Anna Saivosalmi
Anna Saivosalmi

On ihanaa, kun repsahduksen jälkeen on ruokavalio, johon palata!

Kuva: Jenni Virta
Kuva: Jenni Virta

Kaikille käy niin joskus. Tulee vedettyä sokeriöverit, mässäiltyä, ahmittua liikaa herkkuja, syötyä tai juotua niin paljon, että kaduttaa, turvottaa ja ahdistaa. Tai minulle ainakin käy. Herkuttoman huhtikuun jälkeen tuli toukokuu ja vappu, ja vappuherkut. Ja ähky. Tottakai olisi hyvä pohtia joskus, mistä moinen syöpöttely ja ylenmääräinen ahnehtiminen johtuu, mutta tärkeämmäksi koen itse sen, että voin lohduttautua ajatuksella paluusta ruotuun, omaan tuttuun ruokavalioon.

perjantain dippi
perjantain dippi

Kun on ruokavalio, johon palata, esimerkiksi vappumunkkitippaleipäirtokarkkiviikonlopun jälkeen, ei tarvitse jäädä murehtimaan, katumaan ja voivottelemaan tapahtuneita ylilyöntejä. Itseään on turha soimata yhden päivän herkutteluista, kunhan herkuttelut jäävät tähän yhteen päivään. Ylisyömisestä tulee kuitenkin usein kierre, jossa yksi päivä johtaa toiseen ja oikeaan repsahduksien sarjaan. Miksi näin?

viherkasvit
viherkasvit
smoothiekulho
smoothiekulho

Omalla kohdallani tärkeimmäksi tekijäksi repsahduskierteiden estäjänä näen armollisuuden itseäni kohtaan: kukaan ei ole täydellinen. Mitä sitten, jos joskus herkuttelen. Kyseessä on vain yksi päivä. Sillä, että syö liikaa tai epäterveellisesti yhtenä iltana, ei ole kokonaiskuvan kannalta mitään merkitystä. Jos mässäilyjen alettua päinvastoin miettisin: kaikki on nyt pilalla, voin yhtä hyvin vetää herkkuja kaksin käsin vielä toisenkin päivän ja sitten kolmannen, olisin jo syöksykierteessä. Kun armahdan itseni heti, on helpompi olla luovuttamatta koko kättä herkuille.

välipala
välipala

Toinen merkittävä asia, joka katkaisee herkkukauden jatkumisen on oma tuttu, minulle sopiva ruokavalio, joka saa minut voimaan hyvin. Sinä aamuna, kun naama on turvoksissa ja vatsa kipeänä, lohduttaa ajatus, että huomenna kaikki on toisin, kunhan vaan saan palata omiin tuttuihin ruokailutottumuksiini. Tämä kannustaa ja motivoi minua niin paljon, ettei epäterveellistä syömistä tee enää mieli jatkaa.

mies kokkaa
mies kokkaa

Ja tämä ruokavalio, johon itse palaan ei tarkoita maanantaina alkavaa katumuskituuttamista, jolla yritetään mahdollisimman vähillä kaloreilla sinnitellä viikkoa eteenpäin sillä tuloksella, että viimeistään perjantaina ollaan taas herkkujen armoilla. Tämä ruokavalio, johon itse palaan on riittävän monipuolinen ja runsas, jotta saan tarvitsemani energiaa ja ravintoaineita ilman, että kehon tarvitsee huutaa herkkujen perään heti parin päivän päästä.

jälkiruoka-appelsiinit
jälkiruoka-appelsiinit

Olisi siis tärkeää löytää se ruokavalio, joka sopii parhaiten juuri sinulle. Uskon, että tällainen ruokavalio löytyy vain kokeilemalla. Toinen vaihtoehto on pyytää asiantuntijalta apua ruokavalion koostamiseen.

Itse suhtaudun syömiseen rennosti, enkä noudata mitään erityistä dieettiä. Olen monien kokeilujen jälkeen löytänyt itselleni sopivat ruokarutiinit, joissa keskeisellä sijalla ovat säännöllisyys, monipuolisuus, laatu ja riittävä määrä.

IMG_0948

Oma ruokavalioni saa minut tuntemaan itseni virkeäksi, pirteäksi ja energiseksi. Tämä sama ruokavalio saa ihoni hehkumaan ja vatsani voimaan hyvin. Tämä ruokavalio saa itsetuntoni kohoamaan ja se saa minut tuntemaan itseni kaikinpuolin hyvinvoivaksi. Tätä hyvää olotilaa on sitten mässilykrapulassa ihana muistella, sitä olotilaa tulee oikein ikävä. Niin ikävä, että on  helpottavaa ja ihanaa palata omiin ruokarutiineihin hyvillä mielin jo heti seuraavana päivänä. Ilman omantunnontuskia tai ilman pelkoa mässäilykierteen alkamisesta.

kävely ja jokiranta
kävely ja jokiranta

Tulen antamaan jatkossa blogissani vinkkejä monipuolisen, laadukkaan, ja riittävän ruokavalion rakentamiseen.

Onko teillä oma ruokavalio, ne ikiomat ruokarutiinit, joihin on helppo palata herkkuhetkien jälkeen, itsensä armahtaen?

<3 Anna

After overeating in the weekends or other time, it’s a relief that you have an own diet to return to right away in the next day. Don’t blame yourself for eating sugar or other crap but rather be kind to yourself and decide to go back to your own routines right after cravings and unhealthy eating. Remember how good it feels when you are eating enough healthy and colorful food!

Kommentit (9)

 1. Tarkista nämä neljä asiaa ruokavaliossasi ennen kesää – Kauneus & Terveys -blogit

  […] Jos herkuttelu tai mässäilypäivät tovat kohdallasi ongelma, kerron keinoja niiden taltuttamiseen täällä […]

 2. Köyhä_opiskelija

  Hei! Olisiko sinulla vinkkejä miten syödä terveellisesti, mutta ennenkaikkea edullisesti? Tuntuu, että kaikki terveellinen on kallista! Esim. rasvaista sika-nautajauhelihaa saa halvemmalla kuin kanaa, kalapuikot ovat huomattavasti halvempia kuin lohi ja perus höttömakaroonia saa usean pussin siihen hintaan kuin täysjyvämakaroonia yhden. Myös kasvikset ja hedelmät ovat aika kalliita, paitsi tietysti satokausituotteet. Olisi huippua syödä terveellisesti, mutta kukkaro ei anna periksi määräänsä enempää.. :/

  • annasaivosalmi

   Moi! Erittäin hyviä kysymyksiä ja näkökulmia. Tulen varmasti käsittelemään aihetta jossakin postauksessa. Terkuin, Anna

 3. Ravitsemusasiaa | And I will be an ironwoman

  […] Pidän hyvästä ruoasta (pahaa ei kannata syödäkään), mutta olen myös äärimmäisen kiinnostunut ravitsemukseen liittyvistä asioista ja uskon siihen, että terveellinen ruokavalio on painon hallinnan ja hyvinvoinnin perusta. En usko kuureihin, vaan elämäntapaan, jossa järkevä ja ravitseva ruokavalio on osa onnellista ja tasapainoista elämää. Mielestäni tämä tarkoittaa sitä, että välillä on tehtävä valintoja muuhunkin kuin mielihaluihin perustuen. Yksi suosikkibloggaajistani Anna Saivosalmi kirjoitti hiljattain omista ruokailutottumuksistaan ja siitä kuinka “On ihanaa, kun repsahduksen jälkeen on ruokavalio, johon palata!”. […]

 4. Mie

  Mitä se mies kokkaa? :O

 5. Näitä kahdeksaa ruokaa syön jokaikinen päivä – Kauneus & Terveys -blogit

  […] on oma tuttu ruokavalio, johon palata heti seuraavana päivänä. Aiheesta kirjoitinkin aiemmin täällä. Välipalat ovat itselleni tärkeitä ja jos kaipaat niiden koostamiseen tai ajoittamiseen […]

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *