Coaching Kira
Coaching Kira

Kilpirauhasen vajaatoiminta – treenivinkit!

Kilpirauhasen vajaatoiminta pompsahtelee hyvin usein valmennuksissa ja erilaisissa keskusteluissa pinnalle. Saan somessa jonkin verran tiedusteluja siitä, että mitä kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastavan kannattaa huomioida treenatessa. Tässä siis hieman asiaa aiheesta.

Itselleni kilpirauhasen vajaatoiminta puhkesi vuoden 2012 lopulla ja aloin toden teolla ottamaan selvää tästä rauhasesta. Väistämättä halusin ottaa lisää selkoa tästä tyypistä, sillä uskon ihmisen itse voivan vaikuttaa teveyteensä hyvinkin paljon.

Vajaatoiminta tuli vienoisena yllätyksenä ehkä silloin, mutta kun jälkiviisaana katselee sitä treeni-, työ- ja ravintomäärää (& laatua), niin ei ihmekään. Kilpirauhanen voi oireilla piilevästikin ja sitä pystyy venyttämään kuminauhaa yllättävän pitkälle, ennen kuin se pläsähtää päin pläsiä.

…plus meillä sitä on suvussa. En tiennyt, että isoäidilläni oli kilpirauhasen vajaatoiminta, joten itsekin hieman yllätyin kuullessani siitä papalta aikoinaan.

Rakkaat kanssatreenaajat, mun on niin helppo puhua inhimillisestä otteesta, armollisuudesta itseään ja kehoaan kohtaan sekä suorittamisen lopettamisesta, koska olen itse venyttänyt kumpparia muutaman kerran vähän liikaa. Älkää te tehkö samoin. Pus!

kilpirauhanen
Suurin apu itselleni kilpparin vajaatoiminnassa oli treenimäärien vähentäminen, treenin luonteen muuttaminen kovasta harjoittelusta rennompaan sekä elämäntahdin hidastaminen. Kuva: Mona Salminen Photo

Kun kilpirauhanen toimii normaalisti, niin aineenvaihduntasi toimii normaalisti. Kilpirauhasen erittämillä hormoneilla (tyroksiini T4 ja trijodityroniini T3) t on vaikutusta kasvuun, energian käyttöön ja lämmöntuottoon, lisääntymiseen sekä suolistoon. Niillä on myös vaikutusta vitamiinien, proteiinien, hiilihydraattien, rasvojen, elektrolyyttien ja veden käyttöön.

Kilppari vaikuttaa myös rasvanpolttoon kehossa (lue: ongelmia kilpparin kanssa = rasva ei pala).

kilpirauhanen
Kuva: Mona Salminen Photo

MITEN TUNNISTAT KILPIRAUHASEN VAJAATOIMINNAN?

Kilpirauhasen vajaatoiminnan oireet ovat yksilöllisiä ja kehittyvät yleensä hitaasti, jopa vuosien kuluessa. Haastavaksi sen bongaamisessa ainakin omalla kohdallani oli se, että samanlaisia oireita voi tulla helposti ”vähän mistä tahansa”: olet vaikka nukkunut liian vähän, olet flunssassa tai kipeä, kuukautiset, stressi, olet syönyt tai juonut eri tavalla tai mitä ikinä.

Kilpirauhasen vajaatoiminnan oireita on paljon, jonka takia sitä ei aina ihan heti hoksaakaan:

 • Väsymystä, heikkous, uupumus
  (Ja nyt ei ole ihan sellainen ”tarvitsen vain minipäikkärit väsymys, vaan oikeasti uuvuuttaa)
 • Vähentynyt hikoilu
  (Treenin aikana itsestäni tuli ihan kuin puolukan lehti: tuntui, että nesteet vaan jymähtivät kroppaan)
 • Paleluherkkyyttä
  (Neuleet tuli tutuksi ja kesti sikana ennen treeniä saada lämpö päälle)
 • Painonnousua
  (Itselläni tuli 6 kiloa kolmessa kuukaudessa)
 • Hermostuneisuus, ärtymys, kärsimättömyys, masennuksen kaltaiset oireet, muistihäiriöt
  (Eniten ketuttaa vähän niinku kaikki eikä jaksa keskittyä mihinkään – kaikkea aloittaa, muttei mitään saa loppuun)
 • Lihas- tai nivelkipuja
 • Turvotus kasvojen seudulla
  (Itselläni turvotti kasvoja ja silmiä, tuntui kuin olisi nukkunut pöhö päässä 😀 )
 • Ummetus
 • Sydämen sykkeen hidastuminen
 • Kuiva, karhea tai hilseilevä tai iho
 • Hiusten lähtö tai ohuet, halkeilevat, kynnet
  (Ah se fiilis, kun tukkaa lähti tuppoina!)
 • Äänen käheys, kurkkuoireet
  (Teki tosi hyvää ohjata. 😀 Olin aika palon saikulla äänen takia tuolloin.)
 • Kuukautishäiriöt
kilpirauhanen
Kuva: Mona Salminen Photo

Ihan viikossa hommaa ei huomaa. Oireet alkavat yllättävän hitaasti ja pahenevat hiljalleen seuraavien kuukausien tai jopa vuosien aikana. Eli kuten sanottu, kumpparia voi venyttää ensin helposti aika urakalla.

Jos vähääkään epäilet kilpparin vajaatoimintaa, niin käy ihmeessä tutkituttamassa. Lääkärissä sinua haastatellaan, tutkitaan kilpparin kokoa, muotoa ja arkuutta sekä tarkkaillaan ulkonäöllisiä merkkejä ja otetaan verikokeet.

Paljon multa kysytään myös sitä, miten onnistuin (/onnistun) säilyttämään liikunnan kilpparin vajaatoiminnan puhkeamisesta huolimatta ja mitä kannattaa liikkuvana ihmisenä ottaa huomioon vajaatoimintaa potiessa.

Seuraavat vinkit perustuvat omaan kokemukseeni
ja asiakkaideni kanssa tehtäviin valmennuksiin.
Olemme yksilöitä ja samat asiat eivät päde kaikille:
siksi on tärkeää, että kuulostelet omaa kroppaasi.

Tärkeintä on mieluusti keskustella liikunnasta ja liikuntamääristä osaavan lääkärin kanssa. Esittämäni asiat eivät paranna itse sairautta, mutta toimivat vertaistukena ja check-listinä sinulle, joka kaipaat aiheesta lisää tietoa ja haluat vertailla kokemuksia.

kilpirauhanen
Kukat toimivat itselläni megahyvin stressin lievitykseen. Leikkokukkien on onnellisuustutkimuksissa huomattu lisäävän onnellisuutta – laita siis kukkia kodin tai työpisteen pöydälle! Kuva ja editointi: minä

KILPIRAUHASEN VAJAATOIMINTA JA TREENI

1. HARRASTA RAUHALLISEMPAA LIIKUNTAA

Tämä oli omalla kohdallani se suurin tekijä. Osaan suorittaa asioita ja liikunta on yksi niistä. Haaste on myös se, että tykkään liikkua – siksi se onkin helppo vetää överiksi. Välillä sitä on jopa oikeasti ajatellut, että liikkua pitää vaikka pää on kainalossa.

Vaadin itseltäni liian paljon liian pitkään. Olen reilun kolmasosan ”urheilija”elämästäni ajatellut, että enemmän on enemmän. Minulla on siis syyni, miksi muistutan ihmisiä, että vähemmän on enemmän. 😉

Liikuntaa ei tarvitse eikä pidä lopettaa kokonaan!

Himoliikkujan on mahdollista oppia rakastamaan vähän rauhallisempaakin tahtia, kunhan ymmärrät miksi se on tärkeää. Rauhallisempi treeni silloin tällöin on tärkeää, koska se mahdollistaa osaksi myös kovan treenin.

Rytmitä siis liikuntaasi, monipuolista sitä. Monipuolisuudella en tarkoita sitä, että otat kolmen hoosee treenilajin ohelle vielä yhden rankan lajin. Monipuolisuus treenissä on myös vaihtelua treenin intensiteetissä: suosi kevennettyjä viikkoja, lepo- ja palautuspäiviä ja kehoa huoltavaa harjoittelua. Tämä takaa paremman suorituskyvyn ei vain treeneissäsi jatkossa, vaan myös arjessasi.

Minulla itselläni toimi jooga. Kävin paljon hotjooga-tunneilla ja yin-joogassa. Kyllästyn todella helposti, joten itselläni toimi osallistua pidempiin workshopeihin, joissa jokainen tunti oli hieman erilainen ja workshopissa toimi jokin punainen lanka.

Joogan lisäksi venyttelin kotona. Laitoin rauhoittavaa musiikkia soimaan (itselläni toimii piano ja silloin erilaiset meditatiiviset kokoelmat YouTubessa) ja sytytin kynttilöitä. Loin ympärilleni rauhallisen ja kiireettömän tunnelman. Se auttaa rentoutumaan.

Kävin myös vartalohoidoissa, kuten kuumakivihieronta ja muut rentouttavat vartalohoidot. Halusin antaa keholle vähän erilaisempaa huomiota: hyväksyntää ja huolenpitoa – en enää kohdistaa siihen vain ulkonäkövaatimuksia tai rasvaprossan optimoimista.

Lisäksi otin kotona rennompaa aikaa muutamana päivänä viikkoon: istuin sohvalla enkä avannut läppäriä tai koskenut puhelimeen.

eroon tunnesyömisestä

2. HUOMIOI KOKONAISKUVA: ENEMMÄN EI AINA OLE ENEMMÄN

Rennompi asenne on siis kaiken a ja o. Rentoudessakin on hyvä pitää mielessä mutkattomuus: jo 10-15 minuuttia päivässä riittää. Koko päivää ei siis tarvitse tähdätä olla stressitön, soljuva, seesteinen ja total mindfulness.

Kovaa ja kivaa tarvitaan molempia.

Stressi on kuitenkin eittämättä aikamme legenda: se saa paljon aikaan eikä aikaansaannos ole aina kaunista. Stressihormoni kortisolia on hyvä olla jonkin verran, mutta sitä ei saa olla liikaa: ota siis neuvosta vaari _oikeasti_ laskea kierroksia.

Liikunnassa tämä tarkoittaa sitä, että muista kokonaisuus:

Jos olet jo todella stressaantunut, niin kaikkein kovatehoisin liikunta ei palvele sinua. Vaikka mielesi sanoo, että nyt tarvitaan kunnon rääkkiä niin, kehosi ei aina ole samaa mieltä.

Jos oikein tarkkoja halutaan olla, niin kroonisessa stressitilassa kaikenlainen maitohappoa lihaksiin tuottavat treeni tulisi jättää joksikin aikaa kokonaan pois.

Kovatehoinen ja pitkäkestoinen treeni lisää stressihormonin määrää kropassasi, koska energiantuonnossa sitä tarvitaan. Vaikeahan se on ajatella tätä, koska tunnin tai yli mittaisten kovatehoisten HIIT-treenien tai tuntien jälkeen olo saattaa olla energinen ja hyvä. Voittajafiilis, tiedättekö – woohouu!

kilpirauhanen
Kuva: Mona Salminen Photo

Energinen olo ei kuitenkaan tarkoita sitä, että keho jaksaisi stressihormonikuormaa. Pitkäkestoinen kovatehoinen treeni nostaa kortisolihormonitasoja ja on entisestään stressaantuneelle kropalle epäsuotuisaa.

Ehkäpä siksi onkin niin vaikea olla tekemättä sitä hoocee-liikuntaa, koska emme aina ymmärrä mitä se todellisuudessa kehossa tekee?

En mäkään ymmärtänyt – kunnes ymmärsin. 😀 Niinhän sitä sanotaan: mikään ei ole viisaampaa, kuin jälkiviisaus.

Kilpirauhasen vajaatoiminta:
Pidä rasittavan treenin määrä viikossa kohtalaisena,
max 4-5 tunnissa. Pääosa treenistä on hyvä olla rauhoittavalla treenillä
tai treenillä, joka ei hapota.

Kun kehossa jyllää stressitasot korkealla, niin keho ei halua polttaa rasvaa. Se ei ole sen prioriteetti ykkönen, sillä energiaa kuluu ihan muihin juttuihin. Kokeile lyhentää treeniaikoja. Treenaa 20-30 minuuttia kerralla 1-5 kertaa viikossa. Tee viikkoon yksi kovatehoinen treeni, jos on ”pakko”, mutta koita pitää treenin kesto alle tunnissa.

On ok treenata aerobista treeniä ja sykkeillä, jotka ovat (suunnilleen) maksimissaan 140. Jos koet intervallit sinun jutuksesi (tai et ole koskaan testannut niitä), niin tee 20-30 minuutin HIIT-treenejä.

Jos sinulla on erityisen väsynyt olo treenatessa tai treenin jälkeen, niin ole kärsivällinen ja vähennä treenin määrää. Tarvittaessa ota kunnon treenitauko.

Tiedän, tauko pelottaa.

Mutta mieluummin lyhyempi tauko, kuin pidempi – tyyliin vuosi, pari. Treenaamaan pääset myöhemminkin, mutta nyt on kenties syytä antaa kehollesi vähän siimaa.

kilpirauhanen
Kuva: Mona Salminen Photo

3. KUN HARJOITTELET TAVOITTEELLISESTI KUNTOSALILLA

Treenaatko tavoitteellisesti kuntosalilla ja sinulla on kilpirauhasen vajaatoimintaa? Tärkeintä on silloin oman fiiliksen tarkkailu: opettele kuuntelemaan kehoa! Mikäli puntit painavat vietävästi höllää painojen kanssa.

Jos olet kova salittaja, niin unohda isot painot ja lyhyet toistot kotvaksi aikaa: tee 3-4 sarjaa kevyillä painoilla ja toistomäärät 20-30 hujakoilla. Ei maitohapon tunnetta lihaksiin.

Kokeile muutaman viikon ajan ja tarkkaile oloasi. Millainen vireystilasi on treenin jälkeen tai aikana? Tarkkaile mieltäsi ja kehoasi – miltä tuntuu? Mitä ajatuksia herää?

Se, mitä teet salin ulkopuolella on myös merkitsevää: muista palautuminen.

Kuntosalitreenin jälkeen on hyvä varmistaa palautuminen
ja palautusjuoma heti treenin jälkeen on tässä hyvä.
Lisäksi monipuolisesti hiilareita koneeseen (kaikki kasvikset, hedelmät,
marjat ja tärkkelykset lasketaan). Uskalla syödä paljon ”kammoksuttuja” tärkkelyspitoisia ruokia.
Ne täyttävät lihasten glykogeenivarastot treenin jälkeen.

Pidä kuntosali riittävän lyhyenä treeninä, 30-45 minuuttia. Salilla ei tarvitse asustaa saadakseen tuloksia. Panosta kuntosaliohjelmaan ja hanki siihen asiantunteva tekijä. Oikein rakennettu kuntosaliohjelma takaa todennäköisempiä tuloksia mm. paremman kehon- ja liikehallinnan sekä lisääntyneen lihasmassan ja hormonitoiminnan myötä.

Lisäksi se parhaimmillaan tuo sinulle virkeyttä ja energiaa – ei vie sitä. 🙂

 

Tässä siis vähän infoa kilpparin vajaatoiminnasta ja treenistä. Tsekkaa myös kirjoitus ruokavalion viidestä perusperiaatteesta, joita meidän ”kilpparivajakkien” kannattaa huomioida.

Jos aiheesta tulee MITÄ TAHANSA kysymyksiä, niin laita kommentteja alle tai laita viestiä Instagramissa, jooko. 🙂

Ihanaa viikkoa kaikille – voi hyvin!
x Kipa

LUE MYÖS:

Onnellisuus ja stressinlievitys | Näin lisäät luontoelementtejä päiviisi

Ruokavalio | Ota riittävän pieniä askelia ja onnistu!

*** Seuraa minua ***

Facebook – YouTube – Bloglovin

*** Instagram: Coachingkira ***

instagram

~Intohimolla ajettu asia on luotu onnistumaan.~

Kommentit (21)

 1. Miia

  Tämä oli todella hyödyllinen blogi-kirjoitus. Itse sairastuin n. Vuosi sitten vajaatoimintaan ja itse kamppailen koko ajan painon kanssa. Toivoa vain voi, että olen jossain vaiheessa yhtä hyvässä kunnossa kuin sinä! 🙂

  • kira

   Moikka Miia!

   Ihanaa, jos kirjoituksestani on hyötyä! Tämä on jatkuvaa tasapainoilua. Olen itsekin luovuttanut jo ajatuksen, että rasvanpolttoa yrittäisi optimoida ja rasvaa saada poltettua ”tehokkaasti”: ei muuten onnistu. 😀 Keho ei vaan ole samaa mieltä ja rasva-aineenvaihdunta on totaalisen muuttunut.

   Tyroksiinin kanssa on myös tasapainoilua: välillä pienikin annos on liikaa tai sitten on liian vähän. Vaikea vaan sanoa, kun kehosta ei huomaa välittömästi vaikutuksia. Esim. jonkun tukan kasvu on jo muutoinkin tuskaisen hidasta. 😀

   Ihanasti sanottu, Miia – vaikka totta kai sitä itsekin vertaa itseään aikaan, kun kaikki ”oli vielä hyvin” ja vähän harmittelee. Toisaalta, näillä eväillä mennään nyt ja oma kroppa on silti maailman paras kroppa. <3

   Ihanaa viikkoa Miia!

 2. Heidi

  Hei! Oliko teidän häänne jo? Olisi kiva lukea hääpostaus! 🙂

  • kira

   Moikka Heidi!

   Kiitos kommentista. 🙂 Häät oli viime lauantaina ja olen tehnyt tietoisen päätöksen pitää häät häävieraiden, minun ja puolisoni välisenä juhlana. <3 Kaikki meni todella hyvin ja mielestäni onnistuimme rennon tunnelman luomisessa. Saaristo on aivan omaa luokkaansa juhlapaikkana: kaikki sujuu siellä mutkattomasti, he osaavat asiansa ja miljöö on upea. Ainoa, joka mielestäni jäi vähän vaisuksi oli "bile"bändimme. Valitettavasti he tuntuivat hieman kaukaisilta ja heistä välittyi hieman välinpitämätön kuva suurta päiväämme kohtaan.

   Ehkä heillä vain on niin monet häät takanaan. 🙂

   Ihanaa viikkoa,
   x Kipa

  • Heidi

   Ymmärrän 🙂 Lämpimät onnittelut vastanaineille 🙂 <3

 3. paulamm

  Tässä oli kyllä hyvää asiaa, olen itse kokenut ihan saman. Kun kilpirauhasen vajaatoiminta todettiin, olin todella uupunut ja paino nousi hirveitä määriä. Meni myös useampi vuosi hikoilematta edes saunassa. Asiasta tietämätön pt sai olon vielä huonommaksi rajoittamalla kaloreita, siitä turvotus vaan lisääntyi ja paino nousi. Otti vuosia ja ihan oikeata lepoa, säännöllistä ja reilua (mutta terveellistä) syömistä ja oikeiden vitamiinien ja hivenaineiden löytämisen (tietty lääkityksen lisäksi) että olo on taas hyvä ja kohtuu tasapainossa. Pientä ailahtelua on vieläkin, mutta useita vuosia tätä jo sairastaneena osaan itsekin seurata oloani ja katsoa mistä kiikastaa.
  Toivoisin että vieläkin enemmän puhuttaisiin tuosta syömisen tärkeydestä. Kauhulla katson kun tuttavat alkavat lasten saamisen jälkeen -se kun kuormittaa hormonitoimintaa jo tosi paljon- vielä kitudieeteille ja rankoille treenikuurille. Ajatellaan että 1200-1600kcal riittää vaikka liikutaan 4-8 kertaa viikossa.

  • kira

   Moikka paulamm!

   Kiitos kommentistasi. Olen muuten aivan samaa mieltä, että tuosta syömisestä olisi hyvä puhua enemmän. Liian mustavalkoisesti toitotetaan monesta paikasta, että ”turhat” ja ”ylimääräiset” hiilarit tulee karsia – on kuitenkin muistettava, että kaikenlainen ohjeistus olisi loppupeleissä tärkeä antaa yksilöidysti. Kaikki kun eivät voi hiilareita laskea minimiin. 😉 Jokseenkni taipumus on ajatella, että enemmän on enemmän. Kunnes tullaan siihen pisteeseen, että keho ja mieli prakaa eikä tajuta mikä pisteeseen ihmisen ajoi.

   Ihan karseeta toi hikoilun loppuminen. Se on oikeasti tosi tuskaista! Todella upeeta, että olet oppinut kuuntelemaan kehoasi. Näin sitä aina viisastuu. 🙂 Sanonkin aina, että kilpparin vajaatoiminta oli aikoinaan suurin pelkoni (pelkäsin lihota). Nyt se kuitenkin on suurin voimavarani: olen lähempänä kehoani, kuin koskaan aikaisemmin. Teen sen kanssa yhteistyötä, en toimi sitä vastaan. <3

   Kivaa viikkoa,
   x Kipa

 4. Katsu

  Kilpparisairaita on Suomessa n. 320000, joista varmaan suuri osa on Thyroxin-käyttäjiä. Osa on kuitenkin eläinperäisellä lääkityksellä ja osa yhdistelmälääkityksellä Thyroxin-Liothyronin (Lio), eläinperäinen-Lio… ja osa monolla eli pelkällä Liolla. Osalla kilpparisairaista on myös kortisolivaje. Itse sain sen kaupanpäällisinä huonosta kilpparihoidosta, mikä jatkui ja jatkui yli 22 vuotta ja tuotti monenlaisia ongelmia. Liikunta kiinnostaa eka kertaa oikeasti 23 vuoteen. Tanssimisesta seurasi jo kortisolivajeen takia mahalasku. Juoksukoulua yritin aloittaa keveesti, seurauksena paha rasitusvamma jännekalvoissa jalkapöydän ja nilkan seudulla. Miten hanskata liikunta oikein kortisolivajeen ja kilpparivajiksen kanssa, et pysyis kuosissa?

  • kira

   Moikka Katsu! Nyt heitit kyllä todella pahan kysymyksen ja ammattietiikkani ei anna myöten lähteä edes arvailemaan tuohon mitään. Kortisolivajeesta minulla ei ole kokemusta itse eikä valmennuksellisesti. Vähän varmaan tyhmä kysymys, mutta oletko kysynyt esim. terveydenhuollosta, josko heillä olisi ohjata sinut asiantunteviin käsiin? Varmaan oletkin keskustellut asiasta jo lääkärisi kanssa?

   x Kipa

 5. Marika

  Minulla on ollut kilpirauhasen vajaatoiminta yli viisi vuotta ja onhan tässä ollut opettelua sen suhteen, mikä oikeasti tuntuu hyvältä ja sopii mulle. Silti sain uutta tietoa tästä postauksesta, kiitos siitä! Olenkin huomannut viime vuosina, että Bodybalancen ja pilateksen kaltaiset rauhalliset lajit sopivat minulle kaikin puolin enemmän kuin ns. ”painojen riuhtominen”. Kilpirauhasen vajaatoiminta voi aiheuttaa myös nivelkipuja muuten vaan niin sanotusti ja niiden ehkäisyyn kehonhallintaharjoitukset ovat todella hyvä apu.

  Ennen kuin lääkitys saatiin tasapainoon, tuo hikoilun vähentyminen tuntui karmealta. Itselläni kävi myös liikatoiminnan puolella ja se ylenpalttinen hikoilu ja kuuman tunne tuntui yhtä karmealta, se oli todella omituista kuumuutta 😀 mulla on siis autoimmuunityreoidiitti, tulehduksen alussa kilpirauhanen sekosi puoleksi vuodeksi totaalisesti…

  • kira

   Moikka Marika! Tosi ihanaa, jos postauksesta tuli joitan muutamia hyödyllisiä vinkkejä! 🙂 Tän vajaatoiminnan kanssa on tosiaan aika moista tasapainoilua ja etsiskelyä useimmiten ja useimmilla. Itse huomaan kanssa, että treenin vähentäminen jeesaa tosi paljon: mulla tuppaa olemaan tendenssi treenata paljon ja pitäisi itsekin muistaa aina kokonaisuus. Välillä pitää tietoisesti treenata vaan vähemmän ja ottaa chillimmin. 🙂

   Toi hikoilu ja kuuman tunne on kyllä niin hanurista kans! Välillä tulee itsellekin niitä: vähän nolottaa jossain ratikassa olla ainoa hikoileva pieni sika. 😀 😀

   Tsemppiä sulle tosi paljon! <3
   x Kipa

 6. meri

  mielenkiintosta, kuinka paljon vajaatoiminnan oireet on samaa anoreksian kanssa. muistan pari vuotta sitten ollessani huonoimillani syömishäiriön kanssa, googlailin vajaatoiminnasta aika paljon, vaikka tiesin että pääosin oireeni johtuvat aivan muusta syystä. sitä pelkäsi, että saa sen, koska paino voi silloin nousta. terveydellä ei väliä 😀 tällä hetkellä olen ainakin fyysisesti paremmassa kunnossa, ja sitä varoo vajaatoimintaa ihan sen oman kilpparin eikä painon vuoksi 🙂

  • kira

   Moikka meri!

   Totta muuten. Voihan se johtua siitäkin, koska toisaalta anoreksiassa elintoiminnot hidastuvat (verenkierto, sydämen syke, lämmöntuotanto, ajatustoiminta, yleinen vireys ja aktiivisuus jne.)

   ❤️❤️

 7. Joriel El Loren

  I recently gained weight and got red stretch marks for the first time in my life. I was devastated. Then my friend told me about dermalmd stretch mark serum I purchased this serum and started applying at night time. I can see them fading away more and more every day! It doesn’t smell the best, but it works and that’s more important to me.

  • kira

   Okay. 🙂

 8. Satu

  Tämä on loistava kirjoitus kilpirauhasesta. 😀

  • kira

   KIITOS Satu! Ihanaa, kun luit ja kommentoit! ❤️😍

 9. Elisa

  Hei. Olipa ajankohtainen kirjoituksesi, edelleen.
  Kannattaa muistaa että treeniohjeet ja ruokaohjeet on jokaiselle yksilöllisiä. Varsinkin jos on kilpirauhassairauden kanssa alkuvaiheessa, voi kestää tosi pitkään että saa edes lääkityksen. Annoksen nosto on hidasta ja kaikella sillä on vaikutus olotilaan. Kaikille ei sovi treeni pienilläkään painoilla, toisille sopii ihan mikä tahansa, Kehon ja mielen tuntemuksista kiinni. Stressiä todella pitää vähentää näiden asioiden kanssa painiessa, ettei tuu totaaliuupumus, mikä joskus merkitsee lisämunuaisten romahtamista, ja sitä eivät myöskään kaikki lääkärit todistetusti tunnusta olevan, saati sitten hoitaisivat.

  Ruokavalion osalta suosittelen normaalia ruokaa, ilman mitään laskemisia ym. Dieetit pistävät kehon aineenvaihdennan ja hormonit sekaisin. Esim noin 10 vuotta sitten olleet dieetit joissa mentiin ketoosiin asti, aiheuttivat todennäköisesti ainoastaan hormonihäiriöitä, kilpirauhasongelmia ja painonpudotus ei ollut pysyvää, vaikka hienosti sieltä kropasta lähti 15-40 kgniin takaisinhan ne monellekin tulivat, korkojen kanssa.

