänyt kiinni. Ihan oman mukavuudenhalun takia, koska aamulla ollaan saatu nukkua pidempään kun neiti on köllöttänyt vieressä. Me ollaan palattu perhepetiin melkein kokonaan siis takaisin, vaikka pari kertaa unikoulua tuli yritettyä. Edelleen nukutan pinnasänkyyn, mutta nostan ensimmäisestä heräämisestä viereen.

Imetyksen vähentämisessä suuri apu on ollut pillimuki.Miina ei ole koskaan juonut nätisti nokkamukista vaan on juomisen sijaan paukuttanut sitä pöytään niin kovasti, että neste on suun sijaan ollut pöydällä ja lattialla. Nokkamukia ei joidenkin tutkimusten mukaan edes suositella lapsille ja pillimukin puolesta nimenomaan liputetaan, joten hyvä vaan tällä systeemillä. (yksi tutkimus aiheesta täällä)

Nykyisin imetän iltapalan jälkeen, yöllä sekä ennen aamupalaa. Päivällä pyrin siihen etten imetä, vaan annan pillimukista kauramaitoa. Kauramaito siksi, koska neiti ei normaalia maitoa suostu juomaan. Kauramaito on hieman makeampaa kuin lehmän maito, joten luultavasti siitä syystä hän kelpuuttaa sen. Annan kauramaitoa johon on lisätty kalsium+d-vitamiinia kuten maidossakin, joten mitään ”haittaa” maidottomuudesta ei ole.

Imetyksen vähentämistä on kestänyt nyt puolitoista viikkoa. Ensimmäiset pari päivää oli minimimmille vaikeimmat ja hän oli ihan kuin tupakasta vierottautuja nikotiinituskissaan. Huusi ihan raivona tittii, tittiii. Parin päivän jälkeen muutamana päivänä raivokiukku tuli n. 18 maissa. Silloin sylittelin, pusuttelin, annoin kauramaitoa ja silittelin.

Eilen sorruin antamaan päivällä tissiä kun yritin saada häntä nukkumaan päiväunia pidempään. Ei tosin onnistunut, joten fail it haha!

Imetyksen vähennys on kuitenkin paranemaan päin. Yksi päivä kysyin neidiltä haluaako hän maitoa. ”Tättä, tittii” ja mini osoitti tissiä. Sanoin vaan, ei kun pillimukista ja avasin jääkaapin. Nyt neiti osaa mennä jääkaapin eteen osoittamaan ja nyökkää kysymykseen haluaako maitoa mikäli janottaa. Fiksu tyttö <3.

Imetyksen on mielestäni tarkoitus olla sekä Äidille, että lapselle miellyttävä kokemus. Rupesi vain tuntumaan siltä, että kaipaan enemmän omaa reviiriä. Enemmän sitä, että voin istua lattialla ilman paitani repimistä ja ilman sitä, että joka vaivaan ratkaisuna on mie ja miun tissi.

En halua lopettaa imetystä vielä kokonaan ja imetyksen kokonaan lopetus on tasan oma asiani milloin sen teen. Olen nimittäin kuullut ihmettelyä siitäkin miten vieläkin imetän.. Miina kokee tissin vielä niin tärkeäksi, joten tuntuisi karulta viedä se häneltä kokonaan. Vähennys tuo kuitenkin hieman enemmän vapauden tunnetta itselleni, joten koen tämän olevan meille sopiva vaihtoehto tässä vaiheessa.

Oletko itse vähentänyt tietoisesti omasta aloitteestasi imetystä vai vähensikö lapsi itse syömiskertoja?

Lue myös:

Imetys -nämä asiat yllätti

Pois Äitikuplasta

Imetyksen lopettaminen (esikoisen aikaan)

 

SEURAA MAMAA

Facebookissa / Instagramissa

Kommentit (6)
  1. Ite aloitin vähentämisen muutama viikko sitten, kun vauvalla tuli täyteen 10kk. Ennen siis imetin 24/7 lapsentahtisesti ja yöt monesti menikin niin, että vauva nukkui VAAN kun oli kytkettynä minuun.. ja mun unet kärsi siitä, kun koitin koomata jossain surkeassa asennossa kaiket yöt. Joten siirryttiin tähän, että imetän vikan kerran päivällä 17-18 aikoihin, jonka jälkeen neiti saa iltapalan klo 19 ja sen jälkeen maidon pillimukista ja imetän seuraavan kerran vasta aamulla 4-5 aikoihin, kun hän herää. Hän siis nukkuu nykyään koko yön omassa sängyssään, joten molemmat meistä nukkuu nykyään paremmin ja se on tärkeintä 😊

    1. Samaistun tuohon ”kytkettynä minuun” hommaan, meillä ei normaalisti niin kiinni ole, mutta nyt kun Miina oli kipeänä niin voi morjens…en voinut kääntää edes kylkeä :D.Tuo kuulostaa hyvältä äidintahdistamiselta tuo teijän systeemi 🙂

  2. Meillä kuopus nyt 1v ja 1kk ja olen myös itse äidintahdistanut imetystä todella radikaalisti. Vähän ennen vuoden ikää olin ihan loppu öihin, jotka oli niin rikkonaisia, että alkoi olla fyysinen ja henkinen jaksaminen täysin lopussa. Lopetin tissille nukuttamisen ja kappas, poika alkoi aika nopeasti nukkua öitä todella hyvin. Välillä toki herää, mutta nukahtaa yleensä hyssyttelemällä. Tissin jätin öistä myös pois eikä ennen klo 6 saa maitoa. Päivisinkin annan maitoa enää ennen päiväunia ja illalla iltapalan jälkeen. Tämä on lähtenyt täysin minusta ja luulen, että poika itse ei olisi ollut vähentämässä vielä pitkiin aikoihin. Tavallaan haikeaa, sillä lapsiluku on täynnä, mutta todella kaipaan sitä, että olen muutakin kuin tissit.

    1. Samaistun niin tuohon, että kaipaan olla muutakin kuin tissit. Helpottaa kun ei joka kätinään tarvitse olla maitobaari auki. Aina kiukkuhetkinä neidillä ei ole tietenkään ollut edes jano vaan on kaivannut lohtua tissistä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *