Fit Fat Mama
Fit Fat Mama

HUONO UUTINEN NEUVOLASSA

Tällä viikolla minulla oli kolmas neuvolakäynti raskausviikolla 23+1. Käynnillä itkeä pillitin ja tässä syy.

Rakenneultrassa kätilö kertoi, että minulle tulee ultra-aika raskausviikolla 33. Syynä kuulemma lapsen koon tarkistaminen, ettei sokeriarvot ole vaikuttaneet vauvan kasvuun.

Neuvolantäti luki kuitenkin asiakastiedoistani,että syynä ylimääräiselle ultralle on alhaalla oleva istukka. Kätilö ei maininnut halaistulla sanallakaan istukan sijainnin olevan alhaalla! Mikäli istukka pysyy alhaalla, alatiesynnytys ei ole mahdollinen. Olin todella, todella, TODELLA vihainen ja ihmeissäni siitä, että kätilö on jättänyt noin oleellisen tiedon meille kertomatta.

Miten kätilön ammattia harjoittava jättää kertomatta tiedon Äidille ja kirjoittaa tiedon vain potilastietoihin?! Säikähdin jotenkin todella paljon. Neuvolantäti kertoi, että hyvin suurella todennäköisyydella istukka voi lähteä nousemaan automaattisesti ylöspäin kohdun kasvaessa, mutta mitä jos ei? Onko se syy miksi kätilö ei tietoa minulle kertonut?

Eetun synnytys oli aivan ihana. Ihan kuin oppikirjasta ollut alatiesynnytys. Ajatus siitä, että joutuisin sektioon pelottaa ja ahdistaa…

Soitin äitipolille ja kerroin huoleni sekä sen, ettei kätilö kertonut puolikkaalla sanallakaan istukasta. Puhelimessa oli mukava kätilö, joka kertoi että noilla viikoilla alhaalla oleva istukka on hyvin yleinen ja ettei syytä huoleen ole. Tieto helpotti oloa, mutta ei silti täysin. Keskenmenon kokeneena reagoin varmasti voimakkaammin tälläisiin asioihin.

Muuten neuvola sujui hyvin. Verenpaineet oli matalat kuten edellisenä viikonloppuna olin mittarilla todennut. Välillä huimaa todella paljon, joinakin päivinä taasen ei yhtään. Kuunneltiin Myyn sykettä ja hienosti pomppaili. Potkaisi monta kertaa doplerin päätä,ääniä tarkkailtaessa. Onkohan temperamenttinen tytteli tulossa hihi. Keskusteltiin perheen voimavaroista ja mieskin sai pienimuotoisen terveystarkastuksen kun häneltä katsottiin verenpaine ja hemoglobiini.  Ihanaa miten Isit otetaan nykyisin enemmän huomioon neuvoloissa, Eetun aikana tuollaista ei ollutkaan.

Paino raskauden alusta +4,3kg (4kg)

Painonnousu sujuu myös maltilla mikä on tietysti positiivista. Paino oli itseasiassa vähemmän kuin mitä Eetun raskaudesta samoilla viikoilla. Suluissa oleva on edellisestä neuvolasta painonnousu. Silloin lisäksi lähtöpainokin oli pienempi, taisi tämä tyttö syödä silloin hieman enemmän herkkuja haha! Vaa’alla en käynyt neuvoloiden välissä kertaakaan, mikä on tälläiseltä ex-vaakaneurootikolta todella hyvin.

ps. Huomenna lähtee lentokone kohti Rodosta! Maanantai sekä keskiviikko aamuksi olen ajastanut postaukset valmiiksi, mutta muuten kannattaa seurailla instaa mikäli tahtoo meidän reissua seurailla. Aion ottaa loman lomana ja somettaa vähemmän, mutta ihan ilman instaa en voi olla. #instaaddict

Mutta apuva; Onko teillä ollut istukka alhaalla ja lähtenyt nousemaan itsestään ylös?

SEURAA MAMAA FACEBOOKISSA / INSTAGRAMISSA / BLOGLOVINISSA

Kommentit (42)

 1. Iina / Bebe au Lait

  Voi kökkö! Toivottavasti kaikki sujuu hyvin. :/

  http://bebeaulait.fi

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Niimpä, toivottovasti :/ 🙂

 2. Taru

  Outoa kyllä ettei kätilö kertonut asiasta. Toivottavasti istukka siirtyy ennen synnytystä. 🙂

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Joo miunkin mielestä outoa ja epäammatillista kun ei kertonut mitään :/. Toivotaan!

 3. Jonna

  Todella epäammattimaista käytöstä kätilöltä! Kyllä äidin kuuluu tietää kaikki raskauteen ja vauvaan liittyvä tieto.

  Mulla oli kuopuksen raskaudessa istukka kohdunsuulla ja väläyteltiin jo sektiota. Onneksi kontrollissa se oli noussut, mikä on kuulemma tavallista ja sain synnyttää alateitse. Toivottavasti sullakin menee näin ja saat synnyttää toivomallasi tavalla.

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Niimpä, mieluusti olisin heti siinä tilanteessa kuullut kuin yllärinä neuvolassa.
   Okei, onneksi siulla lähti nousemaan ja toivottovasti näin käy miullekin 🙂

 4. Sari

  Ehtii vielä hyvinkin siirtyä kun on niin pienet viikot..ei huolta.
  T. Neuvolan terkkari

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Kiitos ammatillisesta kommentista :). Niin äitipoliltakin sanottiin kun soitin hädissäni, mutta silti vähän jänskättää..

 5. Sussu

  Onpa kyllä kurjaa, ettei kätilö kertonut asiasta, jolloin oisit voinut heti keskustella asiasta hänen kanssaan, eikä olisi jäänyt mitään epäselvyyksiä.. toivottavasti istukka nousee kohdun kasvaessa, olen ymmärtänyt, että usein niin käy ☺ Voin silti lohduttaa, ettei sektiokaan ole paha. Itselleni tehtiin sektio tammikuussa, rutiinitoimenpide, koko leikkaus alusta loppuun kesti 20min. Vauvan sain heti syliin, kun minut oli tikattu kiinni ☺ Kipu seuraavina päivinä oli erittäin siedettävä, kävellä saa 6h leikkauksen jälkeen (usein kuitenkin seuraavana aamuna). Ehkä kaksi viikkoa leikkauksesta olin mielestäni täysin kivuton, mutta jo pari päivää leikkauksesta aika hyvässä iskussa ☺ todella positiivinen kokemus ja mikä tärkeintä, se oli omassa tapauksessa vauvalle turvallisin vaihtoehto.

  Hauskaa lomaa, toivottavasti pystyt rentoutua hyvin ja nauttia kunnolla!!☺

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Niimpä,mieluusti olisin kuullut kokonaiskuvan kätilöltä joka teki tutkimuksen eikä jälkikäteen neuvolassa täysin puusta.
   Sanottiin kyllä onneksi että monesti nousee ylös. Okei hienoa, että sektio meni siulla noin kivasti :).

   Kiitos, pyritään rentoutumaan <3.

 6. Tiina

  Mulla kanssa todettiin noilla samoilla viikoilla että istukka on alhaalla, mutta siitä se sitten nous ja nyt on kuulemma ihan hyvällä kohalla. Joten älä huoli, kyllä se nousee 😊

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Huh kiva kuulla kaima 🙂

 7. Johanna

  Ompa ikävä kokemus, kun ei ole kertonut. Ja on kyllä todella oleellinen raskauteen liittyvä asia!
  Mulla oli kans istukka lähellä, joka aiheutti alkuraskauden verenvuotoa. Kyllä säikäytti, huh!!!
  Istukka nousi myöhemmin, verenvuoto jäi. Sektio tuli, mutta tämä ei jotunut tästä istukka-asiasta vaan
  siitä, ettei mun annettu enää synnyttää normaalisti, koska kaksi sektiota oli takana jo muutenkin.
  Tsemppii, onnee ja ihanaa reissua 🙂

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Niimpä, istukka vaikuttaa tosi paljon kuitenkin raskauteen ja vauvaan…
   Miulla ei oo tässä ollu onneksi vuotoa, jäi nimittäin aikamoinen kammo keskenmenosta 🙁
   Kiitos Johanna <3

 8. mips

  Mulla kans oli istukka alhaalla ja edessä mutta kontrolliultrassa oli siirtynyt oikeaan paikkaan! Kuulemma näin käy jopa 90%:lle joilla istukka onnalkuun väärässä paikassa. Mökin itkin pelästyksestä ja googlasin riskejä.. Tsemppiä että kaikki järjestyy!

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Pakko myöntää sortuneeni itsekin tuohon googlettamiseen :D. lähes kaikki kokemukset oli kuitenkin sellasia sielläkin, että oli noussut itsestään ylös. Mutta silti jotenkin painaa se mitä jos..
   Kiitos tsempeistä 🙂

 9. taika

  Älä vaan mahdollists sektiota pelkää! Mikä siinä olis niin kamalaa? Suunniteltu sektio on itseasiassa mielestäni oikein positiivinen kokemus. Olin tammikuussa sektiossa. Kesti noin tunnin kaikenkaikkiaan mutta vauvan sain heti syliini, kun oli putsattu hänet, jo leikkaussalissa. Salissa oli mukava ja rento tunnelma, juteltiin kaikkee hauskaa henkilökunnan kanssa. Toipuminen oli nopeeta ja kipuja ei ollut kun ne lääkittiin niin hyvin. Oikeastaan ainut mikä oli kamalaa, oli eka ylösnousu sängystä, se nimittäin huimas! Arpi tulee ihan alas mahaan ja mulla se ainakin on tosi siisti. Ja yleensähän se jää piiloon pikkuhousujen sisään.

  Mä olin tosi nopeesti tolpillani sektion jälkeen ja kunhan vaan aloittaa heti pienet kävelyt jo sairaalassa ja rupee vaunulenkkeilee kotona niin toipuu kyllä nopeesti! Mä olin jo salillaki kk päästä sektiosta, tekemäs yläkroppaa.

  Ja mikä tärkeintä, vauva saatiin oikein turvallisesti ja hyvin pois.

  • Tiina / Fit Fat Mama

   En tiedä, jotenkin ajatus siitä että maha avataan auki ja ehkä kokisin jotain surutyötä siitä, etten enää koskaan kokisi alasynnytystä.
   Tosin mikäli sektio tässä tulisi, niin kokisimpahan sitten kummatkin synnytystavat :). Tärkeintä tottakait että lapsi syntyy terveenä turvallisesti, tulkoon sitten mitä kautta vaan

 10. Miia

  Täällä kans yks jolla istukka oli alhaalla mutta siirtyi kohdun kasvaessa. Useimmille näin käy ja haluttiin ehkä välttää turhaa huolestumista ja panikointia aiheesta kun asia kuitenkin ylimääräisessä ultrassa sitten selviää. Ymmärrän että raskaana ollessa on vähän herkillä, mutta ei ehkä kannata kärpäsestä tehdä härkästä kun aikaa kohdun kasvulle on vielä vaikka kuinka 🙂

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Kiva kuulla, että siulla nousi istukka ylös -toivottovasti niin käy miullakin :). Kun edellinen meni kesken, niin pienestäkin kärpäsestä valitettavasti nousee helposti härkänen 🙁

 11. Susa

  Toivottavasti siitä vielä nousisi.
  Mutta jos ei, niin ei se sektio niin kamala asia ole. Minulle jouduttiin tekemään kiireellinen sektio kesken synnytyksen kun lapsen sydänäänet olivat huonot. Siitä sitten sektiosta lapsi suoraan teholle, mutta terve tyttö nykyään, ja teho-osastolla ja lastenosastolla oli vain muutamia päiviä. Suunniteltu sektio paljon turvallisempi kuitenkin, jos siihen joudut. Toivottavasti nousee istukka vielä, ja saat synnyttää alateitse.

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Toivotaan! Kiireellinen sektio kuulostaa jotenkin pelottavalta, mutta valtaosa niistä kuitenkin päätyy onnellisesti mitä olen kuullut ja onneksi näin siunkin tapauksessa 🙂

 12. -T

  Hei millä viikolla teillä oli rakenneultra? 🙂 Tänään sain ajan ja se on rv 21+0 ja jäin jahkailemaan, että onko tuo ajankohta jotenkin myöhään…

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Meillä oli 20+3 muistaakseni 🙂

  • Sussu

   Moi!
   Huikkaan täältä välistä, että rakenneultra pyritään aina ajoittamaan viikoille 20-24. Näillä raskausviikoilla näkyy kaikki oleellinen ja toisaalta aborttilain mukaan rakennevikaan/vammaisuuteen vedoten abortin saa tehdä myöhäisintään viikolla 24. Näihin asioihin käsittääkseni perustuu tuo ajankohta.

 13. Karoliina

  Moikka! Minulla on jokaisessa raskaudessa ollut istukka alhaalla ja siitä sitten noussut. Joten huoli pois, kaikki menee varmasti hyvin. Ihanaa lomaa teille neljälle! 🙂

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Aika yleinen ongelma sitten näköjään :). Kiitos, oli ihana reissu <3

 14. milla

  suomessa sektiota ja sen riskejä suurennellaan ihan älyttömän paljon. olin suunnitellussa sektiossa ja se kesti alle 30min eikä tuntunu missään. burana kipulääkkeinä ja kävelin samana iltana. halusin sektion ja mulla on 5 kaveria ja monta tuttua halunnu sektion ja kaikil sama kokemus. hätäsektio tietty asia eriksee niissä eniten kurjia kokemuksia. mutta niin alatietkin monesti menee päin honkia.

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Synnytys voi toki mennä päin honkia olkoon sitten alatie tai sektio, mutta edes pieni ”kauhunjyvönen” siitä etten voisi synnyttää alateitse tuntui siinä tilanteessa todella pahalta. Kun on kokenut ns. täydellisen alatiesynnytyksen kerran, niin jotenkin olen päässä ajatellut koko ajan toisenkin olevan alatie. Pääasia, että terveenä syntyy 🙂

 15. krista

  Hei! Mulla todettiin myös rakenneultrassa kohdunsuun päällä oleva istukka ja sen tuli heti lääkäri siinä varmistamaan ja mulle sanottiin jo siinä tilanteessa että sektio edessä ellei ihmeitä tapahdu. Ja esim raskaat fyysiset ponnistelut ja yhdyntä kiellettiin jottei ne ärsyttäisi sitä istukkaa. Kontrolleja oli koko loppuraskaus ja verenvuotoa jonka vuoksi ambulanssikyytejä sairaalaan eikä istukka noussut vaan mulle tehtiin suunniteltu sektio kuukausi ennen laskettua. En kuitenkaan halua pelotella vaan kerroin vaan oman kokemukseni, mulla istukka oli täydellisesti kohdun suun päällä mutta sulla ei varmastikaan ole ollut ku vaan alhaalla jos kätilö ei ole siitä mitään maininnut. Todella outoa silti jättää kertomatta sillä erityisesti etisen istukan ollessa pienikin verenvuoto on syytä ottaa vakavasti! Jospa kuuluisit kuitenkin siihen ryhmään jolla istukka nousee raskauden edetessä 🙂 vaikka kyllä sektiostakin selviää mutta kyllä itsellekkin oli aluksi ihan shokki kun ultrassa kuuli tuon istukkajutun ja että todennäköisesti sektio edessä..

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Hui kuulostaa pelottavalta :(. Onneksi kuitenkin pääsit suunniteltuun sektioon. Joo miulla ei ollu sitä eteisistukkaa vai mikä onkaan eli ei se pahin mahdollinen. Vuotoja ei onneksi ole ollut, eikä toivottovasti tulekaan..Kiitos kertomuksestasi 🙂

 16. Iina

  Minusta on todella tökeröä arvostella sinua ultranneen kätilön ammattitaitoa tuollaisen erehdyksen takia. Todennäköisesti tulevan ultran pääsyy todella on sikiön koon tarkistaminen, jos sokeriarvosi ovat olleet koholla. Eikä kätilö halunnut huolestuttaa sinua noin yleisellä ja usein itsestään korjaantuvalla asialla. Olisihan se istukan paikka taas tarkistettu samalla siinä seuraavassa ultrassa. Tai sitten voi olla, että kätilöllä oli väsynyt päivä niinkun meillä kaikilla on vähän väliä ja jätti tuon, suhteellisen epäolennaisen asian epähuomiossa mainitsematta. Hänen ammattitaitoaan on kuitenkaan turha moittia tuollaisen pienen, harmittoman kömmähdyksen takia.

  T. Kätilöopiskelija

  • Anni

   Hei nyt! Sinä olet tökerö! Kyseessä on kuitenkin Tiinan raskaus ja tuossa tilanteessa on kyllä loukattu jopa potilaan oikeuksia.. ”Potilaalla on oikeus saada tietoa terveydentilastaan ja hoidostaan..” Kuulostaako tutulta vai pitäisikö vielä opiskella vähän lisää? 😉 Ja toi on ihan höpöhöpöä, että pääsyy ultralle olisi kasvukontrolli, marginaalisestikin etinen istukka kontrolloidaan AINA.

   Ps. Tiina, ihanaa odotusaikaa sulle! Koita olla liikaa stressaamatta tuota istukan paikkaa. Jos kyseessä ei ole ollut täydellisesti etinen istukka, todennäköistä on, että se nousee ylös ja alatiesynnytys on mahdollinen 🙂

   T. Neuvolaterkka

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Kiitos Anni <3

  • Sussu

   Moi Iina,

   Opintojesi puolesta tiedät varmaan paljon tähän asiaan liittyviä asioita ja koet varmasti ammattiylpeyttä, eikä siksi omaa ammattikuntaasi saisi kritisoida. En tiedä oletko itse kokenut raskautta, jotta voisit vielä paremmin samaistua, mutta toivoisin, että ottaisit tästä Tiinan täysin aiheellisesta kritiikistä vinkin itsellesikin.

   Odottavat äidit haluavat tietää KAIKEN omaan raskauteensa liittyvän. Jos kätilö piti istukan sijainnin kertomista epäolennaisena ja turhaan huolta synnyttävänä asiana, hän olisi voinut mainita, että istukka on alhaalla, mutta suurimmalla osalla se nousee kohdun kasvaessa. Se olisi luonut rauhallisemman olon kuin se, että asiasta kuulee jälkikäteen.

   Kätilöiden luona käy monenlaisia odottavia äitejä, toisilla voi olla takana monia keskennmenoja tai lapsettomuutta. Varsinkin silloin jokainen tiedonmuru raskaudesta on äidille oleellinen ja myöskin selitys, mitä asiat vaikuttavat raskauden kulkuun.

   Käsittääkseni myös alhaalla olevan istukan kanssa olisi hyvä olla varovainen (jos on siis todella alhaalla). Kyllähän tuolloin kai kätilön tulisi kertoa, mitä kannattaa välttää ettei ärsytä istukkaa?

   Voi olla, että kätilöiden silmissä nämä asiat ovat arkipäivää ja mitättömiä juttuja. Tulisi kuitenkin muistaa, että odottavalle äidille nämä asiat ovat sillä hetkellä koko maailma! Itse riskiraskauden kokeneena, voin sanoa, että kaikki tiedonmuruset olivat tärkeitä!!

   Odottavan äidin silmissä kyseessä ei ole pieni mitätön kömmähdys.

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Moi Sussu, kiitos kommentistasi Iinalle :). Samoja ajatuksia siis miullakin, että huolimatta siitä, että monesti istukka nousee ja on yleistä, mielestäni kätilön olisi pitänyt asiasta mainita

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Moi Iina,
   Ehkä se voi olla ammattitaitoisellekin kätilölle ihan perusasia,että istukka monesti nousee ylös, mutta minulle ei.
   Varsinkin kun kerroin käynnin alussa, että edellinen meni kesken. Mielestäni istukan sijainti ei ole mikään epäolennainen asia, istukka kun vaikuttaa suuresti raskauteen ja vauvaan. Pieni harmiton kömmähdys toisella, mutta minulle joka on kokenut keskenmenon asia ei ollut ollenkaan mieluisa kuulla neuvolakäynnillä.
   Kivaa opiskelua siulle! 🙂

 17. PikkuMyy

  Olen terveydenhoitaja ja kirjoituksistasi kuultaa läpi lievä hysterisointi ja se, että herkästi ahdistut pienestäkin poikkeavuudesta. Ehkäpä kätilö olikin kokenut, ammattitaitoisesti ajan tasalla eikä halunnut turhaan huolestuttaa, suurin osa istukoista nousee kontrolliultraan mennessä. Tapaan työssäni usein äitejä, jotka vertaavat raskauttaan edelliseen / edellisiin. Tätä pyrin toppuuttelemaan koska jokainen raskaus on erilainen, esim. painonnousu on hyvin erilaista. Nyt jo vertaat edelliseen raskauteen grammojen tarkkuudella ja jos on ”poikkeavaa”, ahdistut. Nauti hyvä nainen raskaudestaan 💙

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Edellinen raskaus meni kesken ja sairastan yleistynyttä ahdistuneisuushäiriötä, joten varmasti reagoin vahvasti pieneenkin poikkeavuuteen :). Se on totta, että edelliseen/esikoisen raskauteen olen verrannut raskautta, silloin oli jotenkin ihan erilailla kaikki. Nautin kyllä ajottaisista pelkotiloista huolimatta 🙂

 18. NEUVOLAKUULUMISET RV 26+1 – Fit Fat Mama

  […] HUONO UUTINEN NEUVOLASSA […]

 19. LÄÄKÄRINTARKASTUS RASKAUSVIIKOLLA 28+ – Fit Fat Mama

  […] HUONO UUTINEN NEUVOLASSA […]

 20. BLOGI 4-VUOTTA! – Fit Fat Mama

  […] Huono uutinen neuvolassa […]

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.