  Lisäksi jos miettii onko itsellä kilpirauhasen vajaatoiminta, kannattaa mitata aamulämpö. Itsellä se oli pahimmillaan 34,5. Lisäksi yksikään lääkäri, ennen nykyistä hyvää lääkäriäni, ei tutkinut akillesjänteen refleksin toimivuutta, joka on myös yksi merkki siitä että kilppari ei ole kunnossa.

  Itseltä löytyi myös JODIN puutos. Sitä ei tosin kannata itse lähteä lisäilemään, mutta kannattaa kts, käyttääkö jodioitua suolaa. Sitä me tarvitsemme., ja jodin parina seleeni. Oma jodin puutokseni johtuu ehkä siitä, että en ole koskaan voinut syödä kalaa, olen allergikko ja maitotuotteet olen jättänyt pois joskus 20 laktoosi intoleranssin takia.

  JA vielä jos veren rautavarastot ovat huonot (ferritiini) eri asia k uin hemoglobiini, voi oireet olla samankaltaisia kuin vajaatoiminnassa.

  Tänä päivänä on koviin vaikea saada kilpparikokeita mitattua julkiselta puolelta, Mutta on yksityislabroja joissa otetaan esim kilpirauhaspaketti. Pääset ilman lähetettä. SAat tulokset sähköisesti ja viitearvot mukaan. Ja JOS olet ihan alarajoilla, mutta ns viitearvoissa, se ei tarkoita sitä, etteikö sinua pitäisi hoitaa.

  Kaikki kolme tutkimusta TSH, joka mittaa aivolisäkkeen toimintaa ja hormonit T4V ja T3V kannattaa pyytää.
  Ja jos nämä kaikki ovat siellä alarajoilla niin kyseessä mahdollisesti aivolisäkeperäinen vajaatoiminta, jolloin aivolisäke ei käskytä kilpirauhasta tuottamaan riittävästi hormonia.

  Facebookin kilpirauhasryhmien (joita on uiseita, ja joissa on useita tuhansia ihmisiä) ihmisten kanssa on perustettu Suomen Kilpirauhaspotilaat ry, joka pyrkii ajamaan tätä asiaa, koska hoitoa on todella vaikea saada. KILPO.lla on oma facebook ryhmä jossa myös pysyy ajantasalla näistä asioista. Mutta on avoin vain yhdistyksen jäsenille. Mutta suosittelen tsekkaamaan muitakin ryhmiä;niiitä löytyy.

  • kira

   Moikka Elisa,

   vau – upeaa, kiitos kommentista! Tässä tuli paljon hyvää tietoa. ❤️

   Ihanaa viikonlopun odotusta!
   x Kipa

 10. anniina

  Kilpirauhasen vajaatoiminnan aiheuttamasta hiustenlähdöstä… Lähtikö sinulla ihan joka puolelta hiuksia vai tietyltä alueelta/ katkeili paljon? Oletko huomannut että hiustenlähtö olisi nyt rauhoittunut/normalisoitunut? Huomasitko että hiustenlaatu olisi muuttunut?

  • kira

   Moikka Anniina!

   Kiitos kommentista.

   Tasaisesti lähti koko päästä. Oli pakko leikata tukka lyhyeksi, koska sitä tupeeraamalla sai vähän hämärtyä ohutta tukkaa.

   Kun aloitin tyroksiinin, niin tukan (ja kynsien) kasvu kiihtyi, joskin mulla on hyvin perinteinen hento suomalainen tukka. On thä edelleenkin, mutta heikkeni vajaatoiminnan myötä eikä valitettavasti ole vahvistunut juurikaan sen jälkeen.

   Tupot lähti erityisesti päälaen ympäriltä.

   Miten oma tukkasi on reagoinut?

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.