Karvapohjasukset eli skinit – Pitääkö pitopohja?

Kulunut talvi on saanut suomalaiset innostumaan joukolla hiihtämisestä. Tämä on mielestäni mahtavaa – hiihtoa monipuolisempaa lajia saa hakea! Itse olen hiihtänyt enemmän tai vähemmän koko aikuisikäni, mutta kunnolla suksia olen kuluttanut lähinnä vuosittaisilla hiihtolomilla Lapissa.

Haasteena erityisesti voitelu

Edelliset sukseni ovat noin parikymmentä vuotta vanhat perinteisen hiihtotavan menopelit. Haasteena niiden kanssa on ollut voitelu, jonka saloihin en oikein koskaan ole päässyt käsiksi. Tämä on nostanut kynnystä lähteä hiihtelemään lähiladuille ex tempore.

Toinen haaste on ollut tietysti elopainon muutokset tässä 20 vuoden aikana, jolloin suksi ei tietenkään pääse toimimaan siten, kun sen pitäisi. Vanhat monot alkoivat käydä jo myös hiukan kulahtaneiksi ja ahtaiksi jalkaholven laskeutumisen myötä.

20 vuotta vanhat sukset ja monot.

Uusien suksien hankinta – skinit hallitsevat markkinoita

Tänä talvena tuli vihdoin aika hankkia uudet sukset ja monot, ja minulle avautuikin yhteistyön myötä mahdollisuus päästä kokeilemaan itselleni aivan uudenlaisia suksia: karvapohja/pitopohjasuksia eli skinejä.

Näiden karvapohjasuksien osuus perinteisen hiihtotavan suksien myynnistä on Scandinavian Outdoorin kokeneen suksiasiantuntijan Pekan mukaan kasvanut räjähdysmäisesti. Lähinnä kilpahiihtäjät hankkivat enää muita, kuin karvapohjasuksia.

Scandinavian Outdoorin suksivalikoima on laaja – suurin osa myydyistä suksista on karvaopohjasuksia

Karvapohjasuksi on perinteisen hiihtotavan suksi, jonka pohjan keskikohdassa on parikymmensenttinen karvalappu. Tämän karvalapun karvat ottavat kiinni lumeen silloin kun suksen tulee pitää, eli työntö/potkuvaiheessa ja ylämäissä, sekä luistaa liukuvaiheessa ja alamäissä. Pitopohjasuksia ei tarvitse voidella lainkaan pidon osalta, vain luistoa voi sipaista suksiin ennen lenkille lähtöä, siinä se!

Hiihto on minulle ennenkaikkea nautintoa liikkua luonnossa – ei niinkään hikitreeniä

Asiantuntemusta suksien valintaan

Edellisellä kerralla suksia ostaessani kaipasin henkilökohtaista palvelua, jotta saan varmasti omiin tarpeisiini sopivat välineet. Näin tälläkin kertaa. Hiihtäminen on siinä mielessä välineurheilua, että oikeanlaisilla suksilla hiihto on todellinen nautinto: suksi luistaa ja pitää juuri oikealla tavalla, ja voi keskittyä nauttimaan vauhdin huumasta, luonnosta, maisemista ja liikkeestä.

Suuntasin Scandinavian Outdooriin, jota himohiihtäjätyökaverini suosittelivat erinomaisen palvelun takia. He olivat oikeassa. Scandinavian Outdoor (entinen Partiovaruste) on suomalainen, hyvän osaamisen ja henkilökohtaisen palvelun perheyritys, joka on jo 1970 -luvulta lähtien kannustanut suomalaisia ulkoilmaelämään.

Oikea suksi löytyy vain kokeilemalla – tässä Pekka testaa suksien oikeaa jäykkyyttä

Suksien valintaan käytettiin aikaa ja testasimme useita erilaisia suksia. Asiakaspalvelun merkitys korostuu tämän typpisissä hankinnoissa! Suksia valitessa seisoin alustalla ja suksen oikea pituus ja jäykkyys testattiin vetämällä liuskaa suksen pohjan alta.

Kysymystulvani oli valtava, mutta lasiantuntijana Pekka osasi vastata kaikkiin minua askarruttaviin kysymyksiin, kuten siihen, eikö karva kulu suksen pohjasta pois (“No hiihdä nyt ensin 1000km ja katsotaan sitten”) ja Miten karvaa ja suksia tulisi huoltaa (“Harjaamalla karva tarvittaessa sille suunnitelulla harjalla ja aineella”)

Suksikaupoille mennessään on hyvä varautua myös itse muutamiin kysymyksiin. Tärkein on tietysti se, millainen hiihtäjä olet. Itse hiihdän mieluiten pertsaa ja tykkään nautiskella suht rauhallisista pitkistä lenkeistä.

Toinen kysymys liittyy hiihtäjän ominaisuuksiin eli pituuteen ja painoon. On löydettävä juuri oikean pituinen suksi sopivalla jäykkyydellä. Jos tässä mennään metsään, voi hiihtämisestä kadota sen paras puoli eli nautinto. Uusia suksia ei siis kannata ostaa kuin sikaa säkissä, varsinkin, jos meinaa hiihdellä taas näillä uusilla välineillä seuraavat 20 vuotta.

Hiihto on meidän yhteinen harrastus
Ensimmäisen koelenkin riemua Liedossa

Karvapohjasuksi testissä

Keskutelun, testailun ja sovittamisten myötä päädyimme 197cm Atomic Redster pitopohjasukseen, josta löytyi hieman enemmän jäykkyyttä. Monoiksi valikoituivat Alpinan lämpimät ja upean punaiset (väri on tärkeä!!) monot. Uutta on muuten myös se, että siteet ovat siirrettävät, jolloin pito- tai luistotarpeen, ja esim hiihtokelin mukaan, voi sidettä siirtää suksessa eteen tai taaksepäin.

Ensimmäinen koelenkki uusilla suksilla oli menestys. Ero vanhoihin suksiin oli valtava! Aluksi hiihtotekniikkaa sai hieman miettiä, jotta hoksasi karvapohjan toimintamekanismin, mutta muutaman kilometrin jälkeen tämäkin alkoi sujua. Skinit suksen pohjassa antavat loistavan pidon ja suksimisesta tulee nautinnollisen helppoa. Suksi ei lipsu, mutta luistaa!

Pohjoisemmilla leveyasteilla suksi toimi myös moitteetta. Erilaiset lämpötilat ja latupohjat eivät muuta pitopohjasuksen ominaisuuksia, ainakaan minun hiihtotyylilläni ja kokemuksellani. Karvapohjasuksi on siis äärettömän helppo ja madaltaa ainakin itselläni hiihtämisen kynnystä huomattavasti, koska pitovoiteita ei tarvita, vaan sukset ovat välittömästi hiihtovalmiit.

Jos perinteinen hiihtotyyli on sinulle se mieluisin tyyli, ja olet ajatellut hankkia uudet hiihtovälineet, suosittelen ehdottomasti karvapohjasuksia eli skinejä. Ne tekevät hiihtämisestä nautinnollista ja helppoa. Suosittelen myös sitä, että ostat välineesi asiantuntevasta ja palvelevasta liikkeestä, jolloin saat varmasti juuri sinulle sopivan suksi- ja monoparin.

Kun suksi on toimiva, voi keskittyä siihen olennaiseen, eli kauniista luonnosta nauttimiseen!

<3 Anna

Tuu someen @ansaivo

Lue myös edellinen postaukseni Uusi alumiiniton magnesium deo Rouva hikitakuun testissä

treeni-ja-ravinto treenit kysy-treenista-ja-ravinnosta
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *