Pauliina's fit world
Pauliina's fit world

Mielipiteeni hutsu-kohusta

Varmasti kuka tahansa, joka seuraa vähänkin median uutisointia, ei ole voinut olla huomaamatta kohua, joka nousi Sysmän peruskoulun rehtorin kommenteista. Jos joku ei ole vielä törmännyt tähän juttuun, menee se käytännössä siis näin: Sysmän koulun rehtori puolustaa koulukiusaamista sillä, että nuoret saattavat pukeutua hutsumaisesti tai julistaa jo 12 vuoden iässä olevansa homoja tai lesboja. Laitan tähän muutaman suoran lainauksen rehtorin kommenteista, jotka ovat tässä lehtijutussa.

”Minusta on aika outoa, että jo 12-vuotiaat rupeavat ilmoittamaan olevansa homoja tai lesboja tai jotakin tällaista. Siihen liittyy hyvin erikoinen pukeutuminen. Se herättää toisissa oppilaissa närkästystä, vihastusta ja ehkä pelkoakin. Sitten he tietysti kohtelevat tätä oppilasta sillä tavoin kuin tuntevat. Sitten tulee kokemus siitä, että kiusataan ja syrjitään, vaikka oppilas tavallaan on itse hakenut sen huomion.”

ja kommentti pukeutumisesta ja oikeuttaako pukeutuminen kiusaamiseen:

”Se voi olla tosi hutsahtavaa. Näin ainakin aikuisen silmin liian näyttävää ja paljastavaa. Kaverit voivat ihan oikeasti sanoa, että sähän näytät ihan huoralta. Sehän on tavallaan jo loukkaus. Mutta kun näyttää siltä, rehtori naurahtaa. Meidän aikuisten pitäisi käsitellä asiaa niin, että hän, joka kokee olevansa erilainen, saa erilaisuuttaan esittää ja olla oma itsensä. Mutta niin, että ei provosoi ja ärsytä omalla käytöksellään toisia. Eihän me heterotkaan tuoda seksuaalista suuntautumistamme julki jatkuvasti.”

Myöhemmissä jutuissa rehtori on koittanut paikata sanomisiaan, mutta näen sen lähinnä säälittävänä yrityksenä korjata viestiä siitä millaista maailmankatsomusta tämä kyseinen rehtori edustaa. Toisaalta on hyväkin, että tästä tuli kohu, kerron nyt oman mielipiteeni minkä vuoksi.

Voiko 12-vuotias tietää olevansa homo tai lesbo?

Ensinnäkin. Tuo homo- ja lesbo-kommentti on mielestäni ala-arvoinen monellakin tapaa. Täytyy sanoa, että en yhtään ihmettele, jos peruskouluissa ja yläasteella on auktoriteettiongelmia, kun siellä työskentelee johdossa tämän rehtorin kaltaisia henkilöitä. Pystyn samaistumaan tähän asiaan erityisen hyvin, koska olen itse kuulunut oppilaisiin, joiden murrosikä alkoi ennen muita. 9-vuotiaana eivät enää barbit kiinnostaneet, kun keho alkoi muuttua naiseksi. 11-vuotiaana alkoivat kuukautiseni ja tavallaan koen, että lapsuus päättyi siihen ehkä myös haluamattani. En enää pukeutunut enkä käyttäytynyt kuin lapsi.

Aikainen murrosikä aiheutti sen, että vaikka en henkisesti ollut vielä aikuinen nainen niin fyysisesti olin. Ja kyllä – tunsin hyvin vahvasti jo tuossa iässä mistä sukupuolesta olen kiinnostunut! 

On mielestäni surullista, että ilmeisesti tämä rehtori pitää 12-vuotiaita vielä aivan lapsina vaikka yleensä monet sen ikäiset joutuvat ihan oikeasti miettimään jo aikuisten ongelmia. Jos lapsia johtaa henkilö, jolla ei ole mitään käsitystä sukukypsyyden ajankohdasta tai mitään myötätuntoa nuoren ihmisen seksuaalisen suuntautumisen etsimisen kanssa, on suora mielipiteeni se, että tällainen ihminen pitäisi erottaa virastaan ennen kuin hän aiheuttaa enemmän harmia nuorten ja lasten kehitykselle, ajatuksille itsestään sekä identiteetistään.

Olisiko tässä yksi syy miksi nuoret eivät uskalla tukeutua auktoriteetteihin, kun he tuntevat, että heitä ei kuitenkaan ymmärretä eikä pidetä ajattelevina yksilöinä? Monesti kuulee puhuttavan, että nykyajan nuoret ovat kamalia, mutta mistä sitten tämän rehtorin kaltaiset ihmiset ovat saaneet nämä oppinsa ja miten he voivat tukea nuoria puolueettomasti?

Oikeuttaako hutsahtava pukeutuminen kiusaamiseen? Mikä on provosoivaa pukeutumista?

Sitten tuohon hutsahtava pukeutuminen -kommenttiin. Mielestäni kommentista paistaa läpi todella paha kaksinaismoralismi. Rehtorin mukaan saa pukeutua kuten haluaa, mutta ei kuitenkaan provosoivasti eikä ainakaan lesbo-tai homomaisesti (mitä ihmettä se oikein edes tarkoittaa) ? Nuo kommentithan kumoavat toinen toisensa. En oikeasti usko, että oppilaat pukeutuvat kouluun pieniin tuubitoppeihin ja sortseihin. Niin ei ainakaan ollut silloin kun minä olin koulussa vaikka kyllä näyttävästi saattoi joku pukeutua. Rehtorin kommentista huomaa, että hän asuu pienellä paikkakunnalla ja elää siellä omassa pienessä kuplassaan. Mitä jos tämä rehtori muuttaisi esimerkiksi Helsinkiin ja joutuisi joka päivä näkemään erilaisia ihmisiä ja niitä homoja sekä lesboja? Hän varmaan kuolisi omaan ärtymykseensä.

Moni on varmasti huomannut uutisoinnin myös maahanmuuttajien seksuaalirikoksista, jotka ovat paljastuneet Oulussa ja nyt myös Helsingissä. Pakostikin tulee mieleen, että millaista ajatusmaailmaa tällaiset kommentit ajavat myös tässä asiassa. Tarkoitan sitä, että jos vallalla on ajatus, että provosoiva pukeutuminen oikeuttaa kiusaamiseen tai kaltoinkohteluun niin ajattelevatko nämä samat ihmiset, että raiskatuksi tullut kerjäsi sitä, koska pukeutui ”provosoivasti”? On mielestäni todella vaarallista heittää ilmoille näitä kommentteja varsinkin kun tiedämme millaisessa kriisissä Suomi tämän asian suhteen on tällä hetkellä. Tässähän mennään hyvää vauhtia kohti sitä ajatusmaailmaa, että antaa mennä vaan, uhrin oma vika!

Vaikka täällä Suomessa ajatellaan olevamme avoimia ihmisiä, olen asiasta hiukan eri mieltä. Tämä rehtorin kuvailema ”hutsahtava” pukeutuminen on vain joidenkin naisten yksi tapa ilmaista naisellisuuttaan. Ovatko esimerkiksi vartalonmyötäiset vaatteet hutsahtavia? Kesämekot, joissa näkyy sääret? Korkeat korkokengät? Itseäni huvitti, kun törmäsin Iltalehden artikkeliin ”Hutsumekot ovat parasta juuri nyt – tässä todisteet”

En nimittäin nähnyt jutussa kovinkaan montaa hutsumaista asua, mutta toimittajan mielestä esimerkiksi nämä alla olevat asut ovat hutsumaisia.

hutsumekko-kohu-sysma-mielipide

iltalehti-hutsumekko-sysma-rehtori

hutsumekko-iltalehti-kohu-sysma-rehtori

Mielestäni nämä asut ovat aivan normaaleja naisellisia asuja, jotka voisin pukea päälleni esimerkiksi kesällä, kun menen istumaan iltaa. Ensimmäisen kuvan mukaisen asun olen nähnyt ammattikorkeakoulussa naisen päällä viime keväänä, enkä pitänyt sitä mitenkään hutsahtavana. Suomi on tämän pukeutumisen kanssa niin paljon jäljessä. Ei tarvitse mennä kuin Viroon tai vaikka Lontooseen niin huomaa miten paljon uskaliaammin naiset siellä pukeutuvat ja miten ylpeinä he kantavat itsensä!

On surullista, että edelleen 2000-luvulla joudumme lukemaan näitä juttuja siitä miten naisellisuus ja omien hyvien puolien korostaminen on pahasta. Tai että pukeutuminen oikeuttaisi kiusaamiseen tai kuka tietää – vielä johonkin pahempaan. Huh, olen puhunut.

Kommentit (4)

 1. esa viita

  siinä paras naisen runko kardasdianilla ,oikea jumalan kuva ! oispa kamera j limusiini !

 2. Ladylike

  Tosi surullinen tämä rehtorin ajatusmaailma.
  Mä olen ollut pienestä pitäen sellainen ”lady”:korkokengät, meikit ja vaatteet tekevät minusta minut.
  Ystäväni kanssa pukeuduimme näyttävästi yläasteella, ja jouduimme kiusatuiksi. Vain ja ainoastaan sen takia, koska pukeuduimme erilailla kun muut.
  Miksi naiseus pitäisi piilottaa? Mehän olemme se kauniimpi sukupuoli, niin miksei siitä saisi nauttia.
  Myönnän, että jälkikäteen katsottuna jotkin asut olivat jo teininä itselläni aika rohkeita-mutta tälläinen on osa itsensä etsimistä ja löytämistä.
  Tällaisella ajatusmaailmalla luodaan edelleen naiselle tiettyä häpeää, jos tahtoo korostaa omaa naisellisuuttaan.

  • pauliinafitworld

   Olen niin samaa mieltä. Ja just toi – se että pukeutuu rohkeasti nuorena ei tarkoita sitä, että pukeutuisi niin vaikka kymmenen vuoden päästä. On niin surullista, että naiseus on Suomessa tabu ja sen takia kaikki on sitä samaa massaa, kun pelätään toisten reaktioita 🙁

 3. RiaRia

  No iltalehden otsikot muutenkin on hyvin valaistuneita. No ei, niissä ei oo toden hiventäkään, eikä tarkotuskaan, haarukoidaan vaan sitä mikä myy.
  Nykypukeutumisen valossa hutsuja ei ees oo.
  Moni vanha ope taapertaa vain omaansa ja sivistyneemmät sitten saa sorkata mikä on oikeeta. Iik, noi juntit ei hiffaa.
  Ja ope: Iik antakaa mun olla, eihän mun tarvi tajuta maailman kaikkia asioita. Tai koittaa sivistyneellä slangilla vetää sen päälle että elää kaukana siitä mistä nuoret.

  Se missä on järkeä vois olla se, että hyväkasvatus/koulu opettaa lapselle omaa itseä ja sen yli, yhdistää ihmisiä ja vetää lankoja yhteen eikä turhaan rajoita ja kaitse. Laittaa lapset sinne someen kun ne siellä muutenkin on, ja naputtaa ehkä lamesti et joo, täällä on tätä kaikkee mm niistä syistä mitä hissantunnilla kerrottiin. Kaikki pyrkii kerrosta korkeammalle omassaan ja ei osaa kuin sotia. Semmosia kulttuureja meillä, olkaa te kiltimpiä kun meimme oltiin jne.
  Ja et aika usein ihminen näkee toiset itsensä läpi. Kiusaajat vois opettaa näkemään olonsa, syystä ne purkaa, ja oikeesti auttaa myös niitä eikä tukkia turpaa umpeen jollain järkipuheella. Kato sut on kasvatettu näkee näin ja tuo toinen näin, sust on täst syyst kivaa tää ja musta tää, tän takii me opetkin ollaan niin tyhmii jne…………………………

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Syyt miksi välillä mietin bloggaamisen lopettamista

Olen kirjoittanut blogia jo vuodesta 2011 lähtien, joten blogivuosia on takana yhteensä kahdeksan. On vaikea edes kuvitella kuinka monta tuntia ja kuinka monta kirjoitusta olen koko tuona aikana kirjoittanut. Joku saattaisi pitää tätä bloggaamista ajan…

Mikä sua oikein estää muuttumasta?

Olen sellainen ihminen, että tarvitsen jatkuvasti projekteja, joissa voin kehittää itseäni. Projektit voivat liittyä työhön, omaan henkiseen kasvuun, opiskeluun, ihmissuhteisiin tai hyvinvointiin elämässä ylipäätään. Seuraava projekti on mulla edessä helmikuun alussa, kun lähden edustamaan Suomea…

Olen Miss Global Finland 2018

Jotkut vanhoista lukijoistani ehkä muistavatkin, että osallistuin kesällä Miss Helsinki -karsintoihin, joista pääsin semifinaaliin asti. Tipuin kuitenkin semifinaali-vaiheessa pois eli finaalipaikkaa en kilpailusta saanut. Rakastan kameran edessä olemista ja olenkin tehnyt kuvauksia omatoimisesti ja myös…

Mitä eroa on kiristelyllä, rasvanpoltolla ja laihduttamisella?

Kerroin edellisessä postauksessa, että aion polttaa kropasta rasvaa muutaman kilon tammikuun loppuun mennessä. Sainkin sitten heti perään ihmetteleviä kommentteja, että miksi ihmeessä minun pitää laihduttaa, onko ruokavaliossani mennyt jotain pieleen vai haenko vain huomiota koko…

Viimeiset herkuttelut ennen kiristelyä

Kaupallinen yhteistyö: Wellcamp

Viimeisimmästä dieetistä onkin vierähtänyt sen verran aikaa, etten itseasiassa edes muista sen ajankohtaa. Olisiko se jopa ollut vuonna 2017, kun viimeisin bikini fitness -dieetti loppui. Tämän vuoden rennompi ote syömisissä ja treeneissä näkyy vyötäröllä. Paino…

Olenko syntinen ilmaston saastuttaja, kun matkustan?

Olen nyt saanut useampaankin otteeseen viime aikoina viestejä blogini lukijoilta (tai joltain muilta), että enkö mieti ollenkaan omaa hiilijalanjälkeäni, kun matkustan kolmen-neljän kuukauden välein lentokoneella etelään. Kirjoitin viime postauksessa matkasuunnitelmistani lähteä Dubaihin tammikuussa. Ja kyllä,…

Tammikuun lopussa uusi maa, uudet kujeet

Onko täällä muita, jotka kärsivät kaamosväsymyksestä? Voin meinaan ainakin itse sanoa ihan rehellisesti kärsiväni todella paljon tästä loputtomasta pimeydestä. Monina aamuina tuntuu siltä, että olisi ihan muissa maailmoissa kun joutuu repimään itsensä pimeyden keskellä sängystä…

Vielä joskus bikini fitness -kilpailuihin?

Olen aikaisemminkin kirjoittanut tästä samasta asiasta, mutta siis mua tietyllä tapaa harmittaa, että tämä mennyt vuosi sotki mun tutun treenirytmin. Ennen tätä vuotta treenasin 4-5 kertaa viikossa ja treenit olivat aina tavoitteellisia. Vuoden alussa ja…

Intohimona hyvä ruoka

Ei ehkä ihan heti uskoisi, että yksi intohimoni on myös ruoka. Olen ollut nuoresta asti sellainen, että olen syönyt isoja määriä ja ollut ruoan ystävä. Naureskelin vähän aikaa sitten, kun luin vauvakirjaani, jossa kerrottiin, että…

Miksi sun ei kannata ostaa sitä pikadieettiä

Kaupallinen yhteistyö: Wellcamp

Moni haaveilee nopeasta painonpudotuksesta ja hakee vastauksia Googlesta. Googlesta löytyykin monia artikkeleita ja vinkkejä, miten paino putoaa nopeasti, mutta tavallinen tallaaja ei välttämättä osaa arvioida vinkkien toimivuutta. Moni vinkki tosiaan lupaa pudottaa painoa esimerkiksi jonkinlaisen…