Fit Fat Mama
Fit Fat Mama

AJATUKSIA KIINTEIDEN ALOITTAMISESTA

Vauva on ollut täysimetyksellä yli 4-kuukautta ja ajatuksena oli aloittaa kiinteät kun hän täyttää 5-kuukautta. Miina on kasvanut maidolla todella hyvin ja jotenkin halusin tehdä toisen lapsen kanssa niin, että kiinteät aloitetaan pikkuisen myöhemmin kuin esikoisella mikäli kasvu menee hyvin. Eetu aloitti kiinteät muistaakseni tarkalleen 4kk ellei hieman allekin.

Kävin ostamassa vauvalle pari yöpukua ja postissa, aikaa meni ehkä 25-minuuttia. Hän oli huutanut koko sen ajan. Seuraava yökin meni huonommin kuin normiyöt ja silloin päätin, että nyt kiinteät kehiin.

Aloitettiin kiinteät ruuat vauvalle 4kk 2viikon iässä. Oli jotenkin tosi herkkä fiilis. Muistan, että esikoisen aikana odotin innolla kaikkea uuden oppimista, nyt jotenkin kaikki kehitysaskeleet tuntuu yhyy miun vauva ei ole enää vastasyntynyt ololta. Toisaaltaan tuntuu tyhmältä kun aloitin kiinteät alle sen 5kk mitä ensin ajattelin. Toisaalta tuntuu haikealta ajatus, että nyt 100%:sti ravinto ei tulekaan vaan miulta –vaikka tässä vaiheessa kiinteät on vain lusikallinen päivässä.

Otettiin videokuvaa ja kuvia ensimmäisestä maistelusta kuten Eetunkin aikaan. Joidenkin mielestä ehkä tolloa, mutta miulle on todella tärkeää saada ikuistaa niitä ekoja juttuja ylös mikäli kamera vaan sattuu hollilla olemaan.

Kiinteiden aloittaminen tehtiin bataatilla. Annettiin sitä 3 päivää n. teelusikallinen. Esikoisen aikaan ostettiin 99% soseista kaupasta, tällä kertaa ajattelin tehdä itse. Se on ihan se ja sama tuleeko ruoka purkista vai itse tehtynä, tuleepahan tällä lailla kokeiltua kummatkin tavat. Eetulle ne pari kertaa kun kokkasin itse,jätkähän sylki ja yökki vaan haha! Ei housewife matskua mössöruuissakaan, jospa nyt menisi paremmin.

Sormiruokailua kiinnostaisi hyödyntää Miinalle parin kuukauden päästä, mutta toisaaltaan pelottaa jos vauva tukehtuu…saa vinkata helppoja ja ehdottoman turvallisia sormipöperöitä!

Bataatti oli vatsaystävällinen kiinteä ruoka aloittaa, Miinalle ei tullut mitään ongelmia. Toinen kiinteä maku oli peruna, sekään ei onneksi aiheuttanut ongelmia. Nämäkin on toki yksilöllisiä asioita, joillekin peruna sen tärkkelypitoisuuden takia on aiheuttanut vatsanpuruja. Aloitettiin todella rauhallisesti jotta mahavaivoilta vältyttäisiin; 3 päivää bataattia 1 teelusikan verran ja perunaa 3 päivää 1 teelusikallisen verran. Ensimmäinen hedelmämaku oli päärynä, sekin meni oikein mainiosti. Mitään hoppua tai häsää en ota, maito kuitenkin on 6kk asti se pääsääntöinen ateria.

Pieniä,suuria juttua vauvan (tai Äidin) elämässä.

Millä maulla aloitit vauvalle kiinteät ? Minkä ikäiselle vauvalle? Tuntuko siusta haikealta aloittaa soseet?

Lue myös: Kiinteiden aloitus ( kirjoitettu kun Eetu aloitti kiinteät )

SEURAA MAMAA FACEBOOKISSA / INSTAGRAMISSA / BLOGLOVINISSA

Kommentit (15)

 1. Salla

  Ymmärrän ”tuskasi” Esikoinen sai sosetta ensimmäisen kerran juuri ennen 6kk-neuvolaa, et voi sanoa että” aloitettu on..”, ei vaan, ihan suunnitellusti. Sen jälkeen tuntui, et oli jatkuva hoputus neuvolan puolelta puuron/muiden soseiden ja sit lihan kanssa(kun ei niitä saa ruokavalioon ihan viikoissa edes). Hassua sinänsä, et täysimetystykseen ad 6kk kannustetaan, mutta sitten kiire on jo kiinteiden aloituksen kanssa neuvolan puolesta-mulle jäi sellainen fiilis. Kai tässä on se herkkyyskausiajatus taustalla..
  Nyt kolmas lapsi, ja hänellä ikää 2,5kk. Pyrkimys olis pärjäillä äidinmaidolla sinne n.5kk asti, sitten aloitella hiljalleen soseita. Saa nähdä, ehdoton en oo tässä.
  Sormiruokailuun sopivia ruokia on mun kokemuksen mukaan herneet, maissi, TalkMurut, maissinaksut, jauheliha ns.palasina, pehmeä banaani, keitetty bataatti paloina jne. Itse oon antanut myös mm.omenaa paloina-vaatii vaan tarkkailua, ettei lapsi saa isoa palaa irti.
  Tsemppiä.. toiveena olis kuvaus teidän arkipäivästä!
  Salla

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Joo miekin olen ymmärtänyt, että viljat+lihat ja uudet maut ”pitäisi” ajaa nopealla sykkeellä 5-kuukaudesta eteenpäin kunhan niitä saa antaa. Itse haluan ottaa sittenkin ihan rauhakseen ettei mahavaivoja tule. Niin oiskohan joku herkkyysjuttu, en keksi mikä voisi olla syynä :). Talkmurut on ihan parhaita, niitä käytetään vieläkin sällille jogun seassa!
   Kiitos toiveista, tein syksyllä meidän tiistaipäivästä postauksen http://fitfatmama.fitfashion.fi/tavallinen-tiistaipaiva/ mutta teen mielellään uudelleen meidän päivä postausta, kiitos toiveesta 🙂

 2. Susanna

  Maitohan on pääasiallinen ravinto sinne vuoden ikään asti. Ja soseita ja sormiruokaa koskee samat valmiudet, eikä niitä valmiuksia ennen täytyisi aloittaa kiinteitä terveellä vauvalla. Meillä kiinteät aloitettu 6kk iässä ja olihan tuo haikeaa ajatella että nyt loppu ainoastaan maidonsaanti. Sormiruokailtu ollaan siitä asti.

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Meille sanottiin jo 4-kuukauden neuvolassa, että voi alkaa antamaan maisteluannoksia :). Valmiudethan on vauvoilla erit, joidenkin suolisto ei välttämättä kestä ja jotkut vauvat ei edes suostu kiinteitä syömään; parin kaverin vauvat suostuivat vasta 8-kk iässä syömään kiinteitä.

  • Susanna

   Niinhän ne tuputtaa, mutta maisteluannoksia se vauva saa myös rintamaidosta. Valmiudet on kaikille samat, ihan sama onko soseita vai sormiruokaa, et kai sinäkään esim sitterissä lasta syötä?

  • Tiina / Fit Fat Mama

   No sitterissä sosetta kyllä, istuttaahan ei vielä saa syöttötuoliin 🙂

  • Susanna

   Eli teillä ei valmiudet täyty.. Lapsen täytyisi istua joko tuolissa tai aikuisen sylissä. Sitterissä tukehtumisriski kun lapsi ei pääse nojaamaan eteen.

 3. miltsu

  mä alotin maistelut 4kk ja 1vkon ikäiselle vauvalle. ekana oli peruna,sitten porkkana ja bataatti. porkkanasta meni maha sekaisin ja bataatista tuli vaahtomaista kakkaa joten niitä en antanutkaan enempää. nyt lista on jo kattava :)musta ei tuntunu haikeelta vaan jopa helppottuneelta ku sain antaa pienelle maisteltavaa, hän katseli jo kauan nimittäin mun ruokia ja selkeesti oli kiinnostunut. sormiruokailu täälläkin pohdinnassa mut en ole päässyt siitä selvyyteen että miten vauva saa pureskeltua ikenillä ruokaa sellaseen kokoon ettei tukehdu? tuntuu omituiselta että antaisin keitettyä parsakaalia kun sehän murenee käsiin..

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Meillä porkkana oli Eetun aikaan no no, joten en uskalla Miinalle ihan heti sitä ees antaa :D. Bataatti oli meille onneks hyvä, banaani on ollut lemppari tähän mennessä vauvan mielestä <3. Oikein silmät kiiluen odotti lusikkaa suuhun hih. Miinakin on alkanu meidän ruoka-aikaan katella enemmän sitteristä että hei missäs miun ruoka on, vielä tosin en ole määriä uskaltanut nostaa siitä 1 tlk per päivä. Eilen nimittäin annoin iltapäivällä 1 tlk ja oli sitten kiukkuisempi..en tiedä johtuiko siitä, mutta tänään en antanu ku aamulla ja ei iltakiukunnu (:
   joo toi parsakaali ilman hampaita on ehkä mitä en ite uskaltas antaa..

 4. Jenspa

  Meidän neiti on nyt 4kk 2vkoa, eli melkolailla samanikäinen kuin teidänkin neitonen. 🙂 Minusta myös oli haikeaa aloittaa soseet, kun olin ajatellut täysimetystä sinne puoleen vuoteen asti, jos vain maito riittää ja tyttö kasvaa. Ja tyttöhän kasvaa hyvin. Mutta meidän neiti on refluksivauva, joten lastenlääkäri määräsi aloittamaan soseet jo 3,5kk iässä. Masuvaivaa meillä on refluksin lisäksi ollut alusta saakka, joten soseiden aloitus ei ole käynyt ongelmitta. Kokeiltiin ekana bataattia, sitten kesäkurpitsaa, maissia ja porkkanaa. Bataatista tuli heti vatsavaivoja, maissi ei maistunut, koska itsetekemänä en saanut siitä niin sileää että olis tytölle maistunut. Porkkanasta tuli valtavat vatsavaivat ja ummetus jo yhdestä makuannoksesta. Kesäkurpitsa ollut tähän asti ainoa sopiva ja bataattikin pieninä annoksina. Mutta ei vielä 2tl enempää voida syöttää mitään. Tuntuu loputtomalta suolta tämä soseiden aloitus. Meillä öisin heräillään 1,5-2t välein ja sen lisäksi vielä ähelletään ilmavaivoja. Joten helpotus olisi, jos saisi noita soseita menemään, auttaisi refluksivaivaankin.
  Ihana neiti teillä ja hyvä, ettei Miinalle ole mitään masuvaivaa kiinteistä tullut! 🙂

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Oi niin samanikäinen neiti siellä, kiva <3.Meillä vauvalla myös on ollut ajottain masuvaivoja, alussa varsinkin…nyt helpottanut, mutta vieläkään esim. ruistuotteita en voi oikein syödä kun käy vauvan vatsaan eli herkkyyttä on. Miekään en ole vielä määriä uskaltanut nostaa, varmaan ensi viikolla kun tulee se 5kk täyteen niin yritän. Jotenkin en vaan halua sitä kipua toiselle ja huutoa. Voi teidän pientä, toivottovasti lähtisi soseet menemään niin saisit nukkua pidempiä pätkiä <3.

 5. Emilia

  Meilläki paria päivää vaille 4kk tyttönen ja ajattelin viiden kuukauden iässä aloittaa soseilla ja sitten puolen vuoden iässä sormiruokailu 😊 On kasvanut tissimaidolla niin hyvin että neuvolastakin sanoivat ette ole vielä mikään kiire kiinteiden aloittamisessa 🙂

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Miekin sormiruokailun kokeilun sitten varmaan puolivuotiaana, jostain ohjeesta luinkin että pitää osata istua ennen sormiruokailua :). Meilläkin hyvin kasvanut, mutta sanoi silti, että voi antaa maisteluita jos haluaa :). Kiva että niin samanikäinen pieni sielläki<3

 6. Elina

  Moikka! Meillä esikoisen kanssa (nyt 4v) aloiteltiin kans soseet heti 4 kk iässä, ja nyt tän pikkusiskon (nyt 7 kk) kanssa oltiin ihan samoilla linjoilla eli 4 kk iästä heti pikkuhiljaa alettiin maistella soseita. Esikoisen kohdalla en innostunut sormiruokailusta, pelkäsin jatkuvasti tukehtumista eikä muksukaan oikein ymmärtänyt sen päälle kun oli koko ajan soseita saanut 😀 Nyt tämän neitokaisen kanssa puolestaan ollaan alettu myös sormiruokailla ja hän on siitä aivan innoissaan kuten minäkin, kaikki sujuu jotenkin sen suhteen paljon helpommin kuin esikoisen kanssa. Olen lukenut sormiruokailusta ja esim. sivulta simppelisormiruokakeittio.com löytyy hyvää tietoa sormiruokailusta ja sen aloituksesta sekä myös paljon hyviä reseptejä, jos kiinnostaa:) samanniminen ryhmä löytyy myös facebookista ja siihen kun liittyy niin siellä jaetaan paljon tietoa ja reseptejä ryhmäläisten kesken ja kysymyksiäkin voi esittää ja niihin saa hyvin vastauksia:) Meidän neitokaisen sormiruoka herkkuja on mm. keitetyt/höyrytetyt bataatti ja porkkana tikut, banaani, avokado, makaroni ja ”apinaeväs” 🙂

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Hei kiitti tuosta linkkivinkistä, pitää käydä tutustumassa valmiiksi :). 6kk iässä ajattelin lähteä kokeilemaan sormiruokailua sitten. Helpottaisihan se kun ei tarvitsisi kaikkea sauvasekoittimella olla vetämässä mössöksi. Saa nähdä tykkääkö Miina :). Apinaevästä tein esikoiselle, muistan kun esim. lentokentälle tein niitä kun ei puuroa tietty voinut siellä keitellä

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.