Miksi Veripalvelu perusti oman biopankin?

Haluan uskoa, että monelle meistä on selvää, miksi kannattaa perustaa sairaalabiopankki – eli kerätä näytteitä ja tietoa potilaista. Sairauksien tutkimisesta ja voittamisesta hyötyvät kaikki. Mutta miksi halusimme perustaa SPR Veripalvelun yhteyteen verenluovuttajien biopankin?

Näkökulmia tähän on monia, mutta tässä listaan muutamia syitä siihen, miksi itse olin vahvasti ajamassa perustamista eteenpäin.

 

Jukka Partanen

Voimme tarjota verenluovuttajille uuden ulottuvuuden auttamiseen

Tiedämme, että verenluovuttajat haluavat auttaa verta tarvitsevia potilaita sairaaloissa. Tarve on selkeä ja välitön, tuoretta verta tarvitaan ja tämän tarpeen luovuttajat pystyvät täyttämään. Sosiologian väitöskirjaa tekevä Vera Raivola havaitsi verenluovuttajia haastatellessaan, että heillä on myös valmiuksia ja halua tukea tulevaisuuden lääketiedettä luovuttamalla verinäytteen samalla myös biolääketieteelliseen tutkimukseen.

Tutkimustietoa terveistä henkilöistä tarvitaan

Tutkimusaineistot, jotka antavat tietoa biolääketieteen ilmiöistä ja mittausarvoista terveillä henkilöillä, ovat aivan ensiarvoisen tärkeitä. Säännöllisen verenluovuttajan pitkäaikaiset näytesarjat ovatkin arvokkaita tutkimusmateriaaleja. Veripalvelun Biopankin yksi tärkeimmistä tehtävistä on kerätä terveiden henkilöiden tutkimusnäytteitä. Tämä on keskeinen roolimme myös FinnGen-hankkeessa.

Verenluovuttajien oman terveyden tutkiminen on myös tärkeää

Verenluovuttajien biopankkinäytteet luovat myös erinomaisen perustan säännöllisen verenluovutuksen terveysvaikutusten ja verenluovuttajien terveyden tutkimiseen. Olemme mitanneet säännöllisen verenluovutuksen vaikutusta mm. luovuttajien rautavarastoihin.  Mahdollisesti voimme tulevaisuudessa palauttaa esimerkiksi terveys- tai genomitietoa korvaukseksi aktiivisesta verenluovutuksesta.

Verensiirtolääketieteen tutkimus uudelle tasolle?

Itseäni kiehtoo suuresti tutkimusaihe, johon biopankkitoiminta saattaa antaa mahdollisuuden. Mikäli voimme tulevaisuudessa yhdistää toisaalta (kaikkien) verta saaneiden potilaiden biopankkitiedot ja Veripalvelun luovuttajien – eli oikeastaan luovutetun veren – tarkempia tutkimustietoja, voisimme saada selville, mitkä tekijät vaikuttavat verensiirtohoidon tehoon, turvallisuuteen tai veren sopivuuteen. Suuret datamäärät ja niiden louhiminen voivat avata täysin uusia näkökulmia verensiirtolääketieteeseen!

 

Minun on siis helppo nähdä monia syitä, miksi Veripalvelun Biopankin perustaminen on ollut perusteltua. Myös verenluovuttajat näyttävät olevan samaa mieltä. Ensimmäisen 6 kuukauden aikana meillä on jo näytteet ja suostumukset lähes 15 000 verenluovuttajalta – suurkiitos heille ja luovutuspisteiden väelle!

 

Tutkimusjohtaja Jukka Partanen

Suomen Punaisen Ristin Veripalvelu

Kommentit (0)

Vastaa