Fit Fat Mama
Fit Fat Mama

Ensimmäinen Päiväkotipäivä!

Eilen oli Eetun ensimmäinen hoitopäivä! Edellisenä päivänä tuli jo melkein ensimmäiset itkut. Mietin, että joku muu näkee kuin Eetu herää päikkäreiltä. Joku muu syöttää häntä. Joku muu lohduttaa jos tulee surku. Minun lastani! Mamma olikin aamulla ihan häsässä ja gorillalauma juoksi hippaa mahassa. Herättiin hyvissä ajoin, että kerettiin tehdä aamutoimet kaikessa rauhassa ja sylitellä hetki. Aamupalan jälkeen oli ihana istua säkkituolissa ja katsella kuvakirjoja. Eetu tykkää tosi paljon kirjoista ja on kuvista kiinnostunut. Hän osoittaa kuvia, paikkoja ja sanoo ”tättä” ja mie selitän. Mieluummin herätään pikkasen aikaisemmin ja keretään olla hetki yhdessä, kuin että muksu pitäisi vaan napata sängystä suoraan pesulle ja pihalle.

Vein poitsun päikkärille pikkasen vaille 8.30. Kävin hakemassa lippusia päiväkodin johtajalta, jonka jälkeen oli heippojen aika. Miulle meinasi tulla itku. Silittelin Eetun päätä ja sanoin ”Äiti rakastaa, äiti hakee siut päiväunien jälkeen”. Jotain muutakin taisin hänelle lössöttää ja pidättelin kyyneliä. Eetu vaan törötti paikallaan ja katseli leluja. Itkua ei tullut.

IMG_1968

Lähdin pala kurkussa polkemaan kohti salia. Kävin vetämässä olkapää-rinta-vatsatreeniä. Edellisellä treenikerralla kokeilin kaverin kanssa vetää lyhyitä sarjoja isommilla painoilla ja otin samat keinot käyttöön myös tuossa treenissä. Olen ihan liian pitkään vitkutellut 10-12 toiston sarjoja samoilla painoilla ja olin ihan yllättynyt, kun jaksoin paljon isommilla painoilla kuin oletin. Toivottovasti olkapäät ei päsähdä paskaksi, niissä on nimittäin ollut joskus ongelmia. Lämmittelin kuitenkin kunnolla ennen isompia painoja, niin toivotaan ettei käynyt köpelösti.

Salin jälkeen kävin ostamassa itselleni hätävarahatun jolle alennuksien jälkeen jäi hintaa alle 3€! Manasinkin teille aikaisemmin, että kaikki nykyiset hattuni on liian pieniä. Kävin verotoimistossa jossa palvelija oli kuin halon nielaissut. Oli muuten harvoja kertoja kun en pölöttänyt mitään ylimääräistä vaan mieluummin istuin hiljaa kun selkeästi tyyppiä ei kiinnostanut asiakaspalvelu.

IMG_1964

Kotosalla hoitelin päiväkodin paperiasioita, pikasiivosin, söin ja sitten olikin aika hakea Eetu. Juoksin puolet matkasta sydän tykyttäen kohti päiväkotia. Huomasin jo ikkunasta miten Eetu istui hoitajan sylissä. Onkohan pojalla paha mieli?

Pölähdin huoneeseen, Eetu katsoi minua hoitajan sylistä eikä sanonut mitään! Rupesi vain antamaan leluja käteen ja jatkoi leikkejä. Hoitotädin ensimmäiset sanat oli ”meni tosi hienosti”! Mie olin ihan hoomoilasena monttu auki.  Aamulla he olivat käyneet ulkona, jossa Eetulla oli ilmeisesti hieman tylsää kun ei ollut ruvennut puuhastelemaan mitään vaan tuli pieni itku. Se olikin päivän ainoa itku joka kesti vain hetken. Ulkoilun jälkeen oli ruokailu, jossa minimies oli lappanut lasagnea reippaasti nassuun. Hyvä kun Tuomakselle sanoin, että ruokana oli lasagnea, niin hän vaan tokaisi että ”Ai että ekana päivänä heti lasagnea, mäkin haluun päikkäriin” :D. Nukkuminen mietitytti meitä etukäteen oikeastaan eniten. Kotona mini nukkuu pinnasängyssä, mutta päiväkodissa nukkumapaikka on matala sänky. Poika oli laitettu sänkyyn, unipupu kainaloon ja sinne nukahti. Pitää vissiin ruveta pikkuhiljaa  etsimään Eetulle kotiin normaalia sänkyä pinniksen tilalle.

IMG_1980

Mutta summa summarum; Kaikki meni erittäin jees! Olen Eetusta niin ylpeä <3!!! Minimies monesti ujostelee uusia ihmisiä, joten olin todella yllättynyt ja iloinen miten hyvin kaikki meni. Tätä ennen Eetu on ollut tuntemattoman (siis muun kuin meidän tai isovanhempien) kaitsennassa ainoastaan kuntosalin lapsiparkissa ja sielläkin max. tunnin. Huomasi selkeästi miten hän nautti toisten lasten seurasta. Kun puin poitsua, oven taakse tuli eräs pikkuneiti antamaan Eetulle suukkoja lasin läpi. Hihi, on meillä kova naistenmies kun hurmaa heti ensimmäisenä päivänä ;). Virtaa riitti pojassa iltaan saakka, eikä kiukutteluja tullut. Vivian kävi vielä poikansa kanssa meillä leikkimässä päivällä ja poitsut leikki yhdessä hippaakin, niin söpöä <3.

Vein tänäänkin Eetun päiväkotiin 8.30. Hän meni heti uusien kavereiden luokse onnellisena leikkimään. Pienestä iästä viis, niin kyllä toisten lasten seura tekee hyvää!

IMG_1965

Ensi viikolla hoitopäiviä on kaksi ja sitä seuraavalla viikolla miulla alkaakin jo työt! Työt alkaa siis viikkoa aikaisemmin kuin mitä luulin, vähän jänskättää. Ensi viikko on siis viimeinen Housewife-viikko. Huh huh.

Teksti on aikalailla ”päiväkirjatyylisesti” kirjoitettu, mutta halusin fiilistellä ja miettiä tuntemuksia ylös näin tuoreeltaan.

Miten teidän lapsen ensimmäinen päiväkotipäivä meni? Millainen sänky olisi hyvä Taaperolle?

SEURAA MAMAA Facebookissa / Bloglovinissa / Blogilistalla / Instagramissa

Kommentit (33)

 1. Ulmai

  Kivi vierähtää sydämeltä kun saa hyvää palautetta! Itkua tuhertaen olen kummankin jättänyt hoitoon. Onni täyttää ystävänpäivänä 2v ja joku aika sitten otettiin laita pois. Vaihtelevasti on mennyt mut paremmin ku odotin 😀

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Tuli kyllä hyvä mieli :)! Kohta käyn hakemassa Eetun pois, saa nähdä miten tämä päivä menny -toivottovasti hyvin! Eetu on niin kova kiipeilemään, että varmaan kohta pakko vaihtaa normisänkyyn..

 2. Nappi

  Nonii! Hienoa! Siitä se lähtee. En oo ite vielä päiväkoti meininkiä kokenut, edessä se jossain vaiheessa on. Mutta oon kuullu, että äidille taitaa olla rankempaa kuin ite lapselle 😀

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Olin kyllä helpottunu kun alkoi noinkin helposti, toivottovasti jatkuukin jeesisti :)!
   Hehe, ainakin eilen se oli miulle vaikeempaa :D.

 3. mitäs me Marttuset

  Voi, ihan samoja fiiliksiä! Meillä tytär aloitti päiväkodissa keskiviikkona.

  Laitoin myös fiilikset ylös blogiin samantien:

  http://mitasmemarttuset.com/2015/01/07/paivakotilainen/

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Kiitti linkistä! Mukava lukea samassa tilanteessa olevan ajatuksia :)!

 4. Sanni

  Onpa kiva et lähteny nuin hyvin käyntiin 🙂
  Meillä pojat(4&2v) alotti keskiviikkona kans päiväkodissa ja tänään olivat eka päivää pitempään et pienempi nukku siellä päikkärit, oon just lähössä hakee poikia ja vähä jänskättää miten on käyny 🙂 Meillä pienempi jääny itkemään aamusin jos minä vien, isi jos vie niin ei mittää..

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Oli todellakin :)! Mie olin niin yllättynyt positiivisesti miten hyvin kaikki meni. Kotona kun itku saattaa tulla jos suljen vessan oven sinne mennessäni, niin olin varautunut itkuun kun lähden päikkäristä kotia :D. Uusi paikka,kaverit ja lelut piti mielenkiintoa yllä :). Toivottovasti teillä on menny hyvin myös! =)

 5. Niina

  Laiton oman poikani vähän ennen 1-vuotissynttäreitä osa-päivähoitoon… en olisi halunnut mutta oli pakko kun ei kotihoidontuella eletä. Ensimmäinen viikko oli kamala, luultavasti koko perheelle. Kun mies haki ensimmäisenä päivänä pojan hoidosta, poika oli jätetty yksin huutamaan nurkkaan ja hoitajat keskittyivät muihin lapsiin… seuraavana päivänä en poikaa hoitoon vienyt vaan pyysin täydellistä selvitystä siitä mitä hoidossa oli tapahtunut. Hoitaja sitten soitti minulle ja selitti tunti tunnilta päivän kulun… kyllä tuon jälkeen tuntui entistä pahemmalta viedä poika hoitoon mutta nyt 4 kuukauden jälkeen alan pikkuhiljaa luottamaan siihen että hoitajat pitävät hyvää huolta vauvastani.

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Kotihoidontuki on kyllä surkee, en tajua miten jotkut saa kituutettua sillä,ei onnistus miulla :D.
   Siis ihan järkyttävää touhua :o! Jos lapsi itkee, niin syliinhän se pitäisi ottaa, eikä laittaa nurkkaan! Hemmetti, tulipa ärsyyntyny ja ikävä olo siun puolesta murr! Helvetti. Tuon ikäinen kun ei osaa vielä kertoa mitä on käyny, niin ymmärrän kyllä huolestuneisuuden viedä lapsi sinne uudelleen :(.

  • Niina

   Selittivät tosiaan niin että ”poika ei millään suostunut tulemaan syliin lohdutettavaksi”… No, jos näitä tilanteita tulee/paljastuu lisää niin hoitopaikan vaihto on edessä.

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Just :/. Toivottovasti tuo ei enää toistu!

  • Hanna

   Pakko kommentoida tähän päiväkodin työntekijä. Tottakai lapsi pitää ottaa syliin jos itkee, mutta meilläkin on tullut vastaan lapsia jotka eivät halua syliin kun itkevät. Varsinkin alussa jos lapsi ei ole vielä kovin läheinen hoitajan kanssa, niin hän ei välttämättä halua ”tuntemattoman” syliin lohdutettavaksi. Vaikka kotona syli auttaa, niin välttämättä hoidon alussa hoitajan syli ei kelpaa. Eli ainakin itse luulen, että teidän lapsen kohdalla on näin käynyt. Eihän sitä lasta kuitenkaan voi väkisinkään sylissä pitää jos rimpuilee pois. Toivottavasti teidän päiväkoti”ura” jatkuu paremmin ja lapsi saa luottamukseen hoitajiin ja uskaltautuu syliin kun on paha mieli!

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Niin no totta sekin, että lapsi ei välttämättä halua tuntemattoman syliin, mutta ”jätettiin nurkkaan yksin” särähti korvaan. Voisihan sitä sanallisesti lohduttaa ja vaikka silitellä. Mutta toivottovasti heillä jatkuu paremmin :)!

  • ehkä apua

   Tämä aika tärkeä pointti. Vie aikaa ennen kuin pystyy hoitajaan luottamaan. Riittävän pitkä tutustumisjakso auttaa ihmeesti.Äiti siis tutustuu päiväkotiin ja omahoitajaan yhdessä. Kun lapsi näin alustavasti tutustuu pystyy hän paremmin kokemaan turvaa hoitajan sylissä vaikka ei olekaan vielä oikeasti tuttu.

 6. Sarkku K

  Meillä meni jokunen kuukausi sitten ensimmäinen päivä oikein mallikkaasti. Jos saat vinkkejä sänkyyn niin ois mukava lukea postaus asiasta, alkaa olla ajankohtaista meilläkin. 🙂 t. Uusi lukijasi

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Teilläkin päivähoitoura sitten aluillaan, kiva että meni mallikkaasti :)! Pitää ruveta ettimään tietoa sänkyasiaan liittyen ja voin tehdä postauksen ennen siirtoa! Tervetuloa lukemaan ja kommentoimaan jatkossakin :)!

 7. Maria/LoveBeyondWords

  Ihanaa, että teillä on lähtenyt näin mallikkaasti käyntiin! Lohduttavaa lukea näitä positiivisia kokemuksia 🙂 Meilläkin on alkanut suht ok, mutta nyt Lilian onkin totutellut vaan olemaan yksin siellä 1,5h kerrallaan, joten luulen että pahin on vielä edessä.

 8. Uraäidin Ruuhkavuodet

  Onneksi olkoon – hienosti meni! Tuo taitaa olla hyvä aika aloittaa päihoito… Meillä molemmat lapset meni hoitoon vasta 2,5 vuotiaana ja aloitus oli vaikeampaa. Muistaakseni ainakin poika alkoi ulisemaan joskus jo parkkipaikalla ja aamuitkuja kesti kyllä pari viikkoa, vaikka hoitopaikka oli tosi hyvä. Noissa tilanteissa mulle sanottiin että tärkeintä on, että aikuinen pysyy rauhallisena eikä tartuta hätääntymistä lapseen. Toivottavasti teillä kaikki menee yhtä hienosti jatkossakin!!

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Kiitos, olin kyllä niin helpottunut :)! 2,5 vuotiaalla on jo enempi ymmärrystä plus uhmaikä päälle niin varmasti onkin vaikeempaa alottaa sillon hoito :D. Toivotaan, että jatkossakin menee hyvin :)! Postailen tänne päikkärijutuista vielä myöhemminkin :).

 9. Ehkä apua

  Mikä helpotus onkaan äidille kun ensimmäinen hoitopäivä menee hyvin. Valitettavasti ei se näin helppoa kuitenkaan ole se päiväkodin aloitus näin pienelle. Paljon tulee vielä tarvitsemaan apuasi ja tukeasi ennen kuin sopeutuu ja tutustuu aikuisiin jonka apua tarvitsee niin moneen asiaan. Olisi kiva kuulla taas mikä tilanne parin viikon päästä. On paljon hyviä keinoja auttaa pikkuista päiväkodin aloituksen kanssa. Toivottavasti kerrot lisää sopeutumisesta ja ajatuksistasi. Tavallisesti se tutustuminen ja sopeutuminen vie sen pari kuukautta. Tsemppiä teille:)

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Todellakin oli helpotus :). Kotona itku tulee monesti jos menen edes vessaan, joten olin varautunut huutoon kun lähden päiväkodista kotia päin. Leikkikaverit ja uusi ympäristö kiinnosti niin paljon. Päiväkodin täditkin sanoi, että joskus käy silleen, että kun lapsi tajuaa että sinne tullaankin joka päivä, niin vasta siinä vaiheessa voi tulla enemmän itkuja.

   Teen postauksia päiväkotiasioista jatkossakin, kiva kirjoittaa näitä ylös niin voi itsekin myöhemmin tulla lukemaan miten elämänmuutos näiltä osin meni :)! Lisäksi itsekin olisin kaivannut postauksia päiväkodin aloittamisesta enempikin, mutta googlettamisella löytyi oikeastaan vaan keskustelupalsta kokemuksia ja niihin suhtaudun pienellä varauksella. Siellä kun liikkuu kaikennäköstä porukkaa, jotka saattaa värittääkin kertomuksiaan. Laitan postaukset avainsanan Päiväkoti alle :)! Kiitos tsempeistä!

  • ehkä apua

   Harmi etttet löytänyt netistä apua:( Tällainen blogi kun autalastakasvamaan ja sieltä ” Taapero päivähoidossa” kertoo. aika yksityiskohtaisesti aloitukseen liittyvistä tärkeistä asioista ja myös miten yhdessä hoitajan kanssa lapsen arkea seurataan. Älä kauhistu, saattaa tuntua vähän karulta tekstiltä mutta siinä paljon käyttökelpoista! 🙂

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Aika raskasta tekstiä, en halunnut lukea vielä kokonaan kun tilanne on vielä meille niin tuore.. en halua aiheuttaa ylimääräistä stressiä tollasista. Mutta pitää myöhemmin käydä lukemassa enemmän, kiitos vinkistä :).

 10. Lindiz ~ Tutipuu

  Hienoa kuulla =) siitä se lähtee! Mulla on edelleen aina välillä pala kurkussa ja hankalia on aamut jolloin Kikkara ei haluais jäädä =/ mutta on onneks piristyny ennenku ehdin soittaa ja kysyä aamusta =)

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Oli kyllä super kivaa kun homma starttas näin hyvin :). Varmasti Äidille tekee pahaa jättää jos muksu itkee lohduttomana :/. Mutta nopeesti itkut hellittää kun pääsevät kavereiden kanssa leikkimään :).

 11. Saija

  Voi miten kiva kuulla, että hoidonaloitus meni niin hienosti!! Meilläkin vihdoin alkaa pikkuhiljaa sujua – vaikka äitin lähtö aina vaan jaksaa itkettää 🙂

  • Tiina / Fit Fat Mama

   :). Teilläkin hoitoura alkanut ja kiva kuulla, että alkaa sujua :)! Eiköhän ne itkutkin kohta loppune :).

 12. AsphaltRose

  Meillä on kanssa tämä päiväkotiin meno ajankohtainen aihe kun ensikuussa pitäisi mun mennä takaisin töihin. Poitsu täyttää just tän kuun lopulla vuoden eli aika aikaisin sinne menee, mutta pakko sinne töihin palata. 🙂 Oon jo monena yönä pyöriny sängyssä ja ressannu koko hommaa, poitsu osaa olla vähän hankala päikkäreille laitettava ja ruoankin suhteen on ollut ongelmia kun kaikki karkeampi ruoka tulee yökkäilyjen kera pihalle. Mutta ei kai siinä auta muu kun katsoa miten homma toimii ja mennä sitten sen mukaan. 🙂 Pitää kyllä sanoa että omaa sydäntäkin jo puristaa edes ajatella että siellä se poju sitten on, vieraiden ihmisten kanssa. Onneksi meillä on miehen kanssa sellaiset työajat että joinain viikkoina ei varmaan tarvitse olla kuin pari kolme päivää hoidossa, ja silloinkin saattaa joutua olemaan vain muutaman tunnin. Mutta huoh silti. 😀

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Alkuvuotena alottaa näköjään moni muksu päivähoidon :). Joo miullakin oli samaa, että pyörin sängyssä ja stressasin hoidon aloitusta. Olin varautunut itkukonserttiin, joten olikin todella hyvä ylläri kun menikin hienosti. Kannattikin vissiin suhtautua varauksellisesti, niin aloitus oli positiivinen ylläri :D.

   Meillä Eetu on alussa 4päivää viikossa hoidossa ja Anoppi tulee katsomaan sen yhden päivän meille poitsua :).

 13. ehkä apua

  Siitä kunnolla tutustumisesta ennen aloitusta todella paljon apua! Tutustuminen siis yhdessä lapsen kanssa niin että käyt läpi kaikki päivän rutiinit ja voit hoitajan kanssa keskustella ja kysyä. Kun lapsi seuraa vierestä tätä keskustelua on sillä myös suuri merkitys turvallisuuden tunteen kannalta ( nyt äiti tietää miten minua autetaan!). Ei kannata myöskään olla liian pitkiä aikoja kerrallaan, 1,5 t kerrallaan ja sitten mennään kotiin ja mietitään yhdessä mitä koettu:). Ei kannata tutustumisen aikana vielä jättää lasta yksin, on vielä liikaa. Paljon kokemusta on pitkän aloituksen hyödyistä! Tsemppiä teille aloittelijoille.

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Me oltiin 2 kertaa tutustumassa päikkäriin ennen ensimmäistä yksin hoidossa olo-päivää. Käytiin rutiineja ja päivän kulkua lävitse. Hoitajat on ollu tosi mukavia ja kertoneet selkeästi :). ja kiitos tsempeistä :)!

 14. Päiväkoti kuulumisia – Fit Fat Mama

  […] Ensimmäiset hoitopäivät meni kuin unelma!  Olin todella yllättynyt. Eetu juoksi heti leikkimään uusilla leluilla, unet maittoi ja ruoka upposi. Ainoastaan ulkona tuli itku. Kun hain poitsua pois, hän antoi vaan lelun käteen ”tättä” ja jatkoi leikkejään. Siinä vaiheessa miulla jäi kirjaimellisesti monttu auki. Meidän Eetu?! Ensimmäisestä hoitopäivästä kirjoitin postauksen TÄÄLLÄ. […]

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.