Coaching Kira
Coaching Kira

Kannattaako väsyneenä treenata?

Väsyttää sikana mutta treenaamaan pitäisi mennä. Kannattaako? Onko väsyneenä
treenaamisesta mitään hyötyä vai pitäiskö jäädä lepäämään?

ONKO VÄSYNEENÄ TREENAAMISESTA HYÖTYÄ?

Puolensa ja puolensa: joskus kannattaa taistella tökköä oloa vastaan, sillä harvoin tehty treeni harmittaa. Eikö usein tulekin ajateltua, että ”vaikka aluksi vähä väsytti, niin hyvä kun tulin”?

Joskus käy kyllä niinkin, että ”ei olisi pitänyt tulla, ei vaan lähe”.

Nyt pohditaan siis sitä, kannattaako väsyneenä edes ajatella treeniä.

…entä piristeet, kuten kofeiini – onko niistä apuja?

Kommentoi fiiliksiäsi alle!

Miten itse menettelen kun väsyttää on se, että annan treenille mahdollisuuden. Käyn testaamassa lähteenkö. Jos ei lähe, niin ei lähe: totean, että nyt teen jotain muuta tämän illan (usein hengaan Bossen kanssa) ja huomenna on parempi pore.

On ihanaa, kun on oppinut kunnioittamaan kehoaan ja sen olotilaa!

Joskus sitä tuli vääntäydyttyä treenaamaan, vaikka olin kuolemanväsynyt. Rehellisesti treeni ei silloin koskaan tuntunut hyvältä, vaan pakkopullan mussuttamiselta.

Joskus ei vaan lähe ja se on ookoo. Tee jotain sellaista, mitä kaipaat juuri siihen hetkeen ja iloitse siitä, että kuuntelit ja kunnioitit rakasta kehoasi. ❤

#inhimillinenote

väsymys
Joskus on vaan väsy. 🤗

VÄSYMYS VS. UUPUMUS?

Väsy, joka menee levolla ohi

Onko väsymyksesi sellaista, että kaipaat vain hetken saada pitää silmiä kiinni? Tuntuuko väsymys sellaiselta, että se menee pienellä levolla ohi?

Mikäli koet, että väsymys on vain hetkittäistä väsymystä ja uskot minipäikkäreiden tai hetken hengähdystauoan lataavan akkujasi, niin mene toki reenaamaan!

Uupumus

Mikäli väsymys on selkeästi uupumusta ja tunnet, että nyt ei ihan hetkessä väsy mene ohitse, niin lepää.

Henkisesti tai fyysisesti uupuneena on haastavaa ylläpitää laadukasta treenitekniikkaa ja olet siten alttiimpi loukkaantumisille.

Uupumuksessa on usein taustalla kokonaiskuormitus:

Mikäli olet selkeästi alipalautunut esimerkiksi yleisesti liian kovasta tahdista työ- ja/tai yksityiselämässä tai pitkään jatkuneista liian vähäisistä yöunista, niin lepää hyvällä omallatunnolla. 

väsymys
Jos väsymys häiritsee päivittäisistä askareista suoriutumista, niin kyseessä voi olla uupumus. Siihen kannattaa suhtautua kunnioituksella – ja levolla.

5 VINKKIÄ VÄSYFIILIKSIIN

1. Huolehdi palautumisesta

Liikkumisessa tärkeintä on nimenomaan huolehtia palautumisesta.

Mikäli et palaudu, et jaksa liikkuakaan. Et oikeastaan jaksa oikein mitään.

2. Lisää rasitusta asteittain

Kuka muistaa päivän, kun aloitti uuden liikuntalajin? Muistatko sen innostuksen, joka saattaa jopa mennä parhaimmillaan vähän yli?

Paras tapa aloittaa uusi laji tai harrastus on lisätä harjoittelumääriä ja rasitusta asteittain.

Väsyneenä huomiosi saattaa herpaantua itse tekemisestä: suoritustekniikkasi saattaa kärsiä, koska hermosto on väsynyt. Tämä altistaa riskille teloa todennäköisemmin itsensä.

Alipalautuminen aiheuttaa helposti innostuksen puutetta: ei motivoi, kun ei jaksa.

Tällöin alat ruotimaan helposti itseäsi laiskaksi tai saamattomaksi ja tämä oma sisäinen puhe saattaa kääntyä koko treenaamista vastaan: ei mieli maassa ole kiva treenata ja lopulta koko treeni jää.

Kenestä kuulostaa tutulta?

väsymys

3. Testaa ottaa päikkärit

Aikaisemmin jo vähän sivusinkin, että jos koet kyseessä olevan lyhytaikainen väsymys (lähinnä kerran huonosti nukutut yöunet) voi liikunta piristää ja olla oikein hyvä ajatus.

