Coaching Kira
Coaching Kira

Eikö paino putoa? Tässä todennäköisimmät syyt

 KUN PAINO JYMÄHTÄÄ

Tiedättekö sen fiiliksen, kun sulla on kauhea hööki päällä ja jossain vaiheessa kehon käyttäytyminen saa sut aivan äimänkäeksi?

Paino junnaa, etkä tiedä missä vika.

Kehon toiminnalle on usein löydettävissä jokin selitettävissä oleva syy. Tässä blogautuksessa kerron kuusi todennäköisintä syytä siihen, miksi paino ei putoa yrityksistäsi huolimatta.

paino ei putoa
Kehon toiminnalle on usein jokin ”järkisyy”, joten ei syytä huoleen. <3

KUUSI SYYTÄ SILLE, MIKSI PAINO EI LASKE 

Yleensä homma menee niin, että meitä purasee terveyskärpänen ja homma lähtee rullaamaan tosi kivasti. Alku on vahva: hiot ruokavaliosi, syöt puhtaasti, treeni kulkee, voittajafiilis…

Mielestäsi olet tehnyt kaiken mahdollisen mitä vain vaaditaan ”kireämpään” kondikseen. Sitten joku päivä se hiivatin paino vaan junnaa kroppa on nesteinen ja treenit tökkivät.

Missä vika, vaikka olet tehnyt kaikki ”by the book”?

Yleensä homma löytyy jostain seuraavista:

 1. UNOHDAT PALAUTUMISEN

Kovalla vimmalla aloitettu laihdutus- tai kuntoprojekti lähtee hyvällä boogiella käyntiin. Homma etenee.

Jossain vaiheessa kroppaan tuntuu kuitenkin kertyneen mystistä nestettä: välillä olet ihan slimmi ja välillä ihan vesipallo. Missä mennään?

Kova treeni on aina keholle stressipiikki. Ilman palauttelua tai lepoa treenaaminen helposti kostautuu, sillä kortisolin tuotanto on koholla. Kroppaan kertyy tällöin helposti nestettä.

On erittäin tärkeää, että treenien välissä on riittävästi palautumista (1-2 lepopäivää) ja riittävästi vaihtelua (kevyet vs. raskaammat jaksot).

Aina ei kannata treenata samaa treeniä samalla intensiteetillä.

Myös liikkumattomuus kerää nestettä erityisesti jalkoihin: kun emme liiku laskimopaluu jaloista heikentyy, koska lihaspumppu liikuta nestettä. Tämän huomaat esim. silloin, kun joudut istumaan tai seisomaan pitkiä jaksoja.

painonpudotus
Väsyneenä ei ole papua treenata.

 2. KUNTOSALITREENI KERÄÄ NESTETTÄ?

Ajatus siitä, että kuntosaliharjoittelu kerää jonkin verran nestettä elimistöön on oikea: oletuksena, että kuntosalitreeni on sen verran kova, että tumppu niin sanotusti saadaan pumppiin.

Kevyt pikkuhöntsä ei mittavasti lisää nestettä lihaksiin ja nesteenkertymisessä on silloin jotain muuta taustalla.

Aloitustasokin vaikuttaa: kuntosalitreenit vastikään aloittaneet voivat huomata melko nopeastikin nestettä kropassa, sillä alussa kehitys on nopeampaa.

Rankka lihaskuntotreeni turvottaa, koska treeni rikkoo lihaksen rakenteita. Lihakseen syntyy mikrovaurioita, jotka voivat aiheuttaa lihaksen turpoamista.

Kasvaneet lihakset myös sitovat enemmän nestettä esimerkiksi ruokavalion hiilihydraateista. (Tämä on vain hyvä juttu, jotta palautuminen onnistuu ja treeni sujuu.)

 3. STRESSAAT

Painonhallinta + stressi = huono yhdistelmä. Stressi ei aina ole negatiivista, sillä koemme myös positiivista stressiä.

Haasteita tulee silloin, kun nämä kaksi stressin muotoa eivät ole tasapainossa.

Stressi voi turvottaa mm. siksi, että se heikentää suoliston toimintaa. Lisäksi stressaantuneena palleanseutu voi tuntua pinkeältä, sillä hengitämme pinnallisesti. Olo voi tuntua siksi tukalalta.

Nestettä kertyy siksi, että kehomme adrenaliinin määrää säätelevät lisämunuaiset jylläävät. Kroppasi on ”taistele tai pakene” -moodissa eikä täten rasvanpoltto tai painonpudotus ole sen prioriteetteja – vaan hengissä säilyminen.

 4. SYÖT LIIKAA TAI LIIAN VÄHÄN

Ruokapäivä on loistoväline näihin. Täytä viideltä päivältä perinteistä paperiversiota, Exceliä tai käytä älypuhelimen sovellusta (esim. Fat Secret) päiviksen täyttämiseen.

Tarkoitus ei ole missään nimessä opiskella kaloreita ulkoa tai syödä koko aikaa orjallisesti #fitnessfoodia: keholle on hyväksi, että emme joka päivä syö samalla tavalla ja samaa energiamäärää.

Ruokapäiväkirja auttaa sinua tiedostamaan syömnisesi paremmin ja tarkastelemaan syömisiesi ja kulutuksesi tasapainoa: saatko varmasti riittävästi energiaa? Vai tuleeko energiaa sittenkin enemmän, kuin olit kuvitellut?

Ravintopäiväkirjan idea ei ole näyttää, kuinka luuseri olet, että tyyliin olet syönyt iltapäivän aikana pullan, kun väsytti tai himotti joku makea. Sen tarkoitus on olla vain tarkastelutyökalu. Ei muuta. Unohdetaan siis oman itsensä arvostelu, arvottaminen ja vertailu muihin. #inhimillinenote

painonpudotus

5. NUKUT LIIAN VÄHÄN

Uni on jäätävän tärkeä ihmiselle. Niin tärkeä, että ilman sitä emme yksinkertaisesti selviä hengissä. (Olipa dramaattista. 😀 )

Uni on tärkeä aineenvaihdunnallesi ja hormonitoiminnallesi. Lisäksi sen tarkoitus on palauttaa päivän aikana kulutettuja voimavaroja, jotta jaksat virkeänä läpi päivät. Väsyneenä ei jaksa treenata. Vaikka et vartavasten menisi treenaamaan, niin hyvin nukkuneena olet arjessasi aktiivisempi. Arkiaktiivisuus on todella tärkeää, jopa tärkeämpää, kuin mennä johonkin harrastamaan liikuntaa.

Hyvin nukkuneena jaksat panostaa laadukkaisiin ruokavalintoihin: väsyneenä on vaikeaa ”pysyä ruodussa”, sillä mieli kaipaa jotain mieltä ylentävää makeaa – yleensä nopeaa hiilaria. Yksi huonosti nukuttu yö vaikeuttaa painonhallintaa seuraavat kaksi päivää juuri sen takia, että terveysvalintojen tekeminen väsyneenä hankaloituu.

Liian vähäiset yöunet aiheuttavat myös suolisto-ongelmia ja stressiä, joka helposti ilmenee turvotuksena (palataan kohtaan 3).

6. SINULLA ON LÄÄKITYS

Esimerkiksi verenpaine-, masennus-, mielialanvaihtelu- ja diabeteslääkeryhmiin kuuluvat reseptilääkkeet voivat aiheuttaa painonnousua. Myös tulehduslääkkeet voivat lisätä nesteen kertymistä elimistöön.

Lisäksi jotkin sairaudet voivat vaikuttaa, joista viime vuosina eniten pinnalla on ollut kilpirauhasen vajaatoiminta.

Kilpirauhanen ei tykkää stressistä. (Tiedän, koska itselläni on kilpirauhasen vajaatoiminta ja se ”pahenee” joka kerta pitempiaikasen stressijakson myötä.) Toki tämä on yksilöllistä, mutta ah sitä nesteen määrää kropassani. 😀

Kilpirauhasen vajaatoiminnasta ja siihen liittyvistä treenivinkeistä voit lukea täältä ja ruokavaliovinkeistä täältä.

Käsi ylös, löydätkö omalta kohdaltasi päteviä seikkoja? Kommentoi ja kysy alla. <3

Hei rokkistaraa viikonloppua kaikille!
x Kipa

Artikkelikuvat: Veera Kurittu

Lue myös:

Peruna ja terveys | Peruna pois lautaselta, niin laihdut?

*** Seuraa minua ***

FacebookYouTubeBloglovin

*** Instagram: Coachingkira_wellness ***

hyvinvointi – Intohimolla ajettu asia on luotu onnistumaan. –

Kommentit (4)

 1. Tiia

  Tärkeää asiaa, ja niin totta. Itselleni nesteenkertyminen ja turvotus ovat olleet viimeiset pari vuotta todella iso ongelma. On ollut paha sairastelukierre, mikä on ajanut huonoon kuntoon, monta antibioottikuuria. Välillä treeni on kulkenut todella hyvin ja välillä ei ollenkaan, tehnyt vain heikon olon. Olen siksi panostanut enemmän kehonhuoltoon ja rentoon ulkoiluun nyt. Unen tarpeen tiedostan ja nukun yleensä sen 8-9h yössä, mutta olen silti uupunut ja huomaan että joku mättää. Syön itse tehtyä perusruokaa, mutta tuntuu olevan ihan sama mitä yön, vatsa kipeytyy ja turpoaa silti. Joka päivä näytän kuin olisin raskaana tai lihoisin päivän aikana viisi kiloa. Syytän vatsasta antibiootteja, ja käytän useita eri maitohappovalmisteita. Kai vatsalle vaan ottaa aikaa palautua kaikista lääkekuureista, mutta turvotus on todella veemäistä,,kun tuntee todella tekevänsä kaiken ”oikein”, ja joutuu silti kärsimään kamalasta olosta. Stressi on ehkä se ainut tekijä mikä luettelemistasi asioista on ja pysyy, koska kun olo on jatkuvasti tukala, vatsa kipuilee ja vaatteet kiristävät vaikka mitä tekisi, niin vaikea siinä on olla stressaamatta. Kun saisi olon paremmaksi, niin stressikin varmasti helpottaisi. Ikävä oravanpyörä siinä mielessä.

  1. kira

   Moikka Tiia!

   Onpa harmillista kuulla oireistasi. Moni on kertonut antibioottien vievän kroppaa joksikin aikaa vähän sekaisin. Toisaalta sulla on mahtava taito se, että olet kuunnellut kehoasi ja antanut itsellesi luvan tehdä enemmän kehonhuoltoa ja rentoa liikuntaa. Keho on vielä toipumistilassa. <3

   Joskus muistaakseni on sanottu, että pitkään jatkuneet antibioottikuurit voivat vaikuttaa kehoon jopa kahden vuoden ajan. Suolistolla varmasti kestää hetken aikaa, että toipuu. Oliko sinulta poissuljettu laktoosi-intoleranssi, keliakia, ärtyvä suoli jne.?

   Yksi miksi hengitys on todella suositeltavaa silloin, kun halutaan rentoutua on se, että pitkät rauhalliset hengitykset rentouttavat hermostoa. Erityisesti pitkä ja rauhallinen palleahengitys ja nimenomaan uloshengitys aktivoi ns. parasympaattista hermostoa. Se on meidän kehon vireystilaa laskeva hermosto. Oletko kokeillut hengitysharjoituksia? Kaikille ne eivät tietty sovi, mutta voisi rauhoittaa vatsaa.

   Ihan selkeä, että sua stressaa kyseinen tilanne! :O Voisipa auttaa sua enemmän! <3

  2. Aliisa

   Tuo palautuminen on kyllä tärkeää, nim. päädyn herkästi ”vesisäiliö” -tilaan erityisesti pitkän aerobisen jälkeen. Voi luoja mitkä pölkyt jaloista tulee kun on polkenut spinning -pyörällä sen 40-45 minuuttia! Toinen minkä olen entisenä karppaukseen addiktoituneena oppinut: Hiilarit ovat kavereita, eli niitä ei tarvitse pelätä 😀
   Minulla olisi pieni postaustoive, jota olen esittänyt muutamille mutta kukaan ei ole innostunut toistaiseksi.
   Säästöliekin oireista kirjoitetaan paljon, samoin siitä kuinka toimia. Olen itse säästöliekkiä selättänyt, ja olisi kiva lukea vaihteeksi siitä, mistä tietää onnistuneensa. Luulen että tekstit työn tuloksista tsemppaisivat monia, jotka vasta harkitsevat energiamäärän lisäämistä. Omalla kohdallani selvin ”tulos” on ollut painon pysyminen samassa suuremmasta energiamäärästä huolimatta. Ja päälle parempi jaksaminen, palelun väheneminen yms. Olisi todella mukavaa jos joku innnostuisi kirjoittamaan myös tuloksista! 🙂

   1. kira

    Moikka Aliisa! Kiitos kommentistasi, toi oli hyvä pointti tosta säästöliekistä ja oli sattuma kun mulla oli se agendalla. En tosin tiedä, vastasiko se täysin sitä mitä hait takaa. Tosta ”mistä tiedät onnistuneesi” voisi vielä tarkemmin kirjoittaa. ☀️ Kiitos toiveesta!

    Ja upeita oppeja sulla, hiilarit todella on hyviksiä. ♥️ Täällä muuten kohtalotoveri: kroppa kerää megahelposti nestettä _vähänkään_ rankemman rupeaman jälkeen. 🎃

    Ihanaa viikon alkua,
    x Kipa

   Vastaa

   Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *