Anna Haataja
Anna Haataja

Loppuvuoden ylä- ja alamäet

Loppusyksy on taittunut jo joululoman puolelle ja vuodenvaihdoskin kolkuttelee pian ovelle. Loka-marraskuu on ollut vähän hiljaisempaa aikaa kirjoittelun puolella – pääasiassa siksi, ettei kilpailu- ja leirikalenterissa ole ollut merkintöjä. Bloggailuun ovat kuitenkin vaikuttaneet varmasti myös pienet takaiskut, mitä uuden harjoituskauden kynnyksellä on tullut vastaan.

Ylimenokauden aikana harjoittelin hyvin kevyesti, mutta tästä huolimatta toinen polvitaive tuli jostain syystä kipeäksi jokusen juoksulenkin jälkeen. Jalka meni juoksun tauottamisesta huolimatta niin kipeäksi, että katsoimme järkeväksi alkaa tutkimaan asiaa ja teetätin jalasta magneettitutkimuksen. Kuvassa ei kuitenkaan näkynyt mitään vaivaa selittävää.

Kolme viikkoa temppuilin eri korvaavien harjoitteiden kanssa, kunnes mitta tuli täyteen aivan kummallisen ja selittämättömän vaivan kanssa, ja päätimme kokeilla taas juoksemista. Yllättäen jalka kesti juoksua hyvin ja melko pian aloitin uuden treenikauden ”normaalin” harjoittelun.

SM-pitkällä tullut kolhu, joka selittää MRI:ssä näkyvän muutoksen reisiluun päässä. Kuvan lausunnossa muutos tulkittiin rasitusmurtumaksi, sillä en tajunnut mainita kyseistä kuukauden takaista iskua polvea tutkittaessa. Säikähdyksellä selvittiin…

Kuten aikaisemmassa kirjoituksessa mainitsin, uuden treenikauden alettua harjoittelu tuntui sujuvan hyvin ja myös kovavauhtisempi juoksu alkoi taas pikkuhiljaa kulkea muutaman vk-treenin jälkeen. Pakkasten ja jääkelien saavuttua oli myös aika korkata Ouluhalli. Vaikka rataharjoittelua on viime syksystä viisastuneena vähennetty, tuntui jokaisen ratatreenin hintana olevan joku kolotus jaloissa. Joulukuun alussa kipeytynyt jalkaterä pakotti pitämään taas lyhyen juoksutauon, mutta tästäkin vaivasta selvittiin onneksi vähällä ja kahden viikon korvaavapainoitteisen jakson jälkeen jalka tuntui taas normaalilta.

Hyvä niin, sillä olimme varanneet isosiskoni kanssa treenileirin Torreviejaan heti joululoman alkajaisiksi. Jalkojen tervehtymiselle oli siis deadline, jotta leirillä pystyisi harjoittelemaan pääasiassa juosten ja suunnistaen. Kaikesta huolimatta reissu meni suunnitelmien mukaan; saimme tehtyä laadukkaita treenejä hyvissä olosuhteissa, pääsin pitkästä aikaa taas suunnistamaan ja molempien jalat kestivät. Joululoma ei siis olisi voinut juuri paremmin alkaa.

Sprinttitreeni Santa Bárbaran linnalla.

Loppuvuosi meneekin sitten Lapissa hiihdellen ja joulun pyhiä vietellen. Tammikuun alussa lähden toiselle ulkomaanleirille; kahdeksi viikoksi Turkkiin yhdessä nuorten maajoukkueen ja talenttiryhmän kanssa. Jos vielä ehtii, niin toivoisin joulupukilta hyviä hiihtokelejä ja jalkojen terveyttä koko ensi vuodelle!

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *