Fit Fat Mama
Fit Fat Mama

Äitiys ja Alkoholi

Alkoholin käytöstä puhutaan aika paljon, mutta yllättävän vähän kuitenkin Äitiydestä ja alkoholista. Silloin keskustelu muuttuu yleensä syyttäväksi ja sormen heristelyksi, homma kaatuu haukkumisen ja soosoottelun puolelle.

Mutta mitä mieltä minä olen?

Yleisesti ottaen Äitiys ei mielestäni sulje kokonaan mitään pois. Olen kirjoittanut tästä usein aikaisemminkin, mutta se kun tulee Äidiksi, ei ole syy naisen totaaliseen muutokseen. Ei lapsen synnyttäminen tarkoita lobotomiaa ja persoonan täyttä muuttumista.

TP5D3947b

TP5D3949B

Alkoholi on asia jota kului miulla rymyvuosina paljon. Ajatusmaailma oli ”kerranhan täällä eletään”, ja voin kertoa että keittoa kului ja kannat kopisi baaripöydillä.

Kun aloitin harrastamaan liikuntaa ja elämään muutenkin terveellisemmin, käyttö vähentyi paljon. Tuomaksen tavattuani vielä enemmän.

Synnytin lapseni syyskuussa 2013 ja vietin pikkujouluja joulukuussa 2013. Tunnen kuinka monta soosoo sormea sojottaa juuri nyt päin pläsiä. Mutta arvatkaapa mitä? Lapsellani oli silloin, ja myös nyt Isä. Isimies joka osasi sen illan ajan vaihtaa kakkavaipat ja antaa maitoa pullosta.

TP5D3936syyskuussa kävin juhlistamassa synttäreitä. ai kauhia.

TP5D3941b

TP5D3951

Vaikka miten on Äiti, tekee hyvää päästä välillä lapsikuplasta pois. Minulle ainakin.

Siitä ensimmäisestä Äitinä baanalla eteenpäin olen ollut viihteellä pari, kolme kertaa vuodessa. Saman verran kuin ennen ryyppäsin viikon aikana.

On itsestäänselvyys ettei lapsi saa nähdä vanhempiaan humalassa. Muistan itse lapsena pelkääväni kännisiä ihmisiä joten sitä en halua lapselleni. Ruokailun kanssa viini on jees, mikäs siinä. En ymmärrä miten siitä vouhotetaan. Euroopassahan on tapa, että ruuan kanssa otetaan lasi viiniä. Itse vain olen niin juntti etten tykkää mistään viinistä. En harrasta ykköskaljoja, tai lasillisia viinejä. En saunakaljoja tai muuten vaan sidukoita. Alkoholin maku ei ole enää niin hyvää, mieluummin otan vaikka sokeritonta limpparia.

Silloin tällöin viihteellä käynti on erittäin jees. Se ei tee paska mutsia jos pämppää pari kertaa vuodessa. Enää en palaisi entiseen rymymeininkiin, en missään nimessä. Joinakin mamma baanalla kertoina olen heilunut tappiin asti ja huutanut läpi illan ”ai että mie nautin”, mutta toisinaan tuntenut itseni fossiiliksi ja lähtenyt aikaisin kotiin.

KUVA

Mitä ajatuksia itselläsi on alkoholista? Käytkö viihteellä enää Äitinä?

SEURAA MAMAA Facebookissa / Bloglovinissa / Instagramissa

Kommentit (30)

 1. Emmi

  Samoja ajatuksia <3

  • Tiina / Fit Fat Mama

   <3

  • Marika

   Todellakin samaa mieltä.Ihan kuin itse olisin tän kirjottanu.Yksinhuoltajana tarvin kunnon nollausta välillä.Ja silloin lapsi on mummolassa tai tukiperheellä.En itsekään jaksa kyllä kovin usein.

 2. sinde

  No käyn! 😀 Pää sekois muuten. 1-2 kertaa kuukaudessa, ai kamala. Lapsella on kolme mummolaa ja isä, ei niille viitti sanoa että ei saa lasta nähdä 😉

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Kyllä se välillä tekee kupolille hyvää :). Kiva että siulla on hyvä hoitoverkosto 🙂

 3. Niina

  Tuntuu, että oikein haet sitä että joku sillä sormella osottaisikin?
  Ootko itse niin epävarma omasta tekemisistäsi, että pitää lietsoa? Jos jonkun mielestä ei ole ok, että pieni vauva jää ryyppäämisen takia isän hoiviin, niin se ei ole mitään sormellaosottelua.
  Ymmärrän kyllä pointtisi, mutta en todellisuudessa usko että kukaan sulle on soosoota sanonut tai kertonut ettei sinun ole hyväksyttävää käydä baarissa.

