AJATUKSIA KIINTEIDEN ALOITTAMISESTA

Vauva on ollut täysimetyksellä yli 4-kuukautta ja ajatuksena oli aloittaa kiinteät kun hän täyttää 5-kuukautta. Miina on kasvanut maidolla todella hyvin ja jotenkin halusin tehdä toisen lapsen kanssa niin, että kiinteät aloitetaan pikkuisen myöhemmin kuin esikoisella mikäli kasvu menee hyvin. Eetu aloitti kiinteät muistaakseni tarkalleen 4kk ellei hieman allekin.

Kävin ostamassa vauvalle pari yöpukua ja postissa, aikaa meni ehkä 25-minuuttia. Hän oli huutanut koko sen ajan. Seuraava yökin meni huonommin kuin normiyöt ja silloin päätin, että nyt kiinteät kehiin.

Aloitettiin kiinteät ruuat vauvalle 4kk 2viikon iässä. Oli jotenkin tosi herkkä fiilis. Muistan, että esikoisen aikana odotin innolla kaikkea uuden oppimista, nyt jotenkin kaikki kehitysaskeleet tuntuu yhyy miun vauva ei ole enää vastasyntynyt ololta. Toisaaltaan tuntuu tyhmältä kun aloitin kiinteät alle sen 5kk mitä ensin ajattelin. Toisaalta tuntuu haikealta ajatus, että nyt 100%:sti ravinto ei tulekaan vaan miulta –vaikka tässä vaiheessa kiinteät on vain lusikallinen päivässä.

Otettiin videokuvaa ja kuvia ensimmäisestä maistelusta kuten Eetunkin aikaan. Joidenkin mielestä ehkä tolloa, mutta miulle on todella tärkeää saada ikuistaa niitä ekoja juttuja ylös mikäli kamera vaan sattuu hollilla olemaan.

Kiinteiden aloittaminen tehtiin bataatilla. Annettiin sitä 3 päivää n. teelusikallinen. Esikoisen aikaan ostettiin 99% soseista kaupasta, tällä kertaa ajattelin tehdä itse. Se on ihan se ja sama tuleeko ruoka purkista vai itse tehtynä, tuleepahan tällä lailla kokeiltua kummatkin tavat. Eetulle ne pari kertaa kun kokkasin itse,jätkähän sylki ja yökki vaan haha! Ei housewife matskua mössöruuissakaan, jospa nyt menisi paremmin.

Sormiruokailua kiinnostaisi hyödyntää Miinalle parin kuukauden päästä, mutta toisaaltaan pelottaa jos vauva tukehtuu…saa vinkata helppoja ja ehdottoman turvallisia sormipöperöitä!

 

Bataatti oli vatsaystävällinen kiinteä ruoka aloittaa, Miinalle ei tullut mitään ongelmia. Toinen kiinteä maku oli peruna, sekään ei onneksi aiheuttanut ongelmia. Nämäkin on toki yksilöllisiä asioita, joillekin peruna sen tärkkelypitoisuuden takia on aiheuttanut vatsanpuruja. Aloitettiin todella rauhallisesti jotta mahavaivoilta vältyttäisiin; 3 päivää bataattia 1 teelusikan verran ja perunaa 3 päivää 1 teelusikallisen verran. Ensimmäinen hedelmämaku oli päärynä, sekin meni oikein mainiosti. Mitään hoppua tai häsää en ota, maito kuitenkin on 6kk asti se pääsääntöinen ateria.

Pieniä,suuria juttua vauvan (tai Äidin) elämässä.

Millä maulla aloitit vauvalle kiinteät ? Minkä ikäiselle vauvalle? Tuntuko siusta haikealta aloittaa soseet?

Lue myös: Kiinteiden aloitus ( kirjoitettu kun Eetu aloitti kiinteät )

SEURAA MAMAA FACEBOOKISSA / INSTAGRAMISSA / BLOGLOVINISSA

 

Kommentit (15)
 1. Ymmärrän ”tuskasi” Esikoinen sai sosetta ensimmäisen kerran juuri ennen 6kk-neuvolaa, et voi sanoa että” aloitettu on..”, ei vaan, ihan suunnitellusti. Sen jälkeen tuntui, et oli jatkuva hoputus neuvolan puolelta puuron/muiden soseiden ja sit lihan kanssa(kun ei niitä saa ruokavalioon ihan viikoissa edes). Hassua sinänsä, et täysimetystykseen ad 6kk kannustetaan, mutta sitten kiire on jo kiinteiden aloituksen kanssa neuvolan puolesta-mulle jäi sellainen fiilis. Kai tässä on se herkkyyskausiajatus taustalla..
  Nyt kolmas lapsi, ja hänellä ikää 2,5kk. Pyrkimys olis pärjäillä äidinmaidolla sinne n.5kk asti, sitten aloitella hiljalleen soseita. Saa nähdä, ehdoton en oo tässä.
  Sormiruokailuun sopivia ruokia on mun kokemuksen mukaan herneet, maissi, TalkMurut, maissinaksut, jauheliha ns.palasina, pehmeä banaani, keitetty bataatti paloina jne. Itse oon antanut myös mm.omenaa paloina-vaatii vaan tarkkailua, ettei lapsi saa isoa palaa irti.
  Tsemppiä.. toiveena olis kuvaus teidän arkipäivästä!
  Salla

  1. Tiina / Fit Fat Mama
   20.1.2018, 22:00

   Joo miekin olen ymmärtänyt, että viljat+lihat ja uudet maut ”pitäisi” ajaa nopealla sykkeellä 5-kuukaudesta eteenpäin kunhan niitä saa antaa. Itse haluan ottaa sittenkin ihan rauhakseen ettei mahavaivoja tule. Niin oiskohan joku herkkyysjuttu, en keksi mikä voisi olla syynä :). Talkmurut on ihan parhaita, niitä käytetään vieläkin sällille jogun seassa!
   Kiitos toiveista, tein syksyllä meidän tiistaipäivästä postauksen http://fitfatmama.fitfashion.fi/tavallinen-tiistaipaiva/ mutta teen mielellään uudelleen meidän päivä postausta, kiitos toiveesta 🙂

 2. Maitohan on pääasiallinen ravinto sinne vuoden ikään asti. Ja soseita ja sormiruokaa koskee samat valmiudet, eikä niitä valmiuksia ennen täytyisi aloittaa kiinteitä terveellä vauvalla. Meillä kiinteät aloitettu 6kk iässä ja olihan tuo haikeaa ajatella että nyt loppu ainoastaan maidonsaanti. Sormiruokailtu ollaan siitä asti.

  1. Tiina / Fit Fat Mama
   20.1.2018, 22:05

   Meille sanottiin jo 4-kuukauden neuvolassa, että voi alkaa antamaan maisteluannoksia :). Valmiudethan on vauvoilla erit, joidenkin suolisto ei välttämättä kestä ja jotkut vauvat ei edes suostu kiinteitä syömään; parin kaverin vauvat suostuivat vasta 8-kk iässä syömään kiinteitä.

  2. Niinhän ne tuputtaa, mutta maisteluannoksia se vauva saa myös rintamaidosta. Valmiudet on kaikille samat, ihan sama onko soseita vai sormiruokaa, et kai sinäkään esim sitterissä lasta syötä?

   1. Tiina / Fit Fat Mama
    21.1.2018, 15:32

    No sitterissä sosetta kyllä, istuttaahan ei vielä saa syöttötuoliin 🙂

  3. Eli teillä ei valmiudet täyty.. Lapsen täytyisi istua joko tuolissa tai aikuisen sylissä. Sitterissä tukehtumisriski kun lapsi ei pääse nojaamaan eteen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *