Fit Fat Mama
Fit Fat Mama

HYÖTYLIIKUNTA KUNNIAAN!

Monet Suomalaiset ovat aikamoisen passivoituneita mitä tulee hyötyliikuntaan. Laiskuus vie helposti voiton ja pyörällä kruisailun sijaan pihasta hurautetaan vrum vrumilla menoihin ja jopa lähikauppaan.

Itse kuljen kesät ja talvet, vesisateet ja auringonpaisteet pyörällä, ja se on minulle itsestäänselvyys. A. meillä on vain yksi auto, B. en tykkää ajaa autolla, C. miksi hemmetissä ajaisin kun muutenkin istun perseelläni 8-tuntia. Ajoin monta vuotta Jopolla, mutta viime syksynä panostin ja ostin kunnollisen ”aikuisten” pyörän ja myös siihen sopivan lasten istuimen. Kunnollisella pyörällä matkan teko sujuu ilman ärräpäiden päästelyä -lukuunottamatta lumipyrskyjä, jolloin pyörästä viis renkaat meinaa sutia lumimassojen alla.

”Yhyy täällä sataa” -no ollaanko täällä sokerista s**tana? Ei. Siihen ei kukaan pökrää jos fleda ei olekaan tiptop tai meikit valuu välillä poskille. ”Yhyy kun matkaan menee pidempi aika” Pökräätkö siihenkään jos heräät puoli tuntia aikaisemmin? Et. Tai pökräätkö siihen jos lähikaupan maitopurkkia et olekaan hakemassa tasan viidessä minsassa. Et.

TP5D3889

TP5D3878Varoitus, saatatte törmätä apinannäköiseen hyötyliikkujaan. Suht harmiton tapaus, vaikka höyryää pitkin pitäjiä. Niin kauhea tilannekuva että oli pakko laittaa haha :D.

TP5D3832

Autolla joudut etsimään parkkipaikkaa, tuhlaat rahaa bensaan ja heitetään pelastetaan luonto kortti myös -pyöräily ei tuota pakokaasuja. Julkisilla kulkiessa olet kuskien armoilla -pyörällä tai kävellen päätät tasan tarkkaan itse milloin lähdet. Lähes koko kouluaikani kuljin linja-autojen pillin mukaan ja auta armias olen tyytyväinen nyt kun voin kulkea arkimenoissani pyörällä. Jos oli talvi, törötin pysäkillä varpaat kohmeessa ja bussit oli aina myöhässä. Kesällä sen sijaan myöhästyin aina, kun linkit olivat etuajassa. Ja onneksi pyöräilen töihin, perjantaina voisi olla pissiset paikat kun lakko seisauttaa linja-autot. Mikäli välimatkat on todella pitkiä, kokeile jäädä vaikka pysäkkiä aikaisemmin bussista pois.

Arkena voi keksiä myös muissa tilanteissa pienillä teoilla hyötyliikuntaa. Tänään makasin kyljelläni ja luin lapselleni kirjaa, samalla tein pakaratreeniä koukistamalla ylempää jalkaa. Toistoja niin pitkään kunnes tuntui, että perse palaa. Pari päivää sitten leikkipuistossa vetelin leukoja, pompin hiekkalaatikon reunalle, tein sivuhyppyjä ja pumppasin pohkeita. Lähikauppaan kurvasin auton sijaan pyörällä ja vedin spurttia koiran pikakusetuksella. Eetun synttärimopon ulko testiajelulla pompin sammakkohyppyjä ja tein paikallaan polvennostojuoksuja saaden kivan pikku kakun-pöhötys-karkotusjumpan aikaiseksi ilman sen suurempia suunnitelmia. Olin vaan ja hyppelin. Autoista ihmiset saattoivat töllistellä että mikä kreisi tuokin on, mutta mitä väliä?

Elämä on valintoja täynnä. Mitä jos sinäkin kokeilisit valita auton avaimien sijaan polkupyörän tai lenkkarit?

SEURAA MAMAA Facebookissa / Bloglovinissa / Instagramissa

Kommentit (22)

 1. Nina

  Heips! Itse liikun kyllä melkein aina pyörällä.. Tuntuu että välillä täällä nää mammat katsoo vähän alaspäin kun ajelevat hienoilla laina-autoilla :DD oletko muuten ajatellut että ajaisit automaatti vaihteisella autolla jos et tykkää muuten ajaa autoa? Muuten vaan kysyn 🙂

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Moi, hyvä hyvä! Pah, pönttöjä jos kattelevat alaspäin, laiskimukset :). Meillä on vaa yksi auto ja nimenomaan vaihteellinen, en oo itseasiassa ikinä ees ajanu automaattivaihteisella :D. Sitten varsinkin unohtuisi ajotaito 😀

 2. N

  Pointtisi on hyvä, mutta jos asuu esimerkiksi 20km päässä työpaikaltaan, ja menee kuudeksi aamulla töihin, niin kyllä mie autoa mieluummin käytän ja liikun sitten muuten. Kun joutuu töissä näyttämään jokseenkin edustavalta, niin ei houkuta 20km pyöräily heti aamulla 😀 jos työpaikalle olisi vaan pari kilsaa, niin asia toki eri, ja autoa ei tarvitsisi läheskään päivittäin! Että asioilla on myös toinen puoli 😉 omia valintoja toki missä asuu ja missä on töissä, mutta itse koen kaksi edeltävää tärkeämpänä asiana kuin sen, pääsenkö töihin pyörällä vai en 🙂

  • Anni ja 2 lasta

   Miehelläni on 49km työmatka ja hän polkee sen usein pyörällä edes takaisin. Toki meillä on myös auto, jota hän käyttää työmatkoihin (lähinnä talvisin). Työt alkavat klo 6-8 aikoihin (päivästä riippuen). Reitti (rauhallista) valtatien reunustaa. Eli riippuu omasta asenteestaan, 20 km tuntuisi miehestäni varmasti lyhyeltä työmatkalta 🙂 Ja postauksen pointti ei tainnut olla työmatkat vaan hyötyliikunta yleensä osana arkea.

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Ooo, iso peukku miehellesi :)! Oikein ymmärretty, pointtina oli kokonaisvaltainen hyötyliikunta :).

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Mutta hyvä että liikkuu, ja hyötyliikkuu sitten muuten :).

 3. Elina

  Vaikka pihassa seisookin auto, oon aina kulkenu matkat jalan tai pyörällä. Kaupungissa pääsee nopeemmin muuten ku autolla. Toki isot kauppareissut taittuu autolla, nuo isommat marketitkin on vähä kauempana. En ymmärrä niitä kenen pitää saada auto iha kauppojen oven eteen, ettei joudu kävelee. Tai sitte et mennään korttelin pitunen matkaki autolla. Häh täh, miksi?

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Hyvä Elina :). Joo ihan totta, varsinkin ruuhka aikoina! Silloin huvittaisi lällättää autoilijoille kun ite kurvaa pyörällä ohi :D.

 4. Anna^

  Hei pitkästä aikaa! Kattelin jo, että hypiksie meiä takapihan puoleisella kadulla, muttet tainnukaa 😀 Täällä kans yks joka kävelee ja pyöräilee hoitaessaan asioita vaikka oman auton omistan. Haluan vain sen hyödyn liikunnasta aina kuin voin, säällä kuin säällä 🙂 Kaupat hoidetaan autolla yms mis on enemmän kannettavaa.

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Moi :)! Heh eihän sitä tiiä vaikka oisinkin hyppiny, pieni Joensuu :D. Mekin käydään isot kauppareissut toki aika autolla, 3 ikea säkillistä tavaraa oisi hankala roudaa pyörällä 😀

 5. Atro Niiniluoto

  Teen kyllä iltalenkkejä pyöräillen, mutta joka paikkaan en mene siten.

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Iltalenkit pyörällä -peukku sille 🙂

 6. Sanni

  Mä oon tehnyt jumppaa koirapuistossa ja tietty leikkipuistossakin. Ja koiran kanssa jos liikutaan hihnan kanssa juoksen yleensä aina, ellei palautella koiraa. Ja kun koiralle teen mäkitreeniä ähkin itsekin aina mukana. Matkat taitan sähköpyörällä, ei tule niin hiki ja yhteensä 30 kg painavia muksuja jaksaa helposti vetää perässä talvellakin vaivatta. Eihän se nyt niin liikunnasta mene, mutta mulla on niin pitkät matkat, että normipyörällä voisi innostus loppua etenkin talvella.

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Kuulostaa tosi hyvältä, kaksi kärpästä yhdellä iskulla tuo koiran kanssa lenkkeily :). Saat kuitenki sähköpyörällä ainaki raitista ilmaa 🙂

  • Sanni

   Ei se pyörä kaikkea työtä tee 😀 Ero on noin maitokahvin ja pienen leivän verran kalorien kulutuksen suhteen. Mutta huikea ero siinä ettei hiki lennä ja lapset jaksaa roudata samalla 🙂

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Okei, kiitos selvennyksestä, miulle ihan uusi tuttavuus tuo sähköpyörä :). Luulin et se on niiku mopon tapainen 😀

 7. Anni ja 2 lasta

  …itse olen aina ihmetellyt niitä jotka menevät salille autolla? Juosten/kävellen/pyöräillenhän saa oivan alkulämmittelyn ja palauttavan loppuverryttelyn ”samaan hintaan”. Toki ymmärrän jos sali todella kaukana, tai roudaa matkalla vaikka taivaanlahjat hoitoon 🙂

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Nimenomaan, ite poljen aina pyörällä nii ei tarttee lämmitellä erikseen aerobisissa laitteissa :)!

 8. Milla

  Hyvä postaus ja oikeassa olet! 🙂 Olisi ihanaa päästä pyöräillen paikasta toiseen, mut meillä on esim. lähikauppoihin matkaa 15km ja 35km per suunta niin tulee tehtyä isommat ostokset kerralla. Pyörä pitäisi uusia, niin voisi muuten vaan pyöräillä täälläpäin. Miulla tulee käveltyä portaat aina kerrostaloissa asuvien kavereiden luona, auton jätän vähän kauemmas kaupan pihalla ja jumppailen pojan kanssa pihalla ollessa. Lenkeille tulee otettua muksu lisäpainoksi kantoreppuun. Postilaatikolla käyn juosten, kun tuossa on ylä- ja alamäet matkan varrella. Kyllähän nuita keksisi varmaan lisääkin, kun hetken miettii! 🙂

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Tuohan kuulostaa hyvältä hyötyliikunnalta :).

 9. Nappi

  Hiijohoi. Kaupungissa asuessa pyöräilin töihin about 15km suunta, sateella tosin valitsin auton ;D Nyt maanantaina aloitin työt ja täältä maalta huruttelen 18km töihin ja koko päivän ajelen autolla paikasta a paikkaan b c d e f …. Kunnes päivän päätteeksi kotiin. Kotona olo on ihan pöhnä, siitäpä sitten pihalle pihatöihin tai pyöräileen tai kävelylle tai jotain. Uusi arki mammailun jälkeen ja liikunta hakee vielä paikkaansa. Ennen tätä liikuttiin nassikan kanssa pyörällä päivittäin, kauppaan ja puistoon, retkelle tai huviajelulle. Nii ja koiraki otti ja siirty taivaaseen 🙁 <3 Paras lenkkikaveri. Mutta tästä se lähtee.

  • Tiina / Fit Fat Mama

   15kilsaa oo siinäpä vasta matka 😮 :). Ite joskus penskana poljin tallille samanlaisen matkan edestakaisin useasti, siinä tuli jo ihan kivasti hyötyliikuntaa :).

   Voi ei, otan osaa 🙁 <3.Jaksamista uuteen arkeen <3

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.