  Hyvää joulua 🙂

  • Tiina / Fit Fat Mama

   En hae, enkä ole epävarma :). Monetkin Äiti-ihmiset osaa sen sormellaosoittamisen taidon hyvinkin monesta asiasta, mutta tällä kertaa oli positiivista huomata miten aikuismaisesti kaikki käyttäytyi :). Kivaa joulua Niina siulleki! =)

 4. Elina

  Ennen tuli juostua baareissa usein ja urakalla. Viini virtasi ja meininki oli sen mukaista. Nyt miulla on puolentoista vuoden ikäinen lapsi ja en ole käynyt ollenkaan lapsen elinaikana baarissa.. Huh kuulostaa hurjalta kun sen noin ääneen sanoo:D En tiedä tarkkaan miksi en, mutta jotenkin ei vaan huvita.. Kotona olen silloin tällöin juonut lasin vinkkua tai siiderin.. Eli en siis oo mikä absolutisti:) Osa äitikavereistani kyllä käy baareissa ja miusta se on täysin ok, miksi ei olisi.. Ehkä oon ite vaan joteki super mammautunut:D Toki nyt odotan seuraavaa lasta jo, että baarit on miun osalta tauolla vielä hyvän tovin:) ihanaa joulunodotusta Tiina!

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Siulla on sitten myös muutos tapahtunut bilehileestä enemmän kotihiireksi :). Miekin nautin enemmän kotona olosta nykyisin kun ennen,mutta sillon tällön;oijjoij! 😀
   Oi ihanaa, onnea odotukseen <3!

 5. PetraBettina

  Lapsi on 4 kk enkä ole vielä käynyt juuri missään ilman häntä, saati sitten viihteellä. Siitä on tullut aika iso kynnys minulle, mitä en olisi kyllä etukäteen uskonut. Lapsi on niin äidin tyttö, että tekisi pahaa jättää hänet rilluttelun takia ilman äitiä nukkumaan. Ehkä hetken päästä… Mutta olen sellainen yhden viinilasin juoja viikonloppuisin kyllä 🙂

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Jos tuntuu todella pahalta, niin ei sitten tietenkään kannata, mutta sitten kun lapselle tulee ikää lisää niin muistaa ettei se rikki mene jos Mamma onkin hetken näköpiiristä poissa :).

 6. Laura

  aika samoja ajatuksia täällä! 🙂 perjantaina olis taas aika lähteä vähän viihteelle ja kieltämättä sitä on kyllä odotettu! Nautin kun saa yhden illan kuussa keskittyä vaan itteensä ja ja oikeesti rentoutua (tai edes koittaa, välillä sen on vaikeaa kun lapset on poissa näkyvistä!) mutta tällästen iltojen jälkeen arki maistuu taas paljon paremmalta! Me suomalaiset ollaan kyllä kovia tuomitsemaan, varsinkin kaikkeen äitiyteen liittyvissä asioissa 😀 niin tai näin, aina väärinpäin 😉 oot sitten 24/7 lapsissa kiinni tai käyt kerran kaks kuussa juhlimassa, aina jollain on jotain sanottavaa :p

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Nimenomaan, irtiottojen jälkeen jaksaa taas jotenkin paljon paremmin :)! Suomalaiset on kovia tuomitsemaan, joten ihan positiivisesti yllättynyt olo miten hyvin ihmiset on kommentoinut tähän mennessä 🙂

 7. maiju

  Vautsivau, ootpa kaunis! 🙂 Alkoholi ja viihteellä käyminen sillon tällön on ihan jees, myös äideille ja isille 🙂

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Oi kiitos Maiju <3. Nimenomaan, silloin tällöin erittäin jees =)

 8. Elina

  Samoja ajatuksia itsellänikin kuin sulla! Työskentelen vieläpä ravintola-alalla niin alkoholi kuuluu senkin vuoksi elämääni (ei nautittuna, mutta muilla tavoin). On hauskaa ottaa välillä irtiotto arjesta ja lähteä humputtelemaan, mutta kun ikää on tullut lisää niin enemmän sitä arvostaa vaan rauhoittumista omassa kodissa sohvan nurkassa. 😉

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Sohvan nurkka on kyllä myös ihana silloin tällöin :). Jotenkin osaa arvostaa sitäkin enemmän kun baarissa musiikki soi ja katsoo sitä meininkiä, muistaa taas mihin elämäntilanteeseen ei halua palata enää. Mutta välillä mukava laittaa kannat kattoon (:

 9. Sanni

  Satunnaisesti olen käynyt muksujen aikana jossain syömässä, pikkujouluissa ym. Lapsen kannalta se on aivan sama olenko 5h treeneissä vai teatterissa ja pubissa. Isän kannalta myös. Meillä on tasa-arvoinen vanhemmuus ja mullakin useampia harrastuksia. Imetyksen takia en haali paljoa turhia menoja, mutta päivittäin olen ainakin yhden lenkin verran erossa vauvasta.

  Saatan ottaa saunakaljan tai sitten en. Joskus viiniä ruualla, joskus ei. En käy baareissa, käyn syömässä, teatterissa ja pubeissa. Lautapeli-illoissa voi pari mennä yms. Kännissä en ole koskaan, hiprakassa kylläkin. Lasten nähden olen juonut 1-4 annosta.

  Meillä alkoholi ei ole peikko.

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Erittäin hyvin sanottu tuo alkoholi ei ole peikko! Olisi ihanaa jos Suomalaiset oppisivat hyväksymään tuon viiniä ruualla kulttuurin. Toisaaltaan harmi kun emme miehen kanssa kummatkaan perusta viinistä. Miekin imetysaikana(kin) olin myös omissa harrastuksissa ja menoissa, joko Eetu nukkui sen ajan tai sitten Tuomas antoi pullosta maitoa

 10. Ida

  Äitiyttä on jostain syystä hirveä tarve arvostella, ja pahimpia arvostelijoita taitavat olla itse äidit. Toivoisin suvaitsevaisuutta ja ymmärrystä siitä että se oma tapa toimia ei ole ainoa oikea tapa.

  Alkoholinkäytöstä äitinä olen aika samoilla linjoilla kanssasi. Kohtuukäytössä ei ole mitään vikaa oli äiti tai ei.

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Olen huomannut saman arvosteluasian, Äidit on siinä aikamoisia oli asia sitten mikä vaan :). Kohtuukäyttö on jees. Kivaa joulua :)!

 11. Iina

  Mun mielestä on todellakin ok että Äiditkin lähtevät vapaalle. Se on ihan oma asiansa mitä sillä vapaalla tekee. Niin ja siis meillä ainakin lapsi menee enemmänkin leikkimään ja vierailulle kuin hoitoon mummulaansa. Monesti ovat isovanhemmat pyytäneetkin lasta yövierailulle niin en mä kyllä kieltänyt ole. 🙂

 12. Mammaaa

  Tuttu tunne! Tuli oltua ennen äitiä tuloa viihteellä joka viikonloppu! Äitini sanoi minulle aikoinaan että mene nyt ja tee kaikkee kun ei ole lapsia. Ja niin teinkin! 😀 Minusta tuli äiti elokuussa 2014. Sen jälkeen on tullu oltua 1-2 kertaa kk tai jopa ollu niin etten oo käyny kuukauteen viihteellä. Välillä pitää päästä tuulettaa päänuppia, pojalla on isovanhemmat jotka hoitaa ja isä tietysti. 🙂

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Miekin kerkesin kyllä elää ja rymytä aikalailla :D. Siinä mielessä tosi hyvä juttu, koska on kerenny törttöillä enne muksua ja elää sen rymyvaiheen joten sitä ei osaa kaivata enää niin paljoa 🙂

 13. anonyymi

  En oikeastaan viihteellä jaksa käydä, mutta illlanistujaisia on suht useinkin välillä ystävien kanssa. Silloin kyllä viini maistuu vähän enemmän kuin normaalisti (paitsi nyt raskaana). Normaalissa elämässä käytämme alkoholia lähinnä viikonloppuisin viinin muodossa puolison kanssa. Juomme sen ruoan kanssa ja lisäksi illalla vielä pari lasia kun lapsi on nukkumassa. Lapsi ei ole vielä ikinä humalaista nähnyt (on 5v), jotenkaan kadullakaan ei ole tullut vastaan. Kesällä olimme häissä josta lapset lähtivät n. klo 21 ja varmaan siellä kaikki pienessä hiprakassa oli, mutta ei mitään mihin lapsi olisi huomiota kiinnittänyt (sillä oli niin kova meno………)

  Vauva-aikana kävin kavereilla illanistujaisissa jos sellaisia oli tarjolla, ekat olivat kun poika oli 6vkoa vanha. En ole nähnyt syytä olla menemättä jos haluan, paitsi pahimpaan eroahdistusaikaan. Isän kanssa kotona tuolloin oli, isän kanssa jäi myös vanhempainvapaalle kun oli 6kk ja olin täyspäiväopinnoissa, eli poissa kotoa 😉

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Aika hyvin ettei ole vieläkään nähnyt humalaisia aikuisia, tosi hyvä juttu :). Muistan kun itteeni pelotti pienenä känniläiset. Ihana, että teillä Isä on osallistunut noin paljon, tasa-arvoa :)!

 14. Milla

  Hyvä ja ajankohtainenkin aihe, varsinkin kun joulu on tulossa. Mä ajattelen niin, että vanhempien esimerkki on tärkeä tässä alkoholinkäytössäkin, toki pienelle lapselle ei tarvitse mitään kohtuukäyttöä opettaa, mutta luulen että pidemmän päälle on hyväksi, kun näkee miten alkoholia käytetään harkitusti ja hallitusti vaikka juhlamaljana tai viinilasillisella illallisella eikä siitä synny kiellettyä peikkoa. Tämä aihe varmasti herättää tunteita, koska monilla on kipeitä asioita muistoina alkoholiin liittyen ja siksikin varmaan voi tulla kipakoita kommentteja. Mun mies ei esimerkiksi muista yhtään joulua lapsuudesta etteikö isä olisi sammunut, eikä appeni ollut mikään alkoholisti muttei siltikään ymmärtänyt antaa lapsilleen selvää joulua. Mä myös kannatan sitä, että vietetään ihan kunnon nuoruus ja opiskeluaika aikanaan, koska sitäkin oon nähnyt kun äidit alkaa etsiä jotain kadotettua nuoruuttaan juhlimalla sitten, kun lapset on vähän isompia. Hyvä siis, kun tästäkin asiasta herätät keskustelua! Oikein kivaa joulun aikaa teidän perheelle! Ja piti vielä kommentoida, että näytät tosi upealta noissa kuvissa, mekko istuu tosi kauniisti. Kadehdin sun käsivarsia, joten käsitreenivinkkejä voisit kirjoittaa 🙂

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Voi ei,tosi ikävää että miehelläsi in ollut tuollaiset kokemukset :/. Joo itse kyllä kerkesin kokea sitä nuoruutta enne Äitiyttä mikä on miunki mielestä tosi jees. En olisi aikaisemmin edes olisi ollut valmis äidiksi :).

   Oi kiitos Milla <3. Käsitreenipostausta voisikin tehdä, viimeistään joulun jälkeen 🙂

 15. Milla

  Hyvä postaus ja antaa aihetta miettimiseen. Tuulettuminen tekee todella hyvää välillä ja miusta oli ihana päästä silloin bloggaajien pikkujouluissa tuulettumaan pitkästä aikaa eri porukalla kuin yleensä. Virkistävää ja tuntui että oli energisempi seuraavalla viikolla, kun oli niin kivaa ja tutustui paremmin paikallisiin bloggaajiin. 🙂 Tuntui muutenkin kivalta ”nollata” kaiken stressin keskellä. Miusta on jännä miten monet kyselee viihteelle lähtiessä, että kenellä lapsi on hoidossa ja kummastelevat kun vastaan että ”eihän hän varsinaisesti hoidossa ole, vaan isänsä kanssa.” Meillä mies on tasavertainen vanhempi eikä mikään hätävara, joka vahtii lasta silloin kun itse olen menossa jonnekin. 🙂 Yleensä ulkopuolisia hoitajia tarvitsee vain silloin, kun olemme molemmat lähdössä jonnekin tai työmatkojen aikana saattaa muksu olla yökylässä mummolassa.

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Niimpä, irtiotot tekee hyvää ja tykkään tutustua uusiin ihmisiin :). Meilläkin Tuomas katsoo Eetu varmaan 80% silloin kun olen jossakin, ihan itsestäänselvyyskin että lapsella jos on kaksi rakastavaa vanhempaa, niin kummatkin katsoo häntä 🙂

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.