Coaching Kira
Coaching Kira

Fitnessmalli 2018 – miksi hain kisaan ja suosikkikommenttini

Olen saanut keskustella paljon siitä, että onko kisaan lähteminen nyt
hyvä vai sittenkin huono juttu ja enkö pelkää, että kyseinen kisa saa minut
näyttämään takinkääntäjältä fitneksen suhteen. Ja enkö pelkää, että ”maineeni romahtaa” kisan myötä.

Edeltäviin kysymyksiin vastauksena: en, en pelkää ”maineeni” menettämistä. Olen sama ihminen, kuin aikaisemminkin. Kirjoitan samoista arkisista hyvinvointiasioista, kuin aikaisemminkin. Takkini ei ole kääntynyt mihinkään suuntaan fitneksen suhteen: olen yhä sama minä, vaikka otan osaa sporttimallikisaan. Koko kisassa on tärkeintä olla tyylilleen uskollinen ja sen aion myös tehdä.

fitnessmalli 2018

KOMMENTTISUOSIKKINI

Viime lauantaina, kun meidät finalistit oli valittu ja kisa pärähti käyntiin meitä kiellettiin menemästä lukemaan sunnuntaina ilmestyvän Ilta-Sanomien artikkelin kommentteja. No voitte arvata, kuinka moni meistä todellakin luki niitä. Aivan. 😀

Tietenkin menimme! Rehellisesti se on ihan parasta! Näistä löytää aina omat suosikkikommenttinsa ja tyylilajin. Tiedättekö. Ne tietyt kortit, jotka aina vedetään esille.

Ulkonäkö-, mollaamis- ja itsetuntokortti

Joku kommentoi IS-nettisivulla tai muualla verkossa kisaa esim. seuraavasti:

”Hei! Katsokaa! Olen nainen! Vain ulkonäölläni on merkitystä!”

”En harrasta fitnessiä, salilla tulee käytyä ehkä max 2 kertaan vuodessa! mutta jopa mulla on lihaksikkaampi ja timmimpi kroppa kuin yhdelläkään noista.”

Itseasiassa Ilta-Sanomien Facebook-sivulla oli vielä messevämpää kommentointia ja ihan harmittaa, etten kerinnyt ottaa niistä lainauksia. 😀

Rehellisesti minuun ei osu eikä uppoa kyseinen kommentointi eikä huomionhakuisuus-kortti, mitä monet viljelevät. Että eikö ole mitään muuta elämässä, kuin hakea huomiota tämän tyyppisillä kisoilla. Varmasti on muutakin elämää, voitte muuten olla siitä varmoja (ja ne, jotka minut tuntee todella tietävät mitä tarkoitan, sillä ihan laakereillani en seiso), joten ei. Ei osu eikä uppoa, koska I know better: tiedän, mikä oma todellisuuteni on ja mitä kaikkea tekemistä minulla on. #tunneitsesi

Kyseinen kisa ei siis liity siihen, ettei minulla ole muuta elämää.

Eikä kyseinen kisa liity huomionhakuisuuteen muutoin, kuin siten, että tätä kautta on todennäköisempää saada sanomaansa paremmin perille. Mitä useampi ihminen lukee blogitekstejäni, sitä enemmän saan toteutettua blogini tarkoitusta, so. tiedon jakamista.

Jos se jonkun mielestä on huomionhakuisuutta tai itsetunnon pönkitystä, niin so be it. 🙂

Mitä tulee siihen seikkaan, että joku toinen on timmimpi, kuin minä, niin ihan varmasti! Olisi utopistista ajatella, ettei tässä maailmassa ole minua kireämmässä kunnossa olevia ihmisiä. Ja ihan satavarmasti on, hyvät heille! Se ei kuitenkaan ollut tämän kisan idea. Se, että ollaan mahdollisimman mintissä. Joten oikeastaan se siitä ja ei muuta, kuin jatka vaan sitä timmiä elämääsi. <3

fitnessmalli 2018
Meikki by Flormar. 🙂

Esineellistämiskortti

Aaaah. Esineellistäminen ja tasa-arvo. <3

Minusta nyky-yhteiskunnasta pitäisi kitkeä pois tällaiset naisten kauppaamiset, joiden johdosta yhteiskunnan tasa-arvoiset näkemykset rapautuvat ja ne johtavat juuri sellaisiin outoihin lieveilmiöihin, joissa naiset esiinnellistetään. Kyllä tällaisen laatujulkaisun kuin Iltasanomat pitäisi olla esimerkkinä ja tienraivaajana tällaisessa äärettömän tärkeässä asiassa.

Tämänlaisen ajattelumaailman vuoksi naisia juuri esineellistetään: kun meistä tehdään niitä esineitä pauhaamalla siitä, että olemme esineitä. Mulle ei tullut kertaakaan mieleen, että meitä naisia kaupataan tässä kisassa. Tässä kisassa kaupataan osaamista, tahtoa ja intoa kehittää itseään ja tuoda sitä esiin sekä kaupataan tulevaisuuden työvoimaa.

Toivoisin, että kisaa seuraavat ihmiset ymmärtäisivät, että kyseinen kisa on myös mahdollisuus työllistyä hyvinvointialalle. Työ voi toki olla mallintyötä sitä hamuavalle. Olkoon, mitä sitten? Tai sitten työ voi olla itsensä brändäämistä alalla ja sanomansa esiin tuomista. Tai se voi olla työkaluja syventää osaamistaan sosiaalisessa mediassa.

Tämä ei ole sen kummempaa itsensä kaupittelemista, kuin muukaan rekrytointitilanne, jossa henkilö hakee töitä. Esineellistäminen on ihmisen pään sisällä: minä en ole esineellistämässä itseäni enkä koe, tunne tai näe itseäni esineenä. Joku muu on sitä paitsi nähtävästi tehnyt sen ajattelutyön jo puolestani. 😉

Aa, ja yksi juttu vielä: tasa-arvokortti. Jos tälle linjalle mennään, niin mielestäni ennemminkin tämän tyyppiset kommentit alentavat naisten tasa-arvoa tai vähintäänkin vähättelevät meidän naisten osaamista. Eikö meillä naisilla muka ole oikeutta ottaa oma työllistyminen omiin lonkeroihimme?

Tuleekohan tämän tyyppisille kommentoijille mieleen, että tässä kisassa edistetään myös naisten yrittäjyyttä? Minusta se ei ole mitään muuta, kuin aika pirun upeeta! (Terv. Naisyrittäjä)

äänestys

Fitness-kortti

Tiedän. Kisan nimi on Fitnessmalli 2018. Mutta nimen lisäksi kannattaa lukea myös kisan kuvaus sivulla www.fitnessmalli.fi ennenkuin kommentoi. Muutoin on riskinä, että kommentoi väärää aihetta.

Mikä fitness, paremminkin sporttimalli. Kaikkeen yhdistetään fitness ja nämä tytöt kaukana siitä. Kauniita tyttöjä, mutta ei liity mitenkään fitnesiin. Sille on omat kilpailunsa.

Kiitos, sporttimallihan se on! Mutta ei sekään tietenkään riitä: liian löysä, liian tikissä, liian nuori, liian pehmä, liian vanha, liian meikattu, liian luonnollinen, liian lyhyt, liian pieni, liian iso. Aina löytyy virhe kuvasta, aina jollain on jotain kommentoitavaa ja koskaan ei kuitenkaan ole kaikkien mielestä hyvä. Kun se on vaan niin kiva käydä kommentoimassa ja mielellään vielä kärkkäästi. <3

Rehellisesti sanottuna olisi helpompi ottaa kommentteja tosissaan, jos niissä ei olisi valmiiksi ennakkoasenteella ladattua tunteilua ja ihmisen omaa käsitystään siitä, mikä hänen mielestään on fitness.

Kommentti ei kerro kohteesta, vaan itse kommentoijasta ja hänen ajatusmaailmastaan.

Ja tietenkin, kommentoinneissa on myös ristiriitaa (miksi olisi niin helppoa 😀 ). Jonkun mielestä olemme sporttimalleja, jonkun mielestä tyyliin ”ihan kivoja” ja fitness-sanan väärinkäyttäjiä:

Kivan näkösiä tyttösiä mutta fitness-sanaa käytetään kyllä nyt aivan väärin tässä kilpailussa. Olikohan yks vai kaks kilpailijaa jotka hädin tuskin näyttää edes hitusen fitiltä. Varmasti kaikko treenaa salilla ja hatun nosto siitä mutta nyt jotain järkeä näihin kilpailuihin.

Nyt! TÄMÄ on syy, miksi olen kisassa mukana! Nyt päästiin asiaan!

fitnessmalli 2018

MIKSI LÄHDIN FITNESSMALLI 2018 KISAAN MUKAAN?

Me kaikki, sinä ja minä, annamme itse fitnekselle merkityksen. Ei ole minulta pois, jos joku miettii fitnestä nimenomaan fitness-kisaamisen, kisadieetin, ulkonäön ja lavakireyden kautta. Haluan vain nostaa esille sen näkökulman, että fitnestä on muutakin fitnestä olemassa, kuin THE FITNESS.

Ketkä tuntee minut ja tietää tekstini tietävät, että aion koko puolen vuoden ”kisakauden” pysyä tyylilleni ja sanomalleni uskollisena.

Fitneksessä ei ole kyse siitä fitness-kisaamisesta, johon niin moni sanan fitness liittävät. Alkujaan fitness ei tarkoita kireetä lavakondista, johon liittyy dieettaamista, varhaisaamuisia rasvanpolttolenkkejä tyhjällä vatsalla, kehon määrätietoista muokkaamista ja rasvaprosentin minimoimista.

Fitness, erotuksena siitä miten Suomessa tupataan se nähdä, tarkoittaa kuntoa, kuntoilua, kuntourheilua, terveyttä, elinvoimaa sekä henkistä ja fyysistä toimintakykyä.
Sinun ei tarvitse olla kisakireä ollaksesi fitness.

Fitness on sitä, minkä merkityksen sille annat, eli jollekin se todella tarkoittaa nimenomaan (kisa)fitnesstä.

Tältä pohjalta ja tällä sanomalla lähdin kisaan. Yhä jakamaan aitoa liikunnan iloa, korostamaan oman kehon kuuntelua ja inhimillistä otetta. Josko ajatusmaailma ja käsitys aiheesta jo pikkuhiljaa ihmisillä muuttuisi. 😊

Meidän on aika päästää musta-valkoisesta ajattelusta irti. Fitness on niin paljon muutakin, kuin ulkonäkö tai kehon muokkaus.

Tehdäänpä pieni kisakysymys. Miten sanot englanniksi lauseen ”haluan kehittää kuntoani”?

KIITOS jo tähänastisesta tuestanne, kannustuksestanne ja kommenteistanne! <3

Elinvoimaista päivää!
x Kipa

KURKKAA MYÖS NÄÄ:

Saavuta tavoitteesi – unohda -isi!

Casting – Finalistien tuuletukset

Fitnessmalli 2018 – finaalin ensimmäinen päivä

Foodin – jyväskyläläinen perheyritys

coachingkira
Fitnessmalli 2018 finalisti #2

*** Seuraa minua ***

Facebook – YouTubeBloglovin

*** Instagram: Coachingkira_wellness ***

Kommentit (8)

 1. Heidi

  Pakko kommentoida että VAU se sun kisakuva mikä näky tuolla Iltasanomissa oli upea!!:)

  1. kira

   😍😍😍😍 Kiitos, Heidi! Ohje oli tehdä omannäköisensä pose!😂☝️

   Ihanaa Helatorstaita!❤❤

  2. Laura

   Tuo viimeisin on kyllä ehdottoman tärkeä pointti: fitnesstä on nimenomaan hyvinvointi, elinvoimaisuus, terveys ja elämänilo. Se taas on hyvin kaukana kehon ja mielen rääkkäämisestä kitudieeteillä ja pakkomielteisellä treenamisella ja ahmimalla kisojen jälkeen kaapit tyhjiksi. Pahimmillaan sekä mieli että kroppa sairastuvat näistä pitkiksikin ajoiksi.
   Kunpa ihmiset vähitellen osaisivat suhtaitia asioihin vähemmän mustavalkoisesti – vaihtoehdot eivät rajoitu sohvalla makaamiseen ja överidieetteihin. Mutta kultainen keskitie, kohtuullisuus ja oman kehon kuuntelu ovatkin usein paljon vaikeampia kuin ehdottomuus ja valmiit ohjeet. Pidemmällä aikavälillä itsensä kuunteleminen ja tasapainoisen suhtautuminen asioihin on kuitenkin ainoa pysyvä ratkaisu <3

   1. kira

    Juuri näin, Laura! Oikeastaan harmittaa vähän, että alunperin niin positiiviselle ja hienolle asialle on lätkästy hyvin negatiivinen leima hanuriin: monelle fitness kääntyy päässä juurikin negatiivisuuden kautta. Ja se on kaikkea muuta, kuin sitä! Onko mitään kivempaa, kuin kunto, terveys, fyysinen & henkinen (hyvä) toiminktakyky? Ei, koska siitä elämässä on kyse. ♡

    Ja yksi epäkohta ihan fitness-fitneksessä on juurikin tuo rehellinen kehon ja ruokailun väärinkäyttö, joka johtaa epätasapainoon niin liikunta-, kuin syömistottumuksissakin sekä jaksamisessa, unen laadussa, sosiaalisuudessa ja muissa terveyden tukipilareissa. Ja niihin paljon parnagguihin muihin lieveilmiöihin (syömishäiriöt). On siis fitnesstä ja on fitnesstä ja tässä on mun sanoma. 🙂

    Ihanaa Helatorstaita, Laura! Kiitos kommentistasi!❤

   Vastaa

   Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *