Coaching Kira
Coaching Kira

Vinkit kehon lämmittelyyn ennen treeniä

Alkulämmittely ennen treeniä, tarvitaanko sitä?

Tuleeko ennen treeniä lämmitellä vai viekö lämmittely turhaan treenistä voimavaroja syöden tuloksia? Välillä sitä nimittäin näkee, kuinka porukka hyppää puskista lämmittelemättä suoraan itse asiaan eli treeniin. Miten siis kandee tehdä?

Lähtökohtaisesti mitä ainakin kannattaa tehdä on juuri alkulämmittely. 🙂

alkulämmittely
Itse tykkään availla liikeratoja ja tehdä liikkuvuusliikkeitä lämmittelynä. Miten sinä lämmittelet ennen treeniä?

Lämmittely ennen treeniä herättää kehon ja mielen. Ensinnäkin hermosto on hyvä saada hereille ennen treeniä. Toisekseen mieli ja siten fokus tulee suunnata treeniin ja siihen keskittymiseen. On turha treenata, jos keho ja pää eivät ole mukana. Lue seuraavaksi miksi.

4-5 tärkeintä syytä lämmitellä ennen treeniä

Lämmittely ennen treeniä kannattaa tehdä huolellisesti ja mahdollisuuksien mukaan monipuolisesti. Aina välttämättä lämmittelyn roolia ja hyötyjä ei täysin ymmärretä, jolloin ne

a) jäävät riittämättömiksi pituudeltaan ja vaikuttavuudeltaan tai

b) jopa skipataan kokonaan.

Tärkeimmät syyt lämmitellä ennen treeniä:

 • Lämmittelyn tulisi nimenomaan nostaa pintaan lämpö, minihiki pintaan. Lämpö perustuu kudosten aineenvaihdunnan vilkastumiseen ääreisverenkierron tehostuessa. Lämmittele niin, että kehossa tuntuu selkeää lämpöä sormenpäissä asti.
 • Lämmittely valmistaa nivelet , lihakset ja jänteet tulevaan treeniin. Yksi tärkeimmistä syistä onkin liikuntavammojen ja loukkaantumisten ehkäiseminen: nivelvaurioiden, venähdysten ja revähdysten riski pienenee alkulämmittelyllä. Lämmittelyn ansiosta kudokset muuttuvat elastisemmiksi, jolloin liikeradat ja kehon ulottuvuudet kasvavat.
 • Kohmeessa on kommerverkkistä kyykätä. Kunnon lämmittelyt ennen treeniä varmistavat sen, että voimantuotto lihaksessa kasvaa. Lämmittely parantaa suorituskykyäsi jopa 10 %, joten you’re worth it!
 • Psyykkiset vaikutukset ovat yhtä tärkeitä, kuin fyysiset vaikutukset. Lämmittelyllä valmistat mielen tulevaan, heität päivän agendan ja tapahtuneet romukoppaan ja keskityt itseesi ja vapaa-aikaasi. Kognitiivinen suorituskyky kehittyy lämmittelyn kautta ja treenisi tehostuu.
 • Sinulla on myös aikaa keskittyä itsesi motivointiin: miksi teet sitä mitä teet. Palauta aina tavoitteesi mieleesi ja muista ajatella positiivisesti & rakentavasti.

Kuinka kauan lämmittelyn tulisi kestää?

Toki on hieman haastava sanoa juuri sinulle toimivinta lämmittelyaikaa, sillä kehomme ovat erilaisia. Lisäksi talvella keho on astetta enemmän kohmeessa, kuin kesällä. Suuntaa-antavasti voidaan kuitenkin sanoa, että kesto on hyvä olla vähintään 10 minuuttia.

Sopiva lämmittelyn mitta on esim. 15-20 minuuttia. Tärkeintä on, että lämmittelyn aika syke nousee ja hikoilu käynnistyy. On myös hyvä muistaa, että korkeaintensiteetin harjoitus vaatii tehokkaamman lämmittelyn.

alkulämmittely

Miten tulisi lämmitellä?

On hyvä lämmitellä harjoituksen mukaisesti ja valmistaa keho juuri sen päivän treeniin.

Jos menet kuntosalille treenaamaan lihaskuntoa, niin on huomioi mitä lihasryhmää tulevassa harjoituksessa tulet kuormittamaan, ja lähde siltä pohjalta. Onko jalkapäivä, käsipäivä, selkäpäivä vai mikä?

Jalkapäivänä kuntopyörä ja juoksumatto ovat hyviä. Voit myös tehdä lämmitteleviä liikkeitä vaikka itse ohjelmasta: lämmitellä voit myös jalkaprässillä, kyykyillä ja askelkyykyillä ilman suurta kuormaa, tai tehdä edelliset hypyillä. Nyrkkisääntönä voisi sanoa, että tällaisten lämmittelyliikkeiden tulisi olla noin 40-50 % maksimitehostasi.

Jos on selkäpäivä ei kuntopyörä välttämättä toimi juuri selän lihaksiston herättelyyn, vaan juoksumatto, crosstrainer tai soutulaite lämmittely ovat optimaalisempia.

Joskus on hyvä käyttää myös esimerkiksi vastuskuminauhaa selän herättelyihin (esim. soutuliikkeet), käsien pienten lihasten herättelyyn (esim. hauiskääntö, olkapääliikkeet, ojentajaliikkeet) tai jalkatreeniä ennen (esim. kyykyt ja pakaralihasten herättelyt) jne.

Lisäksi kierrot kepillä herättelee mukavasti keskivartaloa vaikka selkäpäivänä. Kepillä voi myös kyykkäillä jalkapäivänä ja availla ylävartaloa yläkroppapäivänä.

Myös putkirulla (foam roller) on hyvä lisä lämmittelyyn: ennen treeniä rullailun on hyvä olla nopeaa, hyvin kevyttä ja lyhytkestoista (10 sekuntia per kohta).

Lämpöä treeneihinne ja mieliinne! 🙂

– Kipa

*** Seuraa minua ***

FacebookInstagramYouTubeBloglovin

<3

Kommentit (4)

 1. treenari

  Mä en ikinä lämmittele aerobisissa laitteissa… Teen kyllä treenattavista lihaksista riippuen erilaisia liikkeitä kehonpainolla tai kevyellä vastuksella, esim. jalkapäivinä vaakaprässiä 3 sarjaa, ojennuksia/koukistuksia ja vartalon kiertoja. Lisäksi saatan kyykätä pelkällä tangolla ensin, jos kyykky on ekana liikkeenä. Lämpö noissa ei välttämättä kyllä nouse.pintaan. Onko mun treenit siis tuhoon tuomittuja näin? Mä en voi sietää niitä aerobisia laitteita eli ainakaan psyykkisesti tai motivoinnin kannalta se ei mulla toimi 😀

  • kira

   Moikka! 🙂

   Ei missään nimessä ole tuhoon tuomittu sun treenit! 😀 Päinvastoin: noihan on hyviä lämmittelyyn noi mitä teet. Tärkeintä on löytää juuri omalle keholle toimivimmat lämmittelyt. Kyllä noillakin sun tekemillä liikkeillä verenkierto kropassa vilkastuu ja lihakset herää. <3

   Treeni-iloa!
   Kipsu

  • treenari

   Kiitos, treeni-iloa sinnekin! <3

  • kira

   Kiitos! 🙂

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.