Ganglio eli hyytelörakkulakasvain poistettiin punktiolla

Yllätyksekseni paljastui, että nilkassani oleva turvonnut patti onkin ganglio eli hyytelörakkulakasvain. Toinen yllätys oli se, miten ganglio hoidettiin ja poistettiin.

Jos sinua ällöttävät sairaskertomukset, lopeta lukeminen tähän!

Nilkkakivut veivät lääkäriin

Hakeuduin tällä viikolla työterveyslääkäriin, koska olen kärsinyt jo jonkin aikaa nilkkakivuista. Nilkka on kipeytynyt erityisesti juoksulenkkien ja hyppyjä sisältävien treenien jälkeen, ja päättelinkin, että kyseessä olisi rasitusvamma. Kun nilkka alkoi kipeytyä myös kävelystä ja ilman rasitusta, huolestuin.

Verratessani jalkojani toisiinsa havaitsin oikean nilkan etupuolella suurehkon patin. Näytti, kuin nilkassa olisi turvotusta, mutta toisaalta ihmettelin, koska patti oli jotenkin selvärajaisempi, kuin “normaali turvotus”. Patti oli pehmeähkö, leveydeltään kolmesta neljään senttiä, eli melko suuri. Harmittaa, etten napannut kuvaa nilkasta tässä vaiheessa, koska eron jalkojen välillä havaitsi selvästi.

Niin kuin tavallista yritin tietysti ensin itse diagnosoida vaivaani googlen avulla. Nivelrikko, tulehdus, rasitusvamma jne. Mutta en oikein vakuuttunut. Koin paremmaksi mennä kysymään neuvoa asiantuntijalta (plus Jaakko patisti minua myös lääkäriin). Kipu alkoi nimittäin vaivata päivittäin.

Lääkäri tutkaili jalkojani ja sanoi melko nopeasti, että hän epäilee gangliota. Gangliota?

Mikä ganglio?

Ganglio on niveleen tai jännetuppeen liittyvä, hyytelömäistä nestettä sisältävä patti, jännetupen tai nivelkapselin pullistuma. Ganglioita voi esiintyä kaikissa nivelissä, yleisimmin ranteessa ja kämmenessä, mutta näköjään myös nilkassa. Ganglio voi kasvaessaan olla kivulias, jos se painaa hermoa. Ilmeisesti näin on minun kohdallani käynyt, ja kipu johtui siitä.

Selvää aiheuttajaa hyytelörakkokasvaimelle ei tiedetä, mutta se voi syntyä muun muassa tapaturman, nivelärsytyksen tai nivelrikon seurauksena. Minun nilkkani olivat futisaikoina kovilla. Kummankin nilkan nivelsiteet taittuivat ja löystyivät silloin pahasti. Voisiko tämä olla yksi syy vaivoille vuosia myöhemmin?

Ganglion diagnoosi ja hoito – punktio

Lääkäri totesi vastaanotolla, että on yksi keino selvittää, onko minun nilkassani oleva patti ganglio. Ganglio voidaan punktoida eli pistää neula kyseiseen kohtaan ja imeä, ja siten katsoa, tuleeko sisältä hyytelömäistä kirkasta nesteettä. AUTS! ajattelin. Mutta kohta huomasin makaavani pedillä ja lääkärin pistävän ison neulan nilkkani sisälle.

Tuntui ilkeälle, mutta diagnoosi varmistui minuutissa. Nilkan sisältä tuli reilusti kirkasta hyytelöä. Diagnoosi toimi samalla hoitona: lääkäri imi ganglion tyhjäksi.

Lääkäri kertoi minulle, että joskus gangliot häviävät myös itsestään, mutta toisaalta myös uusiutuvat herkästi. Minun kipuni lievittyivät heti punktion jälkeen. Toki nilkka tuntui neulan pistosta aralta ja tykytti, mutta olin jo samana iltana ohjaamassa kuminauhajumppaa vaikuttajatapahtumassa Helsingissä.

Joskus ganglio joudutaan leikkaamaan, jos se uusii monta kertaa ja aiheuttaa kipuja (kipuja siis ei aina suinkaan ole).

Ganglio hävisi

Nilkassani ollut patti hävisi siis kertalaakista. Seuraavaksi testaan, miten nilkka reagoi kuntoiluun ja juoksuun. Jos nilkka ei kipeydy, oli aiheuttajana todennäköisesti tämä ganglio. On hyvä huomioida, etteivät gangliot ole vaarallisia. Niitä on toki hyvä käydä näyttämässä lääkärille, mutta ganglio poistetaan usein vain silloin, jos se aiheuttaa potilaalle kipua tai muuta haittaa.

Minä olin tyytyväinen, että työterveyshuollossa vastassa oli kokeneen oloinen lääkäri, joka suoritti hoitotoimenpiteen siltä istumalta. Itse en olisi osannut tällaista diagnoosia ja hoitoa odottaa.

Onko teillä kokemuksia ganglioista? Ovatko ne uusineet hoidon jälkeen? Entä onko niihin liittynyt kipuja?

<3 Anna

Alla olevassa kuvassa tilanne ganglion punktion jälkeen. Pistosjälki näkyy alemman jalan jalkapöydässä.

sairaudet tuki-ja-liikuntaelinsairaudet niveltulehdus nivelrikko
Kommentit (15)
 1. Moi Anna,
  mulla oli nuorempana ganglio ranteessa ja se imettiin tyhjäksi useamman kerran, mutta sitten yhtäkkiä alkoi pysymään poissa eikä enää kasvanut. Toivottavasti sulla riittää yksi hoitokerta eikä kasva siitä enää uudestaan 🙂

  1. annasaivosalmi
   5.9.2019, 17:29

   Moikka! Kiitos kun jaoit kokemuksen. Nyt kun tästä aloin puhua, niin yllättävän moni on kertonut omasta gangliostaan. Hyvä, että sulla on nyt pysynyt poissa 🙂

 2. Asiantuntijat auttavat
  5.9.2019, 16:14

  Telinevoimistelua harrastava tytär alkoi valitella, että kaikki käsien varassa tapahtuvat liikkeet aiheuttavat kipua. Kipukohta paikallistui ranteeseen, jossa olikin 15mmx15mm patti. Loistava käsikirurgi Mehiläinen Neo:ssa varmisti diagnoosin kuvantamisen jälkeen ja punktoi ganglion pois. Patti ei ole uusinut ja treenit sujuvat jälleen kivutta ☺️

  1. annasaivosalmi
   5.9.2019, 17:31

   Ihana kuulla, että saitte avun! Mulle riitti tosiaan yksi lyhyt käynti yleislääkärillä, joka teki toimenpiteen samantien. Hienoa, ettei tyttäresi patti ole uusinut ja treenit sujuvat taas 🙂 Kiitos, kun jaoit.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *