Antaisinko näytteeni biopankille?

Potilaan hoito perustuu tutkittuun tietoon. Vaikka lääketiede etenee koko ajan suurin harppauksin, edelleen on paljon sellaisia sairauksia, joiden syitä emme täysin ymmärrä. Siksi tutkimus on tärkeää.

Biopankkeihin perustuvalla tutkimustiedolla voidaan edistää eri sairauksista kärsivien potilaiden hoitoa tulevaisuudessa.

Tutkimushoitajan työhön kuuluu myös elämän varjopuolten kohtaaminen

Työskentelen tutkimushoitajana Helsingin Biopankissa. Työni sisältää paljon kouluttamista. Käyn sairaanhoitopiirin eri yksiköissä kertomassa henkilökunnalle biopankkitoiminnasta ja sen merkityksestä. Erityisesti keskityn siihen, miten potilaita tulisi osallistaa biopankkitoimintaan. Lisäksi työpäiväni sisältää erilaisiin biopankkitapahtumiin osallistumista ja  potilaiden kohtaamista laboratorioiden toimipisteissä.

 

 

Suomalaiset ovat osoittautuneet tutkimusmyönteisiksi ja tämän saan ilokseni huomata myös omassa työssäni. Eräänä aamuna olin kollegani kanssa HUS-laboratoriossa kertomassa, mikä merkitys biopankkisuostumuksen ja -näytteen antamisella tieteen hyväksi on. Potilaita saapui tasaisena virtana, mutta tuona päivänä tapahtui kohtaaminen, jonka ansiosta tunsin työni erityisen merkitykselliseksi.

Kerroin eräälle potilaalle perusteellisesti biopankkitoiminnasta, kuten siitä, miten biopankkinäytteitä oli käytetty juuri julkaistuun syöpätutkimukseen. Hetken kuluttua potilas purskahti itkuun, ja sai soperrettua: ”Minulla on eilen todettu vakava sairaus.” Olin hetken hiljaa, laitoin käteni potilaan olkapäälle ja olimme yhdessä hiljaa. Olin pahoillani, ja kerroin, että tämä asia ei ole tämän päivän asia, ja että hän saa rauhassa jäädä miettimään.

Potilas kysyi, hyötyykö hän itse biopankkisuostumuksen ja näytteen antamisesta. Sitä en voinut hänelle luvata, mutta kerroin, että mahdollisesti lapsenne ja lastenlapsenne hyötyvät. Toivotin hänelle jaksamista myötätuntoisesti. Kohta paikalle riensi toinen potilas: ”Hei mikä juttu täällä on? ” Kysyin, onko potilas kuullut biopankista, johon potilas vastasi: “En… mutta kiinnostaisi kuulla.” Hetkeä myöhemmin hän kirjoitti biopankkisuostumuksen.

Miten voi antaa biopankkisuostumuksen?

 

Ajoittain biopankkitoiminta nousee esille myös mediassa ja moni on ehkä jo kuullutkin siitä. Monelle kuitenkin on varmaan edelleen epäselvää, miten biopankkisuostumuksen- ja näytteen käytännössä voi antaa.

Biopankkisuostumuksen ja -näytteen voi antaa esim. hoidon yhteydessä HUS:ssa, biopankkipäivänä tai tieteelliseen tutkimushankkeeseen osallistuessa. Biopankkisuostumuksen voi tehdä myös sähköisesti joidenkin suomalaisten sairaalabiopankkien kautta. Ajantasaista tietoa löytyy biopankkien sivuilta.

Sairaalabiopankit hyödyntävät sairaanhoitopiirien kliinisten laboratorioiden logistiikkaa. Näin ollen voit antaa biopankkinäytteen seuraavan kerran, kun asioit oman alueesi HUS-laboratoriossa.

Yleisin biopankkinäyte täysi-ikäiseltä näytteenantajalta on verinäyte (10 ml). Biopankkinäyte voi olla myös kudosta, sylkeä, virtsaa tai aivo-selkäydinnestettä. Näyte koodataan sen saapuessa biopankkiin (jokainen näyte saa oman koodinumeron), jolloin näytteenantaja ei ole tunnistettavissa.

Biopankkinäytteen antaminen perustuu vapaaehtoisuuteen ja kunnioitamme aina potilaan omaa tahtoa. Näytteenantajalle annetaan aina selvitys biopankkisuostumuksen ja biopankkinäytteen antamista varten. Asukkaan osallistaminen biopankkitoimintaan perustuu aina eettisiin ohjeisiin ja periaatteisiin. Kysy siis rohkeasti lisää, jos jokin asia jäi mietityttämään!

 

Tutkimushoitaja Roosa Tiitto

Helsingin Biopankki

Kommentit (0)

Vastaa