HYÖTYLIIKUNTA KUNNIAAN!

Monet Suomalaiset ovat aikamoisen passivoituneita mitä tulee hyötyliikuntaan. Laiskuus vie helposti voiton ja pyörällä kruisailun sijaan pihasta hurautetaan vrum vrumilla menoihin ja jopa lähikauppaan.

Itse kuljen kesät ja talvet, vesisateet ja auringonpaisteet pyörällä, ja se on minulle itsestäänselvyys. A. meillä on vain yksi auto, B. en tykkää ajaa autolla, C. miksi hemmetissä ajaisin kun muutenkin istun perseelläni 8-tuntia. Ajoin monta vuotta Jopolla, mutta viime syksynä panostin ja ostin kunnollisen ”aikuisten” pyörän ja myös siihen sopivan lasten istuimen. Kunnollisella pyörällä matkan teko sujuu ilman ärräpäiden päästelyä -lukuunottamatta lumipyrskyjä, jolloin pyörästä viis renkaat meinaa sutia lumimassojen alla.

”Yhyy täällä sataa” -no ollaanko täällä sokerista s**tana? Ei. Siihen ei kukaan pökrää jos fleda ei olekaan tiptop tai meikit valuu välillä poskille. ”Yhyy kun matkaan menee pidempi aika” Pökräätkö siihenkään jos heräät puoli tuntia aikaisemmin? Et. Tai pökräätkö siihen jos lähikaupan maitopurkkia et olekaan hakemassa tasan viidessä minsassa. Et.

TP5D3889

TP5D3878Varoitus, saatatte törmätä apinannäköiseen hyötyliikkujaan. Suht harmiton tapaus, vaikka höyryää pitkin pitäjiä. Niin kauhea tilannekuva että oli pakko laittaa haha :D.

TP5D3832

 

Autolla joudut etsimään parkkipaikkaa, tuhlaat rahaa bensaan ja heitetään pelastetaan luonto kortti myös -pyöräily ei tuota pakokaasuja. Julkisilla kulkiessa olet kuskien armoilla -pyörällä tai kävellen päätät tasan tarkkaan itse milloin lähdet. Lähes koko kouluaikani kuljin linja-autojen pillin mukaan ja auta armias olen tyytyväinen nyt kun voin kulkea arkimenoissani pyörällä. Jos oli talvi, törötin pysäkillä varpaat kohmeessa ja bussit oli aina myöhässä. Kesällä sen sijaan myöhästyin aina, kun linkit olivat etuajassa. Ja onneksi pyöräilen töihin, perjantaina voisi olla pissiset paikat kun lakko seisauttaa linja-autot. Mikäli välimatkat on todella pitkiä, kokeile jäädä vaikka pysäkkiä aikaisemmin bussista pois.

Arkena voi keksiä myös muissa tilanteissa pienillä teoilla hyötyliikuntaa. Tänään makasin kyljelläni ja luin lapselleni kirjaa, samalla tein pakaratreeniä koukistamalla ylempää jalkaa. Toistoja niin pitkään kunnes tuntui, että perse palaa. Pari päivää sitten leikkipuistossa vetelin leukoja, pompin hiekkalaatikon reunalle, tein sivuhyppyjä ja pumppasin pohkeita. Lähikauppaan kurvasin auton sijaan pyörällä ja vedin spurttia koiran pikakusetuksella. Eetun synttärimopon ulko testiajelulla pompin sammakkohyppyjä ja tein paikallaan polvennostojuoksuja saaden kivan pikku kakun-pöhötys-karkotusjumpan aikaiseksi ilman sen suurempia suunnitelmia. Olin vaan ja hyppelin. Autoista ihmiset saattoivat töllistellä että mikä kreisi tuokin on, mutta mitä väliä?

Elämä on valintoja täynnä. Mitä jos sinäkin kokeilisit valita auton avaimien sijaan polkupyörän tai lenkkarit?

 

SEURAA MAMAA Facebookissa / Bloglovinissa / Instagramissa

Kommentit (22)
 1. Heips! Itse liikun kyllä melkein aina pyörällä.. Tuntuu että välillä täällä nää mammat katsoo vähän alaspäin kun ajelevat hienoilla laina-autoilla :DD oletko muuten ajatellut että ajaisit automaatti vaihteisella autolla jos et tykkää muuten ajaa autoa? Muuten vaan kysyn 🙂

  1. Tiina / Fit Fat Mama
   16.9.2015, 21:20

   Moi, hyvä hyvä! Pah, pönttöjä jos kattelevat alaspäin, laiskimukset :). Meillä on vaa yksi auto ja nimenomaan vaihteellinen, en oo itseasiassa ikinä ees ajanu automaattivaihteisella :D. Sitten varsinkin unohtuisi ajotaito 😀

 2. Pointtisi on hyvä, mutta jos asuu esimerkiksi 20km päässä työpaikaltaan, ja menee kuudeksi aamulla töihin, niin kyllä mie autoa mieluummin käytän ja liikun sitten muuten. Kun joutuu töissä näyttämään jokseenkin edustavalta, niin ei houkuta 20km pyöräily heti aamulla 😀 jos työpaikalle olisi vaan pari kilsaa, niin asia toki eri, ja autoa ei tarvitsisi läheskään päivittäin! Että asioilla on myös toinen puoli 😉 omia valintoja toki missä asuu ja missä on töissä, mutta itse koen kaksi edeltävää tärkeämpänä asiana kuin sen, pääsenkö töihin pyörällä vai en 🙂

  1. Anni ja 2 lasta
   16.9.2015, 21:03

   Miehelläni on 49km työmatka ja hän polkee sen usein pyörällä edes takaisin. Toki meillä on myös auto, jota hän käyttää työmatkoihin (lähinnä talvisin). Työt alkavat klo 6-8 aikoihin (päivästä riippuen). Reitti (rauhallista) valtatien reunustaa. Eli riippuu omasta asenteestaan, 20 km tuntuisi miehestäni varmasti lyhyeltä työmatkalta 🙂 Ja postauksen pointti ei tainnut olla työmatkat vaan hyötyliikunta yleensä osana arkea.

   1. Tiina / Fit Fat Mama
    16.9.2015, 21:27

    Ooo, iso peukku miehellesi :)! Oikein ymmärretty, pointtina oli kokonaisvaltainen hyötyliikunta :).

  2. Tiina / Fit Fat Mama
   16.9.2015, 21:21

   Mutta hyvä että liikkuu, ja hyötyliikkuu sitten muuten :).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *