Imetyksen lopettaminen

Imetyksen lopettaminen. Asia jota olen pitkittänyt ja pitkittänyt. Päätin, että tissittely loppuu viimeistään Eetun 1-vee synttäreiden jälkeen. Nyt kun Tuomaksella on yövuoro, päätin kuitenkin aikaistaa lopettamista parilla viikolla.

IMG_6530

Imetys ei todellakaan ole aina ollut mitään ihanaa. Se oli välillä ihan perseestä. Alussa sattui niin helkkaristi, Eetu ei meinannu saada otetta ja sopivaa imetysasentoa oli hankala löytää. Kotona haisi ällöttävästi kaali kun yritin helpottaa buubsi-kipua ja selkä oli kipeä huonoista imetysasennoista. Uu mitä imetys glamouria, not. Kokeilin rintakumia ja ei siitäkään mitään apua ollut. Heitin ensimmäisen kokeilukerran jälkeen kumin seinään ja päätin, että opettelen ilman.

Alusta asti annoimme Eetulle myös pullosta korviketta, että Mama pääsi salille ja Tuomaskin sai osallistua lapsensa hoitoon. Molempi parempi systeemi toimi meillä. Annoin myös pullosta ihmisten ilmoilla, en koskaan tullut sinuiksi julki-imetyksen kanssa. Paitsi Kreetan reissulla, siellä osasin vapautua ja vähät välitin näkyykö tissi. Pikkuhiljaa imetys alkoi helpottaa ja homma rupesi sujumaan.

IMG_8548

En ikinä, ikinä, ikinä olisi uskonut, että tulen imettämään näin pitkään. Alkuhankaluuksien aikana teki mieli monta kertaa heittää tissit tiskiin ja antaa maito pelkästään pullosta. Ensimmäinen imetystavoite oli 4kk. Koska siskonikin oli siihen pystynyt, enkä halunnut jäädä huonommaksi :D. Seuraava tavoite oli 6kk. Puolen vuoden jälkeen aika meni kuin siivillä ja lopullinen päätös oli, että imetys loppuu viimeistään kun minimies täyttää vuoden.

Viimeisen parin kuukauden aikana rupesin pikkuhiljaa vähentämään imetyskertoja. Pääsääntöisesti imetin 2 kertaa päivässä: yöunille syöttö ja kerran aamuyöstä. Ennen päiväunia annoin nokkamukista normaalia maitoa.

IMG_6956

Maanantai aamuna päätin, että nyt yöunille syöttö loppuu. Tuomas teki iltapuuhat ja itse odottelin alakerrassa. Eetu kuulemma työnsi päätänsä Tuomaksen rintakehää vasten ja kaipasi selkeästi tissiä. Isimies antoi nokkamukista maitoa ja laski pojan sänkyyn. Eetu nousi heti seisomaan sängyssä. Odotimme alakerrassa milloin huuto alkaa. Se ei alkanut. Poika ainoastaan kitisi n. 5-minuuttia ja huone hiljeni. Imetin Eetun n. 05 aikaan.

Tiistai iltana Tuomas teki unetuksen samalla lailla ja laski pojan sänkyyn. Eetu nousi taas seisomaan. Hän itki reilu minuutin ja juuri kun olin lähdössä yläkertaan, ääni lakkasi. Poika heräsi 23.00 aikaan ja kävin viemässä tutin, hän rauhottui. 05.45 Eetu heräsi kovasti itkien. Yritin antaa nokkamukista vettä, ei kelvannut. Otin meidän sänkyyn viekkuun ja yritin saada pojan nukahtamaan. Ei auttanut. Sitten lykkäsin tissin kehiin. Eetu söi autuaasti silmät kiinni käpertyen kiinni minuun. Ja nukahti Äitin kainaloon. Hetki oli niin ihana. Halusin, että viimeinen imetyskerta on jollain lailla kaunis ja mieleenjäävä. Se hetki oli sitä. Tulee melkein itku kun tätä kirjoitan. Se oli jotenkin niin herkkä ja rakkautta täynnä. Tein lopullisen päätöksen, että tämä oli nyt tässä.

IMG_7229

Keskiviikko unetus meni edellisten iltojen veroisesti ja poika asettui aika kiltisti nukkumaan. Eetu heräsi 05.45 itkien. Otin syliin ja hyssyttelin. Kokeilin antaa normimaitoa nokkamukista, mutta se ei kelvannut. Huuto jatkui kovalla volyymilla ja mietin vain, että voi naapuriparkoja. Se ei ollut mitään niiskis nyyhkistä, vaan ihan kunnon raivoperkele-huutoa. Kokeilin maistuisiko korvike ja se onneksi tepsi. Otin Eetun viekkuun ja poika silitteli tissieni kohdalta t-paitaa. Ihan kuin Eetu olisi ymmärtänyt, että okei tämä oli tässä ja ”hyvästeli” tissit silittelyllä. Poika nukahti viereen ilman tissiä.

Herätessä miulla oli hieman epätodellinen olo. Miun vauva ei ole enää vauva. Se on jo niin iso poika, että pärjää ilman tissiä. Tuntuu hieman haikealta, kun en ole enää niin tarpeellinen. Tämä taisi olla Äidille rankempi paikka kuin lapselle. Eetu oli henkisesti valmis tissittelyn lopettamiseen, itselläni on tässä hieman sulateltavaa.

En olisi ennen vauvaa uskonut, että imetyksen lopetus voi tuntua haikealta, mutta niin se vaan on.

IMG_6535

Imetys oli ihanaa, kamalaa, läheisyyttä, rakkautta ja välillä myös kirosanoja. Imetin tarkalleen 351 päivää: 11kk 2-viikkoa ja 3-päivää.

Heihei imetys, ehkä joskus vielä tapaamme!

Miten pitkään itse imetit? Miten lopettaminen sujui?

-Tiina

Kommentit (21)
 1. Mäkin asettelin aina tavotteita. Ajattelin ensin täysimettää 4 kk saakka, no neuvolan suosituksesta se jatkui 6kk saakka, sitten vaan unohtui jatkumaan 8 kk saakka 😀 kun tyttö oli 20 kk ikäinen, päätin että nyt loppuu koko imetys, koska lapsi oli jo niin iso ja temppuili ja pelleili vaan tissillä. Tätä tulevaa en kyllä ihan noin kauaa ajatellut imettää. Oli tyttö nimittäin lievästi sanottuna mammantyttö..

  1. Me alotettiin kiinteet jo pikkasen alle 4kk iässä kun Eetu on niin pienikokoinen :).
   Eetu oli loppuajastakin aika kiltisti, tosin sillon kun ekat hampaat tuli niin puras pari kertaa :D. Sattu muute iha saakelisti.Tiukasti kun sanoin EI niin lopetti onneks.
   Sie oot sit pitkään imettäny :).

 2. Moi! Ihana kirjoitus ja jossain vaiheessa ajankohtainen 😀 .
  Kaksostyttöjäni imetin aikoinaan 3 viikkoa ja vain osittain. Suht. pienen painon takia (2400g ja 2500g) tytöille aloitettiin lisämaito jo sairaalassa. Oma maitoni ei alkanut kunnolla herua (kai) ja olin esikoisten kanssa kamalan epävarma maidon riittävyydestä. Olisi vain pitänyt hakea apua ja tukea asiaan.
  Seuraavan lapsen kanssa imetys oli helppoa ja mukavaa, alun kivuista kun pääsin. Imetys loppui n. 8,5kk, kun poitsu kontti tissille ja nosti mun paidan ylös. Olin, että ei helvata, tämä on tässä. Yllättävää kyllä, en joutunut kertaakaan pumppaamaan tissejä tyhjiksi, vaikka korviketta ei oltu annettu yhtään.
  Tämä viimeiseni on nyt tänään tasan 9kk ja imetys jatkuu täysillä. Pisaraakaan korviketta en ole joutunut antamaan, vaikka minulle puhkesikin radi tässä raskaudessa. Nyt olisi tarkoitus imettää ainakin vuoden ikään ja sen jälkeenkin, jos mahdollista. Menen töihin tammikuussa ja mies jää hoitovapaalle, eli siihen mennessä on nokkamukin käyttö opeteltava. Ajattelin imettää iltaisin töiden jälkeen ja sen aamuyön (klo 05-06) syötön. Haikeaa lopetus tulee olemaan, koska tämä on meidän viimeinen vauva!
  Ihanaa syksyä teille!

  1. Kiitos :).

   Eetu oli 2700g kun syntyi ja sairaalassa pari kertaa piti antaa lisämaitoo. Kotona keskenään ollessa tissii ja jos joku oli käymässä tai Tuomas oli Eetun kanssa kaksin, niin joko miun omaa tai korviketta pullosta.
   Heh, onneksi Eetu ei tehny tuota paidan vetelyä :D. Julkisella paikalla olisi vähän noloo.

   Siulla on kivasti erilaisia kokemuksia imetyksestä. Tuosta sen huomaa, että jokainen vauva ja imetys”keissi” on erilainen :). Me alotettiin nokkamukin harjottelu jo aikoja sit, vedellä ensin. Kannattaa ostaa sellanen olikohan Nuk-merkkinen nokkaosa josta ei neste valu vaikka vauva heittelisi sitä ylösalaisin! Se on tosi kätevä. Hermot nimittäin meni sellaseen normaaliin nokkamukiin kun joka paikka oli märkä kun poitsu heilutteli sitä.

   Hyvää syksyy sinnekin <3!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *