Coaching Kira
Coaching Kira

Saako luvan olla lihava PT | Tarvitaanko ulkonäköön lupa?

Lihava PT | Saako PT olla lihava?

Olen henkilö, joka ei yleensä lähde pinnalla olevaan keskusteluun ja kirjoitteluun kommenteillani tai kirjoituksillani mukaan. Tällä kertaa lähden, en tiedä miksi. Tai tiedänpäs. Minua hermostuttaa, kun puhutaan koko ajan siitä, että ”saako PT olla lihava”. Saako PT olla ylipainoinen? Läski? Pullukka? Ja mitä näitä nyt on.

Miksi tämä hermostuttaa?

Koska mistä tuli ajatus, että kenenkään pitää pyytää lupaa olla ylipainoinen? Tai vastaavasti normaalipainoinen? Tai hoikka? Ruskeatukkainen? Sinisilmäinen? Lyhyt? Pitkä? Mies? Nainen?

Mistä on siis tullut ajatus, että ylipainoon tulisi pyytää lupa? Aiheen muotoilu suoraan sanottuna ihmetyttää minua. Ymmärrän, mikäli teini-ikäisen kasvatukseen kuuluvat kotiintuloajat. Silloin tällöin, kun aikarajat ylittyvät pyydetään kotoa lupa olla pidempään poissa. Ymmärrän, että alaikäisen nuoren vanhempien on pyydettävä kirjallinen lupa lapsensa koulusta poissaolemiselle.

Kun tavaroita otetaan lainaan kysytään lupa. Kun käytetään toisten takapihaa omaan käyttöön kysytään lupa. Kun pyydetään jotain tanssimaan kysytään ”saanko luvan”. Jne.

Lihava PT? Se, että sallitaanko PT:lle ylipainoa puhuttaa nyt kohta jo miltein maitotuotteiden ja gluteenin lailla. Herättää siis tunteita.

Yksi tunne, joka tätä ”saako”-keskustelua leimaa on negatiivisuus. Arvostelu. Ammattitaidon kyseenalaistaminen ulkonäön perusteella. Enkä halua kirjoittaa tekstiäni arvostelevasti etenkään heitä kohtaan, jotka todella haluavat PT:nsä olevan ”hyväkuntoinen”.

Kaikilla saa olla mielipiteensä (!) eikä nyt olla arvostelemassa mielipiteitä. Arvosteluun minulla ei ole oikeutta. Minun kysymys onkin tämä: tuoko keskustelu PT:n ulkonäöstä mitään konkreettista lisäarvoa? Viekö se oikeasti mihinkään? Tai kysytääns näin: mihin se oikeastaan vie?

Ja vielä kiinnostaisi tietää millainen PT sitten on oikea”sallitunlainen” tai ”oikeanlainen” PT?

lihava pt

”Luvanvaraista toimintaa!”

Noh – nyt kun kysytään, että saako PT olla jotain haluaisin seuraavaksi tietää, kuka tämän luvan antaa? Kuka on oikeutettu antamaan ihmisille ulkonäköön ja olemukseen liittyviä lupia? Tsekkasin huvikseen Poliisin Lupapalveluiden yhteispisteet. Ei löytynyt sieltä.

Olenko ainoa, joka ihmettelee miksi tästä niin paljon keskustellaan. Mitä ajatuksia teillä on? Miksi meidän ihmisten pitää aina arvottaa asioita ja leipoa näitä eipäs-juupas -keskusteluita. Milloin opimme, että on monenlaista hahmoa ja tallaajaa eikä PT:t muodosta poikkeusta?

Ja nyt kun keskustellaan siitä, mitä PT saa tai ei saa olla, niin haluaisin muistuttaa, että PT ei muuten edes yritysmaailman termein ole luvanvaraista toimintaa. Omaa henkilökohtaista valmentajaansa hankkiessa vastuu on kuluttajalla: ostajan pitää olla tarkkana, koska kyseessä ei ole luvanvarainen ammatti.

Eli kuka tahansa voi kutsua itseään personal traineriksi. (Sen sijaan Koulutettu personal trainer -nimikettä ei saa käyttää, kuin varsinaisen koulutuksen käynyt PT.)

Että se siitä lupakeskustelusta. Näin alkujaan.

Lihava PT | Uskottavuus on mielipide

Huh. Helpottaa jo vähän. Kiitos ja anteeksi, että saan avautua. Mistä ajatukseni koko tekstille lähti on siis jonkinmoisen luvan myöntäminen: lihava PT – saako PT olla lihava.

Mielestäni täysin eri asia keskustella uskottavuudesta, kuin siitä saako jollekin olo- tai ulkomuodolle olla lupa. Se, onko jokin ihmisen mielestä uskottavaa vai ei perustuu mielipiteeseen. Ja tästä on vähän haastava lähteä vääntämään: joku haluaa PT:n, joka on tikissä. Joku haluaa PT:n, joka on helposti lähestyttävä, eikä välttis niin tikissä.

News flash: on hyvä olla kaikille kaikkea.

Joku haluaa PT:n, joka tietää mitä konkreettisesti on jojo-laihduttajan maailma. Joku hakee PT:n tämän ”selviytymis-” tai inspiroivan elämänkokemuksen vuoksi. Joku löytää PT:stään tarkat fitness-ruokavalio-ohjeet ja saliohjelmat, toiset kaipaavat vain sauvakävelyseuraa.

On totta, että personal traineriksi kehittyy myös oman kehon tuntemuksen kautta. Jos ei PT liiku, ei kehon tuntemus ole välttämättä vahvin mahdollinen. Mutta valmennukseen voi liittyä muutakin, kuin ulkonäkö tai treeni: monille valmennettaville valmennukseen liittyy henkinen tuki. Se, että joku kulkee matkaa heidän kanssaan ja jollekin voi raportoida tekemisiään. Joku, jolle purkaa fiiliksiään. Joku, jolle on ”vastuussa tekemisistään”.

lihava pt

Lähtökohtaisesti asiakashan on se, joka päättää palkkaako PT:n vai ei. On ihan toissijaista oikeastaan koko keskustelu siitä saako PT olla ylipainoinen, lihava, pyylevä, runsas, läski, whatever on lähtökohtaisesti vähän turhauttavaa. Siinä ei päästä juuta eikä jaata pidemmälle, sillä lopputulos on kuitenkin se, että mielipiteitä on erilaisia ja kaikille on hyvä olla kaikkea.

Joten rauhoitutaan ja nautitaan käsillä olevasta kesästä. Annetaan kaikkien kukkien kukkia. <3 Se, että joku toinen on jonkun kokoinen ei ole keneltäkään pois eikä toisaalta kotiinkaan päin.

Olette ihania,
Kipa

Edellinen kirjoitukseni: 

Ihmeidentekijä | Miten taiotaan ihmeitä?

*** Seuraa minua ***

Facebook – YouTubeBloglovin

*** Instagram: Coachingkira ***

lihava pt

<3

Artikkelikuvat: Veera Kurittu

Kommentit (8)

 1. Lilli

  Oon käynyt aikoinaan n.55-vuotiaan ylipainoisen fysioterapeutti naisen vetämässä extempore jumpassa ihan sattumalta. Ajattelin et ok, tää on nyt vähän ”ajanhaaskausta” mulle, olenhan kuitenkin urheillut kilpaa ja treenailin jatkuvasti yksilö- ja joukkulajeissa…annoin kuitenkin mamman yrittää 😊 no, lopputulos oli, että oltiin ihan katki sen tunnin jälkeen! Silloin päätin, etten anna ikinä kenenkään ulkonäön tai iän hämätä!

  1. kira

   Moikka Lilli!

   Juuri näin – henkilö saatta myös yhtä hyvin yllättää! Ihmiselle on luontaista muodostaa asioista ennakkokäsityksiä ja itsekin olen elämäni varrella saanut muutaman opetuksen omistani.

   Näin sitä aina vaan kehittyy ja juurikin niin, ettei nykyään anna aina ulkonäön hämätä. ☺️ Kiitos kommentistasi! Hyvää kesää! ❤️

  2. Tiia

   Itse ajattelen että personal trainereiden tehtävänä on auttaa asiakasta löytämään hyviä, itselle toimivia ja terveellisiä elintapoja, löytämään ne omat vahvuudet ja auttaa hyväksymään itsensä sellaisena kuin on. Vaikka pt:llä olisi maailman upein sixpäck, ei hän välttämättä ymmärrä 45v perheenäidin arjen haasteita, jos on itse 25v sinkkumies. Kyse ei ole siitä, että kaikkien tulisi olla samanlaisia ja elää samalla tavalla. Minä haen pt-palveluilta keinoja voida hyvin tässä ja nyt, nykyisessä elämäntilanteessa, jossa ehdin salille max kolmesti viikossa, ja muuten haluan käyttää aikaani perheen kanssa touhuamiseen. Olenkin saanut paljon mahtavia vinkkejä koko perheen yhteiseen kuntopiiriin ja metsässä temppuiluun. Sinänsä vaikka pt olisi huomattavankin lihava, jos hän on aidosti onnellinen ja hyvinvoiva omana itsenään, uskon että jokainen voi ottaa oppia keinoista joilla päästä samaan tilanteeseen. Paljon huonompi voi olla pt joka on supertimmi, mutta samalla itsekin ahdistunut siitä treenimäärästä ja tiukasta ruokavaliosta, jolla ”uskottavana pt:nä” pysyy.
   Kun ihminen on onnellinen ja voi hyvin, eihän millään muulla ole väliä. Jos näin ei ole, sitten on aika tehdä muutoksia.

   1. kira

    Moikka Tiia – olipa ihana kommentti! Näin sen itskin koen, PT on myös luotsaamassa eteenpäin ja pallottelemassa ajatuksia. Lisäksi katse on asiakkaassa, ja siinä, mitä tuloksia asiakkaalle saadaan. Katse ei siis ole itse PT:ssä (toivon mukaan 😀 ).

    Kaikkea hyvää koko perheen yhteisiin hetkiin ja metsässä temppuiluun – kuulostaa superhyvältä! <3
    Kipa

   Vastaa

   Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *