Fit Fat Mama
Fit Fat Mama

HYVÄ TUKIVYÖ RASKAANA

Olen saanut paljon kyselyitä mikä tukivyö minulla on raskaana käytössä ja postauksessa kerron nyt siitä;

Kun raskauspahoinvointi päättyi n. rv 13, siitä eteenpäin olen kärsinyt liitoskipuista. Ihmettelin outoa kipua haaravälissä jota ensin luulin vain lihasjuntturaksi. Kipu osuu miulla erityisesti oikealle alas jalkataipeeseen. Vain harvoin kipu on ”tasaisesti” molemmilla puolella, oikea puoli on selkeästi alusta asti ollut se kipuilevampi osapuoli.

Liitoskivut raskaana eivät esikoisen aikaan olleet minulle todellakaan tuttu juttu, joten aluksi hieman säikähdin niitä. Liitoskivuissa on kysymys siitä, että * lantion nivelsiteet pehmenevät ja venyvät, jotta lantio pystyy laajenemaan synnytyksessä. *vau.fi 

Keho siis valmistautuu synnytykseen. Moni kertookin, että ensimmäisen lapsen kohdalla liitoskipuja ei ole ollut, mutta toisen lapsen odotusaikana niistä on kärsinyt. Outoa toisaaltaan, koska luulisi ettei kropan tarvitsisi tehdä niin isosti töitä ”paikkojen valmistautumiseen”… mutta kerran lörpähtäneet paikat sitten rutiseen vaan kivuliaammin auki haha!

Kuulostaako termi sukkapuikko kipu raskaana tutulta? Muistan naureskelleeni termille esikoisen odotusaikana ja mietin, että kaikkea sitä mammat keksii. Mikä ihmeen sukkapuikko kipu? -Nyt tiedän. Kerran n. 40 minuutin kävelyn jälkeen olisikohan ollut rv 16 säikähdin outoa pistävää painetta tunnetta alapäässä. Tuntui kirjaimellisesti kuin joku olisi tunkenut terävää, kipeää puikkoa värkkiin. * Sukkapuikkokivut ovat kohdunkaulassa tuntuvia tuikkivia, pistäviä tai viiltäviä kipuja, jotka johtuvat kohdunkaulan ja -suun kypsymisestä. *vauva.fi

Olin sukkapuikkokivusta yhteydessä neuvolaan ja mikäli kipu lakkasi levätessä, ei syytä huoleen ollut. Noita kipuja ei onneksi ole kovin usein ollut, mutta loppuodotuksessa noita voi sitten tulla useammin…en odota innolla.

Kipuja ja kolotuksia siis olen melko aikaisilta viikoilta joutunut sietämään. Googlettelin aiheesta ja useat suositteli tukivyön hankkimista. Hyvä tukivyö raskaana pysyy paikallaan, tarra ei paina ja se aikuisten oikeasti auttaa kipuihin. Tukivyön alareunassa on napakka nauha, joka nostaa vatsaa hieman ylöspäin. Melko naurettavan näköinen mummomammavyö, mutta ehdottomasti ollut hyötyä liitoskipujen kanssa! Vyössä kannattaa valita mieluummin nafti koko kuin liian iso, jotta se tukee varmasti. Omassa vyössäni on leveä tarranauha jonka avulla se pysyy hyvin paikallaan eikä tarvitse pelätä sen tipahtavan kyydistä kesken päivää veke.

Oma raskaustukivyöni on Anita merkkinen kokoa XS, jonka ostin facebookryhmän kautta. Laitoin ostetaan tukivyö ilmoituksen ja sainkin oman vyöni jo pari päivää ilmoituksen jälkeen. Hinta uutena on n. 40e. Ajattelin ensin liekö sellaisesta kangaslirpakkeesta olevaan mitään hyötyä, mutta todellakin on ollut. Sen keksijä ansaitsisi jonkun palkinnon!

Käytän vyötä aamusta iltaan asti. Eron huomaa heti. Kerrankin kun tukivyö oli pesussa, niin en pahemmin lattialla kökkinyt vaan pelasin muumilottoa lapsen kanssa sohvalla. Tukivyö auttaa myös harjoitussupistuksiin, maha nimittäin menee pinkeäksi ja kipeäksi useammin jos vyö ei ole paikallaan.

Päivittäisessä käytössä tukivyötä olen käyttänyt Rodoksen reissusta eteenpäin, rv 24.

Mikäli kärsit raskauden aikana liitoskivuista, sukkapuikkokivuista tai harjoitussupistuksista niin suosittelen ehdottomasti hankkimaan tukivyön!

Käytitkö itse raskauden aikana tukivyötä? Oliko siitä siulle apua?

SEURAA MAMAA FACEBOOKISSA / INSTAGRAMISSA / BLOGLOVINISSA

Kommentit (11)

 1. Maiju

  Mulla on nyt menossa rv 14+ ja mulla oireilee selkä. Varsinkin liikuntaa seuraavana päivänä kipuilee selvemmin. Tosi ikävää kun viikkojakin on noin vähän. Esikoisesta ei ollut mitään. Soitin kans neuvolaan että mitä ihmettä!! 😁 Harkitsen myös tukivyön ostamista. Olis ihan kiva vielä liikkua….

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Kannattaa ehdottomasti hankkia tukivyö, sehän tukee myös selkää :)! Selän kanssa miulla ei ole yleensä onneksi ollut ongelmia paitsi alaselkä muutaman kerran ollut tosi kipeä..

 2. Outi Karita

  Nuo kivut on mulla tuttuja nyt jo Ekassa raskaudessa ja niiden takia saikkuillutkin nyt ennenkuin kesäloma alkoi. Tuo sukkapuikkokipu on hirveää…

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Sukkapuikkokipu kyllä säikäyttää varsinkin kun aikaisilla viikoilla tulee :/. Hyvä että oot saikulla,päikkäritätinä kun ei mitään rauhallista työtä ole niin varmasti töissä kipuilee enemmän :/

  • Outi Karita

   Töissä kipuilu enemmän ja kivut kasvoi työpäivien myötä, niin että oli pakko olla saikulla. Saa nähdä mikä tilanne kolmen viikon päästä kun kesäloma loppuu…

 3. Nappi

  Tukivyölle pisteet myös täältä! Niin ekan raskauden selkäkipuun kuin toisen raskauden liitoskipuihin mainiosti auttanut 🙂 ilman vyötä ei liikkuminen olisi onnistunut 😀

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Joo ei kyllä tulisi mitään liikkumisesta enää ilman :D. Just tänään mietin että tulee niin paljon enemmän hyötyliikuntaa lomalla kun töissä, ilman vyötä ei näin paljon puuhasteluja voisi tehdä mitenkään

 4. Nimetön

  Heippa!

  Tähän pakko kommentoida, kun olen saanut fysioterapeutilta sekä neuvolalääkäriltä ohjeet oikeanlaisen tukivyön valintaan.

  Minulla on aiemmissa raskauksissa ollut juurikin tuo mahan tukivyö käytössä, mutta se ei kuulema (eikö omankaan kokemukseni mukaan) auta liitoskipuihin, vaan tukee nimenomaan mahaa. Apuvälineyköstä hain s1-nivelten löystymiseen tarkoitetun tukivyön, joka tulee lantion alueelle, on paljon vahvempaa tekoa kuin mahavyöt ja oikeasti auttaa myös kipuihin (ensimmäisestä kertaa ei vaivaa iskias).

  Terv. Samoilla viikoilla mennään 😊

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Miulla on jo tuo ”normi tukivyö” auttanu tosi paljon, niin oisi kyllä kiva verrata miten tuollanen vyö vaikuttaisi :). Loma kun alkoi, niin on vähentyny liitoskivut aika paljon, varmasti kun istumista on ollut vähemmän.

 5. Satu

  Mua mietityttää tuo koon valinta, juuri tuosta anita vyöstä. Olen kokoa M, viikkoja nyt 20. Otanko M vai S ?

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Riippuu mikä siun normaalikoko vaatteissa on,niin sitä hieman pienemmän.Ite vaatteissa koko S ja Anita vyö oli XS 🙂

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.