Coaching Kira
Coaching Kira

Turvottaako? Kokeile näitä konsteja!

Viimeksi ollessani Fitnessmalli.fi IG:ssä minulta toivottiin vinkkejä turvotukseen.
Lupasin koota ne vielä blogiin, mikäli missasit lähetyksen. Jos tuntuu, että turvottaa, niin kokeile näitä seuraavia seitsemää konstia turvotuksen vähentämiseen.

KOOTUT FITNESSMALLI.FI IG:T – SEITSEMÄN KEINOA VÄHENTÄÄ KROPAN TURVOTUSTA

 1. TARKISTA ATERIARYTMIT

Mikäli ei löydy mitään lääkityksellistä syytä turvotukseen, niin yleisimmin turvotus aiheutuu elintavoista. Suuret annoskoot voivat turvottaa, sillä suuret määrät ruokaa kerralla vaikeuttavat ruoansulatusta. Tsekkaa siis ateriarytmisi ja syö riittävän usein maltillisia annoksia kerralla.

 2. MITÄ SUOLAA SYÖT?

Ruoan suuri suolapitoisuus kerää nestettä kehoon, erityisesti mikäli käytetään ns. perinteistä pöytäsuolaa (sekä Pan-suolaa). Elimistö toimii natrium-kalium -ionipumpuilla. Mikäli kehossa on jatkuvasti natriumia kaliumiin verrattuna enemmän, niin esiintyy helposti turvotusta.  Lisäksi valkaistu suola nostaa verenpainetta ja on kytköksissä aineenvaihduntaongelmiin.

Suosi ruokia, jotka sisältävät kaliumia, kuten peruna, banaani, aprikoosi, kuivatut luumut, rusinat, viikunat, avokado ja kiivi. Kalium on mineraali, joka tasapainottaa kehosi elektrolyyttejä.

Suola kannattaa vaihtaa merisuolaan. Puhdistamaton harmaa merisuola sisältää yli 90 alkuainetta eli hyödyttää jo lähtökohtaisesti kroppaa perinteistä pöytäsuolaa enemmän. Oma suosikkini on Foodinin puhdistamaton, raffinoimaton ja lisäaineeton merisuola.

Psst. Hyviä uutisia! Koodilla Coachingkira20 saat Foodinin verkkokaupasta -20% alennusta kaikista tuotteista.
Alennus ei koske alennettuja tuotteita. Tilaamalla osallistut samalla hyväntekeväisyyteen!

eroon turvotuksesta
Merisuola, avokado, taatelit sekä rusinat sisältävät kaliumia, joka auttaa tasaamaan turvotusta.

 3. NESTEYTÄ RIITTÄVÄSTI, VÄHENNÄ HIILIHAPOLLISIA JUOMIA

Nestehukka kerää nestettä. Erityisesti kuumilla kesäkeleillä nestettä tarvitaan enemmän, koska sitä haihtuu kehosta tiuhempaan. Aloita aamusi juomalla 1-2 lasia vettä, johon olet lurauttanut sitruuna- tai limemehua. Aktiiviliikkujille ja paljon hikoileville hyvä kikka on laittaa juomapulloon treenin ajaksi ripaus merisuolaa.

Hiilihapolliset juomat turvottavat, joten vaihda kuplat stilliin.

 4. PYSY AKTIIVISENA

Passiivisuus turvottaa erityisesti jalkoja. Laskimopaluu heikentyy, kun lihaspumppu ei auta nestettä liikkumaan. Pysy siis åitkin päivää aktiivisena ja vaihtele työ- tai opiskeluasentoa tasaisin väliajoin. Liikkumisella en tarkoita nyt varsinaista treeniä, vaan tyyliin jonnin joutavaa heiluttelua. Kaikki liike on kotiin päin.

Mikäli jalkasi keräävät helposti turvotusta ja tuntuvat raskailta, niin pulahda altaaseen! Vesijuokse tai ui: uima-altaassa vedenpaine virkistää lymfakiertoa ja keventää fiilistä jaloissa.

eroon turvotuksesta

 5. NUKU RIITTÄVÄSTI

Riittämätön tai huonosti nukuttu yö kerää nestettä. Liian vähäinen uni on kropalle stressitila ja stressi kerää nestettä. Huolehdi siis siitä, että menet säännöllisiin aikoihin nukkumaan ja unesi on laadukasta: määrä ei aina kerro kaikkea.

 6. TURVOTUSTA POISTAVAT RUOKA-AINEET JA YRTIT

Jotkin ruoka-aineet ja yrtit poistavat nestettä elimistöstä:

eroon turvotuksesta

Jaoin myös Fitnessmali.fi Instassa muutaman juomareseptin. Testaa muutamaa nesteenpoistojuomaa vaikka ihan vaan kostoksi!

Ensin vähän kipakampi setti:

eroon turvotuksesta

Toinen vaihtis on vähän vehreämpi pläjäys:

eroon turvotuksesta

 7. FODMAP-RUOKAVALIOLLA APUA TURVOTUKSEEN?

Erityisesti herkkävatsaiset reagoivat vatsallaan vähän kaikkeen. On olemassa ruoka-aineita, jotka turvottavat herkkävatsaisia. Tällaisia ovat ns. Fodmap-ruoat. Voit lukea lisää blogistani tai Terveysblogista, jonne aikoinaan aiheesta kirjoitin.

Ohessa Instamatskua, jota laitoin Fitnessmalli-IG:hen:

eroon turvotuksesta

Ei ole sanottu, että kaikki Fodmap-ruoat aiheuttavat aina ja välttämättä oireita. Kokeilemalla löydät itsellesi sopivat ruoat. Ohessa suuntaa-antava listaus ruoka-aineista, joita on hyvä kokeilla välttää:

 • Vehnä, ohra, ruis
 • Luumu, nektariini, persikka (kivelliset hedelmät )
 • Vesimeloni, päärynä, omena, mango
 • Kuivatut hedelmät, etenkin rusinat
 • Palkokasvit, herneet
 • Pistaasi- ja cashewpähkinät, maapähkinä
 • Sipulit, valkosipuli
 • Kaalit, kukkakaali, parsakaali, tankoparsa
 • Artisokka
 • Fenkoli
 • Sienet
 • Useimmat kevyttuotteet
 • Sokerittomat purukumit, pastillit, lääkkeet
 • Fruktoosi, hunaja, hedelmäsokeri, siirapit
 • Limsat ja muut hiilihapolliset juomat
 • Tavalliset maitotuotteet
 • Prebiootit, joita käytetään terveysvaikutteisissa jogurteissa

Ihanaa päivää kaikille – ja piipahda Foodinin sivuilla tsekkaamassa tuotteita & hyödynnä -20% ale!
x Kipa

FITNESSMALLI 2018 -FINALISTI

FOODIN VERKKOKAUPASTA -20% ALE KOODILLA COACHINGKIRA20 !

Foodin – jyväskyläläinen perheyritys

Fitnessmalli 2018 – miksi hain kisaan?

*** Seuraa minua Instassa: @coachingkira_wellness ***

coachingkira
Fitnessmalli 2018 finalisti #2

Kommentit (8)

 1. anna

  Tuo vedenjuonti nousee aina esiin, ja juon kyllä paljon vettä, mutta turvonneena silti tuntuu ettei vesi vaan tule ulos vaan nimenomaan varastoituu kehoon ja turvottaa entistä enemmän! Siitä tulee kamala olo. Olen saanut vähän apua omenaviinietikasta, mitä olen sekoittanut pieneen vesimäärään. Mutta silti tuntuu että vesi vaan jämähtää kiinni eikä poistu millään. Mitä antaisinkaan kun saisin aineenvaihduntaa vilkkaammaksi…

  • kira

   Moikka anna!

   Mikäköhän turvotuksessa voisi sitten olla…onko sinulla ollut stressiä viimeisen vuoden aikana? Miten nukut, onko lääkitystä/diagnosoitua sairautta tms., joka voisi vaikuttaa?

   Miten treenaat?

   Milloin olet huomannut, että nesteen kertyminen on alkanut? Keho on todella kokonaisvaltainen systeemi ja nesteen kertyminen voi johtua monesta asiasta. ❤

   Ihana kuulla, että omenaviinietikka on jeesannut. 💕

 2. miltsu

  mutta merisuolassa ei taida olla jodia? ainakaan kilpparin vajaatoiminnasta kärsivänä en uskalla vaihtaa jodioitua vähänatriumista suolaa muuhun.

  • kira

   Moikka miltsu!

   Voithan käyttää jodioitua merisuolaa? Sellaista löytyy ”perus” ruokakaupasta. 🙂

   Itselläni löytyy myös kilpparin vajaatoimintaisena Meiran jodioitu merisuola kaapista. 🙂

   Ja toisaalta silloin kun on kilpirauhasen vajaatoimintaan lääkitys, niin silloin ei myöskään tarvitse hifistellä liikaa. 🙂

   Aurinkoa,
   x Kipa

 3. Emma

  Totta on että vettä pitää näillä keleillä juoda, mutta pelkkä liiallinen vedenjuonti vain laimentaa kehoa entisestään. Välillä kivennäis- ja mineraalivedet ovat parempia kuin tavallinen hanavesi. Jos ne eivät maistu niin voi sekoittaa tavalliseen veteen sitruunaa ja hieman suolaa 🙂

  • kira

   Joo, juuri näin – oikeassa olet! Koskaan mitään ei kannata liioitella, ei myöskään veden määrää ilman riittäviä suoloja. Siksi kehoitin kirjoituksessani lisäämään runsaasti vettä juoville esim. merisuolaa juomaveteen.

   Toinen vaihtis on syödä riittävästi hiilihydraatteja, joka imee nestettä kroppaan. 🙂

   Noissa kivennäis- ja kuplavesissä ei suurimmassa osassa oikeasti ole kivennäisaineita – ellei erikseen mainita tyyliin sinkki-, magnesium- tai muu markkinointiseksikäs vesi.

   Olvin Vichy taitaa olla aikuisten oikeasti ainut kuplavesi, jossa on _suolaa_.

   Kuplat sinänsä ei tuo mitään lisäarvoa kroppaan, pöhöttävät kyllä. 🙂

   Ihanaa päivää!
   x Kipa

 4. Outi

  Anteeksi, pakko puuttua tuohon 2. kohtaan. Eihän Pan-suola ole samaa kun perinteinen pöytäsuola. Perinteinen pöytäsuola on ruokasuolaa, puhdasta natriumkloridia, josta todellakin saa pelkkää natriumia. Sen sijaan Pan-suolassa on natriumin lisäksi kaliumia ja magnesiumia. Molempia suurempia määriä kuin merisuolassa. Toki merisuolassa on lisäksi muita mineraaleja, mutta niitäkin varsin pieni määrä.

  • kira

   Moikka Outi!

   Hyvä, kun tartuit. 🙂

   On totta, että Pan-suolassa on natriumia vähennetty klassiseen suolaan verrattuna ja siinä on n. 57% natriumia.

   …ruokasuolassa ollen 95-96% natriumia.

   Eli hyvä tarkennus sinulta!

   Merisuolassa natriumin määrä on vielä tuosta Pan-suolasta alhaisempi.

   Natriumin saantia kannattaakin tarkastella kokonaisuutena – mistä kaikkea sitä kokonaisuutena tuleekaan.

   Lisätty suola on vain yksi tekijä muiden joukossa kun puhutaan turvotuksesta, joten liikaa ei tarvitse ns. tarttua yhteen tekijään. Kaikilla kun suola ei välttämättä edes ole haaste. ☺️

   Kiitos kommentistasi!
   x Kipa

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.