Pankkikortti kopioitu! – Väärinkäyttöyritys ulkomailla

Huhheijaa. Tämä päivä ei alkanut mukavasti. Aamulla ihmettelin puhelimen näytölle tullutta tekstiviestiä pankiltani. Viesti oli tullut neljältä yöllä ja siinä kerrottiin, että pankkikorttiani oli yritetty käyttää Aasiassa tai Venäjällä. Join kahvia unisena kotikeittiössä, joten päättelin, että kyseessä täytyi olla maksukortillani tehty väärinkäyttöyritys.

Otin heti kahdeksalta yhteyttä pankkiini, ja toden totta: virkailija näki tilitiedoistani, että maksukorttiani oli väärinkäytetty yöllä. Sillä oli yritetty nostaa rahaa 2 miljoonan indonesian rupian arvosta, ilmeisesti nostoautomaaltilta.

Maarajoitus pelasti

Onnekseni kortissani oli ollut maakohtainen suojaus, eikä varas pystynyt käyttämään korttiani kyseisessä maassa. Ilman tätä rajoitusta rahat olisivat todennäköisesti nyt jonkun toisen taskussa.

Aloin pohtia, missä kohtaa korttitietoni on anastettu. Olin syyslomalla Gdanskissa Puolassa ja siellä käytin korttiani ahkerasti ravintoloissa ja kaupoissa maksaessani. Ilmeisesti korttini on skimmattu, eli sen magneettijuova on kopioitu huomaamattani. Tämäntyyppinen rikollisuus on kasvussa!

Ehkä myös tunnusluku on urkittu samassa tilanteessa. En ole harjaantunut havaitsemaan skimmauslaitteita, joten en osaa sanoa, missä tämä olisi voinut tapahtua. En nostanut reissulla rahaa, joten pankkiautomaattikin on poissuljettu vaihtoehto.

Nyt jokatapauksessa korttini on suljettu, eikä väärinkäytöstä ilmeisesti aiheutunut minulle vahinkoja. Loppu hyvin, kaikki hyvin.

Maksukortin suojaaminen

Aion noudattaa jatkossa erityistä varovaisuutta korttini kanssa. Muutamilla toimenpiteillä voi estää skimmauksen ja sen, että tiedot päätyvät varkaiden käsiin.

 • Suojaan PIN -koodin aina kädelläni näppäillessäni sen.
 • Tarkkailen automaatteja, joihin korttini tungen, erityisesti ulkomailla, jotta skimmausta ei pääsisi tapahtumaan
 • Käytän maarajoituksia kortissani. Maarajoituksia voi hallita verkkopankin kautta.
 • Asetan nostorajan, jolloin kortin joutuessa vääriin käsiin, ovat vahingot mahdollisimman pienet.
 • Säilytän tunnusluvun huolellisesti, vain mielessäni.
 • Shoppailen turvallisesti netissä – ostan vain tunnetuilta sivustoilta
 • Seuraan korttitapahtumia, jotta huomaisin mahdolliset outoudet

Onko sinulle tapahtunut vastaavaa?

<3 Anna

Lue myös edellinen postaukseni: Miksei kampaajalle saa sanotuksi: ”Ei, en tykkää!”

Tuu instaan: @ansaivo

Kommentit (4)
 1. Hei! Minulle kävi vastaava useita vuosia sitten. Kysyin pankista, miten vältän tämän jatkossa. Pankista suositeltiin käyttämään ulkomailla ostamiseen vain käteistä ja käteisen nostaminen on turvallisinta pankkien yhteydessä olevista pankkien omista automaateista.

  1. annasaivosalmi
   1.11.2019, 12:16

   Hyvä vinkki! Itse en ole käteistä kantanut mukanani juurikaan. Ehkä jatkossa täytyy siirtyä siihen takaisin.

 2. Tuttua! Muutama vuosi takaperin kortillani oli nostettu visalta käteistä kahteen kertaan Etelä-Koreassa. Summat taisi olla euroina molemmissa nostoina noin 200€ luokkaa.

  En tiedä oliko korttini kopioitu Suomessa vai Italiassa, jossa olin ollut kolme kuukautta aiemmin.

  Luottokunta oli sulkenut korttini visapuolen ja sain siitä ilmoituksen. Tein rikosilmoituksen ja summa palautettiin tililleni.

  Lopulta kaikki hyvin siis, vaikka vähän vaivaahan siinä piti nähdä.

  1. annasaivosalmi
   1.11.2019, 12:16

   Voi ei! Onpa kurja juttu. Mäkin olin kuukausi sitten Italiassa, eli voi toki olla, että on kopioitu Puolan sijasta sielläkin. Onneksi sait rahat takaisin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *