Coaching Kira
Coaching Kira

Näin valitset terveellisimmät einekset

OVATKO EINEKSET AINA PAHASTA?

Kuka pohtii ovatko einekset a.k.a. valmisruoka moitittava eväs? Jos vastasit kyllä, niin teksti on sinulle. 🙂

Ohessa muutama nyrkkisääntö, jota noudattamalla löydät helposti ja nopeasti kaupasta valmisruoan, joka on terveellinen.

Kuten monessa muussakin asiassa ei tässäkään homma ole ihan niin yksioikoista: on eineksiä ja on eineksiä. Mistä sitten tietää, mikä eines tai valmisruoka on terveellinen ja mikä kandee jättää hyllyyn?

Valmisruokaa paheksutaan usein erityisesti niiden sisältämien lisäaineiden vuoksi. Lisäaineiden nimet aiheuttavat usein hieman pelkoa johtuen ehkä siitä, että ne kuulostavat lähinnä kemian tunnin sanahirviöiltä. Ne eekoodit. Hyi.

Mikä oikeastaan on E-koodi? E-koodisysteemi ei ole itseasiassa sen kummallisempi, kuin alunperin Euroopan unionissa kehitetty E-koodijärjestelmä:

 E-kirjain numeron edessä tarkoittaa, että Euroopan unioni on arvioinut
kyseisen lisäaineen turvalliseksi elintarvikekäyttöön.

E-koodeista voit lukea lisää täältä.

Helposti rinnastamme epäterveellisen tai huonon ruoan lisäaineisiin. Lisäaineettomuus ei kuitenkaan automaattisesti tarkoita laadukasta elintarviketta. Lisäaineiden käyttö ei myöskään väistämättä pilaa hyviä raaka-aineita.

Kun arvioit valmisruoan terveellisyyttä, niin olennaista on myös se, mikä on ruokavaliosi kokonaisuudessaan. Jos ”elät” eineksillä, niin saat mitä todennäköisimmin liian vähän kuitua ruokavaliostasi ja melko paljon tyydyttymätöntä rasvaa.

Jos einekset kuuluvat suurelta osin ruokavalioosi, niin täydennä ruokavaliotasi esimerkiksi kasviksilla. Näin saat tärkeitä vitamiineja ja kivennäisaineita.

Eineksiä valitessa on hyvä kiinnittää ensimmäiseksi huomio ravintosisältöön.

1. KURKI RAVINTOSISÄLTÖÄ: TÄSMÄÄKÖ SISÄLTÖ TAVOITETTASI?

Eineksissä on sitä itseään sekä erilaisia lisäaineita. Lisäaineet ovat ruoassa mm. parantamassa ruoan säilyvyyttä, väriä ja makua.

Pakkauksen kääntöpuolelta kannattaa silmäillä ravintosisältö läpi. Pakkauksen takaa löydät luettelon, jossa kerrotaan kaikki valmistamiseen käytetyt ainesosat. Ainesosat luetellaan niin, että elintarvikkeessa on eniten sitä ainesosaa, joka on ekana listassa.

Tsekkaa siis, mitä tuote on syönyt ja palauta mieleesi oma tavoitteesi: mätsääkö tuotteen ainesosaluettelo siihen, mikä on tavoitteesi ruokavalion suhteen?

Kuinka usein muuten luet ravintosisällöt tuotteista?

einekset
Paketin ravintosisällöstä kannatta skannata vähän, mitä tuote on syönyt. Ja siten mitä sinä syöt. 😀 Viimeisellä rivillä on yleensä suolan määrä.

2. SUOLAN MÄÄRÄ: KUINKA VOIMAKASSUOLAINEN TUOTE ON?

Koska kuluttajat ovat vaatineet ruoaltaan vähemmän lisäaineita on niitä monista eineksistä vähennetty. Tämä on hyvä asia, mutta se on aiheuttanut mm. sen, että eineksiin on vastavuoroisesti lisätty suolaa.

Moni elintarvikeasiantuntija ja ravitsemusterapeutti onkin nykyään huolissaan suolan määrästä eineksissä – ei niinkään lisäaineista.

Ihmiskroppa tarvitsee suolaa, mutta ei ylettömiä määriä. Löydät pakkauksesta usein maininnan, mikäli tuotteessa on paljon suolaa.

Etsii siis sellaisia vihjeitä pakkauksesta, kuin ”voimakassuolainen” tai ”sisältää paljon suolaa”.

Liiallinen suolan (natriumin) saanti mm. turvottaa ja nostaa verenpainetta. Eniten suolaa löytyy yleensä näistä tuotteista:

– juustot
– makkarat, lihavalmisteet, leikkeleet
– kalavalmisteet
– ruokaleivät, näkkileivät, hapankorput
– liemet, keitot ja kastikkeet
– puolivalmiit ja valmiit ruoat (ateriasalaatit, nuudelit)
– ruokasuolaa sisältävät maustevalmisteet (maustekastikkeet, maustetahnat, ketsuppi jne.)

(Lähde.)

Ah, einekset purkissa. 🙂

3. TERVEYS MIELESSÄ: VÄHEMMÄN HÖTTÖÄ JA KOVAA RASVAA

Jos hakusessasi on hyvälaatuinen, terveelliseen ruokavalioon hyvin sulautuva valmisruoka, niin vinkki sinulle:

Hyvälaatuista valmisruokaa etsiessäsi sinun kannattaa pitää mielessäsi samat asiat, jotka pätevät yleisesti terveelliseen ruokavalioon.

Nyrkkisääntönä ja lyhykäisesti:

 • Suosi pääosin kalaa ja kanaa sekä vähän vähemmän punaista lihaa
 • Pyri löytämään valmisruoka, joka sisältää myös kasviksia
 • Vehnät, kuten makaronit, pastat jne. sekä riisit täysjyvänä
 • Valitse vähänrasvaisia ja vähäsuolaisia tuotteita
 • Vältä/vähennä paneroituja tuotteita

Tärkeää on myös ruoan energiasisältö. Esimerkiksi paneroiduissa tuotteissa (kuten nuggetit tai kalapuikot) on helposti enemmän itse rasvaista ”taikinahöttöä”, kuin terveellistä ainesosaa.

Valitse tuotteita, joissa on minimimäärä tyydyttynyttä eli kovaa rasvaa. Ja näitäkin mahtuu silloin tällöin palettiin – joskus sitä vaan pitää ruoassa vähän oikaista. #inhimillinenote

Jos ruokavaliosi on kokonaisuudessaan terveellinen ei muodostu ongelmaksi nappasta huiviin silloin tällöin tai edes säännöllisesti valmisruokia. Tärkeää on myös, että ainakin syöt säännöllisesti.

einekset
Kunpa joku salaa neuvoisi ruokaostoksilla. 😀

 4. ETSI SYDÄNMERKKIÄ

Jos intoudut asialle tosissaan, niin etsi sydänmerkillä varustettuja valmisruokia.

Sydänmerkki helpottaa sitä, että sinun ei tarvitse kiireessä lukea tuoteselosteita tai skannata ravintosisältöjä.

Sydänmerkki löytyy vain sellaisista elintarvikkeista, joissa rasva on hyvä laatuista ja joista suolan määrää on vähennetty. Lisäksi joissain tuoteryhmissä vaaditaan, että Sydänmerkin saamiseksi tuotteessa on myös oltava enemmän kuitua ja vähemmän sokeria.

Miltä nämä vinkit kuulostivat? Mitä teillä syödään tänään? 🙂

Hyviä viboja viikkoonne!
x Kipa

LUE MYÖS:

Mielensäpahoittajat | Hei nyt relatkaa suomalaiset!

*** Seuraa minua ***

Facebook – YouTube – Bloglovin

*** Instagram: coachingkira_wellness ***

instagram

– Intohimolla ajettu asia on luotu onnistumaan. –

Kommentit (4)

 1. Ninna

  Eineksistä lisää juttua! Olisi kiva jos vertailisit makuja vaikkapa videon kera ja mitä tuotteita itse käytät? Esimerkkejä mitkä hyvikset/pahikset. Oletan että käytät kun siitä kirjoitat ja aika sallivasti? Mitä koiralle muuten kuuluu? Siitäkin olisi kiva lukea miten yhdistää tiivis liikuntaelämä/treeni+koiran hoito.

  1. kira

   Moikka Ninna! Oo, olipas sulla hienoja idiksiä aiheiksi! <3 <3 Kiitos!

   Mä voin ainakin kirjoittaa tuosta mitä itse käytän, makuvertailu on vähän haastava siinä mielessä että maku on niin subjektiivinen. Pitää pohtia sitäkin! 😀

   Kyllä mä itse joitain ja jonkun verran eineksiä käytän – mun mielestä kaikki ääripäisyys ei koskaan ole hyvä ja kyllä silloin tällöin elämään muutama eines mahtuu. 🙂

   Koiralle kuuluu oikein hyvää, kiitos! Kasvaa ja kehittyy! Olen monet kerrat ajatellut, että pitäisi siitäkin kirjoittaa. Tosta koiran hoidosta ja liikunnan yhdistämisestä otan seuraavaksi kopin, hieno idis! 🙂

   Mukavaa päivää!
   x Kipa

  2. Kirsten

   Glad that you enjoyed visiting to share your blog, always like your smile! Have a great weekend!😉

   1. kira

    💖💖💖💖

   Vastaa

   Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *