Anna Haataja
Anna Haataja

Faktat tiskiin

Viimeisimmässä kirjoituksessani totesin, että testijuoksusta tai vastaavasta fysiikan mittarista on vierähtänyt jonkin aikaa, ja aloinkin jo pikkuhiljaa janota tarkkaa tietoa tämänhetkisestä kunnostani. Toki harjoitusohjelmassani on lähes viikoittain ollut ”kontrollitreenejä”, jotka kertovat hyvin sen hetkisestä vireestä. Kaipasin kuitenkin absoluuttista totuutta, eli käytännössä mustaa valkoisella – numeroita paperilla.

Konkretiaa onkin nyt sitten saatu sekä Kisakallion leirin testeistä että viime viikkoisesta mattotestistä. Maajoukkueleiri alkoi 5000 metrin ratatestillä, jonka juoksin alusta loppuun omalla vedolla. Paljon tuon epämiellyttävämpää testiä en keksi, kuin viisi kilometriä yksin hallissa keskellä tammikuuta, mutta juoksu kulki kuitenkin hyvin. Aikani oli 17.55, eli jäin noin 10 sekuntia ennätyksestäni. Olen tulokseen tyytyväinen, sillä vetoavun ja kirittäjän kanssa ajasta olisi varmasti saanut sekunteja pois reilustikin ja testiin ei oltu sen kummemmin herkistelty. Suorituskykyä aletaan nyt pikkuhiljaa kaivaa esiin hallikisojen lähestyessä ja fiilikset ovat hyvin luottavaiset.

Leirin jälkeisellä viikolla matkustin kotiin Rovaniemelle tekemään mattotestin tutussa paikassa Santasportin testausasemalla. Alla olevan käppyrän antaman informaation lisäksi kerrottakoon millit – 60ml/kg/min, jotka tietysti hieman varioivat testauslaitteistosta riippuen. Käyrään vedetyt kynnysrajat mietityttivät myös hieman, sillä tuo aerobinen kynnys kuulostaa aika matalalta käyttämiini harjoitusvauhteihin nähden. Päivän vire toki vaikuttaa tuloksiin jonkin verran ja matolla sykkeet ovat usein hieman korkeammat. Sykealueiden karkeampikin päivitys tuli kuitenkin joka tapauksessa tarpeeseen ja näillä mennään eteenpäin.

Nyt kun tiedetään, missä mennään, on hyvä suunnitella kevään ja etenkin lähiviikkojen harjoittelua SM-hallikilpailut mielessä. Hallikauden tavoitteena on kolkutella omia ennätyksiä 3000 ja 1500 metrillä ja nuorten SM-halleista lähden hakemaan metallia.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *