Fit Fat Mama
Fit Fat Mama

IHMISTEN HUONOT KÄYTÖSTAVAT

Viimeisen parin viikon aikana vastaan on tullut sellaisia hetkiä, jossa olen miettinyt missä helvetissä ihmisten käytöstavat ovat?! Minulle on pienestä pitäen opetettu käytöstapoja ja ne koen myös tärkeäksi oman lapsen kasvatuksessa. Eikö ihmiset oikeasti osaa ajatella omaa napaansa pidemmälle, ovatko he niin laiskoja vai niin perkeleen tyhmiä? Tässä parin viikon sisältä 5 esimerkkiä ihmisten töllön töistä. Pieniä yksinkertaisia juttuja jotka tuli ekana intuiitiolla mieleen,paljon isompiakin on tottakai olemassa.

Esimerkki 1.

Olimme Angry Bird puistossa, jossa oli lasten ajorata. Ohjeissa luki, että 3 kierrosta per ajokki ja sen jälkeen palautus. Katsottiin vähän muiden meininkiä siellä ja siitä vaan jotkutkin ipanat viiletti valehtelematta varmaan 10 kierrosta. Vanhemmat vaan naureskeli vieressä. Osan vanhempia ei näkynyt paikalla ollenkaan. Mies ja poika ajoivat sylikkäin ohjeissa määrätyn 3 kierrosta ja palauttivat auton.

Esimerkki 2.

Toinenkin tapaus Angry Bird puistossa. Ampumisleikissä oli 2 pyssyä. Toisessa jono eteni jouhevasti, ampuja leikki 2-3 kierrosta, mutta toisessa ei todellakaan. Siinä leikkijänä arviolta n. 9-vuotias tyttö joka vaan jatkoi ja jatkoi varmaan 15-minuuttia.

Esimerkki 3.

Citymarketissa ostoskärryt oli jätetty hujan hajan. Ihan hirvee vaiva palauttaa ne omille paikoilleen. Suoristin itse kärrit riviin. Ei kuulu minulle, en ole kyseisessä kaupassa töissä mutta ajattelin tehdä palveluksen.

Esimerkki 4.

Pöytiin jätetyt astiat hujan hajan. Olimme hotellin aamupalalla ja todella moni asiakas oli jättänyt lautaset ruokailun jälkeen ihan miten sattuu. Sormiinko ihan sattuu se vaiva, että laittaisi ne lautaset päällekkäin? Me kerätään aina mahdolliset ruuantähteet yhdelle lautaselle ja kerätään puhtaammat lautaset pinoon. Olin aikaisemmin baarissa töissä jossa tein mm. blokkarin hommia eli keräilin laseja ja varsinkin siitä asti pirunsarvet nousee pystyyn kun näkee ihmisten perseilyn astioiden kanssa.

Esimerkki 5.

Karkkikauhat hujan hajan. Irtokarkkihyllyillä kaupat pitää laittaa omalle paikalleen sinne kouruun, EI sinne alas lapsien hiplailtavaksi. Aina kun otan irtokarkkia pyrin ottamaan kauhan joka on nimenomaan siellä ylhäällä kourussa, ällöttää napsia karkkeja siinä alhaalla töröttävällä kauhalla. Ja joojoo, tiedostan kyllä että ylhäällä kourussa olevakin on varmasti voinut olla siinä alhaalla, mutta silti.

Ihmiset, käyttäytykää ja ottakaa se pää pois perseestä. Kiitos, t.raskaushormoni hirviö joka hormoneista huolimatta osaa käyttäytyä ja ajatella mm. ohjeistuksia ja muita ihmisiä.

Tuleeko sinulla viime ajoilta mieleen tilanteita jossa olet ihmetellyt ihmisten käyttäytymistä? Myönnätkö itse tekeväsi esimerkeissä kertomiani töllön töitä?

SEURAA MAMAA FACEBOOKISSA / INSTAGRAMISSA / BLOGLOVINISSA

Kommentit (19)

 1. Mies83

  Aika olemattomat ongelmat sinullakin. Tämän varmaan oli tarkoitus saada sinut näyttämään hyvältä? Ja aikuistenkin maailmassa muut jyräävät yli jos ei opi pitämään puoliaan, ajavat esim 20 kierrosta.

  • sara

   Mies83. Jos niille lapsille opetettais käytöstapoja jo lapsena (eikä vanhemmat vain naureskelis vieressä), niin todennäköisesti ne lapset osais käytöstavat myös aikuisena ja silloin ei tarvitsisi ajaa sitä 20 kierrosta 🙂 Toivottavasti KAIKKI vanhemmat tajuaa opettaa käytöstapoja nykyajan kersoillekin!

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Voin kertoa, että elämässäni on ollut hurjan paljon isompia ongelmia. No kyllä mielestäni hyviä käytöstapoja pitää noudattaa ihan pienestä asti 🙂

 2. Sirpukka

  Täytyy sanoa, että nyt en edes ymmärtänyt mistä tuossa kauhajutussa oli kyse. Samalla tavalla lapset niitä kaikkia hiplailevat olivat ne ylhäällä tahi alhaalla, ja kaupalla on velvollisuus pestä ne kaikki. Ajattelemattomuutta ehkä jättää kauha sinne alas, josta muut joutyvat sitä kumartelemaan, muttei huono käytöstapa.

  Huonoihin käytöstapoihin menee mielestäni viikonlopun aikana kohtaamani käytös. Täydessä junassa jouduin seisomaan vauvamahani kanssa, kun siististi pukeutuneet setämiehet linnoittivat paikkoja, jotka oli merkitty liikuntarajoitteisille ja raskaana oleville. Tai kun viimein pääsin istumaan, edessä matkustava röyhtäisi eväiden nauttimisen päälle ja mitään kysymättä rysäytti tuolin takakenoon ja kävi ruokalevolle käytännössä mahani päälle.

  Mutta ehdottomasti vanhemmilla on velvollisuus vahtia lapsiaan ja opettaa näitä ottamaan

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Joo oon aika natsi tossa karkkikauha jutussa, mieskin ihmettelee aina miksi jaksan tuosta joka kauppareissulla keuhkota :D.

   Hyi mitä käytöstä :o. Raskaana olevia ehdottomasti pitäisi kunnioittaa, mahaan jos joku äkillinen paino/paine rysähtää niin vauvalle voi käydä pahimmassa tapauksessa jotakin 🙁

 3. Sussu

  Suomalaiset on maailman mittapuulla mitattuna ilmeisesti hyviä jonottajia, mutta kyllä täälläkin jonotus välillä ontuu. Kerran odotin vaunujen kanssa kauppakeskuksessa hissiä ja kun hissi vihdoin saapui, takavasemmalta joku kurvasi myös vaunujen kanssa hissiin ja itse en omien vaunujen kanssa enää mahtunut. Toinen tapaus oli ikeassa, kun mentiin syömään. Meidän takanamme seisoa yksi pieni poika ja hänen takanaan oli pitkä jono. Sitten yhtäkkiä jonon takaa tunki iso perhe, jolle tämä poika oli ilmeisesti pitänyt paikkaa. Kaikki heidän takanaan olleet joutuivat vielä väistämään, että perhe pääsi paikalle jonoon. Mielestäni tällainen paikan varaaminen jonossa on väärin, varsinkin jos sieltä tunkee hirveä lössi yhtäkkiä etuilemaan.

  Vaunujen kanssa liikkuessa on myös joutunut huomaamaan, että on turha kuvitella saavansa apua ovien avaamisien kanssa. Välillä porukka kyllä tuijottaa, että mitä tuo idiootti säätää tuossa oviaukossa noitten vaunujen kanssa, mutta apua ei silti saa. Toki on omalla vastuulla pärjätä vaunujen kanssa, kun niillä lähtee liikenteeseen, mutta omasta mielestäni kuuluu käytöstapoihin avata ovi vanhuksille, pyörätuolille, vaunuille yms, jos on lähettyvillä. Kerran olin menossa vaunujen kanssa yleiseen vessaan, missä oli samassa vaippojenvaihtopiste. Olin avaamassa ovea, kun ovi aukesikin ja vessasta tuli ulos kolme keski-ikäistä naista. Väistin heitä kohteliaasti vaunujen kanssa ja naiset tulivat ulos ja löivät oven nenäni edestä kiinni. Itse olisin tuossa tilanteessa pitänyt vastaantuleville vaunuille ovea auki.

