Huomiohuoraaminen lasten kustannuksella

Kaverini joka on suosittu instagramissa ja blogissa teki päätöksen ettei kerro jatkossa lastensa nimiä sosiaalisessa mediassa. Hän kuulemma huomiohuoraa ja on epäreilua lukijoille kun jättää kertomatta minkä nimen he päättivät pienokaiselleen antaa.

Siis wtf?!

Onko se sitten hyvä, että näytetään ja kerrotaan lapsista ihan kaikki? Jotkut Äidit joilla on kymmeniä tuhansia instagram seuraajia näyttävät videokuvaa kun lapset on kylvyssä ja kertovat tyyliin potan sisällön oliko löysää vai paksua. Laittaisitko itse oman kuvasi nettiin ilman paitaa? En usko.

Se on mielestäni huomiohuoraamista lasten kustannuksella jos tykitetään ja kerrotaan ihan kaikki. Ei se, jos päättää kunnioittaa heidän yksityisyyttään kertomatta kaikkea.

Ehkä itselläkin olisi enemmän seuraajia jos spämmittäisin lasteni kuvia enemmän joka tuutissa, kyllähän nuo kaksi on aika söppäniä. En kuitenkaan halua ”ostaa” lisää seuraajia lasteni kustannuksella. Instagramissa lasten kuvia julkaistessa en myöskään käytä useita hästägejä, jotta heidän kuviaan randomit ei löydä niin helposti. Jotkut taas tuntuu laittavan aasta ööhön joka risuaidan minkä vaan keksii, jotta saisi lisää seuraajia. Miinan ollessa vastasyntynyt en julkaissut hänestä edes suoraa kasvokuvaa muutamaan kuukauteen.

Oma linjani lasten kuvien ja juttujen julkaisussa on avoimen ja sulkeutuneen väliltä. Esimerkiksi lasten tarkkaa painoa ja pituutta en ole kertonut syntymämittoja lukuunottamatta missään somessa. Esikoisesta tein perinteisiä neuvolapostauksia mittoineen, jotka poistin hänen täytettyä vuoden. Miinasta mittapostauksia en ole tehnyt laisinkaan.

Nyt kun esikoinen on jo 5-vuotias, kysyn häneltä ennen jonkun kuvan julkaisua onko tämä ok. Instastoryn puolella näytän lapsiarkea paljonkin, mutta se on just sitä arkea. Ei mitään sen kummempaa. Vaikka olen perheellinen bloggaaja, oma juttuni ei ole tykittää lasten kuvia joka tuuttiin ja lärpättää pelkästään heidän juttuja.

Kerron blogissa ja somessa kummankin lapseni nimet ja se on miusta ihan ok. Se on myös ok, että jotkut eivät kerro missään sosiaalisessa mediassa lastensa nimiä ja osa keksii lempinimet julkiseen käyttöön. Jokainen vanhempi tekee oman linjauksensa minkä verran lapsistaan kertoo ja minkä verran ei.

Bloggaaja ja somevaikuttaja on aina myös vanhempana yksilö ja vanhempi LAPSELLEEN. Ei niille seuraajilleen. Lasten yksityisyydessä tarkkuus ja vähempi on parempi, kuin kylpykuvat kakkakoostumuksineen.

 

Millaisen linjauksen sinä olet vanhempana tehnyt lapsen asioissa liittyen someen? Tai sinä bloggaaja, minkä verran ”spämmität” lastesi juttuja someen?

 

Lue myös

 

Vauvan yksityisyys somessa

 

SEURAA MAMAA

Facebookissa / Instagramissa

Kommentit (10)
 1. 3 lapsen äiti
  9.1.2019, 08:52

  Heips,
  Olen aina ihmetellyt blogeissa / facebookissa lasten kuvia, varsinkin joilla mainostetaan jotakin brändiä esim vaipat, vaatteet, rasvat jne..Käytännössähän lapsi on tässä mainoskasvo, josta vanhempi saa rahaa tms tuotteen eli toisin sanottuna osa bloggaajista myy elämäänsä johon siis kuuluu lasten esittely ja omasta elämästä kertominen. Bloggaaminenhan on työtä josta maksetaan eikö?? Suositushan on muistaakseni mannerheimin lastensuojeluliitolta, että lapsista ei julkaista mitään kuvia sosiaalisessa mediassa. Itse noudatan tätä. Lapsi ei vielä 5 vuotiaanakaan pysty päättämään onko tämä kuva ok laittaa instaan..En paheksu, mutta tämä on mielipiteeni. Uskon, että myöhemmin vuosien kuluessa tästä säädetään laki, joka kieltää julkaisut varsinkin näissä mainosjutuissa..

  1. Vaippoja olisi varmaan hankala mainostaa ilman vauvaa, mutta sen ongelman voisi omasta mielestä ratkaista niin ettei lapsen kasvot näkyisi mainoksessa :). Ite nimittäin postasin viime vuonna vaippakamppiksen ja suoritin sen mielestäni Miinan idenditeettiä loukkaamatta ; https://blogit.terve.fi/fitfatmama/onko-vauvan-vaipalla-valia/

   Bloggaminen on monelle nykypäivänä työtä osittain kyllä. Muutamia yhteistyöpostauksia lasten jutuista olen tehnytkin, mutta niissä myös pidän tuota samaa linjaa etten ”spämmitä” liikaa kuvia, nolaa tai paljasta liikaa 🙂

 2. Mie poistin tovi sitten ig:stä kaikki E:n kasvoiuvat ja blogista kaiken materiaalin juuri koska minuu ahdisti se ettei lapseni oo anonyymi. En halua, että hänen kasvoja on enää missään muualla kuin mun omassa facessa niitä julkaisen, mutta siellä tiedän jokaisen kaverini ja tili on hyvin yksityinen. Hiljattain laitoin lopulta myös ig:n yksityiseksi kun jotenkii nyt kaikki tuntuu liian paljolta mitä jakaa 😀 Miulle ehkä suurin muutos olis se, että ainoot kuvat mitä tallennettiin oli E:n kuvia ja se oli ajatuksena aika ahdistava..
  Jokainen tosiaan tyylillään, mutta se ajatus että mun lapsi olis jotenkin miun blogini/someni sisältö ei enää vaan tunnu hyvältä.

  1. Ymmärrän kyllä tuon hyvin :). Vielä kun oot ite sairaanhoitaja, niin tuntuisi varmaan oudolta jos joku asiakas tietäisi siun lapsen somen perusteella

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *