Coaching Kira
Coaching Kira

Pitääkö treenaamisen olla aina tavoitteellista?

Kannattaako salille mennä, jos hommassa ei ole ns. punaista lankaa? jos menetkin salille vaan tekemään liikkeitä, katsomaan mitä tänään keksisi tehdä? Onko se OK vai pitääkö treenaamiseen aina liittyä tavoitteellisuus?

Aika usein huomaan, että ihmisten tulee mietittyä mikä on sopiva tai riittävä määrä liikuntaa. Lisäksi usein askarruttaa se, että tekeekö oikeita asioita, oikeaan aikaan, oikeassa järjestyksessä, oikealla tekniikalla, oikealla intensiteetillä ja oikeat määrät.

Liikunta on saanut todella suuren roolin ihmisten ajatuksissa: kaikkien pitäisi liikkua ja tehdä sitä paljon ja tavoitteellisesti. Toisaalta on arvostettavaa, että liikkumiseen halutaan panostaa: THL:n viimeisten tilastojen perusteella yli neljännes suomalaisista (25,2%) ei liiku juuri ollenkaan.

Samaan aikaan kuitenkin on osa suomalaisia, jotka huitelee menemään jatkuvasti ja paljon. Ääripäät siis kasvavat. Tämä osittain aiheutuu siitä, että ne jotka liikkuvat liikkuvat jopa aikaisempaa enemmän. Ne jotka eivät liiku, eivät todella liiku.

tavoitteellinen kuntoilu

Jäin miettimään, että miksi näin on. Miksi kynnys harrastaa liikuntaa käy joillain todella korkeaksi ja ne jotka jo liikkuvat, paahtavat menemään entistä hurjemmin?

Lisäksi liikunta-alalla työskentelevänä pohdin paljon liikunnan tavoitteellisuutta. On heitä, joilla on selkeä tavoite liikkumiselleen ja sitten on ns. poukkoilijoita. Kumpi on parempi vai onko kumpikaan?

Pitääkö liikunnan aina olla tavoitteellista? Vai riittääkö, että liikkuu vain liikunnan ilosta tai liikkeen vuoksi?

…vai voisiko liikkumisessa yhdistyä molemmat ilman sen enempää miettimättä?

tavoitteellinen kuntoilu

Lyhyen vs. pitkän aikavälin tavoitteet

Itse väitän, että ihminen tehdessään aina jotain omaa jonkinnäköisen tavoitteen. Olit sitten liikkumatta tai treenaat hitokseen sinua ajaa jokin, vähintään sen hetkinen, tavoite. Ihmisellä on sekä lyhyen että pitkän aikavälin tavoitteita. Ja nämä eivät välttämättä synkkaa keskenään, kun äkkisältään katsoo.

Saattaa olla, että tavoitteesi on kunnon kohotus. Kuitenkin kun lenkille, salille, käppäilemään tai vaikka soutamaan pitäisi mennä, niin toteaakin, että ei huvita. Haluatkin olla ja levätä. Tähän hetkeen kaipaakin lepoa. Tässä kohtaa lyhyen aikavälin tavoite (lepo) menee yli pitkän aikavälin tavoitteen (kunnon kohotus).

Saatat haluta pudottaa painoa, mutta koska päiväsi oli pitkä ja työntäyteinen saatatkin haluta palkita itsesi ja jäädä kotiin rentoutumaan ja syömään herkkuja. Näin lyhyen aikavälin tavoite (rentoutuminen) ohittaa pitkän aikavälin tavoitteen (painonpudotus).

Kumman tavoitteen mukaan tuli pääpiirteittäin elää?

Aivan, pitkän.

Tulisikin löytää tasapaino näiden kahden tavoiteaikavälin välillä. Kuulostella milloin olet todella levon ja rentoutumisen tarpeessa ja milloin taas puhuu ihmisen hedonistinen puoli. Pitkän aikavälin tavoitteita ei niitäkään tule jättää liian pitkälle tulevaisuuteen – tällöin alat helposti elämään ”sitku”-elämää.

tavoitteellinen kuntoilu

Pic or it din’t happen?

Me suomalaiset olemme todella hyviä heittämään kaikki tekemämme suorittamiseksi. Sanasta tavoite on tullut jopa kireä, suorituskeskeinen sana. Monille liikkumisen aloittaminen tai sen jatkaminen on yllättävän korkean riman takana. Liikkumaan ei esimerkiksi mennä, kos akerki’sii ”vain” 15 minuuttia – eihän se riitä. Jotain liikuntamuotoa ei tehdä, koska ”eihän siinä tule edes hiki”.

Hyvin usein liikkumattomuuden taustalla saattaa olla jokin uskomus. Uskomus esimekiksi siitä, että ihminen ei osaa, pysty tai jaksa. Tai sitten hommaa himmaakin juuri se, että liikunnan pitäisi aina olla jokin massiivinen suoritus, jonka vähintään pitää löytyä sosiaalisesta mediasta, jotta se a) varmasti tapahtui b) näkyy muille, että tässä sitä taas mennään ja näillä tehoilla, woop woop!

Ei liikunnasta tarvitse tehdä numeroa kenellekään muulle, kuin ihmiselle itselleen. Tärkeintä on, että sinä nautit ja teet juuri sellaista liikuntaa, joka tuottaa sinulle hyvän olon – joko suoraan treenin aikana tai treenin jälkeen.

Mistä tavoitteellisuudesta on kyse?

Ihmisen omien haaveiden toteuttamisesta. Elämänhallinnan ja -taitojen oppimisesta. Pystyvyyden tunteista ja kokemuksista. Psykologisista perustarpeista. Tavoite sisältää ajatuksen tulevaisuudesta (haaveet), tämän hetken (sitoutuminen) sekä menneisyyden (joka saattaa näkyä erityisesti tavoitteeseen pääsemisen sisäisinä ja ulkoisina esteinä).

Ei ole olemassa oikeaa eikä väärää tavoitetta. Mikä on sinulle tärkeää? Mistä asioista sinä nautit treenissäsi? Minkälainen treeni saa sinut voimaan hyvin ja miksi? Mitä asiaa haluat, että liikkumisesi palvelee?

Kyllä. Väitän, että liikkuminen on aina tavoitteellista. Meidät saa liikkeelle jokin voima, jokin asia, joka siihen hetkeen tuntuu meistä tärkeältä.

Liikkua kannattaa ihan vaan siksi, että siitä tulee hyvä olo. Salille on ok mennä ilman, että vartavasten haluat tumpun pumppiin. Omenapepun. Ampparivyötärön. Penkkimaksimin. Rään poskelle. Maitohappoa. Uupumista. No pain, no gain.

Kaikki liike on kotiin päin ja sinulla saa olla sinun omat tavoitteesi liikkumiselle. Pääasia, että pysyt aktiivisena joka päivä. Eniten usein harmittaa treeni, joka jäi tekemättä.

Voit ihan hyvin käydä salilla ilman, että sinulla aina on punainen lanka tai nousujohteisuus mielessäsi.

Olipa tavoitteesi painon pudottaminen, terveyden edistäminen, energisyyden lisääminen, kunnon kohotus tai omaan arkeesi sopivan terveellisen ja ennen kaikkea pysyvän elämäntavan löytäminen, niin muista nauttia matkasta ja pitää hauskaa. Älä tee hommasta liian vakavaa äläkä vertaa itseäsi muihin.

Pysykää aktiivisina ja nautinnollisia liikuntahetkiä kaikille!
x Kipa

KATSO MYÖS:

Kuinka paljon marjoja tulisi syödä päivässä?

TILAA HYVINVOINTIVALMENNUS:

Parempaa yleisterveyttä: hallitse stressiä, paranna unta, liiku oikein – palaudu paremmin!

*** Seuraa minua ***

FacebookYouTubeBloglovin

*** Instagram: coachingkira***

motivaatio vs. sitoutuminen
 – Terveysvalmentaja ja hyvinvointivaikuttaja Helsingistä. –

Kommentit (2)

 1. Satu

  Ihan loistava kirjoitus sulta – taas kerran! Niin täyttä asiaa 🙂

  1. kira

   Kiitos ihana!!! <3 <3

  Vastaa

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *

  Kuinka paljon marjoja tulisi syödä päivässä?

  Marjat ovat kiehtoneet mua niin pitkään, kuin muistan.  Ei pelkästään siksi, että ne ovat ihan tajuttoman kauniita. Vaan ihan vaan jo siksi, että ne on meille suomalaisille niin käsittämättömän lähellä ja helposti saatavilla: ne ovat…

  Tsekkaa kirjoitussarja! Säännöllinen ateriarytmi, suositukset ja aterioiden koostaminen

  Tietoa on nykyään niin käsittämättömän paljon, että perusasiat hukkuvat helposti kaiken ekstran alle. Välillä saattaa tuntua siltä, että mitään ei uskaltaisi enää syödä eikä oikein tiedä miten syödä. Kokosin tähän blogikirjoitukseen kirjoitukseni säännölliseen ateriarytmiin liittyen….

  Kuinka saada motivaatiota lisää ja miten pitää motivaatio yllä?

  Kuinka saada motivaatiota treenaamiseen? Kuinka saada motivaatiota laihduttamiseen? Kuinka saada motivaatiota kouluun/töihin/lenkille/siivoamiseen…Ja se tärkein: kuinka pysyä motivoituneena?Blogitekstini lähtevät usein ihmisten aihetoiveista, teidän lähettämistä kysymyksistä minulle somessa sekä upeista keskusteluista lukijoiden & seuraajien, valmennettavien, ystävien, jumppa-asiakkaiden…

  Miksi kaloreiden laskeminen ei (pitkällä aikavälillä) toimi?

  ”Mä kaipaisin, että vielä kertoisit mulle tarkkaan paljonko kaloreita päivässä mun pitää syödä.” Silloin, kun halutaan oppia elämäntapa-ajattelua ruokailuihin, niin kalorien laskeminen ei auta pitkällä aikavälillä. Miksi ei?Kova halu saada paino putoamaan mahdollisimman nopeasti saa monet…

  Pimeä aika ja makeanhimo – mikä avuksi hiilarihimoon?

  Ei, ei susta ole tullut yhtäkkiä kermapeppu. Ei, sulta ei ole yhtäkkisesti kadonnut itsekuri. Ei, et ole epäonnistunut, vaikka sinun tekee jatkuvasti ja kasvavalla määrällä himo makeaa näin kaamosaikaan. Ystäväiseni, olet ihminen! <3PIMEYDEN VAIKUTUS…NOH, KAIKKEEN…

  Pikakonstit energiabuustaukseen: näin saat nopeasti energiaa!

  Syksy, pimeä, sataa. Masentaa. Väsyttää. Huoh. Instagramissa minulta kysytään paljon siitä, miten saada virtaa nopeasti. Laitetaan siis top-5 pikavinkkiäni jakoon!NÄIN SAAT ENERGIAA NOPEASTI 1. Ajattele jotain, joka saa sinut nauramaan tai tuntemaan onnellisuuden tunteita. Väsyneenä on helppoa…

  Elämää Fitnessmalli-kisan jälkeen!

  Huh, olipahan puolivuotinen rutistus! Olo on helpottunut, vaikkakin eilisillan oli tyhjä olo. Olo on sama, kuin aikoinaan pääsykokeessa. Runnot menemään puoli vuotta ja hetkessä homma on ohi. Mitä nyt, miten homma tästä jatkuu?KISAFIILIKSET – MITEN…

  Miltä tuntui voittaa Ilta-Sanomien lukijaäänestys Fitnessmalli 2018 -kisassa?

  ”Todellinen yllätysnimi Fitnessmalli-kisan suosikiksi! Kira, 34, kiilasi täpärästi Maijun, 20, paikalle: ”Tuntuu todella hyvälle”.Noh, ensinnäkin otsikkohan on todella raflaava. Nopealla lukaisulla tuosta voisi päätellä, että nautin kisasiskoni kiilaamisesta. Haluan alkuun sanoa, että me kaikki olemme…

  Miten liian nopea painonpudotus vaikuttaa kehoosi?

  Tässä matkan varrella on saanut jonkin verran jutella painonpudotuksesta. Painonpudotukseen liittyy paljon odotuksia ja uskomuksia ja yksi niistä koskee aihetta nopea painonpudotus. Kyllähän me sisimmässämme tiedämme, ettei oikotietä ole. Tässä kohtaa me ihmiset kuitenkin tunnumme…

  Äänestä minua Fitnessmallikisan ratkaisevimmassa lukijaäänestyksessä!

  Fitnessmalli 2018 -kisaa käydään viimeisiä viikkoja, ja homma saa päätöksensä 21.10. I Love Me -messuilla. Aika on toden totta kulunut nopeasti! Varmasti myös siksi, että työtä on tehty paljon päästäkseen tähän pisteeseen. Haluan kiittää ihan…