Fit Fat Mama
Fit Fat Mama

Huomiohuoraaminen lasten kustannuksella

Kaverini joka on suosittu instagramissa ja blogissa teki päätöksen ettei kerro jatkossa lastensa nimiä sosiaalisessa mediassa. Hän kuulemma huomiohuoraa ja on epäreilua lukijoille kun jättää kertomatta minkä nimen he päättivät pienokaiselleen antaa.

Siis wtf?!

Onko se sitten hyvä, että näytetään ja kerrotaan lapsista ihan kaikki? Jotkut Äidit joilla on kymmeniä tuhansia instagram seuraajia näyttävät videokuvaa kun lapset on kylvyssä ja kertovat tyyliin potan sisällön oliko löysää vai paksua. Laittaisitko itse oman kuvasi nettiin ilman paitaa? En usko.

Se on mielestäni huomiohuoraamista lasten kustannuksella jos tykitetään ja kerrotaan ihan kaikki. Ei se, jos päättää kunnioittaa heidän yksityisyyttään kertomatta kaikkea.

Ehkä itselläkin olisi enemmän seuraajia jos spämmittäisin lasteni kuvia enemmän joka tuutissa, kyllähän nuo kaksi on aika söppäniä. En kuitenkaan halua ”ostaa” lisää seuraajia lasteni kustannuksella. Instagramissa lasten kuvia julkaistessa en myöskään käytä useita hästägejä, jotta heidän kuviaan randomit ei löydä niin helposti. Jotkut taas tuntuu laittavan aasta ööhön joka risuaidan minkä vaan keksii, jotta saisi lisää seuraajia. Miinan ollessa vastasyntynyt en julkaissut hänestä edes suoraa kasvokuvaa muutamaan kuukauteen.

Oma linjani lasten kuvien ja juttujen julkaisussa on avoimen ja sulkeutuneen väliltä. Esimerkiksi lasten tarkkaa painoa ja pituutta en ole kertonut syntymämittoja lukuunottamatta missään somessa. Esikoisesta tein perinteisiä neuvolapostauksia mittoineen, jotka poistin hänen täytettyä vuoden. Miinasta mittapostauksia en ole tehnyt laisinkaan.

Nyt kun esikoinen on jo 5-vuotias, kysyn häneltä ennen jonkun kuvan julkaisua onko tämä ok. Instastoryn puolella näytän lapsiarkea paljonkin, mutta se on just sitä arkea. Ei mitään sen kummempaa. Vaikka olen perheellinen bloggaaja, oma juttuni ei ole tykittää lasten kuvia joka tuuttiin ja lärpättää pelkästään heidän juttuja.

Kerron blogissa ja somessa kummankin lapseni nimet ja se on miusta ihan ok. Se on myös ok, että jotkut eivät kerro missään sosiaalisessa mediassa lastensa nimiä ja osa keksii lempinimet julkiseen käyttöön. Jokainen vanhempi tekee oman linjauksensa minkä verran lapsistaan kertoo ja minkä verran ei.

Bloggaaja ja somevaikuttaja on aina myös vanhempana yksilö ja vanhempi LAPSELLEEN. Ei niille seuraajilleen. Lasten yksityisyydessä tarkkuus ja vähempi on parempi, kuin kylpykuvat kakkakoostumuksineen.

Millaisen linjauksen sinä olet vanhempana tehnyt lapsen asioissa liittyen someen? Tai sinä bloggaaja, minkä verran ”spämmität” lastesi juttuja someen?

Lue myös

Vauvan yksityisyys somessa

SEURAA MAMAA

Facebookissa / Instagramissa

Kommentit (10)

 1. 3 lapsen äiti

  Heips,
  Olen aina ihmetellyt blogeissa / facebookissa lasten kuvia, varsinkin joilla mainostetaan jotakin brändiä esim vaipat, vaatteet, rasvat jne..Käytännössähän lapsi on tässä mainoskasvo, josta vanhempi saa rahaa tms tuotteen eli toisin sanottuna osa bloggaajista myy elämäänsä johon siis kuuluu lasten esittely ja omasta elämästä kertominen. Bloggaaminenhan on työtä josta maksetaan eikö?? Suositushan on muistaakseni mannerheimin lastensuojeluliitolta, että lapsista ei julkaista mitään kuvia sosiaalisessa mediassa. Itse noudatan tätä. Lapsi ei vielä 5 vuotiaanakaan pysty päättämään onko tämä kuva ok laittaa instaan..En paheksu, mutta tämä on mielipiteeni. Uskon, että myöhemmin vuosien kuluessa tästä säädetään laki, joka kieltää julkaisut varsinkin näissä mainosjutuissa..

  • tiinafit

   Vaippoja olisi varmaan hankala mainostaa ilman vauvaa, mutta sen ongelman voisi omasta mielestä ratkaista niin ettei lapsen kasvot näkyisi mainoksessa :). Ite nimittäin postasin viime vuonna vaippakamppiksen ja suoritin sen mielestäni Miinan idenditeettiä loukkaamatta ; https://blogit.terve.fi/fitfatmama/onko-vauvan-vaipalla-valia/

   Bloggaminen on monelle nykypäivänä työtä osittain kyllä. Muutamia yhteistyöpostauksia lasten jutuista olen tehnytkin, mutta niissä myös pidän tuota samaa linjaa etten ”spämmitä” liikaa kuvia, nolaa tai paljasta liikaa 🙂

 2. Emma

  Mie poistin tovi sitten ig:stä kaikki E:n kasvoiuvat ja blogista kaiken materiaalin juuri koska minuu ahdisti se ettei lapseni oo anonyymi. En halua, että hänen kasvoja on enää missään muualla kuin mun omassa facessa niitä julkaisen, mutta siellä tiedän jokaisen kaverini ja tili on hyvin yksityinen. Hiljattain laitoin lopulta myös ig:n yksityiseksi kun jotenkii nyt kaikki tuntuu liian paljolta mitä jakaa 😀 Miulle ehkä suurin muutos olis se, että ainoot kuvat mitä tallennettiin oli E:n kuvia ja se oli ajatuksena aika ahdistava..
  Jokainen tosiaan tyylillään, mutta se ajatus että mun lapsi olis jotenkin miun blogini/someni sisältö ei enää vaan tunnu hyvältä.

  • tiinafit

   Ymmärrän kyllä tuon hyvin :). Vielä kun oot ite sairaanhoitaja, niin tuntuisi varmaan oudolta jos joku asiakas tietäisi siun lapsen somen perusteella

 3. Katjuska

  Me päätettiin miehen kanssa yhdessä, että emme julkaise somessa kasvokuvia tms mistä lapsen voisi tunnistaa. Nimi kerrottiin kun se annettiin, sukunimeä lukuunottamatta. Ne tietää ketkä tuntee. En myöskään julkaise mitään alastonkuvia tai muuta häpeällistä. Mutta yksi tuttuni julkaisee jo kouluikäisestäkin tytöstään kuvia ilman paitaa tai että hän on vaan tyyliin pikkuhousuissa. Tällaisia kuvia en vaan ymmärrä. Toki jokainen tekee niin kuin tykkää, mutta minusta sellainen ei ole soveliasta. Sitten kun poikamme on vanhempi niin saa itse päättää saako kuvaa laittaa someen vai ei.

  • tiinafit

   Apua ihan järkyttävää touhua tuo tuttusi touhu :o. Ei todellakaan ole soveliasta minkään ikäisestä lapsesta ja varsinkaan kouluikäisestä :/.

 4. Meiju

  Minusta on järkyttävää, että bloggaajat ja vloggaajat tuovat lapsensa nettiin. Sinunkin lapsista on vauvakuvat kaikkien saatavilla ja lapsiesi some-jalanjälki tulee olemaan ihan valtava ennen kuin he edes ovat täysi-ikäisiä. Lapsiesi tulevat koulu- ja työkaverit sekä esimiehet löytävät kuvat ja tarinat vauva-ajoilta, miten he ovat nukkuneet ja kuinka pitkään syöneet tissiä. Itse henk. koht. toivon, että kunhan ensimmäisen ”somesukupolven” lapset tulevat täysi-ikäisiksi, niin joku haastaa vanhempansa oikeuteen siitä että kuvia on levitelty nettiin kaikkien nähtäville viimeiset 18 vuotta. Uskon, että niin tulee tapahtumaankin. Itse en ikinä, ikinä, ikinä julkaise lapsistani kasvokuvia nettiin. Niitä kuviahan ei saa koskaan pois.

  • tiinafit

   Lapsistani ei lue koko nimeä (sukunimen kera) missään sosiaalisessa mediassa, mutta toki kuvia heistä voi vahingossa löytää siitä huolimatta. Some-jalanjälki heillä on toki isompi kuin monella muulla, mutta myös pienempi kuin monella muulla. Jotkut spämmittää ja laittaa jatkuvasti lapsistaan kuvia, mie en sitä tee. Toki paljon, vähän ja keskiverran julkaisemista on ihmisestä kiinni. Joidenkin mielestä miun laittamat kuvat lapsista voi olla iso määrä, joistakin taas pieni määrä. Kiitos mielipiteestä 🙂

 5. Meiju

  Anteeksi kun oikaisen vielä, mutta perheesi sukunimi selviää alle minuutin googlauksella ja ilmankin sitä googlen kuvahaku löytää lapsistasi kuvia aina ultraäänikuvista lähtien (lastesi kaikki etunimet on julkaistu blogissa). En vaan meinaa millään ymmärtää, että miksi some-vanhempien mielestä heidän lapsiensa lapsuus kuuluu jakaa koko maailmalle. Ihan mielenkiinnosta, oletko miettinyt mitä teet / vastaat lapsillesi, jos he joskus haluavat vauvakuvansa pois netistä? Tai jos he kysyvät, että miksi olet laittanut heidät nettiin? Mielestäni huono peruste lapsien kuvien jakamiselle on se, että joku toinen jakaa enemmän…

  • tiinafit

   Olen (ts. ollaan miehen kanssa yhdessä päätetty) päättänyt tietyt säännöt kuvien jakamiselle ja niitä ollaan kummatkin noudatettu :). Hyvä kysymys -varmaan siinä tilanteessa tietenkin pyrkisin poistamaan kaikki kuvat netistä mitkä siinä tilanteessa olisi mahdollista ja mitkä he haluaisivat poistaa. Syyhyn miksi heistä olen kuvia nettiin laittanut vastaisin luultavasti, että olette miulle rakkaita ja olen halunnut teistä näyttää myös muille kivoja kuvia. Sekä, että olen katsonut kuvien olevan sellaisia joista te tykkäisitte myös itse, ettekä pitäisi ”nolona” tai muuten epämiellyttävänä niiden näyttämistä muille ihmisille.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.