Jos tuntuu, että kyseessä on pikkuväsymy, niin onko sinun mahdollista ottaa päikkäreitä?

Kokeile joskus ottaa 15-20 min päikkärit klo 12-15 välillä.

väsymys
Zzzzz. Bosse 9-viikkoisena. Uni maittoi usein. ♡

4. Suhteuta treenin luonne arkeesi

Oletko ollut poikkeuksellisen stressaantunut viimeiset viikot? Onko elämässäsi lähiaikoina tapahtunut suuria muutoksia? Miten opiskelu, työ tai yksityiselämä kuormittaa sinua tällä hetkellä? Nukutko riittävät yöunet?

Kaikenlainen liikunta on useimmiten hyväksi (ei koske liiallista liikuntaa tai extreme-lajeja 😀 ), ja liikuntaa voidaan ajatella kuten lääkettä: oikea annostus oikeaan asiaan.

Jos elämänrytmisi on todella hektinen tai kuluttava juuri nyt, niin treeni saisi olla kevyempää ja vähemmän kuormittavaa (ei hapota).

Kun arjessa ja elämässä on löyhempää voit panostaa kovempaan treeniin.

Kokonaiskuormitus ratkaisee jaksamisesi.

Ja hei: treeniä on kevyempikin treeni ja kaikki pienikin on kotiin päin!

5. Vältä treenaamista liian myöhään

Jos olet herkkäuninen, niin vältä treenaamasta liian myöhään. Liian myöhään toteutettu treeni heikentää yöunia.

Mikäli yöunesi ovat yöllä jääneet vajaiksi, niin pyri välttämään seuraavana päivänä raskasta liikuntaa iltakuuden jälkeen ja suosi aikaista nukkumaanmenoa.

väsymys
Tuhinaa.

KANNATTAAKO KOFEIINI?

Lähtökohtaisesti nimenomaan väsymyksen siirtäminen piristeillä, kuten kofeiinilla, ei ole pitkäkestoisena kovinkaan suotavaa.

Rehellisesti kyllähän kofeiinia jengillä kuluu: se on maailman laajimmiten ja eniten käytetty keskushermostoa kiihottava piriste. 🙂

Treenaamiseen sillä on havaittu olevan apua jonkin verran:

40-60 minuuttia ennen treeniä kun nautit 3 mg painokiloasi kohti kofeiinia, niin saat treeniisi jonkin verran (noin 2-3 %) hyötyä.

Jos siis painat esim. 65 kg, niin juo parin kahvikupin verran kofeiinia (195 mg) saadaksesi minipotkua reeniin.

Yksi kahvikuppi sisältää noin 85 mg kofeiinia.

Jos nautit kofeiinia treeniboosterina, niin nauti vain ennen kaikkein tärkeimpiä treenejäsi tai ennen aamutreenejä. Kofeiiniin voi nimittäin myös tulla toleranssi.

Pitkään käytettynä joudut todennäköisesti jossain vaiheessa lisäämään nautittua määrää saadaksesi piristystä ja tämä ei ole kaikkein optimaalisin vaihtoehto. 😉

Mikäli olet herkkäuninen, niin kannattaa nauttia päivän kofeiinit hyvissä ajoin ennen klo 16:sta.

Mitä ajatuksia teillä heräsi? Kuka muuten menee tänään treenaamaan? 😀

Pirtsakkaa viikkoa kaikille,
x Kipa

*** Seuraa minua ***

Facebook – YouTube – Bloglovin

*** Instagram: coachingkira_wellness ***

instagram

<3

Kommentit (10)

 1. Sari

  Voi ei miten ihania kuvia❤️❤️❤️❤️❤️❤️ Aiva sairaan suloinen kaveri 😍 Ja hyvä oli juttukin!

  • kira

   <3 <3 <3 KIITOS! Bossukka alkaa olla jo niin kovin iso. :O

 2. Katariina

  Tosi hyvä ja terävä kirjoitus! Sun tekstit on aina tosi kannustavia ja niitä on mukava lukea kun asia on kiteytetty hyvin ja napakasti sekä mukana aina myös vähän huumoria !! 😊

  Mun mielest se ensimmäinen ja tärkein juttu, teit sit mitä tahansa, on se et kuuntelee itteään. jos väkisin paahtaa jotain sellasta mistä tulee vaan entistä väsyneempi ja huonompi olo niin ei siitä voi mitään hyvääkään seurata. jos on kovin ahdistunut niin se et vähän venyttelee, nukkuu yön yli ja katsoo taas aamulla uudestaan mikä on tilanne niin on aika hyvä taktiikka 👍😉

  ja voi hellanlettas mitä ihania kuvia possesta ❤❤❤

  • kira

   Moikka! Ihanaa, kiitos – kiva kuulla! Mä tykkään, että tärkeissäkin asioissa on aina vähän pilkettä silmäkulmassa, niin niistä jaksaa kiinnostua ihan eri tavalla. 😀

   Juuri näin, tosi hyvin sanottu! Kyllä se oman itsensä ja kehonsa kuuntelun jalo taito on aina kotiinpäin. Se todella on energiaavievää tehdä ja taistella asioita vastaan väkisin. Joskus on todella hyvä vaan antaa olla ja olla treenaamatta, kun keh ja mieli niin sanovat. <3

   Haha, ja kiitos! Bossella on melkoiset unenlahjat, joten kuvat tuntui just passelilta just tähän tekstiin. 😀 😀

 3. Jess

  Mulla on ainakin olemassa sellaista kahdenlaista väsymystä.
  On se väsymys, jolloin kannatti lähteä salille ja tulee se ”jes onneks tulinkin treenaa” ja sitte on se oikee väsymys jolloin ei vaan lähe. Tunnistan aika hyvin nää kaks väsymystä ja sillon jos on tää ”ei vaan lähe” niin sit en kyllä ees jaksa lähtee salille vaan pyhitän päivän kaikelle muulle 🙂

  • kira

   Joo, niin sama. Joskus ei VAAN lähe ja sitten on parasta hipsiä tekemään jotain ei-fyysistä. Palkitsevaa, kun ei väkisin runttaa treeniä läpi. 🙂

   Ihanaa, kun osaat kuunnella kroppaasi – hieno lahja! ♡♡♡

 4. treenari

  TÄNÄÄN kokonainen BodyAttack (jonkun muun vetämänä) 7 viikon tauon jälkeen! Oma harjoittelu on vienyt sen verran aikaa ja rahkeita, että muut treenit on pitänyt sijoitella sen mukaan. Attackista pidin taukoa aina ma-to ennen omaa perjantain ohjausta, sunnuntaisin menee onneksi puolituntinen versio. Nyt on lisenssivideo lähetetty 😉

  Mä oon vähän sellainen, että kun lopulta tajuan, että kroppa huutaa lepoa, pystyn sen kyllä antamaan. Mutta esimerkiksi joulukuussa tajusin tän vasta sitten, kun stressi oli vienyt treenitehoja jo pari viikkoa 😀 Opettelua, opettelua 😉

  • kira

   Ooo, vau! Huikeeta! 🙂 …siinä on kivat vibat, kun pääsee pitkästä aikaa jonkin tykkäämänsä lajin pariin. ♡

   Hyvä kun olet kuitenkin pikkuhiljaa selkeästi oppinut kuuntelemaan kehoa ja sen väsymystä. Sama homma täällä, sellaista jatkuvaa opiskeluahan tuo on. 😉

   Ja hei onneksi olkoon lisenssivideosta, huh nyt se on tehty!!! 🙂

 5. Rikarita

  Kiitos kaikista ihanista kirjoituksista ❤️
  Mitä olet mieltä jos kärsii ylikunnosta, kannattaako kofeiini eli tapauksessani kahvin juonti jättää pois? Jos se kiihdyttää keskushermoston toimintaa hidastaako se myös hermoston palautumista ja ylikunnosta toipumista?

  • kira

   Moikka Rikarita!

   Iso kiitos kommentistasi, kiitos kun seuraat blogia! <3

   Millaisia fiiliksiä kofeiinin juonti tällä hetkellä sinulle aiheuttaa? Tuleeko extralevottomuutta tai hermostuneisuutta, rauhattomuutta, rytmihäiriöitä…? Suositeltavaa on ainakin jättää stimulantit, joita kofeiinikin on, vähemmälle ylikunnon aikana. Kiihdyttävät (tässä tapauksessa turhaan) keskushermostoa.

   Suosittelisin jättämään kofeiinin vähäksi aikaa pois ja seuraisin leposykettä. Kun leposyke alkaa olla suht normaalin tasosi hujakoilla voi ajatella lisäävän kofeiinin määrää aina portaittain,, mikäli tarve. Periaatteessahan kofeiinia ei varsinaisesti tarvitse mihinkään, mutta jos tykkää kahvista, teestä tai cola-juomista. 🙂

   Aloita jossain vaiheessa puolikkaalla kupilla kahvia 1-3 krt/vko ja lisää normikuppiin muutaman viikon jälkeen.

   Kiitos kyssäristäsi ja ihanaa viikonlopun odotusta!
   x Kipa

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.