FinnGenin kevään kuulumisia

FinnGen-tutkimustiimillä on takanaan kiireinen kevät ja siksi edellisestä blogikirjoituksestamme onkin päässyt vierähtämään aivan liian paljon aikaa! Päätinkin kerätä tähän postaukseen tiiviin kattauksen kevään kuulumisiamme, niin että saamme myös teidät terve.fi lukijamme ajan tasalle!

Huimia näytemääriä

Tavoitteenamme on saada 500 000 suomalaisen näytteet mukaan FinnGen-tutkimukseen. Noin 300 000 näistä tulee olemaan uusia, suomalaisten biopankkien vuodesta 2017 lähtien keräämiä näytteitä. Loput 200 000 näytettä tulevat koostumaan pääasiassa vanhemmista tutkimusaineistoista, jotka on jo siirretty biopankkeihin (erityisesti THL Biopankkiin) tai joiden siirtoprosessi on vielä kesken.

Jo nyt voimme todeta, että FinnGen on merkittävästi tehostanut suomalaisten biopankkien toimintaa ja näytekeräyksiä. Huhtikuun 2019 loppuun mennessä uusia biopankkinäytteitä oli kerätty jo lähes 150 000! FinnGenin näytelogistiikasta vastaavan THL Biopankin laboratorion kautta on kulkenut jo noin 100 000 henkilön näytteet. Toisaalta vanhojen näyteaineistojen siirto biopankkeihin on edennyt jonkin verran hitaammin kuin alun perin suunniteltiin.

Koska FinnGenin päätavoitteena on saada lisää tietoa sairauksien syistä, erilaisia sairauksia sairastavien potilaiden näytteet ovat projektille ensiarvoisen tärkeitä. Seuraammekin siksi myös monien eri diagnoosien määrää biopankkinäytteen antaneiden henkilöiden joukossa. Biopankkien näytevarannosta löytyy jo nyt yli 26 000 syöpädiagnoosia ja yli 42 000 kardiometabolisten sairauksien (kuten diabetes, verenpainetauti ja sydänsairaudet) diagnoosia.

Nämä huimat luvut puhuvat vahvaa kieltä suomalaisten positiivisesta suhtautumisesta ja innokkuudesta antaa biopankkinäyte ja edistää näin lääketieteellistä tutkimusta. Kiitos kaikille, jotka ovat jo näytteensä antaneet tähän tärkeään tarkoitukseen!

 

Mari Kaunisto

Tutkimusaineisto kasvaa ja odotukset nousevat

Pelkkien näytteiden olemassaolo ei kuitenkaan vielä riitä. FinnGen-hankkeessa tutkimustuloksia saadaan vasta, kun sekä osallistujien genomitieto että terveyteen liittyvä tieto on valmiina analysoitavaksi.

Tämänhetkisessä tutkimusaineistossamme on genomi- ja terveystietoa jo noin 146 800 suomalaisesta. Tutkimusaineiston koko kasvaa seuraavien vuosien ajan siten, että aineistoon lisätään noin 40 – 50 000 henkilön tiedot puolen vuoden välein.

Jo nykyisen aineiston perusteella uskallamme todeta, että FinnGen tulee tuottamaan täysin uutta tietoa monien yleisten ja harvinaisten sairauksien syistä. Tieteellinen julkaisutoiminta on hidas prosessi eikä alustavista tutkimustuloksista voi täällä kirjoittaa, ennen kuin tulokset on asianmukaisesti arvioitu ja julkaistu. Odottelemme kuitenkin jo malttamattomina sitä aikaa, että pääsemme kertomaan lupaavista uusista löydöksistä laajasti!

 

Yrityspartnerien joukko laajeni

 

FinnGen on herättänyt laajaa kiinnostusta kansainvälisessä lääketeollisuudessa ainutlaatuisen yhteistyömallimme ja suomalaisen tutkimusympäristön mahdollisuuksien ansiosta. Neuvottelut kahden uuden yrityspartnerin kanssa saatiin vuoden vaihteessa päätökseen ja Sanofi sekä GlaxoSmithKline (GSK) liittyivät mukaan aiempien seitsemän yrityspartnerin rinnalle. Näin saatu lisärahoitus käytetään tutkimuksen jo ennestään kunnianhimoisten tavoitteiden laajentamiseen. Uusien partnereiden odotukset ovat korkealla: FinnGen-tutkimuksen uskotaan avaavan uusia näkökulmia entistä parempien hoitokeinojen saamiseksi potilaille.

Seuraavassa numerossa…

 

Vaikka blogi onkin ollut jäissä, olemme kevään aikana olleet muilla tavoin aktiivisia myös viestintärintamalla. Monissa biopankeissa on jalkauduttu kansalaisten pariin kauppakeskuksiin ja kirjastoihin ja olemme myös saaneet valmiiksi FinnGen-tutkimuksesta kertovan animaation. Näistä projekteista kuulette kuitenkin lisää seuraavissa blogikirjoituksissamme!

 

Tervetuloa mukaan tutkimusmatkalle perimäämme!

Mari Kaunisto

FT, FinnGen-tutkimuksen viestintäjohtaja

Helsingin yliopisto

Kommentit (0)

Vastaa