  Ja yhtä juttua en tajua. Täällä Tampereella busseissa on sellainen erillinen stopnappi vaunujen kanssa oleville vanhemmille, jotta kuski tietää että vaunut ovat poistumassa bussista (nappulasta tulee eri ääni). Siinä tilanteessa kuskin tulisi ajaa mahdolllisimman lähelle kivetystä ja avata keskiovet sekä laskea bussin lattiaa lähemmäs kivetystä. Olen saanut kyllä huomata, että moni bussikuski ei tätä tee. Kerran muksu meinasi tippua vaunuista, kun jouduin nostamaan vaunujen päätä nin korkealle, että pääsin kyytiin. Olen myös nähnyt tilanteita, joissa joku toinen matkustaja on joutunut auttaa nostamaan vaunut ulos, koska kuski ei ole laskenut bussia alaspäin ja on ajanut niin kauas kivetyksestä, että ovien ja kivetyksen välillä on kunnon kuilu..

  Joo nämä on pieniä asioita, mutta itse ainakin tunnen suurta kiitollisuutta, jos joku pitää ovea auki tai kun bussikuski tekee bussista poistumisen helpoksi. Kyllä leviää hymy huulille ja aina muistan kyllä kiittää ☺

  Käytöstavat kunniaan!!

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Jonottaminen on kyllä sellainen asia jota inhoan yli kaiken, mutta niissäkin tilanteissa pyrin pitämään käytöstavat yllä. Jokainen vuorollaan, todella huonoa käytöstä juuri tuollainen kiilailu :/

   Hui kamala tuo bussiesimerkki :o. Ite oon aika vähän rattaiden kanssa linkalla kulkenu, mutta ne kerrat onneksi sujuneet hyvin..

   Nimenomaan; käytöstavat kunniaan :)!

 4. Emilia

  Samaa ärtyneenä mietin pari päivää sitten, kun oltiin muuan tivolissa käymässä. 3-vuotias poikamme oli innoissaan kun pääsi vihdoin ja viimein ekana jonottamaan possujunan tyyliseen junarata-laitteeseen. Halusi tottakai veturinkuljettajan paikalle, jossa oli soittotorvi ja kaikki! Taaksemme jonoon tuli kaksi vähän isompia noin 5-6v tyttöjä vanhempiensa kanssa. Siinä vaiheessa kun laitteenohjaaja avasi portin, nämä tytöt juoksivat täysillä ohi ja tietysti veturipaikalle. Tyttöjen vanhemmat vaan katselivat muina miehinä, eivätkä sanoneet tai tehneet yhtään mitään tästä lastensa etuilusta. Kyllä mua vitutti ! Ja poika oli jo ihan itku kurkussa tietysti eikä uskaltanut sanoa mitään isommille tytöille tietenkään. Onneksi tää laitteenohjaaja oli tosi tomera noin 16-vuotias tyttö, joka meni sanomaan näille tytöille, että tämä pienempi poika oli jonossa ekana. Oisin voinu alkaa huutamaan näille tyttöjen vanhemmille siinä paikassa, että ettekö osaa opettaa käytöstapoja pennuillenne… ja joo, täällä kans raskaushormonit sekottaa päätä vielä enemmän, mutta en kyllä ite hyväksys tommosta omilta lapsilta, että aina sitä omaa persettä vaan tuijotetaan.

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Tyttöjen vanhemmat olisi ehdottomasti pitänyt tuossa tilanteessa reagoida ja käskeä ettei saa kiilata toisen ohi :/. Mieki oon aika leijonaemo monesti Eetulle ja raskaana tuntuu, että oon vieläkin tarkempi jos joku muu muksu yrittää tehä mitää töllöntöitä sällille :D.

 5. Anna^

  Minä oon se joka korjaa muiden jälkiä.. Mut ei haittaa. Välillä sattuu ottaa hermoon, mutta mieluummin teen sen hyvällä mielellä.

  Ihmettelen todellaki ex mieheni ja sen suvun käyttäytymistä. En oo vielä ollut kellekään ilkeä vaikka ois ollu aihetta! Mut ne on todella julmia ihmisiä!

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Höh toivottovasti exä+sen suku rupeisi käyttäytymään, muutenkin ero tilanteet raskaita niin saati se, että sukua myöten rupeaa ilkeilemään 🙁

 6. sara

  Mies83. Jos niille lapsille opetettais käytöstapoja jo lapsena (eikä vanhemmat vain naureskelis vieressä), niin todennäköisesti ne lapset osais käytöstavat myös aikuisena ja silloin ei tarvitsisi ajaa sitä 20 kierrosta 🙂 Toivottavasti KAIKKI vanhemmat tajuaa opettaa käytöstapoja nykyajan kersoillekin!

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Samaa mieltä Sara :)!

 7. Nappi

  Hyvä aihe! Kyllä monta kertaa sapettaa. Ensimmäisenä tulee mieleen leikkipuistot.! Lapset saa tehdä mitä haluaa ja vanhemmat näplää puhelinta :/ surullista. Itse olen topakasti mutta ystävällisesti ojentanut muiden lapsia esimerkiksi jos oma tyttö 3v. On menossa umpinaisee putkeen laskemaan ja alapuolelta jotku pennut yrittää kiivetä putkeen, kysehän on jo turvallisuudesta. Lisäksi en tykkää jos isommat lapset juoksee tavan liukumäkeä ylöspäin, koska omani katsoo mallia ja yrittää samaa muuten tehdä. Myös lasten kiroiluun olen puuttunut, että menevät muualle kiroilemaan kuin puistoon pienten kuulleen (tällöin ollut about 10-12vee lapsia kyseessä, syljeskelemässä siellä puistossa).

  Roskaaminen?! En tajua miten ne roskat voidaan pudottaa vaan maahan eikä viiä roskiin!

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Kiitos Nappi :)!
   Joooo siis ihan samaa mieltä tuosta jos vanhemmat ei katso ollenkaan lasten perään ja vaan räpläävät puhelinta. Mie jätän välillä puhelimen ihan kotia jos mennään puistoon etten sorru liikaa röpläämään. Miekään en tykkää tuosta, että lapset juoksee liukumäkeä ylöspäin…

   ja roskaaminen on kyllä myös yks perkele, me monesti Eetun kanssa siivotaan leikkipuiston roskat roskiksiin jos siellä niitä näkyy. Ihana kun Eetu on niin tarkka roskaamisesta, aina jos jossain näkyy roskia niin kommentoi, että joku on ollut töllö ja roskannut 🙂

 8. Jenna

  Onneksi viime aikoina ei ole tullut huonoa käytöstä vastaan. Juurikin ohittelut yms. saa kyllä itseltä kulmat kohoamaan. Oma yksi suurimmista ärsytyksen aiheista on kun myyjälle huudetaan suotta, jostain mikä ei ole heidän vikansa. Yksi tämmönen tuli kaupassa jossa myyjä haukuttiin todella pahasti, koska jossain tuotteessa oli toimitusvaikeuksia. Itse oli tuolloin nuorempi ja hämmennyin niin tilanteesta, etten osannut kuin pahoitella myyjälle että tuollaisia ihmisiä on liikkeellä.

  Olin muutama viikko sitten Tampereella ja hämmennyin kun sain vaunujen kanssa liikkeellä olleelta kiitokset pelkästään siksi, että kysyin tarvitseeko hän apua. Tämä siksi kun se vaan mun mielestä on ihan peruskäytöstapoja eikä mitään erityistä kohteliaisuutta.

  • Tiina / Fit Fat Mama

   ”Käyttäydy kuten haluaisit itseäsi kohdeltavan” olisi monen asiakkaan ja ihan ihmisten hyvä pitää mielessä , valitettavasti moni vaan tuppaa sen unohtaa 🙁 :/. Kivasti kuitenkin on siulle kommentoitu kun on kiitetty tuosta avun tarjoamisesta :).Monikaan ei välttämättä silleenkään ois sanonu (:

 9. Pirkko Kaari

  Hyvin sanottu Tiina. Kiteytetty koko asia!

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Kiitos Pirkko! 🙂

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.