Coaching Kira
Coaching Kira

Hoikkuus – terveyden mittari?

Eikö teidänkin mielestä terveydestä ja hyvinvoinnista tunnuta tekevän vähän liian monimutkaista? Tähän yksi syy huomaan olevan tiedon määrä: tietoa meillä on ihan sikana! Ehkä jopa liikaa, sillä emme tiedä mitä tehdä kaikella tiedolla. Kaikkitietävä Google antaa meille vastaukset salamannopeasti ja omat johtopäätökset omasta hyvinvoinnin tilastaan on tehtävissä sekunneissa.

Uskon, että kun meillä on tarvittava tietämys meillä on eväät rakentaa itsellemme sopiva ruokavalio. Toteuttaminen ei ole kuitenkaan helppoa. Toteutus on hyvä aloittaa pohtimalla mikä todellisuudessa sinulle on merkityksellistä ja miksi.

Yksi lemppariuskomuksistani on ajatus siitä, että hoikkuus on terveyden mittari. Automaattisesti ajatellaan, että ollaksesi terve sinun on oltava hoikka.

No ei kyllä. 😀

Mitä terveys Sinulle merkitsee?

ARVOT, JOTKA MEITÄ AJAVAT

Ei kulu montaakaan päivää, kun joku asiakkaistani sanoo minulle, että häntä ahdistaa paino.

Kysyn aina, että miksi se paino ahdistaa ja mikä häntä siinä ahdistaa.

Vastaus on hyvin usein tätä luokkaa: paino ahdistaa, koska tulisi olla hoikka. Paino ahdistaa, koska somesta saa sellaisen kuvan, että hoikkuus ja fitness on tavoiteltavia. Hashtag healthylifestyle ja fitlife, fitfam, elämäntapanafitness ja sitä rataa.

Ja jos et ole näissä muoteissa et ole riittävä tai sopiva.

Eikö tunnukin aika rankalta?

Kuka sanoi, että Sinun tulee olla hoikka?
Kuka sanoi, että hoikkuus ja esim. fitness ovat tavoiteltavia arvoja?
Kuka on määritellyt sopivan tai ihmisarvoa mittaavan muotin?
Miksi uskot, että Sinun tulee olla fitness tai somemuottiin sopiva?

Haluan muistuttaa tänä sosiaalisen median kulta-aikana sellaisesta seikasta, että some on ihan totta liian helposti silkkaa teatteria. Se on luotua todellisuutta, parhai,millaan elämää, jota halutaan näyttää – ei elämää, jota eletään. Älä siis vertaa itseäsi somessa. Mihinkään tai kehenkään.

Usein julkaisematta jäävät asiat ovat niitä,
jotka ovat niitä ”epätäydellisimpiä”.

Ja mitä fitnekseen tulee – siinä mielessä kuin me sen Suomessa käsitämme eli kisafitneksen – unohda se. Siinä kehoa muokataan yhtä päivää, yhtä hetkeä varten. Ei siinä mietitä sen pidempää aikajännettä kuin kisakausi.

Ei elämä ole kisa. Ei elämä ole kausi. Elämä on jatkumo.

Fitness on arvostelulaji, elämä ei.

Nyt haluan rakkaat muistuttaa yhden asian: elämä tai terveys ei koostu yhdestä päivästä, yhdestä kisasta tai edes matkasta yhteen kisaan. Terveys on kokonaisuus, jossa on paljon muutakin, kuin sinun runkosi koko ja ulkonäkö.

Terveys on elämän voimavara. Terveys on toimintakykyä. Toimintakykyä arjessa, koulussa, töissä, harrastuksissa, lapsuudessa, nuoruudessa, aikuisuudessa, senioriteetissa…

Terveys on energiaa, poretta, virtaa! Terveys on myös tasapainoa. Tottakai painosta voidaan tehdä jotain johtopäätöksiä terveydentilasta, mutta ihan yks yhteen se ei aina mene.

Pohdi omia todellisia arvojasi:

Mikä sinulle todellisuudessa on tärkeää?
Mitä sinulle tarkoittaa se, että olet terve ja voit hyvin?

Terveys on elämän voimavara.

LAIHUUS JA  HOIKKUUS – TERVEYDEN PERUSTA? 

No niin, sitten itse asiaan eli ajatukseen siitä, että hoikkuus/laihuus = terveys.

Njet.

NJET.

On ihan eri asia olla pienesti pyöreä ja elää aktiivista elämää,
kuin olla hoikka ja inaktiivinen.


On eri asia olla muutaman kilon painavampi ja syödä monipuolisesti,
kuin olla laiha ja syödä epäterveellisesti tai liian vähän.

Hoikkuus tai laihuus eivät automaattisesti tarkoita sitä, että ihminen on terve. On hyvä ymmärtää, että laihuus itsessään on terveysriski.

Se on aivan sama oletko tikkulaiha, jos et liiku tai syö terveyden kannalta suotuisasti tai riittävästi: ennusteesi olla terve nyt ja jatkossa ovat huonot. Kyllä toki hyvä geeniperimä jeesii vähän – geeniperimämme ei kuitenkaan kanna meitä koko elämäämme.

Olimme minkä kokoisia tai näköisiä tahansa, niin

– jokaisen meistä on liikuttava jonkin verran, jotta saamme terveyshyötyjä

– jokaisen meistä on pohdittava ruokavaliota terveyden kannalta perustellusti, mikäli haluamme voida pitkässä juoksussa hyvin

– jokaisen meistä on nukuttava laadukkaasti ja riittävästi, jotta voimme jaksaa ja palautua

Jokaisen meistä on pohdittava niin kehon, kuin mielen tasapainoa mikäli haluamme olla terveitä. Ja siltikään ei aina ole takeita, että elämästä selviää vaivoitta.

hoikkuus

UNOHDA SOME, KESKITY ITSEESI

Terveydellä tai onnellisuudella ei ole mitään tekemistä kiinteän pyllyn, hoikan rungon tai sosiaalisessa mediassa luodun ja rakennetun illuusion kanssa. Jos pohditaan somea, niin ulospäin somessa näkyvä toiminta ja hyvinvointi ei ole koko totuus – se on jäävuoren huippu.

Liian usein näen hyvinvointialan somevaikuttajia, jotka omassa somessaan luukuttaa ihkudaata, syövät luomua ja ”puhtaasti”, mutta real lifessä ollaankin aivan klesana, tehdään liikaa, suoritetaan, olla jatkuvasti kipeänä, kärsitään puutostaudeista tai ollaan rättiväsyneitä päivistä ja vedetään tyyliin energiajuoman voimalla kofeiinit poskissa.

Oikeasti, kulisseissa kuhisee.

Keskitykin siis somen sijaan itseesi. Jos sinua ahdistaa esimerkiksi luukutus painosta ja hoikkuudesta terveyden mittarina, niin pohdi miksi. Miksi sinua ahdistaa se?

Ei ole paha asia tuntea sitä, mitä tuntee. Tunteet ovat upea juttu, ne kertovat sinulle jonkun viestin!

Ja onko se paino tai hoikkuus juuri niitä todellisia arvojasi? Real lifen haasteet nimittäin seuraavat meitä kaikkia koostamme huolimatta: laskut on maksettava silti ja töihin mentävä, vaikka olisit 10 kiloa hoikempi. 😛

Mitä sanot, mennäänkö terveys edellä? <3
#inhimillinenote

x Kipa

EDELLINEN KIRJOITUKSENI:

Miten pidät sisäisen puheen kannustavana?

*** Seuraa minua ***

FacebookYouTubeBloglovin

*** Instagram: Coachingkira ***

hyvinvointi

<3

Kommentit (8)

 1. Annika

  Go Kira! 💪 juuri näin! Vain terveys merkkaa ja minusta on kamalaa kun ihmiset tavoittelevat hoikkuutta terveyden kustannuksella! Ei se tee kenestäkään parempaa ihmistä ja ulkoisiin asioihin keskittyminen vieraannuttaa meidät siitä mikä elämässä on todella tärkeää. Onnellisuus ja kokemukset ovat tavoittelemisen arvoisia asioita sillä sitä unelmavartaloa emme täältä mukaan saa ja tuskin kukaan viimeisillä elinhetkillään pohtii ehdinkö olla tarpeeksi laiha ja vietinkö tarpeeksi aikaa itseäni lenkkipolulla rääkäten. Eniten minua harmittaa se että laihuudesta tehdään itseisarvo ja lapset ja nuoret kasvavat ajatukseen että heidän arvonsa tulee ulkonäön kautta. Ja kukaan ei puhuta laihuuden aiheuttamista sairauksista vaan aina toitotetaan liikapainon tuovan terveysriskejä. Terkkuja täältä joka ollut kauan liian laiha ja ikää nyt 30 ja mukana tulee osteoporoosi! Että joo ei tuonut se laihuus sitä onnea vaan päinvastoin ja yhtä tänä päivänä maksan niistä vuosista. Terveenä olisin pienesti pullukkana säilynyt ihan salettiin!! Ja jopa usea lääkäri todennut että terveimmät ihmiset ovat hieman ylipainoisia koska heidän kroppansa kärsii harvoin puutteista ja sairauden tms iskiessä kropalla on voimavaroja taistella niitä vastaan. Kiitos siis tästä ihana!!💖

  1. kira

   Moikka Annika!! <3 Ja iso kiitos kommentistasi!! Onpa melkoista kuulla, osteoporoosin olemassaolosta sinulla. Kuinka voit?

   Olen kanssasi niin samoilla linjoilla. On hassua, että nykypäivän megatrendi on terveys. Siihen liittyy niin huikea määrä oheistoimintaa ja oheismyyntiä (lisäravinteet, superfoodit ja pläp pläp) ja mielessämme on kuitenkin hyvin usein hoikkuus. Vain hoikka ihminen olisi jokseenkin sosiaalisesti hyväksytympi. Ja tätä jatkuu läpi elämän: painimme pahimmillaan sen "demonin" kanssa, että emme välttämättä edes saavuta hoikkuutta. Näin ollen kiristämme nyörejämme lisää, tarkkailemme painoamme entistä enemmän, syömme tarkemmin (vähän aikaa, koska sitten taas "repsahdamme") ja olemme pitkälti elämämme oraavnpyörässä.

   Kunnes tulee se päivä, kun olemme senioreita ja tajuamme tosissamme, että kaikkein siisteintä ikinä olisi olla omatoiminen vanhus ja vanheta arvokkaasti kotona eikä hoitokodissa.

   Tätä kun emme vain tunnu ymmärtävän, sillä ihmisen luonteeseen kuuluu saada kaikkitässäheti. Emme osaa katsoa vielä niin pitkälle, kuin senioriteetti. Ja kuten mainitsit, niin lapset ja nuorethan ne valitettavasti ottaa tajuttomasti nykypäivän laihuusihannoinnista osumaa. 🙁

   Toki nämä on aika karrikoidusti vedettyjä linjauksia, mitä tässäkin sanon. Mutta fakta on se, että vain 1-2 % elämäntapamuuttujista onnistuu ja jatkaa terveellisiä elämäntapoja pysyen saavutetussa painossa. Jossain mennään siis vikaan, ja se jokin (väitän) on ajatuksissamme ja ihmisen lyhytjänteisyydessä.

   Toivon sinulle terveyttä ja kaikkea hyvää – olet sen ansainnut! Kiitos, kun luit tekstin ja kommentoit. <3

   Mukavaa sunnuntaita!
   Kipa

   1. Annika

    Olet niin mahtava kun jaksat aina vastata ja olla kiinnostunut!💖💖 luin myös uusimman postauksesi ja kaikki osui ja upposi taas😁 tämä minun tilanne eli ibs ja sen tuoma stressi yhdistettynä hankalaan historiaan on aiheuttanut sen että kroppani on sekaisin ja vieläkin tässä opetellaan mikä olisi minulle parasta 😊 olen todella vaikea tapaus tämän terveyden osalta mutta aina on jotakin positiivista sanon minä ja olen opinnut tärkeitä juttuja tässä matkan varrella : olemaan itselleni armollinen ja kaikki ulkonäköön liittyvät seikat eivät merkkaa enää mitään kun terveys on ainut mitä toivon😊 harmi että nämä pitää yleensä oppia kantapään kautta.

    Osteoporoosi johtuu siitä että hormonitoimintani on ollut sekavaa nuoruudesta lähtien mutta pahin setti on kun viimeiseen 10 v ei ole kuukautisia ollut ollenkaan. Nyt vasta palutuneet joltain osin eli viimeiset kolme kiertoa on tullut mutta yksi kuu oli tyhjää tuossakin välissä. Loputon suo siis 😅 mutta ei tässä masentumaan aleta kun tässä oppii koko ajan uutta😊

    Tuo suolisto on ikävä ja sekin varmasti osaltaan tuohon hormonihässäkkään vaikuttaa. Vähintään sen aiheuttama stressi. Aika orjallisesti joudun syömään ja elämään mikä ei ole yhtään kivaa mutta suunta on silti oikea. Olen rukannut syömistä tosi paljon mutta edelleen siinä olisi varmasti parannettavaa. Vaikea vaan saada kaikkea tarpeeksi kun vatsa tyhmäilee. Siksi juuri mainitsemaasi turvotusta, nesteen kertymistä ja säästöliekkiin viittaavia juttuja on ja vaikka syön super terveellisesti for real (ei vatsa muuta kestäkään) rasvaa on kropassa nykyään luonnottoman paljon. Tämä kaikki on kropan tapaa selvitä tiedän. En syytä itseäni ja rakastan nykyistä kroppaani silti koska itseinholla EI saavuta mitään. Mutta olen ollut vuosia todella alipainoinen ennen tätä joten kroppani on vain viisas kun ei päästä ylimääräistä nyt pois.

    Uskon että saan tätä parannettua mutta en keskity siihen liikaa vaan yritän elää onnellista elämää parhaani mukaan. En halua tuhlata enää ikinä aikaa saati terveyttäni hoikkuuden tavoitteluun tai itseni piiskaamiseen. Sinulla on myös niin ihana ote näihin asioihin! 💖 olet upea ihminen kaikin puolin! 💖

    Toki jos haluat selvitellä äärettömän vaikeaa ja kaikki kauhuskenaariot täyttävää tapausta niin kysy pois😅😅 ei tässä ainakaan aika käy pitkäksi kun tiedä ikinä mitä jännittävää terveydessä tapahtuu seuraavaksi 😂

    Anteeksi pitkä viesti. Vielä aiheesta todellakin kaikkien pitäisi ymmärtää ilman ongelmia että AINA TERVEYS EDELLE!! Tämän olen pojalleni opettanut ihan taaperosta lähtien! Ja tämän oman epäterveyteni olen kääntänyt voitoksi sillä olen saanut näyttää pojalleni mitä voi käydä jos keskittyy elämässä vääriin asioihin eikä siihen että on onnellinen. Ja aina meillä on painotettu että terveys vain merkkaa jolloin myös ruokavalinnat tulevat terveysnäkökulmasta. 10v poikani tietää miksi kasvikset, hedelmät ja marjat syödään ja miksi ihmisen tulee syödä tarpeeksi mutta terveellisesti. Herkut ovat extraa silloin tällöin mutta pienissä määrin kerrallaan. Ei painon takia, vaan terveyden. Nyt lopetan 😅 HALEJA IHANA!! Ja voimia viikkoon! 😘

    1. kira

     Haha, juuri kun kerkesit sanoa, että ihana kun vastailen aina – niin nyt sitten tietty juuri kestänyt! 😀 Itseasiassa luulin, että olisin vastannut tähän jo…? 😀

     Toi on niin upeaa, että olet osannut suhtautua kaikkeen kokeemaasi noin. Voi kun kaikki löytäisivät sen jonkun pienen valonsäteen haasteistaan. Rispektiä! On varmasti vienyt aikaakin totutella ja kuulostella, että millä tavalla ja mikäkin siellä kehossasi toimii. Osaltaan turhauttavaa, mutta toisaalta avartavaa. 🙂 Itsekin muistan, kun kilpparit hajosi, niin jestas sitä meni sekaisin! Netti oli pullollaan kaikkea sellaista, mitä ei ainakaan saanut syödä ettei kilppari lamaannu lisää. Ja lopulta oli ihan sekaisin – kunnes tajusi, että ei hitto. Itsehän nää pitää kokeilla. 😀

     Kiitos niin paljon ihanista ja kannustavista sanoistasi! Tulee niin hyvälle tuulelle! 🙂 Kiitos, samoin! Vaikutat ihan mielettömän lämpimältä ja elämänviisaalta ihmiseltä – kiitos, kun olet täällä! <3

     Toivon todella, että joku päivä me ihmiset ymmärrämme vielä enemmän terveyden merkitysen ja sen, että paino ei aina kerro kaikkea. Ja toisaalta oppisimme sen, että keho muuttuu, me muutumme. Vertaamme helposti aina vanhaan. Silloin ennen kun oli nuori tai hoikka jne…oli kaikki jokseenkin paremmin. Eikä muisteta sitä, että nyt on nyt ja nyt tehdään seuraavien elinvuosien kantavat valinnat. Kehomme ei ole edes tänään sama, kuin se oli eilen – joten miten ihmeessä se mikä ennen toimi tai oli, pätisi nyt? 🙂

     Aurinkohalaus sinulle, Annika! Älä luovu itsestäsi, pysy aina noin ihanana! <3

  2. Jenni

   Juurikin tämän takia en edes seuraa somessa näitä ns. ”Fitness-tähtiä”. Mielestäni on todella surullista, että nuoret naiset luovat uran fitness-alalla, jakavat näitä (muokattuja) kuvia vartalostaan, hehkuttavat voimaa ja onnellisuutta, mut kas, häviävät aina jossain vaiheessa. Sitten tuleekin puolen vuoden päästä itku ja avautuminen siitä, kuinka olivat todellisuudessa onnettomia ja leikkivät omalla terveydellään. Itselleni he ovat lähinnä varoittavia esimerkkejä, ei esikuvia.

   1. kira

    Jenni, veit totaalisesti sanat suustani! En muista ketään fitness-ihmistä, joka ei jossain vaiheessa tulis ulos kaapista tän asian suhteen. Sitä hehkutetaan kisadietin aikana, kuinka tää on elämäntapa ja kovaa työtä jeejee & gainssit.

    Ja kun kupla puhkee, koska elämään tulee oikea arki. Kovan dieetin jälkeen keho ja mieli flippaa – niin sitten sitä aletaan miettiä, että ”mitä ihmettä mä oikein silloin mietin”. 😀

    Kiitos, ihana kommentti sulta, ah. <3

   Vastaa

   Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *