Fit Fat Mama
Fit Fat Mama

2. NEUVOLAKÄYNTI

Tänään oli toinen neuvolakäynti. Jotenkin tässä toisessa raskaudessa neuvoloita ei odota samallalailla kuin ensimmäisessä, silloin kaikki oli jotenkin niin uutta ja ihmeellistä. Edellisestä kerrasta on kuitenkin sen 4-vuotta, niin en kyllä oikein muistakaan kunnolla mitä kaikkea neuvolassa tehdään.

Sokerirasituskoe oli pari viikkoa sitten, jossa paastoarvo oli koholla. Kahdessa muussa arvossa (1h sokerilitkun jälkeen ja 2h litkun jälkeen) ei ollut huomautettavaa. Olin edellisenä päivänä syönyt useamman pullan ja uskon arvon nousemisen johtuvan siitä, mutta no can do. Joudun siis seuraamaan ainakin 2 viikko sokeriarvoja mittarilla. Ärsyttää kun olen varma sen johtuvan vain edellisen päivän herkuttelusta, mutta mitäs olin tyhmä ja söin. Mikäli raskausajan diabetes olisi, se voi kuulemma vaikuttaa vauvan syntymäkokoon ja siihen, että vauva tottuisi kohdussa ollessa isompaan sokerimäärään. Kun napanuora katkaistaan sokerinsaanti pienenee niin vaikuttaisi ihan vauvan ravitsemukseen syntymän jälkeen. Ruokavalioni on kuitenkin ajottaisia herkutteluja lukuunottamatta edelleen ihan hyvä, edelleen ilman piilosokeripöllöilyjä yms joten vähän ärsyttää…Vaikka tottakai hyvä seurata, mutta silti.

Painonnousua hieman jännitin, mutta se olikin positiivinen ylläri! Eroa edelliseen neuvolaan vain +400g. Melkein 3kk kuitenkin piti vähän väliä napsia jotain pientä syötävää ja myös liikunta on ollut vähäisempää, joten olin valmistautunut isompaan nousuun.

Sykettä kuunneltiin doplerilla ja pyöri samoissa lukemissa kuin kotonakin doplerilla kuunneltaessa eli siinä yli 150 pintaan. Monesti huitelee 155-160 tienoilla. Pikkutyyppi liikku aktiivisesti ja hassusti kuului muljahtelua dopleriin hih. Pieniä liikkeitä olen myös tuntenut välillä <3. Ihan huippua, Eetusta liikkeet tunsin muistaakseni vasta joskus ennen 20 viikkoa. Toisessa raskaudessa liikkeet tuntuu monesti aikaisemmin, mikä on kyllä todella kivaa. Mies ja muksu oli neuvolassa mukana ja Eetu kuunteli innoissaan ääniä.Tuli halaamaan masua äänien kuuntelimisen jälkeen, voi pientä <3.

Maha on paljon isompi kuin Eetun aikana samoilla viikoilla mikä on mukavaa. Tässä raskaudessa en ole rasvannut mahaa kuin pari kertaa, minimiehestä aloitin jokapäiväisen rasvailun heti plussan jälkeen. En kyllä toivo todellakaan mitään arpia, mutta eiköhän niiden syntyminen johdu isoilta osin ihon yleisestä koostumuksesta…

Rakenneultra on jo reilu kuukauden päästä! Ihan hurjaa. Seuraava neuvola on toukokuun alussa, samalla viikolla kun lähdetään Rodokselle jej!

Kivaa keskiviikkoa <3.

ps. saa muuten heittää toiveita raskausajan postauksiin mikäli sellaisia herää mieleen

SEURAA MAMAA FACEBOOKISSA / INSTAGRAMISSA / BLOGLOVINISSA

Kommentit (13)

 1. Satu

  Muutama viikko tullaan perässä! Täällä on kanssa liikunta jäänyt paljon vähemmälle kun on alkuun ollut hirveä väsy, nyt jo vähän rupee taas jaksaa jotakin. Kuunneltiinko sulla ekassa ultrassa sykettä? Ihanaa odotusta 😊

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Oi kiva kun noin samalla viikoilla olet :). Kävin varhaisultrassa n. rv 7 jossa ultrattiin ja näky syke hienosti näytöltä. 3kk ultra oli sitten vasta eka kunnallinen, syke kuunneltiin tämän viikon neuvolassa.
   Ekalla neuvolakäynnillä ei katottu sykettä/ultraa 8)

 2. -T

  Millaisia housuja käytät ja löytyykö vaatteita odottajille Joensuusta? 🙂

  Oletko syönyt jotakin kiellettyä vahingossa tai miten tarkka olet syömisistä? Miten onnistuu ravintolassa?

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Tällä hetkellä miulla on ihan omat housut käytössä, ne on sellasia joustavia :). Pitäis kyllä varmaan kohta ostaa myös ihan mammamammahousut 8). Joensuusta en ole ostanu vielä mitään mammavaatteita, Eetun aikaan ostin muistaakseni ihan hm:ltä jotakin..
   Tässä raskaudessa en ole ollut niin fanaattinen ruoka-asioita, tottakai katson että juustot on pastoroituja jne, mutta esim. salmiakin ja lakritsin kielto on ihan höpöhöpöä. Siskoni joka on terveystieteiden maisterin kanssa oon käyny keskustelua paljon noista ravintoasioista :). Ravintolassakin menee hyvin, oon kysyny tarvittaessa onko joku juusto kypsennetty/pastoroitu ja jättänyt tarvittaessa pois tilauksesta jos on ollu tarve.

 3. Jane

  Mä oon huomannut saman, että toisessa raskaudessa ei neuvolat enää jännitä samalla tavalla. Ja muutenkin koko raskauden välillä jopa unohtaa, esikoisesta raskaus oli koko ajan mielessä 😀

  Tohon sokerirasitukseen täytyy kyllä sanoa, että ns. terveellä ihmisellähän sokeriarvot ei heittele, vaikka söisi pelkkää sokeria edellisenä päivänä. Eli kyllä siellä sokerien säätelyssä jotain on aina, jos arvot nousee. Mutta eipä sitä liian vakavasti kannata ottaa, tarkkailee hetken arvoja ja toimii sit sen mukaan:)
  Kivaa loppuraskautta joka tapauksessa!

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Samoja ajatuksia :D. Aijaa, mie jotenkin yhdistin pullan syömisen heti siihen :D. Kiitos Jane (:

 4. Jaana

  Raskausdiabtesdiagnoosin olet jo saanut. Siihen riittää yksi patologinen arvo sokerirasituskokeessa. Verensokeriseurannan tärkeys korostuu erityisesti loppuraskaudessa kun insuliiniaineenvaihdunta heikkenee. Tosiaan kuten sanottu, edellispäivän syömiset eivät kohota paastoarvoa, mikäli homma toimii ns. normaalisti.

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Hitsin tarkkaa on kyllä nykyisin tuo ://. Tuntuu vähän tyhmältä kun tässä raskaudessa en ole herkutellut läheskään niin paljon… mutta eilen itseasiassa huomasin kun söin kaurapuuron+2 riisikakkua, että arvo oli korkeampi kuin edellisenä päivänä jolloin en syöny riisikakkua.
   Eli vaikutti näköjään noinkin pieni asia. Luulin jotenkin että vaan herkut nostaa sitä 🙂

 5. Jenna

  Sulla kuulostaa niin samanlaiselta ku mulla toinen raskaus, mullaki oli diabetes ja se otti kyllä päähän mutta muuten ku kaikki on hyvin vauvalla ni ne on pikku juttuja. 🙂 toivon et kirjoitat lisää sit tosta diabeteksesta ku tiiät enemmän. Ja masukuvat ois kivat, vertailisit ekaa ja tokaa raskautta. 🙂

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Joo ärsyttävää tää kyllä on ja tuntuu ihan kyttäykseltä, mutta en tietty halua ottaa mitään riskejä että vauvalle käy mitään :). Joo voisin kirjoitellakin vaikka tuon 2-viikon jälkeen mitä huomioita ja arvoja tietyistä ruuista tuli (:
   Masukuva vertailuja teen ihmeessä, loppuraskaudesta varmaan järkevämpi :). Eetun aikaan näillä viikoilla näytti vaan kun oisin syöny pari pullaa 😀

 6. Elina

  Tuo raskausdiabetes aiheena kiinnostaa, oli itselläkin juuri tuo tilanne raskaudessa, että paastoarvo rasituskokeessa oli muistaakseni 5,4 ja olisi saanut olla Max 5,3. En kyllä nyt ihan ymmärtänyt tuota, että sinun pitää ainakin kaksi viikkoa seurata arvoja: ei ainakaan omalla kohdalla annettu moista vaihtoehtoa, vaan se oli heti mittari ja seurantavihko kouraan ihan koko loppuraskaudeksi ja vielä vuosi synnytyksestä sit tulee olemaan uus koe. Vaikka arvot oli mittauksissa rasitus koneen jälkeen aina hyvät. Ei kai tässä asiassa ole neuvolakohtaisia eroja ??? Ei saakaan olla???

  • Tiina / Fit Fat Mama

   Se on kyllä näköjään hitsin tarkkaa nykyisin :/. Kaksi viikkoa pitää joka päivä ja mikäli arvot on sen jälkeen normaalit niin kuulemma pari kertaa viikossa 🙂

 7. RASKAUSAJAN RUOKAHIMOT – Fit Fat Mama

  […] 2. NEUVOLAKÄYNTI […]

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.