Aamutreenit – energisen oloni salaisuus

Terveisiä junasta Turusta Helsinkiin. On loppiaisen aamu. Pakkasta ulkona on lähes parikymmentä astetta, mutta onneksi junassa on mukava matkustaa. Aamulla sain nauttia kahdentoista naisen seurasta jo Kello Kuuden treeneissä, jotka vedetään aina perjantaiaamuisin. Olin todella iloisesti yllättynyt, että niin moni heräsi aamutreeneihin myös pyhäaamuna. Aamutreenaus on ihan huippua! Vaikka moni sanoo, ettei kykenisi harjoittelemaan noin aikaisin. Eihän sitä tiedä ennen, kuin on kokeillut.

IMG_0948

Tämän aamun treenit sisälsivät lämmittelyn lisäksi neljä osiota. Ensimmäisessä osassa käytimme kehonpainoa. Seitsemän minuutin AMRAP (as many round as possible) koostui kymmenestä askelkyykkykävelystä, kymmenestä punnerruksesta ja kymmenestä lankkuasennossa tehdystä olkapään kosketuksesta. Toinen treeniosio tehtiin käyttäen lisäpainona kahvakuulaa. Neljä kierrosta 45 sekunnin työosuuksia(25 sek palautus): leveä kyykky, kulmasoutu sekä kahvakuulaheilautus. Hiki alkoi virrata viimeistään tässä vaiheessa, sykkeet lähtivät nousuun ja lihakset työskentelivät voimakkaasti.

kuulailija

Kolmanteen osioon suunnattiin taas kehonpainolla. 10 linkkuveitsivatsaa, 10 kyykkyhyppyä ja 10 sivulankkukiertoa. Kolme kierrosta. Trx- nauhat kiinnitettiin treenisalin kattoon vielä viimeiseksi vartiksi. Teimme TABATA-tyyliin kaksi neljän minuutin settiä. Ensimmäinen sisälsi sprintterin startteja ja ranskalaisia punnerruksia ojentajalle. Toinen setti oli pelkkää keskivartalon kidutusta: lankkua ja lankkuvetoja jalat kiinni trx-lenkeissä. Tunnin treeni oli paketissa ja iloisin ilmein suunnattiin viikonlopun viettoon.

IMG_1382

Moni kyselee minulta, miten ennen aamutreenejä tulisi syödä. Mitään ainoata oikeaa sääntöä tähän ei ole. Olen kysellyt oman treeniryhmäni jäseniltä heidän tottumuksistaan. Suurin osa kertoo syövänsä ennen aamutreeniä jotain pientä: jugurttia, hedelmää, smoothieta tai puuroa.

Kovin suurta aamiaista ei kannata syödä, koska se ei ehdi sulaa ennen harjoittelua ja hölskyy ikävästi vatsassa. Tukevamman aamiaisen aika on vasta treenin jälkeen. Moni kantaa myös treeneihin mukaan esim hedelmän, jonka pistelee poskeensa heti harjoituksen päätteeksi. Aamulla nimittäin verensokerin ollessa alhaalla, voi alkaa helposti heikottaa tai tulla paha olo.

FullSizeRender 33

Itselläni aamu lähtee aina käyntiin isolla vesilasilla ja isolla kupilla maitokahvia. Minulla treeni kulkee erinomaisesti ilman aamupalaa, joten syön vasta treenin jälkeen. Ns. tyhjällä vatsalla treenaamisesta liikkuu turhaan myyttisiäkin käsityksiä sen rasvaa polttavasta vaikutuksesta, jotka eivät näytä pitävän, ainakaan kovin merkittävänä tekijänä, paikkaansa.

Tyhjällä vatsalla treenaaminen kuluttaa hieman enemmän rasvaa treenin aikana, kuin se, jos ennen harjoitusta olisi syönyt. Tämä ero ei kuitenkaan ole merkittävä ja se tasaantuu päivän mittaan energiankulutuksessa. Tyhjällä vatsalla treenaamisen haittapuolena saattaa olla se, ettei treenistä saa kaikkea haluamaansa irti. Siksi suosittelenkin mieluummin syömään jotain, kuin väkisin treenaamaan tyhjällä vatsalla. Mutta olemme kaikki yksilöitä ja itselleni reilun aamupalan syöminen sopii parhaiten vasta heti treenin jälkeen. Tänään aamupalani oli nopea: rahkaa, ananasta ja reilu kourallinen pähkinöitä, jotta ehtisin aamujunaan.

smoothie

Vaikka aamutreeniin on aina tietty vaiva ja ponnistus herätä, palkitsee treeni erityisen paljon. Aamulla hikoilu antaa virtaa koko päiväksi. Ja nyt junassa istuessani, oloni on kaikin puolin todella hyvä. Lisäksi on voittajaolo: ”nyt se on tehty!”. Itse pakkaan seuraavan aamun varusteet ja vaatteet aina edellisenä iltana valmiiksi ja teen lähdöstä muutenkin mahdollisimman helppoa ja nopeaa. Heti herättyäni vetäisen trikoot jalkaan. Kun on jo treenivaatteissa, niin silloin ei ainakaan voi enää perääntyä.

Haluan aina myös hieman aikaa aamuihini lukea lehteä ja juoda kahvia. Nämä ovat omia rutiinejani, joita en jätä koskaan väliin. Siksi kelloni soi sen verran aikaisin, ettei minulle tule kiirettä. Nukkumaan pyrin aamutreeniaamuja edeltävänä iltana mielelään jo kymmeneltä, mutta usein nukahtaminen venyy puoli yhteentoista. Kunnon unet takaavat hyvät treenit.

selfie

Tänään Helsingissä minua odottaa työpalaveri uusiin kuvioihini liittyen. Odotan tapaamista innolla, kuten myös uusia työkuvioitani.

Mahtavaa viikonvaihdetta teille kaikille!

<3 Anna

P.s. Onhan täällä muitakin aamutreenaajia?

Lue myös edellinen postaukseni Näin onnistut painonpudotuksessa

fullsizerender-32

 

Kommentit (5)
 1. Ihanan innostava postaus taas Anna! Mä olen sellainen ikuinen aamutreeneistä haaveileva tyyppi ja ihailen kovasti kaikkia reippaita aamutreenaajia! Uskon, että viimeistään musta tulee aamutreenaaja siinä vaiheessa kun hoitovapaa loppuu! Ehkä jo aikaisemmin! Vielä on sen verran paljon joustoa aikatauluissa, että treenit onnistuu myös muina aikoina! 🙂 Kivaa viikonloppua!

  1. annasaivosalmi
   8.1.2017, 14:47

   Kiitos Karoliina! Ihan varmasti sullekin koittaa aika, kun aamutreenit alkavat taas sopia kuvioihin. Toivottavasti nautit kotonaolosta ja tuosta aikatauluttomuudesta. Onneks me taidetaan kumpikin rakastaa liikuntaa niin paljon, ettei tule sellaista elämänvaihetta, ettei sille aikaa löytyisi. Ihanaa viikkoa! Anna

 2. Talvijuoksu on nautinto! - oikeilla varusteilla - Kauneus & Terveys -blogit
  8.1.2017, 13:40

  […] Lue myös edellinen postaukseni Aamutreenaamisesta […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *