Fit Fat Mama
Fit Fat Mama

Imetätkö sie?

 Olin neuvolan odotushuoneessa ja rupesin juttelemaan jonkun toisen äidin kanssa. Perus ”minkä ikänen siun vauva” kysymyksen jälkeen hän kysyi ”Imetätkö sie?”. Vastasin että joo, mutta annetaan myös pulloo. Heti lauseen sanottuani, tuntui kuin miljoona pientä puukkoo ois lentäny naisen silmistä, eikä hän enää kysyny aiheesta enempää.

Imetys. Aiheena sellainen josta kaksplussa ja vauva.fi:n keskustelupalstoilla käydään ainaista taistelua. Niitä jotka täysimettää pienokaistaan ylistetään ja he jotka antavat lapsensa kasvaa korvikkeella ovat Paskoja Äitejä.

Mitä pidemmäksi raskaus eteni, sitä enemmän neuvolassa puhuttiin imetyksestä. En muista, että kertaakaan neuvolassa oltaisiin keskusteltu korvikkeista. Vauva kun syntyi niin siitähän se rumba vasta alkoikin. Sairaalassa annettiin lappu, johon piti täyttää tarkalleen mihin aikaan vauva söi, minkä aikaa hän söi, pitikö antaa lisämaitoa, oliko lisämaito omaa vai sairaalasta saatua. Äidin ohjauslomakkeessa tisseihin liittyviä kohtia oli kymmenen (!).
Synnytyksen jälkeen muutenkin hormonit oli sekaisin, niin asiaa ei yhtään helpottanut paine siitä, että imetyksen on onnistuttava. Yhden kerran pyysin lisämaitoa vauvalle ja senkin tein itkien, koska tunsin että olen Paska Äiti.

Tuttia eikä tuttipulloa suositeltu annettavan ennen kuin vauva on 6-viikkoinen, ettei vain vauvan imuote kärsi. Kun saimme luvan lähteä kotiin, Eetu huuti ku hullu ja tyrkättiin sille tutti suuhun. Johan vaikeni. Eikä muuten imuote ole kärsinyt yhtään.

Kun kotiuduttiin, alussa merkkailin ylös millon Eetu söi ja minkä aikaa. Muutaman kerran herättelin syömään 3 tunnin välein, koska niinhän kuului hoitajan mukaan tehdä. Tein tätä ehkä pari päivää ja rupesin sen jälkeen miettimään omilla aivoillani.

Alussa mietti sitä tuleeko maitoa tarpeeksi, seuraavaksi tuskasteli sitä kun tissit täytty ja olo oli kuin hyvin syöneellä lehmällä. Tissit kipeyty niin pahasti että oli pakko kekkuloida kaalinlehdet tisseissä. Joo, kaalinlehdet viilentää. Tulipahan sekin opittua. Välillä oli pakko kulkea ilman paitaa kun teki kipeetä. Toivottovasti lenkkeilijät ei hirveen montaa kertaa nähny ikkunasta ja saanu traumoja, haha.

Kylkiasento oli ainoa joka tuntui edes jotenkin luontevalta. Sen seurauksena selkä ja niska meni niin juntturaan, että hetki meni särkylääkkeitä vedellen ja mobilaattia läträten. Sekään ei helpottanu kun vauva samaan aikaan riuhto kipeitä buubseja kynsillään. Kivut meni ohi, mutta raapiminen ei. Tälläkin hetkellä tissit näyttää siltä kun niitä olisi vedelty pikkusella veitsellä. Vaikka vauva on pieni ja suloinen, kynnet on kuin sapelit.

Imetys ei todellakaan ole aina niin aituasta ja ihanaa mitä joka paikassa annetaan ilmi. Tuskin kukaan äiti nauttii esimerkiksi rintaraivareista, kun vauva huutaa naama punaisena tissillä muttei suostu syömään. Rintaraivari, kyllä, sekin oli itelle uusi käsite. Ei ole imetys aina sitä että buubsi suuhun, muksu syö ja sit nukahtaa. Monta kertaa olen meinannut heittää tissit tiskiin ja lopettaa koko touhun.Isimiehelle kerran taisin kommentoidakin että v*ttu, kohta leikkaan tän tissin irti ja sie saat imettää kun meni  hermo.

Parissa kuukaudessa meidän pullon käyttö on muuttunut. Alussa Eetu söi kotona yöllä pääsääntöisesti pullosta, että isimieskin pääsi osallistumaan syöttöihin. Yösyötöt kuitenkin siirrettiin miun vastuulle sen jälkeen ku isimies meinasi töissä ajaa trukilla työkaverinsa päältä kun oli niin väsynyt. Itse kyllästyin nopeasti pullojen lämmitykseen, joten heitin tissit kehiin yölläkin.

Tällä hetkellä Eetulla toimii ”molempi parempi”, eli imetys + tarvittaessa korviketta pullosta. Pulloa silloin kun joku muu hoitaa Eetua, tai jos ollaan käymässä jossain. Minuu ei tulla näkemään kaupassa hinkit paljaana. Miksi sitten jatkoin imetystä vaikka se ärsytti todella paljon jossain vaiheessa? Osittain siksi, että halusin onnistua, koska monet muutkin on siinä onnistunu. Ja silloin kun poika syö kiltisti, niin onhan se aika lutuinen miun ja hänen oma hetki.

 En tarkoita sitä, että olisin täysimetystä vastaan, vaan sitä miten paljon painostusta kaikkialta tulee imetystä kohtaan. Joillakin maitoa ei vain tule, tai jostain muusta syystä imetys ei onnistu. Se ei tee kenestäkään Paskaa Äitiä. Täysimetys ei tee millään muotoa parempaa äitiä, vaan tärkeintä on se, että vauva voi hyvin ja maha täyttyy.

Jokaisella äidillä on oma vauva, omat tissit ja vapaus päättää miten niitä käyttää.

Oletko itse kokenut painostusta imetykseen?

Kommentit (29)

 1. Noora- NellaBella

  Mie olen tainnut olla ite se, joka painostaa itteäni imetykseen! Olin niin vakaasti päättänyt, että minähän imetän ja taistelin kaikki monet rintaraivarit ja muut imetysongelmat itku kurkussa. Jos asenne olis ollu pikkusen rennompi, niin olis voinut olla hiukan helpompaa! Nyt onneks raivarit on ollut pitkän aikaa historiaa ja imetän sillon ku siltä tuntuu, pullostakin saa kerran päivässä maitonsa. Imetys on ihanaa, mutta voi tosiaankin olla myös ainakin hetkellisesti aika kamalaa. 😀 Typy on nyt 8kk. 🙂

  • Tiina R

   Todella osuvasti sanottu että ihanaa,mutta hetkellisesti voi olla kamalaa 🙂 :D! Sie oot kyllä hyvin sit tsempannu jos 8kk jo imettäny :). Miulla on tavoite imettää ainakin 4kk asti, jos vielä menee ok niin sit 6kk tai miltä itestä ja vauvasta tuntuu :).

 2. Melinda

  Meillä annetaa pelkkää korviketta

 3. Melinda

  Meillä syödään pelkkää korviketta ja hyvin sillä kasvaa.

  • Tiina R

   Olen kuullu myös, että joillakin vauvoilla ei pelkällä tissimaidolla ole paino noussut läheskään niin paljoa kuin niillä jotka syö korviketta :). Korvike tai buubsimaito, kunhan kasvaa&voi hyvin, niin sehän on se pääasia :).

 4. Melinda

  Meillä annetaa pelkkää korviketta

 5. Heli Kortelainen

  Ah, ihanaa kun joku kirjottaa näin! Ite imetin kutakuinkin viikon, repeämän takia sain kauheet antibiootit ja ne meni maidon mukana lapseen, jonka seurauksena pumppasin ja sitten sitä maitoa ei enää noussutkaan. Ja kuinka monet kymmenet on sen jälkeen todennu, että ”olishan se maito varmaan noussu jos olisit vaan jatkanu sitkeesti pumppaamista”. Joo o, siinä kun ei pysty kipujen takia istumaan, eikä pystynyt itse edes lasta nostamaan syliin, ei ensimmäisenä tosiaan ollut mielessä imetys. Välillä tuntuu, että ihmisten tekis suunnilleen mieli ottaa lastensuojeluun yhteyttä, kun meidän tyttö-rukka joutuu kasvamaan Nannin voimin… Ja se sairaalan painostus oli jotain aivan kamalaa! Eivät meinanneet päästää kotiin, kun ei maidot noussu. Ilmotin edellisenä iltana, että jos ei muuta syytä ole niin me lähdetään huomenna kotio. Onneksi kuitenkin sinä yönä maito lopulta nousi.. Mutta kyllä pitäis pikkusen asenteita muuttaa, ei mullakaan mitään imetystä vastaan siis todellakaan ole, mutta meitä ei-imettäviä ei pitäis heti lynkata! Tsemppiä sulle imetykseen, se ei tosiaankaan ole mitään ihan yksinkertasta hommaa aina! 🙂

  • Tiina R

   Kiitos kommentista :)!
   Iteki oon muutaman kerran pumppaillu ja en ihmettele yhtään, että lopetit sen. Sattu välillä ihan perkeleesti suoraan sanottuna :D! Tuntuu välillä että itekin pitää ”puolustella” sitä, että annetaan myös pulloo. Huis hiiteen sellaset kukkahattutädit jotka valittaa pulloilusta :D.

 6. Kati K.

  Hyvin kirjoitettu! Itse imetin huimat 9kk vaikka moneen otteeseen meinasin luovuttaa. Mulla alkoi imetys sujumaan kunnolla vasta muutaman kuukauden jälkeen, siinähän opettelee sekä vauva että äiti 🙂 Musta on hyvä pitää yllä tuota sekä-että vaihtoehtoa, jos ei aio täysimettää, koska meillä kävi niin ettei lopulta huolinut pulloa vaikka aluksi kelpasi. Voit käydä lukemassa mun imetystarinan täältä: http://sohvannurkasta2013.blogspot.fi/2013/10/imetys.html ja kannattaa tehdä niinkuin itse parhaaksi tuntee! 🙂

  • Tiina R

   Kiitos Kati :). Miulla on onneks nyt ruvennu sujumaan imetys paremmin, mutta pullo pidetään siitä syystä mukana että pääsen iteki käymään jossakin ja en haluu julkisilla paikoilla tissitellä :).
   Isimies sano joku aika sitten, että Eetu ei suostunu pullosta syömään. Se meni onneks nopeesti ohi, tänään oli kuulemma syöny kiltisti pullosta sillä aikaa kun olin salilla :). Miepä käyn lukee siunki tarinan!

 7. Lindiz ~ Tutipuu

  Mä imetin ainoastaan noin 3kk ja sit lopahti… tosin kiinteiden maistelu alotettiin varovasti jo silloin koska isolle pojalle ei meinannu maito riittää… en ymmärrä mikä ihmeen äitiyden mittari imettämisajan pituus oikein on huoh! Liityin lukijaksi =) Kivanoloinen blogi! Tervetuloa meitä seuraamaan tutipuu2012.blogspot.fi

  • Tiina R

   Niimpä! Ja kukaan vauva tai kenenkää tissit ei oo samanlaisii :D. Mieki liityin siun blogin lukijaksi :).

 8. Anonymous

  Mää taas olen saanut perustella joka paikassa(mm.neuvolassa) päätöstäni täysimettää. Että näinkin voi käydä..
  Korvikkeet on nykypäivänä hyviä,mutta siitä ei pääse yli eikä ympäri että äidinmaito on parempaa. 🙂 Ja jos vauvat sais valita niin tuskinpa yksikään haluais pulloa. 🙂
  Mulle imettäminen julkisella paikalla ei ole hinkit paljaana heilumista, vaan lapsen ruokkimista. Jos jotain se häiritsee niin menkööt itteensä. 😀

  • Tiina R

   Mielenkiintoista että siulle on käyny niin päin :). Käytäntöjä on sit ilmeisesti erilaisia eri paikoissa. Se on totta, että äidinmaidossa on myös sellaista mitä korvikkeeseen ei saa laitettua. Itse imetän aina ennen kauppaan menoo tai vastaavaa ja ollaan ennätetty kotiin ennen nälkää

  • Anonymous

   Joo,terkkari kauhisteli että miten uskallan imettää niin pitkään.. 😀
   Yritin kans aina imettää ennen kauppaan lähtöä niin, ettei pojalla nälkä iskis, mutta aika usein jouduin imettämään kaupassa. Aluks ujostelin tosi paljon julkisella paikalla imettämistä, mut siitä se sitte helpotti.
   Ja tosiaan itellä oli kans alku tosi hankalaa ton imetyksen kanssa, meni varmaan joku 3kk ennen ku se kunnolla onnistu. Ja sittenpä en laiskuuttani antanu pullosta, ku en ois jaksanut pulloja pestä yms.. 😀
   Kiva tämä sinun blogi! Vaikken ite mittään salitouhuja harrasta niin tykkään lueskella silti. Ja tää imetysasia on aina semmonen kuuma peruna että pakko kommentoida. 😉

  • Tiina R

   Meillä oli ne suurimmat vaikeudet ekan kuukauden aikana, nyt on onneks alkanu helpottamaan. Joskus tosin tulee vielä rintaraivareita, viimeks eilen :C.

   Kiitos ja toivottovasti viihdyt lukijana jatkossakin :).

 9. Jo Karhapää

  Liekkö mie sit niin laiska kun en oo pullolle lämmenny;). Se on niin helppoo ja saa aina sellasen hellän hetken cessin kaa (muuten ku ei aloillaan pysy).:) Haluisin ainaki vuodenikään imettää, c nyt 8kk.:)

  • Tiina R

   Alkuvitutuksen jälkeen meilläki onneks nykysin suurimmaks osaks sujuu imetykset suht ok ja se on kyl ihana tunne ku Eetu nukahtaa boobsille :). Jos jatkuu suht ok:na nii yritän 6kk asti imettää ainakin näillä näkymin :).

  • Jo Karhapää

   Miullaki muuten aluks oli et puolen vuoden ikään, mut niin se vaan mieli muuttuu:D

 10. DiivS

  Hyvä postaus! Ite täysimetän, ja tota… typy sai sairaalassa pari kertaa korviketta pyynnöstäni koska ei vaan maito noussut tarpeeksi että hän olisi saanut massun täyteen, hän lutkutti tissiä kerran n. 4 tuntii… Ja silloinkin oli vaikea saada se korvike, hmpf. Kotona sit alko imettäminen sujuu ja en antanu korviketta. Tyttö nyt viikkoa päälle 3 kk ja hän ei ota vastaan tuttia, ei mitenkään. Eikähän syö minkäälaista korviketta. Ja pakko sanoa että joskus olisi kivempi jos hän söis hiukan myös korviketta et saisin sen oman ajan. Koska oon nyt aika lailla kiinni 24/7 vuorokaudessa pikkuiseen. Ja joskus se voi pänniä. Onneksi hän nukkuu yöt hyvin ja näin!
  Mut on se hyvä et nykyään on myös korviketta antaa, eikä siinä todellakaan mitään vikaa ole! 🙂 päinvastoin, mul voi mennä hermot jos en pääse hiukan olemaan itsekseen (sanokaa paskaks mutsis) koska se on sillanen pakko, vaikka vaan tunti että saan hermot nollattua ja taas jaksaa vaik kui paljo paremmin pikkusen kanssa 🙂 .

  Syökööt lapsi miten syö vaa ko saa sitä ruokaa ja on tyytyväinen niin kaikki hyvin 🙂 jos vaan jokainen tän ymmärtäis…

  • Tiina R

   Kiitos :). Eetuki alussa roikku hinkillä parikin tuntii. Syöpi onneks tuttia ja pulloakin, tosin pullosta on ruvennu välillä syömään pikkasen huonommin :C

 11. Tania

  Joo multakin on joka ikinen sukulainen, kaveri, tuttu, puolituttu, työkaveri, naapuri kysyny ”No mites imee tissii?” ”Vieläkö imetät?” ”Tuleeko hyvin maitoa?” Ja aina sama puolustuspuhe starttaa Tanialla käyntiin. Tosi ikävää, että olet joutunut kokemaan saman paskan äidin fiiliksen varsinkin jos kuitenkin vielä imetätkin pullon ohella. Jännä miten se oikeuttaa laittaa lentelemään ne puukot sieltä silmistä jos antaa pullostakin 🙁 Hyi ku mä niin tiedän sen katseen… Onneksi poika jo sen ikäinen, että syö jo oikeeta ruokaa 😀 ”Jokaisella äidillä on oma vauva, omat tissit ja vapaus päättää miten niitä käyttää.” NÄIN SE ON! 😉 Kiitos Tiina kommentista, minä vastailen blogissani siihenkin heti, kunhan kerkiän! 🙂 <3

  • Tiina FitFatMama

   Toi on kyllä niin ärsyttävää kun toiset kyselee ”riittääkö maito” tms. Ei siinä jos hyvä ystävä kysyy, mut kerran miun setä kysy tota, niin olin vähän et öö. Vastasin ihan et joo riittää, mut jotenki liian henkilökohtainen kysymys miusta sukulaiselta jota en ollu nähny edes pariin vuoteen :D.

 12. Tania

  ps. ihania noi kuvat <3

  • Tiina FitFatMama

   Kiitos <3 .Eetu on noissa niin pikkunen :))

 13. Jasmine/munakoisoni ja minä

  Mulla oli täysin päinvastainen kokemus. Sairaalassa lisämaitoa tyrkytettiin eikä imetysasentoihin saanut neuvoja. Kokoajan sanottiin että anna korviketta jos vauva näyttää nälkäiseltä. halusin kovasti imettää ja sain tehdä hirveästi töitä että se onnistuisi koska vauva oli pieni ja ennenaikainen. Facebookista imetyksen tuki auttoi paljon. Samoin muut äidit. Korvikemainontaa on jokapuolella. Lopulta kun imetys lähti käyntiin kunnolla se oli ihanaa ja avoista. Meillä ei ollut koskaan rintaraivareita. Imetys voi olla sellaistakin. Suomessa imetysprosentti on aika pieni. Jotain 20 prosenttia tms täysimettää. Siksi korvikkeista ei paljoa puhuta koska suurin osa löytää ne itsekkin. Korvikemainokset eivät ole laillisia eikä korviketta saa myydä kaupassa alennuksella. Mun mielestä imetystä pitää tukea ja jos se ei onnistu, pitää saada tukea myös korvikkeeseen.

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Aijaa, aika jännä miten on eroja eri paikkakunnilla tämän asian suhteen :o. Joensuussa kannustettiin todella paljon imetykseen, hyvä sinällään, mutta tuli itselle siitä hirveä paineen tunteminen välillä. Hitto ku tuosta tukiryhmästä oisin muinoin tiennyt, mie googlettelin ja kirosin :D.

 14. Jasmine/munakoisoni ja minä

  Aniin ja se piti vielä sanoa että vaikka itse täysimetin sen 6kk ja imetän edelleen 1.5 ikäistä lastani, en missään vaiheessa tykännyt kyselyistä ”imetätkö, vieläkö imetät, täysimetätkö”. Se ei kuulu kenellekkään miten lastani ruokin eikä se ole äitiyden mittari. Ei aikuisiltakaan kysytä miten he oman ravintopuolensa hoitavat.

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Imetys on niin mammojen normi kyselynaihe ja tulee varmasti aina olemaankin :D.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.