Coaching Kira
Coaching Kira

Karla Nieminen ”Olet hyvä tyyppi” – mistä syntyy epävarmuus itsestään?

Epävarmuus – mistä oikeastaan olemme epävarmoja?

Sain Karla Niemiseltä luettavaksi hänen ihmissuhdetaitovinkkejä käytännön läheisesti jakavan kirjansa, Olet hyvä tyyppi (Kustannusosakeyhtiö Otava). Kirja on opas sujuviin ihmissuhteisiin, ja sen parasta antia ovat konkreettiset vinkit siihen, miten kehittää hyviä ihmissuhteita, kuinka lisätä itsevarmuutta, avata keskusteluja ja luoda uusia tuttavuuksia.

Karla itse kuvailee itsensä olleen edellä mainituissa asioissa huono, ja on viimeisten 15 vuoden aikana perehtynyt aiheeseen läpikotaisi. Nykyään Karla pitää Jäänmurtajat-yrityksensä kautta kursseja ja luentoja ihmissuhdetaidoista.

Epävarmuus on monien ihmissuhteita varjostava tekijä. Tähän tärkeänä avaimena on löytää itsevarmuutta ja erityisesti varmuutta itseltään siitä, että on hyvä tyyppi. On riittävä.

Olemme usein epävarmoja siitä, että olemmeko riittävän hyviä tyyppejä

Sain vapaat kädet jakaa joitain otteita kirjasta, ja seuraavan otteen haluan jakaa. Juttelen nimittäin niin tuhannen paljon asiakkaideni ja yleisesti ihmisten kanssa epävarmuudesta.

Epävarmuudesta, jolloin ihminen usein miettii seuraavia asioita: Riitänkö minä? Olenko minä muiden mielestä riittävän hyvä tyyppi?

On muuten hyvin luonnollista ihmiseltä pohtia, ”olenko minä riittävä”. Meidän peruspelkojamme on tulla hylätyksi. Kun pelkäämme tulla hylätyksi olemme helposti epävarmoja. Emme halua menettää kasvojamme tai tulla nolatuksi, sillä siihen usein liittyy hylkäämiseksi tulemisen pelko.

On myös hyvä muistaa, että hylätyksi tulemisen pelko ei ole negatiivinen asia (!). Ihminen on laumaeläin ja siten emme ole parhaimmillamme yksin. Hylätyksi tulemisen pelko toimii suojana ja se ohjaa meitä, se on siis tarpeellinen pelko. Todellisen haasteen se muodostaa silloin, kun siitä tulee liian voimakas ja se hallitsee meitä tilanteissa, joissa sen ei kuuluisi hallita. Esimerkiksi juuri ihmissuhteet.

Ohessa vielä ote Karlan kirjasta koskien epävarmuutta:

”Ihmiset kopioivat sinun suhtautumisesi itseesi. Jos olet omasta mielestäsi hyvä tyyppi, ihmiset kohtelevat sinua hyvänä tyyppinä ja haluavat tutustua sinuun. Kaikki haluavat aina tutustua hyviin tyyppeihin. Emme kulje elämässämme ajatellen ”toivottavasti en tänään juttele uuden kivan tyypin kanssa”.  Jos nautit keskustelusta ja näytät sen, muille tulee tilanteesta sama fiilis. 

Päätä jättää jatkuva epäily…ja oleta heti aluksi, että tutustuminen toimii. Pidä itseäsi hyvänä tyyppinä ja toisia myös. Etäisenä, sarkastisena ja epäilevänä saat samaa takaisin. Jos oletat, että sarkastinen nälviminen kuuluu keskusteluun ja harrastat sitä, niin ihmiset ympärilläsi valikoituvat tämän mukaan. Sinusta voi pian tuntua, että maailma on täynnä sarkastisia nälvijöitä eikä muuta vaihtoehtoa keskusteluun olekaan.

Ihmiset ovat kuin peilejä, joista oma suhtautumisesi heijastuu takaisin.

Jos antaa epäystävällisen, sulkeutuneen tai vaivaannuttavan kuvan itsestään heti alussa, voi toinen sulkeutua eikä haluakaan tutustua. Jatkuva epävarmuus on raskas, luotaantyöntävä ominaisuus. Näin on, vaikka kuinka toivoisimme muuta.

Ihmiset eivät vihaa tai halveksi epävarmaa henkilöä, vaan heitä voi jopa pelottaa ja jännitää, jos toinen ei yhtään usko itseensä. Jos oma epämukavuutesi ja epäilysi näkyy koko ajan tilanteessa, se tekee tunnelmasta helposti kiusallisen.

Oleta hyvä, näytä se ja harjoittele tätä jatkuvasti. Et tarvitse mitään kummallisia erikoistemppuja tutustuaksesi ihmisiin. Rentouteen ja luonnollisuuteen sulkeutuneisuudesta ja hermostuneisuudesta pääsee usean harjoittelutoiston kautta. Kasvata tilanteiden määrää. Kaikkeen tottuu. vaikka tehdessä ei aina siltä tunnu, niin jokainen tilanne vie eteenpäin.

Pieni hermostuneisuus on sitä paitsi ihan kiva juttu: se on toiselle suuri kohteliaisuus, koska tilanne on sinulle selvästi tärkeä. Jos joku tuomitsee sinut pienen hermostuneisuuden perusteella huonoksi ihmiseksi, ehkä häneen ei ole mitään syytäkään tutustua paremmin. Sinulle on olemassa parempaa seuraa.

Mieti myös itse, minkälaisiin ihmisiin sinä haluat tutustua. Muut eivät valitse, haluavatko he tutustua sinuun, vaan myös sinä valitset, haluatko tutustua heihin. Olet ihan yhtä hieno ihminen kuin kaikki muutkin. Olet huipputyyppi ja etsit muita reiluja ja kivoja ihmisiä. Sinä voit valita seurasi, eikä sinun tarvitse miellyttää kaikkia ja ottaa vastaan kaikkea, mitä vaan tippuu jostain.

Tähän valitsijamielentilaan siirtyminen on tärkeä muutos omassa ajattelussa ja itsensä arvostamisessa. Kaikille voi olla keskustelussa mukava, mutta huonoa käytöstä ei tarvitse jatkuvasti sietää lähipiirissään.”

Seuraavana haluaisinkin kuulla sinulta, miksi sinä olet hyvä tyyppi? Meissä on paljon hyvää ja olemme oikeasti hyviä tyyppejä. Nyt saa kehua, kerro kuinka hyvä tyyppi olet! <3

-Kipa

Tsekkaa myös:

Miksi elintapamuutos tai painonpudotus niin helposti tyssää?

Edellinen kirjoitukseni: 

Elämäni aakkoset

*** Seuraa minua: ***

FacebookInstagramYouTubeBloglovin

<3

Kommentit (2)

 1. Karla N.

  Kiitos jaosta ja mielenkiintoisista ajatuksistasi Kira! 🙂

  Todellakin näin:
  ”On myös hyvä muistaa, että hylätyksi tulemisen pelko ei ole negatiivinen asia (!). Ihminen on laumaeläin ja siten emme ole parhaimmillamme yksin. Hylätyksi tulemisen pelko toimii suojana ja se ohjaa meitä, se on siis tarpeellinen pelko.”

  Liian moni ajattelee, että tavoite on olla ollenkaan välittämättä muista, tai että itsessä on jotain vikaa, kun haluaa muiden hyväksyntää, minkä uskon olevan ihan luonnollista ja välttämätöntä.

  • kira

   Kiitos kommentistasi, Karla! <3

   On muuten mielenkiintoista, kuinka hyväksynnän hakemisesta on tehty jopa negatiivinen ilmiö. Kuin siinä olisi jotain pahaa. Tai että se olisi asia, joka pitäisi lakaista maton alle tai peittää. Vaikka on hyvin inhimillistä haluta tulla hyväksytyksi. Sitä me kaikki pohdimme. Eri asia vain on silloin, kun hyväksytyksi tulemisen tavoittelemiseen liittyy itselleen tai muille haitallista toimintaa tai asia hallitsee elämää hajottavalla tavalla.

   Tämä on muuten hyvä kirja. Käytännön läheisiä vinkkejä ja suoraa puhetta kannustavalla tatsilla.

   <3 <3 <3

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.