Rannikkoreitti ja Kasnäs – Saaristoseikkailu lähellä, Kemiönsaarella!

Kaupallinen yhteistyö: Kemiönsaaren kunta

Vietimme perheen kanssa unohtumattomat kolme päivää saariston sydämessä Kemiönsaarella. Vain alle puolitoista tuntia Turusta, ja olimme kohteessa, josta löytyi monenlaista tekemistä ja kokemista koko perheelle. Tutuksi tuli uusi pyöräilijöille suunnattu Rannikkoreitti, Taalintehtaan ruukkikylä, melonta Stora Masugnträsket -järvellä sekä Kasnäsin kylpylähotellin ilot.

Kokosin tähän postaukseen parhaat vinkit lomalaiselle, erityisesti lasten kanssa reissaaville. Kauas siis ei todellakaan tarvitse lähteä, jos etsii aitoa saaristoa, luontoa ja uusia kokemuksia.

Tukikohtana Kasnäs

Lomamme tukikohtana toimi Kasnäsin kylpylähotelli. Hotelli on rakennettu rivitalomaisesti rinteeseen ja huoneista on merinäköalat. Kasnäsistä oli helppo suunnata lomamme aikana läheisiin kohteisiin, kuten Taalintehtaalle.

Kasnäsin vierasvenesatama on virkeä ja tekemistä riittää. Majoituimme kaksi yötä Kasnäsin kylpylähotellissa, nautimme aamiaiset Kasnäsin paviljongissa, pelasimme minigolfia ja nautiskelimme kylpylässä, jonka tämän kesän uutuus ovat ulkoaltaat. Saunoimme, uimme ja viihdyimme hiekkarannalla.

Hotellilta löytyi iloksemme myös kuntosali, ulkotreenipaikka sekä tenniskentät. Viereiseltä lohifarmilta tuli joka päivä tuoretta kalaa ravintolan noutopöytään. Kasnäsin monipuolisuus yllätti. Vaikka kyseessä oli idyllinen saaristokohde, oli puuhaa, ostettavaa, nähtävää ja tekemistä, jota erityisesti 13- ja 11 -vuotiaat lapsemme osasivat arvostaa.

Vierasvenesatamasta löytyy polkupyörävuokraamo, josta vuokrasimme heti tulopäivänämme pyörät. Kaunis Högsåran saari on lapsillekin sopivan fillarimatkan päässä (Högsåran lossille on noin 3,5km) ja vierailun arvoinen on myös läheinen Källarvinden Cafe (noin 500m Kasnäsistä). Högsåran lossiaikataulut on hyvä tarkistaa etukäteen. Lossi ei nimittäin kulje edestakaisin jatkuvasti(johon me olimme tottuneet oman mökkisaaremme lossilla), vaan noin tunnin välein.

Kasnäsin satamasta on hyvät yhteydet kaikkialle saaristoon. Kasnäsistä pääsee yhteysaluksilla ja laivoilla Hankoon, Bengtsärin majakalle, Örön linnakesaareen, Rosalaan, Vänöseen ja Hiittisiin. Rosalasta löytyy erinomaisesti lapsille sopiva vierailukohde eli Viikinkikeskus. Bengtskärin majakalle olisimme ehdottomasti halunneet päästä käymään, mutta sää vesitti veneilysuunnitelmamme.

Rannikkoreitti – uutta pyöräilijöille!

Saariston rengastie on minulle pyöräilyreittinä tuttu, mutta Rannikkoreitti on uudempi ihastus. Rannikkoreitin kokonaispituus on lähes 200km, mutta meidän perheelle sopi paremmin pienempi pätkä pyöräilyä vuokrafillareilla.

Rannikkoreitti kulkee meriteitse aina Hangosta Bengtsäriin ja Kasnäsiin. Tästä voi jatkaa maantietä ja muita väyliä pitkin Saloon, Tammisaareen ja Hangon rannikkokaupunkeihin. Matkalla on useita vierailun arvoisia kohteita, kuten Taalintehtaan ruukkikylä tai Högsåran idyllinen kesäkahvila Farmor’s Cafe. Reitin varrella toimii 15 polkypyörävuokraamoa. Pyörän voi vuokrata yhdestä pisteestä ja palauttaa toiseen pisteeseen.

Oma reitti kannattaa suunnitella etukäteen, tarkistaa yhteysalusten aikataulut ja googlailla ruoka- ja pysähdyspaikkoja sekä majoitusvaihtoehtoja. Rannikkoreittilaivoihin pääset tutustumaan www.wilsoncharter.fi sekä  marinelines.fi -linkkien kautta.

Kiinnostuitko pyöräilijän uudesta kohteesta, Rannikkoreitistä, joka kulkee neljän ruukkikylän (Taalintehdas, Mathildedal, Teijo, Kirjakkala) sekä kolmen kansallispuiston (Saaristomeren, Teijon ja Tammisaaren saariston) kautta? Kurkkaa lisätietoja tästä linkistä: Rannikkoreitti

Miten Kemiönsaarelle pääsee?

Kemiönsaarelle pääsee sekä Turusta että Helsingistä, niin omalla autolla, kuin veneelläkin. Turusta tulee ajoaikaa noin tunti ja Helsingistä pari. Yksi hyvä vaihtoehto on myös bussi, joka tuo suoraan saariston sydämeen. Paikan päältä, useista vuokrauspisteistä, voi vuokrata halutessaan fillarin, jolla jatkaa matkaa vaikkapa saarille yhteysaluksilla. Seikkailu on siis todella lähellä, ihan päiväretkeäkin ajatellen.

Mitä Kemiönsaarella kannattaa tehdä?

Meidän perheemme nautti Taalintehtaan ruukkikylän kesäisestä tunnelmasta ja toripäivästä, paistatteli Kasnäsin hiekkarannalla ja kylpylässä, pyöräili, sporttasi sekä meloi kanooteilla. Oli myös ihanaa vain nauttia kauniista saaristolaismaisemista ja rentoilla. Kemiönsaari tarjoaa useita kohteita:

Högsåra – Farmors Cafe, tunnelmallinen kesäkahvila Högsåran saarella. Tarjolla ihania kakkuja ja lounasta idyllisessä maisemassa.

Bengtskär – Maamme eteläisin asuttu saari ja 52 mteriä korkea majakka on Pohjoismaiden korkein. Jylhä, puuton saari, jossa haluan ehottomasti vielä vierailla.

Rosalan viikinkikeskus – Miltä kuulostaisi päivä viikinkinä? Lomakohde erityisesti lasten mieleen.

Taalintehdas – Ruukkikylä, jossa kannattaa käväistä ainakin toripäivinä. Me poikkesimme Taalintehtaalla keskiiikkona (tori!) ja kävimme paikallisessa sekatavarakaupassa ostamassa ongen. Taalintehtaalla kävimme myös melomassa. Kaksipaikkaiset kanootit (sopivat myös lapsille) voi vuokrata Taalintehtaan satamakonttorista.

Örön linnakesaari – Muutakin, kuin tykkejä, mm. pitkä hiekkaranta sekä kaunis vierasvenesatama

Kasnäs – Monen puuhan Kasnäs tarjoaa jokaiselle jotakin. Kylve kylpylän ulkoaltaissa, syö, yövy, shoppaile, urheile, sauno, ui tai nauti jätskit vierasvenesatamassa. Solmukohta kaikkialle saaristoon!

Kemiönsaari on loistava lomakohde näin kesällä, mutta minua kiinnostaisi käydä täällä myös syksyllä, ja nähdä saaristo siihen ei-aivan sesonkiaikaan. Voin suositella Kemiönsaarta erityisesti lasten kanssa reissaaville, koska tekemistä ja näkemistä riittää. Rannikkoreitin koko pyöräilymatka olisi mahtava taas toteuttaa yhdessä Jaakon kanssa.

Kemiönsaarelle on päästävä pian uudestaan! Kaikki Kemiönsaaren matkailumahdollisuuksista: https://www.visitkimitoon.fi

<3 Anna

Tuu myös someen: IG @ansaivo

hyvinvointi perhe onnellisuus
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *