Apua, Lapseni on Muumiriippuvainen!

Sain tänään melko herättävän tekstiviestin mieheltäni. ”Eetulle parin päivän muumikielto. Ihan järjetön itkupotkuraivari kun en antanut katsoa. Huutaa vaan ja potkii”.

Lapseni on muumiriippuvainen. Ou fak.

Kirjoitinkin teille aikaisemminkin, että paska mutseismini on se, että annan lapseni katsoa ruutua enemmän kuin nipotarkat Äidit. Meillä ei pelata tabletilla pelejä, ei katsota telkkarista lastenohjelmia, mutta ne Muumit. Lähes päivittäin Eetu katsoo jakson tai pari Muumeja tietokoneelta ja nyt näyttää siltä että hänelle ohjelma on alkanut muodostua liiankin tärkeäksi, joten on aika vetää hetkeksi peli poikki.

Juttelin tänään päiväkodin hoitajan kanssa asiasta ja hän sanoi, että suositus on pienelle on ruutuaikaan puoli tuntia. Meillä suositusraja on paukkunu siis yli  ja todella pitkään. Uskon muutenkin, että suositukset on suosituksia, enkä todellakaan meinaa jatkossakaan tanssia nuoran mukaan vaan käytän omaa maalaisjärkeä. Me vanhempina tunnemme ja tiedämme oman lapsen käytöksen parhaiten. Meille käytöstavat on muutenkin kasvatuksessa tärkeitä, joten kun lapsi alkoi käyttäytyä niin huonosti Ei enää Muumia- kiellosta, on selkiö ruveta toimenpiteisiin. Keskustelimme päikkäritädin kanssa myös siitä, että suositusaika riippuu myös lapsen reaktioista liikkuvaan kuvaan. Mikäli lapsi istuu kuin hypnotisoituna tattina ruudun edessä ja alkaa käytöksellään ilmaista kiukkua, eikä iloa, on aika vähentää.

Muumit on Eetulle myös keino rauhoittua hoitopäivän jälkeen ja usein istummekin sylikkäin sohvan nurkassa ja katselemme Muumia samalla kun silitän minin hiuksia. Emme ole aikaisemminkaan antaneet katsoa ohjelmaa missä tilanteessa tahansa, ruokailut ja iltahetket on rauhoittumisen aikaa. Miehen iltavuoroviikkoina kun pojat ovat aamupäivän kotona, jakso pyörii yleensä sillä aikaa kun mies kokkailee ja hoitopäivän jälkeen katsomme minun kanssa yleensä yhden tai pari jaksoa, fiiliksestä riippuen.

En ole asiasta potenut mitään huonoa omatuntoa, koska se on ollut Eetulle selkeästi niin tärkeää -ja onhan Muumit lastenohjelmista ehdottomasti eliittiä niihin nykyajan ällötyksiin verrattuna. Muumien lisäksi luemme kirjoja, ulkoillaan, riehutaan, leikitään muovailuvahalla ja muita lapsijuttuja. Emme anna ruudun kasvattaa lasta, vaan se on kulkenut siinä rinnalla. Tuntuu silti jotenkin ikävältä, miten se on ilmeisesti alkanut tulla pojalle liiankin tärkeäksi.

 

Vähemmän tätä...

 

ja vielä enemmän tätä

 

Kysyn vinkkejä; miten toimisitte tälläisessä tilanteessa? Miten pitkään Muumittomuutta kannattaa jatkaa?

ps. Toivon asiallista keskustelua, enkä vertailua ”Meidän Pikku-Petteri ei ole koskaan katsonut televisiota” tai paska mutsi korttien läväyttämistä päin pläsiä.

 

SEURAA MAMAA Facebookissa / Bloglovinissa / Instagramissa

 

Kommentit (14)
 1. Hyvä toi loppu kommentti 🙂 kommenttini ei perustu mihinkään faktaan, mutta meidänkin taapero tunnista pariin telkkaria katsoo. Ei kuitenkaan aina samaa sarjaa. Vaan vaihdellen. Tosin aktiivista ruudun katsomista on ehkä puoli tuntia suurimman osan ajasta touhuaa jotain muuta..mutta huomaan että kuuntelee mitä tapahtuu..ja palaa tv:n ääreen jos jotain kiinnostavaa on tekeillä. Ohjelmia joita katsotaan mm. Kotitilan konkkaronkka, puuhapete, kaupungin sankarit,tuomas veturi, titi-nallet, elias ja pelastusryhmän seikkailut,posti-pate…ei siis kaikkia kerralla 🙂

  1. Tiina / Fit Fat Mama
   14.10.2015, 21:22

   Heh kiitos, oli pakko laittaa :D. Eetukaan ei aina vaan töllötä, puuhailee aina välillä omia, mut joskus sitten töllöttää vaan :D. Hei Titi-nalle vois olla kiva Eetunkin katsoa (kunhan telkkarikielto loppuu) -kiitti vinkistä 🙂

 2. Hei Tiina! Suositukset on aina suosituksia, maalaisjärjellä mennään. Muumit on kuitenkin minusta laadukas lastenohjelma. Ja nähtävästi eetulle kovin tärkeä. Yhdistettynä kaksi vuotiaan uhmaan, ongelmia toki voi syntyä.:) tuollainen pieni kun osaa sen tahtomisen ja kiukkuamisen jos ei saa. Minä en ehkä kokonaan kieltäisi, vaan yhdessä pojan kanssa sovittaisiin rajat. Kuinka usein ja monta jaksoa. Kyllä 2-vuotiaan kanssa voi jo jutella miusta tälläisistä. Vaikka aikuinen toki lopullisen päätöksen tekee. Tälläistä mie ajattelisin:) miun 1-vuotias ei jaksa vielä kattoa mitään, ois ihanaa jos jaksas vaikka yhen jakson kattoa:) hengähdystauko

  1. Tiina / Fit Fat Mama
   14.10.2015, 21:24

   Muumit on todellakin laadukas,aivan ihana ohjelma <3 nykypäivän kauheisiin robottimönkijäis ohjelmiin kun vertaa :).
   Totta, osa tuosta kiukuttelusta johtuu varmasti uhmasta, mutta jotenkin herätti niin vahva negatiivinen reaktio kieltoon. Heh, ei Eetukaan 1-veenä niin pitkään malttanu kattoa. Kiitos kommentista Elina 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *