Coaching Kira
Coaching Kira

Mieliala | Hallitse mielialaasi syömällä oikein – kysy, niin vastaan!

MIELIALA |  ÄRSYTYS, VÄSYMYS, TÄRINÄ, HERMOSTUNEISUUS, HEIKKO OLO, AHDISTUS…

…tiedättekö, kun verensokerin laskiessa joillakin ihmisillä mieliala vaihtuu, kuin lennosta? Tulee kiukkunälkä? Joillain ihmisellä taas käynnistyy puolikooma ja hidas vaihde eikä hommat tai ajatus luista. Joidenkin mieliala taas pysyy ihan perustasolla, ei siis niin maan mitään vaikutusta.

Ketkä kuuluvat heihin, jotka ovat todella herkkiä verensokerivaihteluille? Mistä tiedät, että verensokerisi on matala? Ärsyttääkö? Väsyttääkö? Vai muuten vain eniten ketuttaa kaikki? Vai oletko ylipäätään haluton tekemään mitään?

Vai kuulutko heihin, joiden mieliala ei muutu verensokerin laskiessa?

Itse olen pitkälti tätä porukkaa. Jostain syystä verensokerin lasku ei mielialassa näy yhtä paljon. Joskus liian vähäinen energiansaanti saattaa johtaa siihen, että selkeästi tuntee ettei treeni kyllä nyt kulkisi, kun ei ole syönyt tarpeeksi. Joskus taas tuntuu siltä, että virtaa on pienen kylän verran, vaikka on kerinnyt syödä vähän liian heppoisasti.

Mistä tämä kaikki oikein johtuu?

mieliala

MIELIALA | MISTÄ VERENSOKERIN HEILAHTELU JOHTUU? 

Tunne ”verensokerin heilahtelusta” johtuu glukoosin määrästä veressä. Verensokeri tarkoittaa kehomme verensokeripitoisuutta. Verensokeri kohoaa elimistössä hiilihydraattipitoisen ruoan ja tärkkelyksen pilkkoutuessa sokeriksi.

Insuliini on hormoni, joka säätelee verensokerin oikeaa pitoisuutta. Insuliini edistää verensokerin imeytymistä kudoksiin ja lihakseen vähentäen samalla sen pitoisuutta veressä.

Mikäli olet terve (lue: sinulla ei ole esim. 1- tai 2-tyypin diabetesta), niin verensokeri harvoin laskee liian alas ja saat mitään matalan verensokerin eli hypoglykemian oireita. Tämä lähinnä siksi, että keho myös jemmaa osan hiilihydraateista maksaan glykogeeniksi, josta elimistö voi tarvittaessa vapauttaa sitä käyttöönsä.

Nälkä syntyy, kun aivomme aistivat verensokerin laskua. Tästä syystä suositaan, että söisimme tasaisin väliajoin pitkin päivää: että välttäisimme nälän.

mieliala

On välillä hassua lukea jostain, ettei nälkää saisi päästä syntymääm. Sanotaan, että pitäisi syödä ennen, kuin nälkä yllättää. Tässähän on sinällään perää: on hyvä syödä tasaisin väliajoin, jotta vältytään päivän aikana syntyneen energiavajeen aiheuttamasta ruoanhimon hyökkäykseltä iltaa myöden tai himoilta pitkin päivää.

Yksi haaste kun epäsäännöllisessä syömisessä selkeästi on, nimittäin kaapit tyhjentyvät illalla lennosta. Ja sitten ihmetellään, että mitä juuri tapahtui. 😀

Nälkää saa kuitenkin tuntea. Se on luonnollinen tuntemus eikä sitä kannata karsastaa.

NÄLKÄ | KAIKEN KESKIÖSSÄ ON SÄÄNNÖLLINEN ATERIARYTMI

Nykyään haasteeksi nouseekin se, että ”normaalit” nälkäsignaalit ovat meillä vähän heikentyneet. Näen työssäni paljon sitä, että skipataan jokin päivän pääaterioista, kuten aamupala tai lounas. Tai sitten hyppästään välipalojen yli. Ja sanotaan, että kun ei tunne nälkää. Tai huomaa sitä.

Tosiasiassa sitä ei ehkä vain kuunnella.

Tasaamalla ateriavälejä on mahdollista myös opettaa keho (ja mieli) tuntemaan nälkää. Miksi nälän tunne on hyvä asia? Eikö olisi helpompaa sitten vain olla syömättä, kun ei ole nälkä?

Joo, tavallaan. Mutta jos tavoitteesi on voida hyvin, jaksaa arjessa, syödä terveellisesti ja/tai pudottaa painoasi (tai jopa saada sitä lisää), niin useampi ruokailukerta päivässä takaa sen, että saat mahdollisimman paljon tarvitsemiasi makroja, vitamiineja, hiven- ja kivennäisaineita ruokavaliostasi.

Harva pystyy struuttaamaan kertalaakista tai parilla ruokailukerralla kaikkea tarvittavaa kroppaansa.

Jos kaipaat vinkkejä ateriarytmeihin ja aterioiden koostamiseen, niin tsekkaa kirjoitussarjani täältä.

Ja hei. Et ole yksin. Se on oikeasti yllättävän haasteellista monille meistä
syödä säännöllisesti. Sen sijaan, että keskityttäisiin pohtimaan sitä,
että miksi taaskaan ei tullut syötyä säännöllisesti tutkaillaankin sitä
mikä auttaisi sinua syömään säännöllisesti?

Eli mitä tietoja, taitoja tai apuja tarvitset, jotta sinun tulee syötyä säännöllisesti?

mieliala
Lounassetti yhdeltä Loviisan työkeikalta.

NÄLKÄ | VÄLTÄ MIELITEOT

Nyrkkisääntönä voikin sanoa, että nälkä ei saisi muuttua mieliteoksi: tasaisin väliajoin syömisellä ehkäistään se, että puskista kiskaistaan alas esimerkiksi jotain äkkimakeaa. Äkkimakea laskee verensokeria nopeasti ja taas ollaan pisteessä, jossa on mieliteko. Ehkä jopa kiskaistaan taas huiviin jotain äkkimakeaa ja lopulta syödäänkin reilusti yli tarpeen.

Kuulostaako tutulta?

Mikäli olet altis verensokerin vahvoille heilahteluille, niin saatat tarvita useampia ruokailukertoja päivässä. Sinä itse tunnet itsesi parhaiten tässä.

”Oikean” rytmin löytäminen täytyy käytännössä testata ja yleensä myös opetella.

Annoskoolla on merkitystä. On hyvä syödä niin, että tunnet itsesi juuri ja juuri kylläiseksi, muttet ole täpötäysi tai ähkyssä.

mieliala
Moi! Muistitko syyä?

MIELIALA | MITÄ SYÖDÄ, JOTTA MIELIALA PYSYY VIRKEÄNÄ? 

Verensokeri pysyy parhaiten tasapainossa suht energia”köyhällä”, runsaasti kasviksia ja proteiineja sisältävällä ruokavaliolla. Jotkut vannovat GI:n eli glykeemisen indeksin ja glykeemisen kuorman nimeen. GI-luku kertoo, kuinka nopeasti ruoka-aineen imeytyvät hiilihydraatit aiheuttavat muutosta verensokerin nousussa.

Yleisesti ottaen proteiineja sisältävä ateria aktivoi meitä, kun taas hiilihydraatit rauhoittavat.
Mikäli hiilihydraatteja saadaan ruokavaliossa liian vähän kohottaa se usein
kehon stressitasoja kohottamalla adrenaliini- ja kortisolihormonin määrää kehossa.

Hiilareita ei siis kannata karttaa liikaa, vaikka usein ensimmäisenä kuulen ravintovalmennuksessa, että asiakkaan mielestään tulee karsia hiilareista.

Meidän kaikkien vireystila laskee aina iltapäivästä, usein siinä klo 14-16 hujakoilla. Sitä edesauttaa helposti esimerkiksi nopeaa hiilihydraattia sisältänyt lounas, jolloin hiilihydraatit nostivat verensokerin nopeasti koholle. Elimistö pyrkii korjaamaan tilanteen vapauttamalla elimistöön paljon insuliinia ja näin verensokeri sukeltaa taas nopsaa tahtia alas.

On myös perusteltua nauttia proteiineja, rasvoja ja kuituja, jotka hidastavat ruoan sulamista (nälän tunne pysyy pidempään pois) ja verensokerin nousua.

mieliala
Mä rakastan salaatteja. Saldeja tulee syötyä 1-2 kpl päivittäin. <3

Liian raskas ateria saattaa helposti väsyttää, ja siksi on hyvä välttää syömästä itseään ihan ähkyyn. Syö vain sen verran, kun todellisuudessa on tarvis. Ruokaisa salaatti on aina hyvä valinta, kun se sisältää proteiinia sekä hyviä rasvoja.

Myös keitto toimii, joskin pelkkää nestemmäistä ruokaa ei kannata päivät pitkät pupeltaa. Tulemme nimittäin enemmän ja varmemmin kylläiseksi, kun pureskelemme ruokamme.

Aamuisin on potentiaalista aikaa skipata aamupala, koska kiire. Tai muuta sen sellaista. Kahvi kyllä usein tulee vetästyä, eikö? Liiallisen kahvin nauttiminen tyhjään vatsaan saattaa kuitenkin lisätä herkkyyttä verensokerin heilahteluille, näin myös lisätä mielialan vaihteluita.

Nyt mä haluaisinkin tietää, mikä sun mielestäsi on säännöllisessä syömisessä
tai ateriarytmeissä haastavinta?

Kommentoi ja kysy alla, vastaan mielelläni! 

Ihanaa viikonlopun alkua!
x Kipa

Edellinen kirjoitukseni:

Auktorisoitu PT – pätevä PT?

*** Seuraa minua ***

FacebookYouTubeBloglovin

*** Instagram: Coachingkira ***

hyvinvointi
~ Intohimolla ajettu asia on luotu onnistumaan. ~

 

Kommentit (319)

 1. Satuj

  Pyrin syömään säännöllisesti jotta verensokerinvaihteluita ei pääsisi syntymään. Tarvittaessa kannan mukanani banaania/pientä rusina-askia jolla saa nopeasti verensokerin ylös.

  • kira

   Kiitos kommentistasi! Loisto juttu. Aika monihan muuten usein sanoo, että helposti unohtaa ottaa eväät. Siitä, kun opettelee tekemään tavan, niin sitten on aina jotain pientä mukana. 🙂

  • Susan yrjölä

   Säännöllinen ruokarytmi. Cambridge apuna. Läkerol herkuksi. T. Susan Yrjölä

  • kira

   Mahtavaa! 🙂

 2. Vikki

  Mulla on ainakin arkipäivisin mietitty (ja useimmiten valmistettu) etukäteen mitä syön ja milloin.

  • kira

   Toi on hyvä, näin se on kyllä hyvä tehdä – eikös se niin mene, että hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. 😀 Kiitos kommentistasi!

 3. Laura

  Pyrin itse aina valmistamaan mahdollisimman suuren osan aterioista etukäteen, jotta ne on helppo nauttia nälän tullessa ilman, että valmistamiseen menee vielä monta tuntia ja nälkä on kasvanut hirmuiseksi.

  • kira

   Ihan mahtavaa, Laura. 🙂 Kiitos kommentistasi!

 4. miltsu

  pyrin aamulla miettii ruuat valmiiksi,laitan aina laukkuun eväsleivät,hedelmiä,porkkanaa,pari patukkaa nälän varalta. suunnittelu on kaiken a ja o ja on hiton stressaavaa jos tilanteet muuttuu eikä oo varustautunu eväillä 🙂 sit vaan kauppaan hakee esim riisikakkuja ja leikkelepaketti,sillä pärjää hetken.

 5. Teija

  Yleensä valmistan ateriat etukäteen valmiiksi sopiviksi annoksiksi ja näin on helpompaa pitää kiinni ateriarytmistä.

 6. jiip

  Tasainen ateriarytmi vaatii suunnittelua ja viitseliäisyyttä. Töihin tulee otettua yksi isompi ruoka ja kaksi välipalaa, joista toinen on ”varavälipala”, jos sattuu nälkä iskemään. Vapailla ja lomalla mietin miten kannattaa ajoittaa syömiset, jos tulee oltua paljon liikkeellä jne. Yleensä laukusta löytyykin jonkinlainen välipala tai sitten kaupasta tulee haettua jotain helppoa, nopeaa ja terveellistä. Pyrin myös syömään 2-4h välein riippuen ihan päivän aktiviteeteista. Joskus jalkapäivänä + työmatkat kulkien kävellen (5km suuntaansa) nälkä tuntuu olevan jatkuvasti.

 7. Hanna

  Syön säännöllisesti koska saan helposti päänsäryn jos ateriavälit venyvät. Syön hyvän aamupalan ja lounaaksi reilusti kotiruokaa, nämä auttavat pitämään loppupäivän mieliteot ja ruokailut kurissa.

 8. tyttö

  illalla keitän aamupuuron valmiiksi tai teen valmiiksi tuorepuuron aamuksi jos aamulla on kiire jonnekkin ja lataan myös kahvikoneen valmiiksi. lounas preppaan valmiiksi rasiaan jota voi ottaa mukaan töihin ja banaan ja pähkinä mahtuu aina laukkuun välipalaksi. nopea välipala jos ei muuten kerkeä taukoa pitämään.
  usein nälkä kertoo milloin on seuraava ruoka aika ja sillä pysyn hyvin ateriarytmissä mutta jos on kiire niin usein katson kelloa ja nappaan jonkun helpon ravitsevan välipalan kuten pähkinät

 9. Noora

  Itse kuulun siihen porukkaan joka syö kolme isoa ateriaa päivässä, ilman mitään välipaloja ym. Tykkään syödä isoja annoksia ja muutenkin se sopii paremmin elämäntyyliini. Itselläni tasainen ruokailurytmi pysyy aika helposti koska keho on tottunut niin hyvin ruokarytmeihini, ja yleensä olen valmistanut isommat ateriat etukäteen valmiiksi, että saan heti syötyä kun tarvii, eikä ruokailuväli veny enempää.

  • kira

   Kiitos kommentistasi! Ihan mahtavaa, kun olet löytänyt itsellesi sopivan rytmin ja ruokamäärät!

  • Hanne

   Suunnittelemalla viikon ruuat etukäteen.Yleensä laitan jo illalla seuraavan päivän eväät valmiiksi töihin ettei niitä tarvitse aamulla unen pöpperössä alkaa laittamaan😀

 10. Lotta

  Minun arjessani toistuu aika paljon samat ruuat, mikä helpottaa kun tietää aina suunnilleen mitä tulee syömään ja raaka-aineita näihin perus ruokiin pyrin aina pitämään kaapeissa. Töissä ja reissussa lähes aina kulkee myös mukana helppoja välipaloja esim. hedelmiä, pähkinöitä, kirsikkatomaatteja, proteiinipatukoita jne. Itse kuulun näihin nälkäkiukkuisiin ihmisiin, joten yritän pitää huolen siitä, että kiireestä huolimatta teen aikaa syömiselle. 🙂

  • kira

   Itselläni muuten ihan sama: ottaa helppoja ja aika samoja ruokia evääksi tai mukaan. Ja kaapista löytyy aina tiettyjä asioita, jotka ne vaan toimivat. 🙂 Hyviä vinkkejä, kiitos kommentistasi!

 11. Ida

  Pidän jotain purtavaa aina mukana ettei ruokailuvälit pääsisi liian pitkiksi 🙂

  • kira

   Tosi hyvä. 🙂 Kiitos kommentistasi!

 12. Emmi

  Pyrin syömään joka päivä samoihin aikoihin ateriani, jolloin ateriavälit eivät veny liian pitkiksi. Syön usein melko samoista raaka-aineista valmistettuja ruokia ja välipaloja, jolloin ei iske nälänhetkellä ihmetystä, että mitä ihmettä sitä söisi. Näin saan itse pidettyä ateriavälini sopivina. Kannan myös aina varalta jotain pientä evästä mukana, kuten banaania tai protskujauhetta/patukkaa, joita voi sitten syödä nälän yllättäessä 🙂

  • kira

   Tosi hyviä pointteja ja vinkkejä! 🙂 Kiitos kommentistasi!

 13. Mira

  Kantapään kautta tullut opittua että 3 h ruokaväli toimii. Jos tästä lipsuu, esim, tunnesyöminen pääsee illalla helposti vallalle.

  • kira

   Joo, ilta on usein pahin jos päivän safkat ovat menneet vähän sinne päin tai epätasaiseen rytmiin. Joskus vielä yökin voi mennä monella vähän levottomaksi. Kiitos kommentistasi!

 14. I-L

  Pitämällä ruokavälit 3-4h. Ruokien valmiiksi tekeminen on myös hyvä juttu 👌

  • kira

   Mahtavaa. 🙂 Kiitos kommentistasi!

 15. Salena

  Töihin pari välipalaa mukaan,banaania,manteleita tai skyriä.Töissä syön lounaan ja sen muistan kyllä
  aina tasan klo 11.30 :-)Arkena ei vaikeuksia syödä säännöllisesti ,mutta vkloppuisin ja lomilla
  monesti huomaa että alkaa kärttyisyys nostaa päätään,jos ateriavälit liian pitkät 🙂

  • kira

   Hyviä konkreettisia eväsvinkkejä. 🙂 Kiitos kommentistasi!

 16. Mari A.

  Nykyään säännöllinen ateriarytmi tulee jo luonnostaan ja kroppa muistuttaa nälästä 3-4 tunnin välein. Opetellessani oikeaa rytmiä, mietin etukäteen milloin syön mitäkin ja mihin aikaan päivästä. Vielä nykyäänkin varmistan aamulla, että ehdin syömään tarpeeksi järkevinä aikoina.

  • kira

   Aika monella on täällä selkeästi tuo 3-4 tunnin väli, joka sopii. 🙂 On kyllä tosi hyvä, että omaa tasaisen rytmin ja siihen on oppinut. 🙂 Kiitos kommentistasi!

 17. Emilia

  Mä olen juuri niitä joille tulee kauhea nälkäkiukku, ja kun on tottunut syömään noin kolmen tunnin välein aina silloin tulee nälkä, joten pidän huolta että mukana on aina eväät tai kotona teen ruuan ajoissa 🙂

  • kira

   Nälkäkiukkuilijat ovat itseasiassa aika söpöjä. 😀 On mielenkiintoista, kuinka verensokern lasku se vaan joihinkin ihmisiin vaikuttaa niin – toisiin taas eri tavalla. Kiitos kommentistasi!

 18. Cindy

  Suunnittelemalla ateriat melko valmiiksi ja oikeastaan minulla on niin usein nälkä että ateriat jäävät harvoin väliin ☺

  • kira

   Nälkä – mikä ihana tekosyy. 😀 Kiitos kommentistasi!

 19. S

  Suunnittelu!! Kun suunnittelee muutama päivä kerrallaan ruoat omien aikataulujen mukaan, ei ateriavälit veny. 🙂 Tosiaan koskaan ei tiedä jos aikataulut muuttuu tai tulee spontaaneja tapahtumia. Tän takia kannan yleensä aina laukussa banaania, cashew pähkinöitä tai proteiinipatukan.

  • kira

   Oot niin oikeassa! On oikeasti hyvä suunnitella etukäteen, edes hitusen. Silloin toteutumisen todennäköisyys on automaattisesti suurempi. 😀 Kiitos kommentistasi! <3

 20. Jenezky

  Suunnittelen viikon ruoat aina etukäteen ja valmistan isoja satseja joita pakastan. Näin saan ateriarytmini pysymään säännöllisenä, kun on ruoat tehty valmiiksi.

  • kira

   Kiitos kommentistasi! Vau, tää on hyvä. Ja ei tule ainakaan sitä haastetta, että joutuisi miettimään ”mitäs sitä söis”… 🙂

 21. SuviMM

  Pidän ruokarytmin tasaisena syömällä 3-4 tunnin välein. Kroppani onneksi muistuttaa minua tästä, sillä nälkä tulee lähes aina 3-4 tunnin kuluttua edellisestä ruokailusta. Kannan mukanani runsaita välipaloja, jos en pääse syömään kunnon ateriaa.

  • kira

   Kiitos kommentistasi! Kroppa on kyllä viisas ja varoittelee helposti. Meidän täytyykin vain osata kuunnella sitä, aina se ei ole helppoa esim. kiireen tai erilaisten tunnetilojen vuoksi. 😀 Hyvä, kun olet löytänyt itsellesi toimivan systeemin! <3

 22. Tuulis

  Suunnittelen yleensä seuraavan päivän ruokailut edellisenä päivänä, usein myös teen lounasruokaa valmiiksi isomman satsin jolloin sitä riittää moneksi päiväksi. Laukussa kulkee melkein aina mukana proteiinipatukka ja banaani siltä varalta että nälkä yllättää. Jos lounas tai aamupala on jäänyt niukoiksi niin huomaan olevani iltapäivällä tosi kärttyinen vaikka varsinaista näläntunnetta ei olisikaan.

  • kira

   Rispektiä siitä, että olet selkeästi tehnyt suunnitelman ja pysyt siinä. 🙂 Kiitos kommentistasi!

 23. Anu

  Oma keho kertoo aika hyvin milloin on aika ruokailla (3-4h välein), sekä pidän aina välipalaa laukussa jos olen liikkeellä, jottei ateriavälit venyisi liian pitkiksi. 🙂 toimii!

  • kira

   Moikka Anu, kuulostaa erijärkevältä. 😀 Kiitos kommentistasi!

 24. Laura L.

  Rutiinin kautta kehoni on tottunut noin 3 tunnin ateriaväleihin. Pidän myös mukanani välipalapatukoita, ettei nälkäkiukku pääse iskemään 😉

 25. Markku

  Valmistan ja pakkaan ruoan aina etukäteen, sillä minun on syötävä kolmen tunnin välein, muuten tulen huonovointiseksi. Lisäksi laukuissa on usein varasnäckejä mukana, kuten riisikakkuja ja pähkinöitä.

  • kira

   Hyviä vinkkejä eväiksi! 🙂 Kiitos kommentistasi!

 26. R

  Työpaikalla ja kotona on aina ruokaa jääkaapissa tai pakkasessa. Puurohiutaleita on kans aina kaapissa kummassakin paikassa, koska puuro on niin hyvee. <3

  • kira

   Jooooooo, puuro – droooool . 🙂 🙂

 27. Veera

  Tykkään syömisestä niin paljon että en usko pystyväni unohtamaan ruokailua! Koulu- ja työpäivinä mietin etukäteen missä välissä syön ja treenaan ja vapaapäivinä koitan pysyä suht samoissa ruoka-ajoissa ettei menisi naposteluksi koko päivä.

  • kira

   Haha, sama vika rahikaisella muuten! Syöminen on niin kivaa! <3 Kiitos kommentistasi!

 28. Sallinen

  Täytyy myöntää, että tällä hetkellä töiden takia ateriarytmini ei ollenkaan säännöllinen… Kolme ateriaa päivässä, ilman välipaloja ja kellonajat heittelevät. Usein joudun olemaan 6 tuntia syömättä ja sitten onkin niin nälkä, että tulee syötyä liikaa :/

 29. Maikki

  Valmistamalla aterioita etukäteen ja huolehtimalla, että eväitä on mukana 🙂

 30. Annika

  Oon vain totuttanut itseni siihen. Kun pääsee rytmiin ja vauhtiin säännöllisen syömisen kanssa, ei siinä enää ole ongelmaa. Kannattaa sinnitellä sen ehkä vaikeankin alun yli ja syödä säännöllisin väliajoin, vaikka ei aina olisi nälkäkään. 🙂
  Ja yks asia mikä mulla auttoi säännölliseen ateriarytmiin, oli lapsi. 😀 Lasta, kun syöttää kuitenkin sen viisi kertaa päivässä, oppii syömään itsekin usein. 🙂

  • kira

   Ihan loistavaa, Annika! Ja hyvä pointti tuo lapsi: siinä sitä ”joutuu” itsekin oppimaan! 😀 Kiitos kommentistasi!

 31. Sannis

  Itselle niin kuin ainakin joillekin edellä tuon säännöllisen ateriarytmin pitäminen on syntynyt rutiinin kautta: Kun olin ensin jonkun aikaa syönyt tietoisesti noin 3-4 tunnin välein alkoi keho vaatia ruokaa tämän rytmin mukaan. Tietysti tämä tarkoittaa sitä, että ruokailut on pakko suunnitella etukäteen. Pääasiassa siis siitä syystä, että muuten muutun aika vihaiseksi, jos ruokaa ei ole nälän yllättäessä saatavilla 😀

  • kira

   Toi on ihan superhyvä, että olet sitkeästi vain opetellut säännöllisen ateriarytmin. Niin se yleensä vähän täytyy opetella – tai sitten poisoppia epäsäännöllisyydestä. 😀

   Kiitos kommentistasi! <3

 32. Miina

  Kotona aina helppoa syötävää kaapissa esim puuroa ja salaatteja sekä munia. Tien päällä voi ostaa kaupasta esim banaaneja tai tai smoothien. 🙂

  • kira

   Tuli muuten noista salaateista mieleen, että niitä on oltava jääkaapissa – vain silloin niitä tulee oikeasti syötyä. Sama homma kasviksia. Jos ei ole, ei tule syötyä (no ylläri 😀 ). Mutta että note to myself too, että kannattaa aina olla kaapissa tiettyjä asioita. 🙂 Kiitos kommentistasi!

 33. Mari

  Kotiäitinä huolehdin että jääkaapissa on aina terveellistä ruokaa ja välipaloja. Väsyneenä muuten sortuu tekemään huonoja valintoja. Pihalle ja reissuilla aina välipalaa mukaan👍

  • kira

   Ihana kotiäiti. <3 Kiitos kommentistasi!

 34. Jenni

  Itselleni on muodostunut omalle keholle paras ateriarytmi, syön 3-4 h välein ja tämä systeemi vain toimii. Pyrin tekemään itse kaikki ruoat. Kahden ihmisen taloudessa ruokaa jää yleensä aina yli, joten seuraavalla kerralla on näppärä ottaa jääkaapista valmis annos ja lämmittää.

  • kira

   Itsekin pitäisi oikeasti ottaa opiksi tehdä ruokaa. Ja tehdä sitä muutamalle päivälle tai pakkaseen. Tykkään vain ostaa lennosta aina jotain illaksi, mieli kun muuttuu aina päivästä toiseen ja päivän mittaan. 😀 😀 Kiitos kommentistasi!

 35. Tiina

  Syöminen on niin mukavaa puuhaa, että oikein odottaa seuraavaa välipalaa / ateriaa, eikä sitä VOI unohtaa 😀 Töissä on tietty lounasaika ja välipalan syön ennen kotiin lähtöä aina kun olen tehnyt samat tehtävät joka päivä samaan aikaan. Questbarit on tosi hyviä eväitä, joita on aina varmuuden vuoksi mukaan esim. automatkalle!

  • kira

   Haha, sama! 😀 Kiitos kommentistasi!

 36. AnnikaT

  Mietin mitä syön ja milloin, välipalaa on aina mukana ja suunnitelma päivän aterioista. Kotona on oltava aina vähintään puurotarpeet, jos joskus ei kauppaan ole ehtinyt 😁

  • kira

   Kiitos kommentistasi! Puuro on niiiiin hyvää. <3

 37. Ella

  Suunnittelen syömisiäni etukäteen (mm. ottamalla välipaloja mukaan töihin & tapaamisiin) sekä huolehtimalla siitä, etten syö kerralla liikaa, jolloin nälkä tulee automaattisesti muutaman tunnin päästä, muttei kuitenkaan liian kovana 🙂

  • kira

   Hyvä juttuja! Kiitos kommentistasi! 🙂

 38. Muro

  Joka päivä terveellinen lounas ja välipalat mukana töissä! Sitten ei tarvitse kiireessä ja nälässä tehdä pikaisia ja huonoja valintoja. Paras vinkkini on siis hyvä valmistautuminen etukäteen!

  • kira

   Sikahyvä ja varma vinkki! 🙂 Kiitos kommentistasi!

 39. Elisa

  Hyvällä suunnittelulla ja pitämällä ruutiineja yllä elämässä eli kun arikirytmi on säännöllinen niin tulee ateriarytmin ylläpito siinä sivussa huomaamatta. Mutta heti kun päivän rytmi poikkeaa normaalista, tulee ateriarytmiin kiinnittää enemmän huomiota (ettei unohda syödä). 3-4 tunnin välein syöminen on osottautunut toimivaksi ja aamupapalan skippaaminen katastrofiksi, joka sotkee koko loppupäivän järkevän ateriarytmin. Eli suunnittelu, ”kelloon katsominen” ja säännöllinen elämänrytmi yleensä ylläpitää ateriarytmiäkin 🙂

  • kira

   Ihan totta muuten: kun päivä on säännöllinen tulee syötyäkin säännöllisesti. Kun ryti rikkoutuu täytyy vaan vähän laittaa enemmän ajatusta ja yleensä effortiakin. 🙂 Kiitos kommentistasi!

 40. Ylva

  Kaikki alkaa suunnittelusta ja omasta kalenterista:
  tarkistan ensin millainen työviikko minulla on. Millaiset päivät, missä minä olen (onko siinä jääkaappi? missä on lähin sali?). Sen jälkeen varmistan että itse olen kunnossa (jos olen väsynyt, stressaantunut ja jos tämä reaktio tulee jatkumaan). Teen tällainen viikkotarkistus yleensä sunnuntaisin.

  Käyn kaupassa, ostan suurin osa siitä mitä minun tulisi syödä viikon aikana. Aamupala syön kotona, mutta lounas ja välipalat syön töissä.

  Kokkaan (yleensä siinä on proteiini + salaatti + rasvan lähde) ja laitan lounas laatikkoon ja jääkaappiin. Laukkuun mahtuu vielä välipalat ja mun treenivaatteet.

  Yleensä minulla on proteeinipatukka piilossa laukussani: jos unohdan jotain, siinä on aina se 😀

  • kira

   Vau! Sä olet todella suunnitelmallinen, rispektiä! 🙂 Kiitos kommentistasi!

 41. Julia

  Sattuneista syistä mun oikeastaan täytyy syödä viisi kertaa päivässä säännöllisin väliajoin, ja siitä onkin tullut jo ihan selvä tapa – en voisi mitenkään vain ”unohtaa” syödä 😀
  Nälkäkin alkaa yllättämään, jos edellisestä ruokailusta on kulunut jo normaalia pidempi aika.

  • kira

   Ihan mahtavaa. 🙂 Kiitos kommentistasi Julia!

 42. Linda P.

  Parhaiten homma sujuu, kun suunnittelee päivän ruokailut etukäteen ja pitää aina kassissa mukana pientä välipalaa, jos tapahtuukin yllättäviä muutoksia tai yllättävä nälkä iskee. 😀 Nälkäisenä en nimittäin ole maailman parasta seuraa, kun nälkäkiukku ottaa vallan.

  • kira

   Kiitos kommentistasi. Niin totta!

 43. Sarpa

  Kun asuu kaupan vieressä, niin eikun hakemaan ruokaa jos nälkä yllättää

  • kira

   Haha! 😀 😀

 44. Maarit

  Vuosia jo tullu preppailtua valmiiks ruoka-annokset. Välttyy siltä että nälässä tulisi tehtyä huonoja valintoja ruuan suhteen.
  Ja säästyy sekä aikaa että rahaa kun kerralla valmistaa isomman satsin ruokaa!

  • kira

   Juuri näin! Kiitos kommentistasi. 🙂

 45. Katri

  Jättämällä ylimääräisen sokerin ja muun hötön pois, niitä n kropan signaaleja on todella paljon helpompi seurata. Tällöin normaalit ruokailut riittävät ja kroppa kertoo milloin kannattaa syödä.

  • kira

   Hyvä pointti! 🙂 Kiitos kommentistasi.

 46. Katieh

  Suunnittelu, rutiinit ja tietämys on mielestäni kaiken a ja o. Niinkuin moni muukin tässä on sanonut.

  Toinen oiva vinkki on se että on tietoinen siitä miten oma keho toimii ja miten se reagoi eri ruokiin.

  Vinkkinä antaisin että kokeilee huvikseen verensokerimittarilla mitkä arvot ovat
  a) heti aamulla (tyhjällä vatsalla)
  b) aamupalan jälkeen
  c) 3-4h tuntia aamupalan jälkeen
  d) heti sokeriherkuttelun jälkeen.

  Näin osaa hahmottaa ja tiedostaa oman olon ja verensokerin yhteyden. Jos tiedät että olo on heikko jo pari tuntia ruokailun jälkeen, osaatko yhtään sanoa missä verensokeriarvot silloin ovat? Ovatko ne ihan tapissa? Ovatko ne alhaalla? Missä ne ovat? Miten voit koskaan tietää tuleeko sinun syödä enemmän vai vähemmän jos et osaa sanoa missä verensokeriarvot ovat? Tätä voisi hieman verrata bensiinimittariin. Jos et tietäisi että kun mittari on punaisella–> auto tulee tankata. Jos mittari on ylhäällä–>ei tarvitse tankata.

  Tieto ja itsensä opiskelu auttaa paljon tässä! 🙂

  • kira

   Ihan sikahyviä vinkkejä ja pointteja, Katieh! <3 Kiitos kommentistasi!

 47. Elina

  Pyrin syömään tasaisin väliajoin. Joskus kuitenkin iskee hiukopalan tarve, ja silloin yritän aina parhaani mukaan valitsemaan järkevästi. Eli ei liian äkkimakeita välipaloja, vaan jotain terveellisempää ja paremmin nälkää karkottavaa.

  • kira

   Sama homma, pyrkii aina valitsemaan hyvin. Tilanteen ja mahdollisuuksien mukaan. 🙂 Kiitos kommentistasi!

 48. Elina

  Mulla ateriarytmi pysyy vaikka elämäntilanne on hektinen. Suunnittelen viimestään edellisenä iltana mitä tuun syömään ja valmistan ruuat valmiiksi. 🙂 Ihan alkujaan lähin tilanteesta jossa päivän eka ateria oli päivällinen joten töitä on tehty jotta nyt ollaan tässä tilanteessa. Aluksi käytin apuna puhelimen hälytystä jotta tuli syötyä. Omasta olosta myös oon oppinu huomaamaan jos ateriaväli meinaa venyä, heti tulee jaksamaton olo ja päätä alkaa särkeä.

  • kira

   Vau, olet selkeästi siis omistautunut asialle. 🙂 Kiitos kommentistasi!

 49. Sarpe

  Nyt on päässyt kesän myötä vähän lipsumaan ateriarytmi, mutta pyrin välttämään liian pitkät ateriavälit pitämällä jotain pientä snackia aina laukussa sen varalta, ettei ruokaa ole saatavilla 🙂

  • kira

   Tosi hyvä, Sarpe! <3 Kiitos kommentista!

 50. Ninna

  Foodprep pelastaa; seuraavan tai sitä seuraavan päivän ruokailut mietitään etukäteen missä ollaan ja mikä päivän rytmi/ohjelma. 4tunnin välein syödään oli nälkä tai ei koska ainakin näin kesäisin näläntunnetta ei välttämättä ole tai jos on kiire stressiä. Jos menee yli nälkä on hillitön loppupäivän kokemusta on. Ruokailun aloitan aina kasviksilla eli syön ne ensin sitten proteiinit ja viimeiseksi hiilarit mitä jaksan näin saan ravitsemuksellisesti tärkeimmät ensin. Syön 4ateriaa päivässä ei välipaloja ja on mulla ainakin toiminut syön mielummin isoja aterioita500-800kcal kun 6 pientä 100-200kcal annoksia

  • kira

   Sulla on sama homma, kuin mulla. Ensin snäkkäilen mieluiten kasvikset alta pois, että tulee varmasti vitamiinit ja kuidut. Sitetn proteiinit ja lopuksi muut mitä mahtuu. 🙂

   Kiitos kommentistasi!

 51. Milla

  Päivärytmi kun pysyy samanlaisena; aamulla koira herättää ja saa aamupalansa jolloin itsekin syön tämä ollut molemmilla perinteenä ja tietysti hesarin kera. Aamupala ilman hesaria ei onnistu. päiväkahvit kl14 juon perinteisesti iäkkään äitini kanssa jolloin syömme myös välipalaa, yleensä jotain kahvileipää keksejä ja pullaakin tulee syötyä. Mies tulee kotiin viiden aikaan jolloin syömme yhdessä ja iltapalan syön uutisia katsellessa. Tavoista tullut tottumuksia.

 52. Seppo

  Kiireisessä työssä joutuu kännykän pistämään muistuttamaan syömisestä välillä vaimo soittaa kl12 olenko käynyt lounaalla. Laittaa usein myös eväitä mukaan. Vapaa ajalla ja lomilla syön nälän tunteen mukaan enkä mieti kummemmin ateriarytmiä. Joskus menee 5 joskus 2 ateriaa päivässä riippuen. Pärjään hyvin nälän kanssa eikä se ole ongelma. Enemminkin mietin miksi on aina pakko syödä jotain ja nälkää suorastaan pelätään. Sehän on vain terve merkki ja ihminen on alkuaikojaankin tottunut olemaan nälässä.

  • kira

   Ihanan huolehtivainen vaimo sinulla. 🙂 On totta, että nälkää pelätään (ja sillä peloitellaan) vähän liikaa. Tärkeintä ateriarytmissä on se, että jaksaa arjessa ja mieli on hyvä.

   Kiitos kommentistasi!

 53. Jenna

  Nyt on pakko kyllä myöntää, että itse saisin parantaa tässä paljonkin. Itse siis kuulun siihen porukkaan, jolla ei mieliala vaihdu, vaikka verensokerit matalalla. Olen myös epäsäännöllinen syöjä, ja saan kyllä parannettua asiaa aina kun kiinnitän asiaan tarkasti huomiota. Jos taas en kiinnitä koko ajan huomiota niin lipsun kyllä takaisin epäsäännöllisyyteen heti. Verensokerin mataluus tulee mulla ekana esiin älyttömän huonona olona, mikä ei auta asiaa lainkaan koska ei tee mieli syödä mitään, kun oksettaa. Mukaan tulee jossain vaiheessa käsien tärinä.

  Oman rytmini jos aion pitää tasaisena niin mun on pakko kiinnittää siihen huomiota erittäin tarkasti. Katson kalenterin, ja suunnittelen missä välissä syödään. Ruuat on valmistettu valmiiksi, ja välipaloja tehty etukäteen. Vähän nolosti pakko myöntää, että kännykässä on myös muistutus: SYÖ!!! 😀 Mä nimittäin oon just näitä, en muistanu tai siinä vaiheessa kun muistaa niin ei jaksa just nyt alkaa tekemään mitään. Sittenpä se nälkä menee ohi, ja siihen ei kiinnitä huomiota.

  • kira

   Toi on oikeasti superhyvä toi muistutus! Ihan totta, et ole yksin. 🙂 Moni on sanonut, että pitäisi vain laittaa kännykkään muistutus. 😀 Eikä se haittaa, pääasia kun toimii.

   Kiitos kommentistasi!

 54. anna s.

  Pyrin syömään säännöllisesti. Vapaapäivinä se onnistuu hyvin, mutta työpäivinä se on lähes mahdotonta.

  • kira

   Oletko vuorotöissä? 🙂

 55. mjai

  Oon suunnitellut syömiset etukäteen. Syön aika paljon samoja juttuja, joten sinänsä helppo toteuttaakin. Joskus tietty tulee jotain poikkeustilanteita, jolloin täytyy sit vaan tehä ees vähän fiksumpia valintoja kuin esim marssia pitseriaan, vaikka toki sekin on välillä ihan ok. 😀

  • kira

   Suunnitelmallisuus on osoittautunut tänään kaiken a:ksi ja O:ksi! 🙂 Kiitos kommentistasi!

 56. SK

  Ennen en muistanut syödä säännöllisesti, mutta nyt lapsen myötä on itsekin pakko muistaa säännöllisyys ruokailuissa.
  Laukussa on aina vähintäänkin muutama piltti tai vauvan smoothie 😀

  • kira

   Lapsi toimii siis muistitikkuna! 😀 😀

 57. Johanna

  Pidän aina töissä ja kotona jotain helppoa ja nopeaa syötävää, kuten banaania, rahkaa tms. Sitten on vain helppo syödä jotain nopeaa ennen kuin saa kunnon ruokaa ja vältytään turhalta napostelulta. Myös säännöllinen ateriarytmi on ihan must!

  • kira

   Superhyvä! 🙂 Kiitos kommentistasi Johanna!

  • kira

   <3 Kiitos kommentistasi! 🙂

 58. Sofia

  Kyllä se on tuo suunnittelu! Eväät matkassa töissä, ja hätävarana aina matkassa joku proteiinipatukka.. hyvin huomaa jos ruoka väli venyy.. iskee kiukku!

  • kira

   Suunnittelu on selkeästi ollut päivän sana! 😀 Kiitos kommentistasi! 🙂

 59. Marika

  Töissä on asiat hyvin. Siellä on hätävarana näitä patukoita, paahdettuja härkäpapuja ja pari pussia proteiinipirtelöön. Kotona taas….😜

  • kira

   😀 😀

 60. Satu

  Työpäivät menee aika kivuttomasti, rutiiniksi on tullut että syön aamupalan kotona ja töissä lounaan ja välipalan. Illalla monesti onkin nälkä, joten tulee varmasti jotain syötyä. Teen yleensä ison annoksen tiettyä ruokaa kerralla, joten saan siitä moneksi päiväksi lounaan ja päivällisen. Tai sitten kokkailen suht helppoja ruokia 🙂 viikonloput ja lomat on syömisen suhteen vaikeita, varsinkin jos olen yksin. Monesti jää ruuat syömättä ja ei tuu edes laitettua itselle ruokaa. Siinä pitäisi skarpata

  • kira

   Pitäisi itsekin osata tuon isomman satsin kokkaamisen jalo taito. 😀 Kiitos kommentistasi! 🙂

 61. Johanna

  Olen huomannut että verensokeri pysyy tasaisena jos syö joka aterialla(myös välipaloilla) sekä hiilihydraatteja, prodeja että hyvää rasvaa. Esim.pelkkä banaani ei juuri pidä nälkää mutta kun nappaa sen kanssa pienen kourallisen manteleita niin verensokerit ei tipahda taas tunnin päästä. Kanelin muuten sanotaan vaikuttavan tasoittavasti verensokeriin ja sitä usein ripautankin puuron ja marjojen päälle.

  • kira

   Tasapainoinen ateria siis. <3 Sulla on kyllä niin kauan, kuin muistan ollut tosi hyvä tatsi kaikkeen. <3

 62. Maija H.

  Syön itse 2,5h välein, ja aluksi olikin vaikea muistaa se niin usein. Laitoin aluksi aina ruokaa syödessäni puhelimeen muistutuksen, mutta nykyään riittää, että lasken syödessäni seuraavan ruokailuajan valmiiksi. Huomaankin yleensä puolta tuntia ennen vatsan jo vähän vinkkaavan seuraavasta ateriasta 😉 Pidän myös aina prodepatukkaa laukussa, autossa tai taskussa juuri siltä varalta, ettei ole kotona tai kaupan äärellä ruoka-aikana. 90% noista kerroista on se patukka tullut tarpeeseen! Myös pähkinät ja muut ovat helppoja kuljettaa mukana! 🙂

  • kira

   Näin sitä aina sitten vaan oppii! 😀 Ja hienoa, että olet löytänyt oman syömisrytmisi. <3 Kiitos kommentistasi!

 63. MR

  Kannan aina, siis AINA mukana pientä välipalaa, usein juurikin Questbareja 🙂

  • kira

   Ihan mahtavaa! 😀 Kiitos kommentistasi! 🙂

 64. meri

  etukäteen suunnittelua, ei vain ruokien valmiiksi laitossa mutta myös tulevaa päivää ajatellen, mitä syön ja milloin. jos jostain syystä ei olekaan ruokaa niin pakastimesta yleensä löytyy kotiruokaa, josta voi helposti lämmittää 🙂

  • kira

   Kiitos kommentistasi! 🙂 Toi etukäteen suunnittelu on ollut tänään selkeästi päivän sana! 🙂

 65. heli

  Suunnittelen aina vähän etukäteen päivän ruokailuja, jotta tarvittavat ateriat on mukana, lisäksi hätävaraksi proteiinipatukoita tai pähkinöitä saa helposti napattua mukaan kaupasta mikäli meinaa liian pitkä tauko ja ”nälkäkiukku” iskeä 😉 Pakkasesta taas löytyy aina valmiissa annospusseissa kypsennettyä kanaa/kalkkunaa sekä pakastevihanneksia. Näiden lisäksi keittyy riisi tai pasta nopeasti ja alle vartissa saakin kunnon ruoan lautaselle 🙂

  • kira

   Ihan superhyvä, Heli! Kiitos kommentistasi! 🙂

 66. ak

  Oon lähes aina ruoka aikoihin kotona, jollon tulee syötyä tasaisin väliajoin. Jos lähden treenaamaan tai kaupungille tms niin mukana on pakko olla aina varmuuden vuoksi laukussa pieni purkki rusinaa/pähkinää, banaani tai harvemmin proteiini/välipalapatukka.

  • kira

   Toi on kyllä hyvä, että on ruoka-aihoihin kotona. Helpottaa asioita. 🙂 Kiitos kommentistasi!

 67. Kia Finnilä

  Syömällä tasaisin väliajoin proteiinia,kasviksia/hedelmiä,hiilihydraatteja ja hyvä laatuista rasvaa 3-6krt päivässä. Pitämällä mukana proteiinipatukkaa/banaania ja proteiinijuomaa ettei verensokerit pääse liikaa heittelemään, eikä tule houkutuksia syödä sokerisia herkkuja.

  • kira

   Hyviä juttuja! Kiitos kommentistasi! 🙂

 68. Sara Apell

  Katson ihan kellosta että tulee syötyä 3-4h välein ja jos on menossa töihin, kaupungille tai minne tahansa niin suunnittelen syömiseni etukäteen, jotta sopiva rytmi pysyy.

 69. Elina

  Yleensä oon suunnitellu jo päivän ruuat etukäteen ja yrittänyt tehdä suurimman osan jo valmiiksi! Helppo vaan rueta syömään kun on nälkä ☺

 70. Jaana

  Suunnittelen päivän ateriat etukäteen ja on helppo syödä säännöllisesti varsinkin kun käy työssä, jossa on säännölliset tauot ja on syönyt jo vuosia säännöllisesti niin aika luonnostaanhan tuo tulee 🙂

 71. Jenny

  Säännöllinen syöminen on ihan tosi tärkeetä! Kun on jo monen vuoden ajan tottunut syömään tiettyinä aikoina aamupalan, lounaan, välipalan ym. niin huomaa kyllä olotilassa, jos ateriaväli venyy turhan pitkäksi. Siksi mullakin kulkee aina laukussa mukana pähkinöitä tai proteiinipatukka, jos tuleekin muutoksia aikatauluun 🙂

 72. sanni

  Arjessa tämä on helppoa, mutta jos reissaan pidän aina laukussa mukana jotain protskupatukkaa &pähkinöitä ja usein myös banaania. Välipala valmiina, jos ateriaväli levähtää ja kiukkua pukkaa!

 73. Victoria

  Pidän jääkaapissa aina helppoa syötävää ja yleensä teen lounassalaatin jo aamusta valmiiksi kaappiin. Olen hoitovapaalla, joten syön yleensä aina samaan aikaan kun poikani joten tulee syötyä hyvin säännöllisesti.

 74. Helis

  Mulle on tasainen ateriarytmi todella tärkeä, muuten tulee tosi heikko olo ja kamala nälkäkiukku 😅 Jos tiedän että oon seuraavana päivänä vaikka pitkään pois kotoa, teen sen päivän ateriat valmiiksi eväsrasioihin. Mulla on oikeastaan aina eväät mukana jos tiedän etten pääse kotiin syömään. Eväät vaan kassiin, kylmäkalle joukkoon ja menoksi! Oon tottunut siihen ja todennut, että elämä on sillä tavalla paljon helpompaa😊 Btw, nuo questbarit on ihan superhyviä!!

 75. Elli

  Vähän väkisin on pitänyt opetella syömään säännöllisesti, sillä todella helposti ateriavälit venyvät ihan liian pitkiksi. Sitten tulee tosi helposti sorruttua epäterveellisiin valintoihin. Olen nyt siis opetellut tekemään ruokia valmiiksi useammaksi päiväksi ja eväät otan aina mukaan, ettei tule tehtyä huonoja valintoja. Hirveä hommahan noiden ruokien valmistamisessa ja purkittamisessa alkuun on ennen kuin siihen tottuu, mutta sitten taas toisaalta, aina on ruoka valmiina ja pääsee nälän tullessa helpolla.

 76. rriina

  Moikka,

  suunnittelen tarkasti jokaisen päivän, jotta tasainen ateriarytmi ja syöminen ylipäätään mahtuvat päivään. Jokaisena iltana katson kalenterista seuraavan päivän pläänit ja teen joko eväät taikka suuntaan yliopiston ruokalaan. Toimii itselläni.

  Mukavaa alkavaa viikkoa ja terkkuja Tampereelta!

 77. miriam

  Minulla on aina eväät matkassa kun lähden pois kotona 😁

 78. jenni skogberg

  Jomonta vuotta säännöllinen ateriarytmi ja se kuuluisa veden juominen on kuulunut arkeeni..muuten e ei jaksa tehdä töitä,hoitaa 5 henngen taloutra ja reenata.masuni tietää saavansa n.3h välein ruokaa ja ähkyä ei ole kuin joskus ja jouluna 🙂 ruokien miettiminen ja tekeminen etukäteen sekä eväide ottaminen aina mukaan minne kulkeekin.se on opittava elämäntapa ja erittäin hyvä sellainen!

 79. Meri

  Kaksi vuotiaan tyttäreni kanssa tulee helposti syötyä säännöllisesti kunhan vain syö samaanaikaan taaperon kanssa 🙂

 80. Maija

  Säännöllinen ateriarytmi ja kaappi täynnä hyviä valintoja! 🙂 Ei nälkäisenä kauppaan tai aterioden skippaamista—> tulee syötyä yli tarpeen.

 81. Siiri

  Suunnittelemalla ia valmistamalla aterioita etukäteen 🙂 Lisäksi olen niin tottunut syömään 3-4h välein etten edes osaisi syödä harvemmin! 🙂

 82. Roosa.K

  Valmistan seuraavan päivän ruoat edellisenä päivänä valmiiksi. Olen kokenut tämän erittäin toimivaksi tavaksi, sillä ruoka-ajan iskiessä ei tarvitse miettiä enää valmistusta ja jos lähtee jonnekkin voi ruoat kantaa mukana esim. kylmälaukussa. 🙂

 83. Aura

  Säännölliset ateriat on mulle helppo toteuttaa, koska syöminen kuuluu lempipuuhiini! 😀 jos tiedän että edessä on pitkä pvä pakkaan eväät mukaan!

  • kira

   😀 😀 Joo, ei ole vaikeaa syyä silloin, kun se on ykköspuuhaa! Kiitos kommentistasi! 🙂

 84. Henna

  Suunnittelemalla ruokataukojen ajankohdat etukäteen 🙂

  • kira

   Tänään on kyllä suunnittelu saanut todella paljon liputusta. Kiitos kommentistasi! 🙂

 85. Sari

  Aikataulutan työni/vapaa-ajan menot niin,että ateriavälit eivät veny liian pitkiksi. Ainahan tämä ei onnistu. Näitä tilanteita varten olen varannut laukkuun nopeaa naposteltavaa, kuten pähkinöitä, proteiinipatukan tai hedelmän, jonka voin nauttia kiireenkin keskellä.

  • kira

   Tosi hyvä, Sari! Ja ihanaa, jos pääpiirteittäin kuitenkin onnistuu aikataulutus!! <3

 86. Mummo ja koira

  Miettimällä jo edellisenä päivänä ruuat ja välipalat valmiiksi.

  • kira

   Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. 🙂

 87. Marika

  Pyrin varmistamaan, että ruokaa on aina saatavilla sopivin väliajoin esim. ottamalla eväitä mukaan tai ylipäätään pitämällä jääkapin täytenä.

  • kira

   <3 <3 Kiitos kommentistasi! 🙂

 88. Sofia

  Yritän syödä aina 3-4hvälein, jos ei pääse syömään kunnon ruokaa just sillon kun pitäis niin sitte esim. protskupatukka tai pähkinöitä tms. 🙂

  • kira

   Sikahyvä Sofia! 🙂

 89. Johanna

  Ateriarytmi pysyy itselläni tasaisena siten, että suunnittelen ateriat etukäteen ja syön pääsääntöisesti tiettyinä aikoina. Lisäksi olen huomannut esimerkiksi kasvisten ja marjojen runsaan käytön tukevan hyvää ateriarytmiä. Tykkään myös havainnoida sitä, miten eri ruoka-aineet ylläpitävät hyvää vireystilaa päivän aikana! 😄

  • kira

   Taas yksi ääni suunnitelmallisuudelle! On kiva huomata, kuinka niin moni konkreettisesti suunnittelee seuraavan päivän tai jopa viikon ruokailut! <3 Kiitos kommentistasi! 🙂

 90. Karita

  Ruokarytmi pysyy tasaisena, koska ruokailut menee päivittäin yleensä samalla kaavalla + ruoka on mielessä 24/7, joten ruokailuvälit ei ikinä veny liian pitkiksi. 😀

  • kira

   Ruokarutiinit on hyvä olla! Kiitos kommentistasi! 🙂

 91. Tanja

  Hyvät yöunet takaavat hyvää myös päivän ruokarytmiin. Ei tule niin paljon mielihaluja. Jääkaappiin kannattaa varata vain terveellisiä vaihtoehtoja. Aterioita ei kannata jättää väliin.

  • kira

   Hei upea pointti toi yöuni! Yksi huonosti nukuttu yö vaikeuttaa painonhallintaa seuraavat 2 päivää! 🙂

 92. Sara

  Itse pyrin syömään noin kolmen tunnin välein lämpimän aterian tai välipalan, josta jokaisesta löytyisi jokin hiilarin, proteiinin ja rasvan lähde. Olen myös huomannut, että kun syö hyvin täyttävän aamiaisen ja lounaan, se ehkäisee mielitekoja illalla. Lisäksi pyrin aina varmistamaan, että jääkaapista tai pakastimesta löytyisi jotain lämmintä ruokaa valmiiksi, ettei tarvi nälässä alkaa kokkailemaan esimerkisi raskaan treenin jälkeen kun tulee kotiin 🙂

  • kira

   Hyviä pointteja, Sara! Kiitos kommentistasi! 🙂

 93. Enmanen

  Kyllä siitä pitää pitää huolta. Minua auttaa rutiini: syön aina suunnilleen samoihin aikoihin. On aika uskomatonta miten nopeasti maha tottuu siihen ja alkaa heti jurnuttaa, jos ei kuulu ravintoa. Erityisen tärkeä on ollut iltapäivän välipala juuri ennen töistä lähtemistä. Jos siinä jää tällainen prodevoittoinen pikku safkailu väliin, mennään metsään ja rumasti. (Ja se on ollut aikanaan liian helppo unohtaa ja passata.)

  • kira

   Hei muuten hyvä pointti: keho ja vatsa tottuu yllättävän nopeasti rytmiin kyllä! Itselläni on muuten sama juttu: ruoassa tulee olla prodea, muuten ei nälkä kyllä pysy loitolla. Kiitos kommentistasi! 🙂

 94. Mariem

  Pidän varalla nimenomaan protsupatukoita, työni vuoksi olen joskus paikassa ilman jääkaappia ja yhtä mittaa menossa, jos ei muu onnistuu niin patukkavälipala turvaa verensokeria. Tavoite on ettei ennen ateriaa ehtisi tulla aivan huutava nälkä, silloin ateriaväli on jo liian pitkä 😀

  • kira

   😀 😀 Kiitos kommentistasi! 🙂

 95. Teemu

  Syön yleensä lounasta myöhään iltapäivällä opiskelijaravintolassa, jolloin aukioloajat pitävät ruokailuajatkin kohdallaan.

  • kira

   Aaaa, aika hyvä! Kiitos kommentistasi! 🙂

 96. petra

  Aloittamalla aamun syömisellä ja siitä eteenpäin syön 3-4 tunnin välein. Jos en syö aamulla niin syön koko illan ja yleensä ne on herkkuja..

  • kira

   Ihan sika hyvä!! Kiitos kommentistasi! 🙂

 97. Hanttttu

  Olen töissä lasten kanssa ja kotona on oma 3 vuotias tyttö niin syön aina kun lapsetkin syö. Tulee syötyä sen 5 kertaa päivässä. Se on itsellekin jo niin rutiinia ettei koskaan kyllä unohda syödä 🙂

  • kira

   Tänään on todettu suunnitelmallisuuden lisäksi lapset tosi hyvinä syömisten rytmittäjinä! 😀

   Kiitos kommentistasi! 🙂

 98. Eveliina Mikkola

  Ruokien tekeminen valmiiksi! Myöskin pitää mukana aina jotain pientä purtavaa!

  • kira

   <3

   Kiitos kommentistasi! 🙂

 99. JennaO

  Mulla on kalenteri, johon suunnittelen kaikki viikon ruoat etukäteen. Yritän kaks kertaa viikossa kokkailla lounaat ja päivälliset valmiiksi rasioihin ja ruokaostokset tehdä kerran viikossa, niin jää vähän aikaa muuhunkin 🙂 Puhelimessa on aina hälytys kun pitää syödä. Onneksi on sellainen työ, että onnistuu säännöllinen ruokailu.

  • kira

   Hei ihan superhyviä juttuja sulla! Hyviä vinkkejä!! <3

 100. Silja

  Ruoka-ajoista on kiireellisestä arjesta huolimatta tullut tosi rutiinin omaisia ja heti huomaa jos joku ateria on jäänyt välistä. Mukana on aina pieni eväs 😊

  • kira

   Erihyvä! 🙂 Kiitos kommentistasi! <3

 101. Rousku

  Teen yleennsä ruookaa suuremamman satsin ja pakastan sen annoksittain, niin ei voi ainakaan vedota väsymykseen tai lasikuuteen nälän yllättäessä;) Eväät töitä varten teen yleensä pariksi päiväksi kerralla valmiiksi, jolloin kaikki on helpoosti mukaan napattavissa. Proteiinipatukat & -vanukkaat sekä hedelmät kulkee sit lisäks repussa mukana hätävarana, jos päivään osuukin jotain ylläreitä, koska ne ei mee mikskään vaikka jäisvätkin syömättä:) Parhaiten mun ateriarytmist kuitenki pitää huolta mun aineenvaihunta, jonka oon riittävällä syömisellä saanu treenattuu tosi hyväks ja se kyllä huutelee, jos ruokaa ei ala kuuluu😂

  • kira

   Proteiinivanukkaat, drooool <3

   Haha, sulla on selkeä etu toi aineenvaihdunta ja oikeasti nälän tunne! voi kun kaikki oppisivat kuulemaan kehon nälkäsignaalit! Kiitos kommentistasi! 🙂

 102. Lotta

  Minulla on tapana yleensä illalla suunnitella seuraavan päivän ateriat ja tehdä valmiiksi esimerkiksi aamupalan ja työeväät. Tietysti säännöllisen ateriarytmin ylläpitämistä helpottaa myös se, että kotoa löytyy aina tietyt ruoka-aineet, joista voi koota aterian.

  • kira

   Itselläni on joskus sama homma, on itseasiassa kiva suunnitella seuraavan päivän eväitä. Erityisesti, jos on jokin liikunta-aiheinen koulutus. Varmaan kuitenkin pääosin vetelen enemmän fiilispohjalta ja luotan, että kauppa on jossain lähellä. 😀 Kiitos kommentistasi!

 103. henna

  Suunnitelmallisuus on itselleni tärkeää 🙂 ja helpot huoneenlämmössä säilyvät välipalat pelastaa kiireessäkin

 104. Roosa

  Varautumalla jo edellisenä päivänä pakaten eväitä sen mukaan, kun olen menossa! Olen todennut parhaaksi, että mielummin laukussa pari extrabanaania/välipalaa, kuin ei mitään 😀

 105. Teija

  Edellisenä iltana pakkaan lounaan ja iltapäivän välipalan valmiiksi. Jos työreissua johonkin suuntaan, niin ruoat kylmälaukkuun kylmäkallen kera ja haarukka mukaan. Kyllä niitä kylmänäkin syö vaikka autossa :). On jo niin rutiinia, ettei sitä edes ajattele, että voisi tehdä jotenkin toisin :D! Neljä-viisi ateriaa päivässä suunnilleen samoihin aikoihin joka päivä. Arkena useimmiten samantyyppistä murkinaa. Helppoa ja nopeaa! Ja välillä, jos kovin kiire, niin syön iltapäivästä sen protskupatukan. Parasta, näin entisenä sokerikoukussa olleena, että ei tee mieli makeita! Ja kun syöminen säännöllistä, helpommin tunnistaa myös kropan erilaisia viestejä ja toimimaan siten, että kroppa ja sitä myöten mieli pysyvät kunnossa.

 106. kira

  MOIKKA KAIKKI!

  EI VITSI MENIN JO SEKAISIN KOMMENTEISSA. Itselläni on periaatekysymys vastata _aina_ kaikkiin kommentteihin, myös näihin.

  Nyt vain menin kerta kaikkiaan laskuissa sekaisin, joten heitä yleisesti tähän väliin kaikille ISON KIITOKSEN LOISTAVISTA VINKEISTÄ JA OSALLISTUMISESTA! 

  On todella kiva huomata, että niin moni on ottanut asiakseen tasaisen ateriarytmin ja erityisesti suunnitelmallisuuden aterioiden ja rytmin toteuttamiseen.

  Ihan huikeeta! <3 <3

  x Kipa

 107. Ninni

  Teen viikonloppuna lounaat koko viikolle valmiiksi. Mukana myös iltapäivälle välipala. Tasaiseen rytmiin kun on tottunut niin se on automaatio oli arki tai loma 🙂 Ei ole vaihtoehtoja kun kroppa käskee.

  • kira

   <3 <3 Kiitos kommentistasi! 🙂

 108. Terppa

  Viikonloppusin kaikki seuraavan viikon safkat valmiiksi. Ei haittaa, vaikka töissä olis kiire tai muuta yllättävää menoa, ni tarpeen tullen jokaisen ruoan voi myös syödä kylmänä ja lennosta. On pakko ite pitää kiinni 3-4 h välistä, tai muuten kenelläkään ei ole kivaa 🙂

  • kira

   Vau – rispektiä! On oikeasti arvostettavaa, että paneudut ruokiin noin hyvin ja valmistat viikonloppuna seuraavan viikon ruoat. Kiitos kommentistasi! 🙂

 109. jassu

  Treenaamalla paljon on usein nälkä -> Pittää syödä. Vuorotyö, mutta onneksi semmoinen, että voi lähes milloin vain haukata jotakin, ja jaksaa asiakkaitakin palvella iloisemmin, kun ei nälkäkiukuta.

  • kira

   Olet muuten ihan oikeassa: hyvä treeni, parempi näläkä! 😀

 110. Hanna

  Mukana! Töissä on hedelmiä aina tarjolla, joten sellainen sitten aina aamu-ja iltapäivä kahvilla. Lounaaksi itse tehty salaatti yms. Heikoin kohta on kotona päivällinen ja iltapala, kiireessä tulee popsittua mitä sattuu.

  • kira

   Moikka Hanna! Kiitos kommentistasi! 🙂

 111. Sofia

  Yleensä valmistan ruokia etukäteen ja pyrin pitämään aina välipaloja mukana, jotta pystyn nappaamaan jotain pientä ateriavälien uhatessa venyä pitkiksi 🙂

  • kira

   Ihan superhyvä! <3 Kiitos kommentistasi! 🙂

 112. Aino

  Minulle säännöllinen ruokailu on tärkeää jaksamisen kannalta, joten suunnittelen hyvin etukäteen syömiset, nappaan lounaat ja välipalat mukaan töihin. Joskus ei ehdi valmistaa ruokaa, mutta silloni tiedossa on sopivia ostettavia ja ravintoarvoiltaan hyviä ruokia ja välipaloja. Usein preppaan eli teen ruokaa valmiiksi pakkaseen annosrasioissa joten on helppo vain napata mukaan aamulla lounaspaketti suoraan pakkasesta.

  • kira

   Moikka Aino! Sulla on selkeästi homma hallussa. <3 Kiitos kommentistasi! 🙂

 113. Ellariina

  Pyrin syömään aina tasaisin väliajoin ja repussa kulkee helposti mukana pieniä välipaloja nälän yllättäessä 😊

  • kira

   Itsellänikin on usein proteiinipatukka messissä! 🙂 Kiitos kommentistasi! 🙂

 114. ninni

  Syön tasaisin väliajoin 3-4 tunnin välein ja pikkuvälipaloja nälän yllättäessä =)

  • kira

   Erihyvä! <3 Kiitos kommentistasi! 🙂

 115. SuviT

  Kun on tottunut syömään vuosia tiettyyn aikaan, niin kummasti alkaa maha kurnia, kun on aika syödä 🙂

  • kira

   Haha, ihan varmana! <3 Kiitos kommentistasi! 🙂

 116. Silja

  Pitäähän se syödä kun nälkä tekee 😀 itseläni ateriavälit ei koskaan veny koska tulee väh.4h päästä nälkä tai alkaa tehdä mieli ruokaa 😉

  • kira

   🙂 🙂 Kiitos kommentistasi! 🙂

 117. Ulla

  Kovasti tuolla rintamalla on vielä parantamisen varaa, mutta 1olennaisimmista tekijöistä on heti aamusta oikein syömään alkaminen ja siitä eteenpäin pitää huoli aterioiden rytmittämisestä!

  • kira

   Ihan superhyvä, Ulla, kun olet kuitenkin aloittanut tuosta aamusta! Se on aina jotain. Kiitos kommentistasi! 🙂

 118. Jennun

  Kokkaan kerran viikossa ison satsin ruokaa eväsrasioihin mukaan otettavaksi töihin. Repussa on jemmassa pähkinöitä, patukoita ja toisinaan hedelmiä nälän yllättäessä. Suunnitelmallisuus kaiken a ja o! 😉

  • kira

   Ihan superhyvä Jennun! Kiitos kommentistasi! 🙂

 119. elinaleskinen

  Mä oon tehnyt ison työn voitettuani syömishäiriön, jotta sain takaisin nälän tunteen ja aineenvaihdunnan rullaamaan ja siitä haluan pitää kiinni! Ruokarytmi on se A ja O, jotta aineenvaihdunta pysyy käynnissä ja nälän tunne heräilee uudestaan. Suunnittelen siis päivän ruokailut niin, ettei verensokeri pääse laskemaan liian alas. Teen valmiiksi ruoka-annoksia ja pidän välipalapatukoita, pähkinöitä yms laukussa mukana 🙂 PS: Sulla on ihana blogi ja elämänasenne! <3

  • kira

   Vau, hienoa elinaleskinen. Onneksi olkoon – olet kulkenut hienon matkan! <3 Ja kiitos mieltä lämmittävästä palautteesta. <3 Iloista juhannusta sinulle! <3 <3

 120. Salla

  Kun vaan on ne tietyt ruokasuunnitelmat ja ajattelee asiaa, niin homma hoituu helposti 🙂 eri jos alkais sit päivän mittaa pohtiin, että mitähän sitä söisi tänää..

  • kira

   Just näin! <3 Kiitos kommentistasi! 🙂

 121. Heidi

  Itsellä on nykyään aika tarkkaa että 4 tunnin välein saa jotain suuhunsa ja välipaloja harrastan paljon…mm. pähkinöitä, rahkaa, hedelmiä ja erilaisia proteiinipatukoita. Kyllä on vointi parantunut huomattavasti kun on säännöllinen ruokarytmi ja jaksaa liikkua kun on jotain ravintoa alla. Entisajan helpot valmisruuat on vaihtunut omiin kokkailuihin ja teen töihin valmiiksi ja suunnitellusti viikko kerrallaan ruuat (kasvisyöjänä pyrin käyttämään monipuolisesti myös linssejä ja papuja). Oma verensokeri on myös herkkä heittelehtimään niin oikealla ravinnolla sen saa kuriin 🙂

  • kira

   Joo, yleisvire pysyy hyvänä kun on energiaa. <3 Kiitos kommentistasi! 🙂

 122. Nanni

  Ennakoimalla ja syömällä aterioilla tarpeeksi: ei ähkyyn, mutta niin ettei jää pieni kalvava nälkä 🙂

  • kira

   <3 Kiitos kommentistasi! 🙂

 123. ulpu

  Itselläni säännöllinen ateriarytmi tulee luonnostaan. Kotona ollessani minulla on aina ruokaa, joko valmiina tai sitten paljon raaka-aineita, joista väsään itselleni herkullisia ja terveellisiä aterioita. Töissä tulee tavanomaisesti syötyä yksi isompi ateria ja ainakin yksi välipala. Töihin kulkee yleensä aeriaksi edellisen päivän ruokaa, ja välipaloja varten laukussani on aina pähkinäpussi ja muutamia hedelmiä. 🙂

  • kira

   Ihan superia, ulpu. Kiitos kommentistasi! 🙂

 124. Tiia

  Pyrin syömään 3-4 tunnin välein, jotta nälkä ei yltyisi liian suureksi ja näin ehkäistä sen ettei tulisi syötyä itseään ähkyyn tai syötyä jotain epäterveellistä. Ja mikä tärkeintä: Aamupalan syöminen! Näin päivä alkaa heti alusta rullaamaan hyvin syömisten suhteen. Tykkään myös miettiä viikon aterioita jo valmiiksi kun kaupassa käy. 🙂

  • kira

   <3 <3 Kiitos kommentistasi! 🙂

 125. Airiina

  Olen laihtunut helmikuusta tähän hetkeen 10 kiloa ihan vain syömällä minulle oikein. En ole luopunut mistään muusta kuin perunasta, pastasta ja riisistä. Syön mutta vain vähän kaikkea, syön illallakin hieman vielä myöhään, lisäksi kuntoilen joka päivä jollain tapaa. Välillä syön pikkuleipää yhden tai kaksi tai tummaa suklaata hieman.

  • kira

   OOO, superia! Onneksi olkoon! <3 Kiitos kommentistasi! 🙂

 126. hilkka

  Likaa tulee naposteltua päivän aikana, joten ei kerkeä se nälkäkään kunnolla tulla :/

  • kira

   🙁 Mutta täällä on nyt kasapäin hyviä vinkkejä, kokeile täältä kommenteista joitain! 🙂

 127. Marjaana

  Nykyään säännöllinen ateriarytmi tulee jo luonnostaa, mutta jos päiväni näyttää yhtään siltä, että ateria väli saattaa venähtää niin ylivoimaisesti lempieväisiin kuuluu banaani, proteiinipatukat ja lämpimässä säilyvät proteiinipuddingit. 🙂

  • kira

   Ihan superhyvä! Kiitos kommentistasi! 🙂

 128. MarjaKoo

  Säännöllinen ateriarytmi, työpaikan lounas ja iltapäivällä sitten kotona kahvin kera suolaista. Koskaan ei ole niin kiire, etteikö päivällä syömään.

  • kira

   <3 Kiitos kommentistasi! 🙂

 129. Metu

  Suunnittelu. Yleensä mietin aika tarkkaan jo edellisenä päivänä mitä huomenna syön. Kirjaan ruokia ylös myfitnesspal-appiin, jonka olen huomannut itselleni vaivattomaksi.
  Lisäksi auttaa, että kotona/mukana on jatkuvasti helppoja ja terveellisiä välipaloja, jotta ruokavälit eivät veny liian pitkiksi.

  • kira

   Suunnittelu on noussut ihan selkeästi THE jutuksi! Mahtavaa. <3 Kiitos kommentistasi! 🙂

 130. Hilla

  Mä olen just se tyyppi, jolla on aina mukana eväät, ettei vaan tule nälkäkiukku, heh. Suunnittelen usein päivän syömiset noin suunnilleen jotta osaan varautua myös oikeilla sapuskoilla. Teen usein lounaat ja välipalat myös valmiiksi, ja juurikin noita Quest bareja tulee vedettyä usein kiireessä!

  • kira

   Mä tykkään prodepatukoista siksi, kun ovat niin helppoja, käteviä ja usein siistejä. 🙂 Joo, nälkäkiukku ei ole kiva (kellekään 😀 ). Kiitos kommentistasi! 🙂

 131. Henna29

  Syön 3 tunnin välein, ei tule sitten nälkäkiukkua ja elämä sujuu hyvin, hedelmiä menee enemmänkin. Upea palkinto on.

  • kira

   <3 <3 Kiitos kommentistasi Henna29! 🙂

 132. maikki

  Kun on oppinut syömään tasaisesti ja säännöllisesti, kroppa vaatii silloin sitä ruokaa tasaisesti, eli itsellä kyllä tulee nälkä ihan säännöllisesti joten ei kyllä syöminen unohdu 😀
  Mukana kulkee myös aina jotain välipalaa, eli jos tulee vaikka lähdettyä päiväksi liikenteeseen, lähtee kassiin aina välipalaa mukaan.

  ps. Questbars <3 <3

  • kira

   Välipalat on kyllä oikeesti hyvä juttu, itsellänikin on usein prodepatukoita mukana. <3 Kiitos kommentistasi! 🙂

 133. Roosa

  Aamupalan syön aina. Lisäksi teen ruokaa isoja annoksia, jotta ei tarvitse olla koko ajan kokkaamassa ja ruokaa voi sitten vain lämmittää mikrossa. Samoin mukana kulkee usein jonkinlaista välipalaa, kuten omenaa, banaania, riisikakkuja tai myslipatukoita.

  • kira

   Kiitos kommentistasi! 🙂

 134. Anna

  Itselläni tasainen ruokailurytmi tulee aika luonnostaan, sillä päivää rytmittää joko koulu/työt ja treenit. Aamupala, lounas/kahvitauolla seuraava ateria, koulun/töiden jälkeen seuraava, treenin jälkeen ja iltapala 🙂 Vapaapäivinä on keho niin tottunut tuohon rytmiin että muistuttaa kyllä jos meinaa syöminen venyä liian pitkälle 🙂 Vapaapäivinä tosin kiva välillä myös herkutella ja panostaa ravintoon enemmän, joten en pahastu jos syö useammin tai harvemmin. Itse tykkään juurikin proteiinipatukoita ottaa evääksi pidempinä koulu/työpäivinä, ne on niin herkkua kahvin kanssa! 😋

  • kira

   Ihan superhyvä! Kiitos kommentistasi! 🙂

 135. anskuli

  Täällä myös kroppa kyllä ilmoittaa muutamien tuntien jälkeen, että on ruoka-aika.. ei siis yksinkertaisesti vaan voi unohtaa syödä (edes kiireessä), koska nälkä (ja kiukku 😀 ) on tuloillaan. Mutta arkea helpottaa suunnitelmallisuus, eli töihin aina eväät mukaan ja jos jotain menoa tulee niin mietin hieman jo etukäteen, syönkö jossain ulkona vai heitänkö laukkuun hedelmiä/pähkinöitä/patukoita tms. 🙂

 136. Elina

  Ei kai siihen mitään sen kummempia kikkoja ole, kuin suunnitelmallisuus ja varautuminen etukäteen. Aamulla syön aina aamupalan. En vain suostu lähtemään ovesta ulos tyhjällä vatsalla. Aamulla myös jo tietää hieman minkälainen päivä on tulossa ja varaudun tarvittaessa vaikka pähkinöillä, hedelmillä ja protskujauheella jos tiedän ettei esimerkiksi kerkeä syömään jossain kohtaa ”normaalia” ruokaa.

  Vatsa muistuttaa syömisestä 3-4h välein kyllä. Joskus on toki niitä päiviä, kun ei ruoka maistu tai on juonut liikaa kahvia. Tällöin pyrin syömään kuitenkin edes väkisin jotain säännöllisesti.

  Olen myös välipala-hamsteri. Eli multa löytyy aina kotoa, käsilaukusta, autosta ja työpaikalta mm. pähkinäpusseja, kuivattuja hedelmiä, protskupatukoita jne. Tosi usein myös tullut pelastettua kollegan päivä kun on ollut tarjota välipalaa nälkäiselle ahertajalle 🙂

 137. EllaP

  Ruokailujen suunnittelu etukäteen toimii mulla!

 138. milla

  katson yleensä, että saan ruokaa 3-4 tunnin välein ja kannan hätäeväitä aina mukana, ettei nälkä pääse kasvamaan suunnattomasti. Koulussa säännöllisesti syöminen tulee varsinkin helposti, näin lomalla kiinnitän enemmän huomiota, että varmasti syön tarpeeksi ja riittävän usein 🙂

 139. Elisa n

  Itelläni tulee luonnostaan tasainen ateriarytmi. Vaikka päivän rytmi vaihtelee hyvin paljon töitten johdosta niin mietin yleensä viim. edellisenä päivänä seuraavan päivän kulkua ja siinä samalla päivän aterioita ja ateriarytmiä. Eväitä ja välipaloja tulee tehtyä ja kannettua sitten kyseisen päivärytmin mukaan.

 140. Jasmin

  Itselleni parhaaksi tavaksi olen kokenut sen, että jääkaapista löytyy aina valmista ruokaa (mielellään kahta eri sorttia), sillä siinä vaiheessa kun nälkä iskee ei ruoanvalmistus kyllä houkuttele. Jotain on saatava heti ja jos valmista ruokaa ei löydy alkaa loppupäivän kestävä napostelu/välipalojen syönti, jolloin ei ikinä tunne itseään kunnolla kylläiseksi.

  • kira

   Toi on kyllä hyvä, kiitos kommentistasi! 🙂

 141. HeidiT

  Säännöllinen ateriarytmi meni kohdilleen lasten kanssa, sinkkuna ja perheettömänä rytmi oli just se että aamulla kahvia ja illalla vasta ruokaa. Lasten kanssa on muodostunut aamupala, lounas, välipala, päivällinen ja iltapala rytmi koska haluan ehdottomasti opettaa lapsille terveelliset elämän tavat 🙂 Syön melkein aina lasten seurana tai ainakin viimeistään kun lapset on saatu ruokittua… 😀 Eli kannattaa perustaa perhe! heh 😀

  • kira

   Täällä on monelta tullutkin kommentti, että lapsen myötä on rytmikin tullut. 🙂 Aika kiva – eli siis ei muuta, kuin perheen lisäystä kehiin! 😀 😀 Kiitos kommentistasi! 🙂

 142. Pinja E

  Helpot ja nopeat välipalat (prodepatukat, pähkinät ym) laukussa mukana auttaa superisti kiireessä !!:)

  • kira

   Niin totta!!! Kiitos kommentistasi! 🙂

 143. Saara

  Rakastan ruokaa, enkä todellakaan ikinä _unohda_ syödä. Liikun paljon ja teen pitkiä päiviä töissä, jonne otan aina eväät mukaan. Kokkaan ison satsin josta riittää monelle päivälle, lisäksi välipalana on aina esim kasviksia, pähkinöitä ja tummaa suklaata :).
  Koska olen tottunut säännölliseen ruokailuun (2-4h välein), ilmoittaa keho kyllä kun on nälkä, vatsa kurnii ja jos ruokailuväli meinaa venähtää niin olo muuttuu hieman heikoksi.
  Ja jos joskus on niin kiire ettei ehdi syödä kunnolla tai tarpeeksi, sen huomaa illalla kotiin mennessä, kun nälkä on pohjaton ja tuntuu että voisi napostella koko illan. Sekin motivoi pitämään kiinni tasaisesta ruokailurytmistä 🙂
  Kiitos kivasta blogista ja ihanaa kesää!

  • kira

   Joo, se on helppo muistaa sellaista, mikä on itselleen merkityksellistä! 😀 Kiitos kommentistasi ja ihanasti piristävästä palautteesta blogia koskien! <3 Iloista kesää!

 144. SOfia

  Mulla on toi ateria ateriarytmi iskostunut jo, niin että vatsa ja mieli kertoo ja tuntee että ruokaa pitää saada 3-4h välein. Toki tätä säännöllisyyttä tukee sopivat annoskoot ja runsas veden juonti! 🙂

  • kira

   Joo, sama homma. On se jännä, kun toisilla ei vaan nälkää tunnu, mutta se on usein juurikin siksi, kun säännöllisesti ei ole opeteltu syömään. Itsekin syön ”helposti” jopa 2,5 tunnin välein. Kuuntelen aika paljon nälkää ja ylipäätään päivän rytmin mukaan. Kiitos kommentistasi! 🙂

 145. Rosa

  Pitämällä ateriarytmi säännölliseni,pidän aina laukussa mukana jotain välipalaa(banskuu,tonnikalapurkkii,protskujauhet,Questbar;) jtn….

  • kira

   Huikean hyvä! Kiitos kommentistasi! 🙂

 146. tiiu

  Yleensä mietin vähän aamulla mitä syön milloinkin ja näin rytmi pysyy jotenkuten kohdillaan.

  • kira

   <3 Kiitos kommentistasi! 🙂

 147. Iris

  Kuulun niihin joiden on pakko syödä säännöllisesti tai muuten iskee aivan mahdoton väsymys ja nälkäkiukku. Päivän ateriat ja rytmin suunnittelen etukäteen ja laukussa kulkee hätävarana pähkinöitä, hedelmää ja nimenomaan quest bareja, vaikka ne kallista lystiä onkin 😅

  • kira

   Ihana Iiris! Kiitos kommentistasi! 🙂

 148. Annukka

  Kestävyysurheilijana treenit rytmittävät aamu ja iltapäivää, joten ateriarytmi pysyy säännöllisenä. Ravinto on polttoaine, jonka avulla voin edetä tavoitteissani, ja tärkeä osa kokonaisuutta joka kyllä myös muistuttelee poissaollessaan..!

  • kira

   Moikka Annukka ja kiitos kommentistasi. Ajattelen itsekin hyvin paljon samalla tavalla kanssasi: treenien kannalta on tärkeää syödä, jotta jaksaa. <3

 149. Lilli

  Pyrin siihen, että aina olisi jotain välipalaa mukana tai sitten pyrin ostamaan mahdollisimman terveellisen vaihtoehdon kaupasta mukaan, jo hätä iskee. Vettä kannan myös aina mukana, niin sekin helpottaa ettei sorru mielitekoihin ja helpottaa, jos aivan jäätävä nälkä yllättää.

  • kira

   <3 <3 Kiitos kommentistasi! 🙂

 150. Riina

  Mielestäni on tärkeää ennakoida nälkää ja suunnitella ainakin suurimmilta osin päivän ateriat etukäteen. Näin ei tule kiukkupurkauksia nälkäisenä kun kaapista ei löydykään mitään syötävää! 😀

  • kira

   Ihan superhyvä, kiitos kommentistasi! 🙂

 151. Lissuu

  Säännöllinen ateriarytmi & aina varalta mukana pientä purtavaa! 🙂

  • kira

   <3 <3 Kiitos kommentistasi! 🙂

 152. Saara

  Itselläni on niin tylsän säännöllinen elämä, että pääkoppa kyllä ilmoittaa milloin täytyy syödä. Eli syötyä tulee aina 3h välein. Laukussa on aina kaiken varalta vettä, banaani, pilttiä tai prodepatukka. Kiitos ihanan positiivisesta blogista <3

  • kira

   😀 Toisaalta voidaan siis ajatella, että tässä mielessä rutinoitunut elämä on hyvä asia. Kiitos kommentistasi ja kiitos ihanasti aamua piristävästä palautteesta! <3

 153. Julia

  Pyrin pitämään kiinni tasaisesta ateriarytmistä enkä lähde minnekään ilman, että käsilaukusta ei löytyisi jotakin välipalaa hätävaraksi! Omena ja pähkinät on vakkari, mutta oon todennut myös raakapatukat, protskupatukat ja vauvojen ”smoothiet” toimiviksi. 🙂

  • kira

   Ihanaa! Kiitos kommentistasi! 🙂

 154. Annasofia

  Muutin reilu 5v sitten suhtautumisen ruokaan täysin. Ennen söin kuinka sattui, ruokavälit saattoivat olla pitkiä ja ateriakokonaisuus kaukana tasapainoisesta ateriasta. Elämäntapa muutoksen myötä olen kuitenkin kuin eri ihminen ja tällä tiellä pysytään 🙂 Nykyään ateriaväliksi on rutinoitinut 3-4 joka ainoa päivä ja niiden sisällön suunnittelen etukäteen yleensä edellisenä iltana. Questbar, heraa tai pähkinöitä kulkee aina käsilaukussa jotta on mahdollisuus nopeaan ja laadukkaaseen välipalaan, jos aikataulut venyvät. Osaan myös ennakoida väsymyksen, mieliteot ja mielialan heittelyt ja siksi on hyvä olla lähellä välipalaa tai ruoka. Myös oikeanlainen ruokavalio ja ravinto vaikuttaa paljon mielialaan ja virkeyteen, kokeilemalla on löytynyt itselle sopiva malli 🙂

  • kira

   Vau, onpa ihanaa, että olet löytänyt itsellesi sopivan rytmin. <3 Kyllä se on ihan eri fiilis silloin, kun jaksaa arjessa ja on hyvä olo. Kiitos kommentistasi! 🙂

 155. Saana

  Banaanin muotoinen säilytysrasia on ollut pelastus! Eihän se mikään kaunistus ole, mutta eipä ole repun pohjalla mustunut tai osaksi pehmennyt banaanikaan. Lisäksi mukana on aina protskupatukka ja pieni rasia rusinoita tai pähkinöitä. Pyrin syömään monipuolisia aterioita noin 4-5 tunnin välein. Jos lounaalla ei tule syötyä riittävästi, se kyllä kostautuu suurena nälkänä illalla ja tahmaisesti kulkevana treeninä.

  • kira

   Hei olen monta kertaa miettinyt, että onko se banaanin muotoinen säilytysrasia hyvä! Mutta miksei olisi. 🙂 Sulla on selkeästi homma hallussa, kiitos kommentistasi! 🙂

 156. Rita

  Pyrin syömään säännöllisin väliajoin noin 3-4 tunnin välein. Ateriat yritän koostaa monipuolisista aineksista niin että mukana on aina hiilihydraatteja (mieluiten hitaita sellaisia), proteiinia ja hyvää rasvaa, jotta verensokerit pysyisivät tasaisena. Pidän usein matkassa mukana vesipullon ja proteiinipatukan, joita voi evästellä jos ateriaväli meinaa venyä ja nälkä iskee. 🙂

  • kira

   Mahtavaa! Kiitos kommentistasi! 🙂

 157. Elina

  Pyrin syömään 4-5 ateriaa päivässä. Mukana kuljetan varulta jotain pientä välipalaa, että ei tule liian pitkiä ateriavälejä jos jostain syystä ei pääse syömään ajallaan. 🙂

 158. Julle

  Hmm, ateriarytmiin ei mulla ole mitään muuta poppaskonstia, kun että alkaa vaan syömään. Totuttaa kropan siihen, että muutaman tunnin välein syödään – nopeesti siihen tottuu ja pian kroppa alkaakin muistuttaa, että hei, kolme tuntia kulunut, ruokaa koneeseen 😀 Vaikka ei nälän tunnetta olisi niin syön silti ja kyllä se ruoka aina uppoaa 😉

  • kira

   Näinhän se kyllä on! Kiitos kommentistasi! 🙂

 159. Heidi

  Heippa!
  Piti hetkisen miettiä kysymystäsi…niin arkinen asia tämä on. Mutta kyllä se helpoin apuväline on kello. Vapaapäivät ja juhlat saavat rikkoa tarvittaessa tämän normin 😊.

  • kira

   Niin muuten – hyvä pointti: silloin kun ateriat ovat jo säännöllisiä, niin miten se muuten tapahtuu…?! 😀 😀

   Kiitos kommentistasi! 🙂

 160. Luana

  Teen jääkaappiin enemmän ruokaa kerralla ja suunnittelen päivän ruokailut etukäteen 🙂

  • kira

   Tosi hyvä. Kiitos kommentistasi! 🙂

 161. piitu

  Tottumuksesta. On vain ollut jo pitkään tapana pitää säännöllinen rytmi ja nykyisin se tulee jo suht luonnostaan.

  • kira

   Toi on niin totta: kun sitä vain sitkeästi alkaa pitämään rytmistä kiinni, niin lopulta siitä tulee ennemminkin tapa. Kiitos kommentistasi! 🙂

 162. Hennajenniina

  Kiitokset hienosta aiheesta joka on itselleni ajankohtainen nyt. Pyrin syömään aamulla sen mitä nyt ennätän kahden todella pienen lapsen äitinä, lounas on usein vanhempieni luona jotain sosekeittoa, tai kalaa jossain muodossa en anna nälän yllättää koska sitten sorrun naposteluun. Pullat olen jättänyt vähemmälle, joskus kyllä suklaata haluttaa ja sen voisi korvata Questbareilla, hieno palkinto on. Hyvää juhannusta.

  • kira

   Kiitos itsellesi kommentistasi! <3 On todella hienoa, että kiireisestä äidin aikatauluista huolimatta olet saanut ruokailuja säännöllistettyä. Ei sitä joka päivä ole täydellinen, mutta pääasia kun suurimmaksi osaksi rytmiä on. Ihanaa alkavaa viikkoa!

 163. Satu Salminen

  Proteiinipatukka tai bansku tms aina menossa mukana, niin ateriarytmi säilyy. Kiireisenä on helpompi pitää annoskoko sopivana ja matkassa kulkevilla välipaloilla ateriavälit sopivina. Vaikeinta on hillitä annoskokoa jos on vapaalla. Tylsistyessä herkkuhimo iskee ja annoskoko räjähtää helpommin 😀
  Hyvää juhannusta!!

  • kira

   Ihan huikeeta, kiitos kommentistasi! 🙂 Ja toivottavasti oli hyvä Juhannus, ihanaa alkavaa viikkoa!

 164. lotta

  Eväät aina mukana, töissä ja luennoilla, bussissa, treeneissä… banaania, välipalakeksejä, kuivahedelmiä tms. Tämä sen takia että mun vatsa vaatii evästä 3 tunnin välein 😀 nyt kaipailisin jotain uusia välipalaideoita, joten nämä tulisi tarpeeseen 🙂

  • kira

   Kiitos kommentistasi! 🙂 Toivottavasti täältä kommenteista löytyisi myös Questien lisäksi jotain idiksiä. <3

 165. sarita

  Mietin etukäteen mitä syön ja pidän kaikenlaisia terveellisiä välipaloja varasstossa.

  • kira

   Tosi hyvä! Kiitos kommentistasi! 🙂

 166. Halejo

  Välillä aika huonosti onnistun ateriarytmin tasaisena pitämisessä. Pitäisi muistaa tosiaan suunnitella etukäteen paremmin, mitä voisi syödä. Eniten minua auttaa kuitenkin se, että kotona on runsaasti mm hedelmiä ja pähkinöitä, joita voi napostella välipalaksi.

  • kira

   Joskus sitä vain ruokailut jää, ja se on ihan inhimillistä. Pääasia, että suurimmaksi osaksi homma on säännöllistä, niin keho ja mieli kiittävät. Kiitos kommentistasi! 🙂

 167. Satu

  Säännöllisen ateriarytmin löytäminen on ollut pitkän tien tulos, johon liittynyt muutenkin tasapainon löytäminen ruoan ja liikunnan suhteen ja terveelliset elämäntavat. Juuri yksi päivä mietin miten kaukaiselta nyt kokkailemani ruoat olisivat minusta joskus tuntuneet, mutta muutos on tapahtunut pikku hiljaa. Eli pieniä askeleita myös tämän suhteen! Suunnitelmallisuus on tärkeää. Olen itse vuorotyössä, joten on pakko miettiä jo etukäteen, olenko tehnyt isomman satsin ruokaa valmiiksi/miten ehdin esim. ennen iltavuoroa syömään lounasta ja tekemään eväät mukaan töihin. Töissä ei aina pysty syömään juuri silloin kun itse haluaisi mutta jääkaapissa odottavat omat eväät auttavat kuitenkin, sitten kun niiden äärelle pääsee, ei tule syötyä mitään ylimääräistä ja ei ole maailmanloppu vaikka ruokailuvälit eivät joka päivä ole aivan täydelliset. 🙂

  • kira

   Eikö olekin jännä, että joku päivä sitä tajuaa kuinka pitkän matkan onkaan kulkenut. 🙂 Sama homma itselläni: oli aika, jolloin ei kyllä tullut kokattua edes helppoa salaattia.

   On ihan mieletöntä, että olet löytänyt rytmiä ja suunnitelmallisuutta. Ja niin totta, ettei joka päivä tarvitse olla täydellistä. Kiitos kommentistasi! 🙂

 168. ansu88

  Nälkä kyllä pakottaa pitämään ateriarytmin tasaisena!

  • kira

   Totta! 😀 Kiitos kommentistasi! 🙂

 169. Marjo

  Teen kotona aina ruokaa niin että sitä löytyy valmiina jääkaapista aterioille ja lisäks pakkaseen valmiita aterioita. Kuiva-aineita ja pakkasesta löytyy aina raaka-aineita mistä saa nopeastikin terveellistä ruokaa. =)

  • kira

   Ihan superia! Kiitos kommentistasi! 🙂

 170. Annika

  Kukkuluuruu prinsessa 😙 tai morsmaikku enemmin 💖 meinasin unohtaa osallistua tähän onneksi ehdin vielä! Mutta minulla jo suoliston takia pitää muistaa syödä muutaman tunnin välein mutta olen myös sellainen preppaaja koska laiskuus 😂eli valmistan kaikkea kerralla jääkaappiin rasioihin josta koko perhe voi omansa napata. Tällöin on helpompaa syödä terveellisesti ja tasaisesti kun kaikki on valmiina. Rytmit on jo niin juurtunet että kolmen tunnin välein sitä vaan syö jotain eikä mieti sen enempää 😊 Enihau ihanaa juhannusta vaikka se vähän ehkä meni jo😀💕💕

  • kira

   Heippuliii! Heeei, missä sää oot ollut! 😀 <3

   Kiva, kun kerkesti vielä. Toi on oikeasti suuri rispektin aihe, kun täällä ihmiset ovat kovia preppailemaan. Ihan tajuttoman hienoa! Toki on vähän eri asia, kun on perhettä eli ruokaa on hyvä olla koko ajan tarjolla.

   Toivottavasti sulla(kin) oli kiva Juhannus! Hyvää alkavaa viikkoa!

 171. Susana

  Pyrin suunnittelemaan ruuat aina vähintään parin päivän päähän, ja mahdollisuuksien mukaan myös valmistamaan ne etukäteen.
  Kun ruuat ovat valmiina tai ainakin aineet niihin kaapissa ei tule syötyä mitä sattuu. Syön joka päivä viisi kertaa suht tasaisin väliajoin. Sairastan refluksitautia, joten säännöllinen syöminen on kaiken perusta. Kuulun myös niihin ihmisiin, jotka tulevat ärtyisiksi kun verensokeri laskee. Joten suunnittelu ja etukäteen kaapissa olevat ruoka-aineet ja välipalat ovat minun keinoni sekä säännöllisiin ruoka-aikoihin että siihen ettei tule syötyä mitä sattuu löytymään esim kaupasta.

  • kira

   Tosi hyvä! Täällä on tullut paljon kommentteja suunnitelmallisuudesta, ja se näyttää olevan ”paras” keino pysyä tasaisessa rytmissä. <3 Kiitos kommentistasi! 🙂

 172. Heidi K

  Kun kerran pääsee oikeaan rytmiin on siinä helppo pysyä! (ainakin omalla kohdalla…)
  Itse syön 4x päivässä, aina samoihin aikoihin. Helpottaa paljon kun tekee kerralla isomman määrän ruokaa, niin saa sitten nopeasti ruokaa nenän eteen.. 🙂 Lisäksi reissuilla yms varalta aina jotain evästä mukana ettei nälkäkiukku iske ;D

  • kira

   Olet muuten oikeassa: kun rytmiin pääsee (vähän sama, kuin treenailuissa), niin homma helpottuu. Ei tarvitse miettiä, vaan homma on ennemminkin automaatio. Kiitos kommentistasi! 🙂

 173. Varpu

  Harvoin on ongelmia pitää ateriarytmiä yllä. Rakastan syömistä ja ravitsevaa ruokaa ja kun on totuttanut itsensä tiettyyn rytmiin, siinä pysyy automaattisesti. Jos joskus tulee sellainen tilanne, että tulee syötyä ”väärin”, sen kyllä huomaa, mikä myös pitää yllä motivaatiota.

  • kira

   Olisi tosi vaikeaa kuvitella olevansa päivän syömättä – ruoka ja syöminen on liian kivaa! 😀 Kiitos kommentistasi! 🙂

 174. Tanja

  Pyrin syömään kolme ateriaa + välipaloja. Suunnittelen useimmiten ateriat etukäteen, jotta ei sitten karmeassa nälässä tule hotkineeksi jotakin epäterveellistä, kun haluaa vain nopeasti jotakin syötävää. Teen usein myös isomman satsin ruokaa, jota ei sitten seuraavina päivinä tarvitse kuin lämmittää. Yritän myös pitää aina mukana jotakin pientä välipalaa (banaanin, proteiinipatukan jne.) siltä varalta, että verensokeri laskee liian alas, minä kun olen niitä ihmisiä, jotka muuttuvat todella ärtyisiksi silloin….

  • kira

   Ihan mahtavaa. Edelleen mulla on suuri rispekti tota kohtaan, että tekee ruokia valmiiksi etukäteen. 🙂 Vau.

   Kiitos kommentistasi! 🙂

 175. Questbar-arvonta 2/4 | Mun lempi herkun korvike x 7 – Coaching Kira

  […] Osallistu Questbar-arvontaan | Hallitse mielialaasi syömällä oikein! […]

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.