Viisi keinoa lisätä mielen hyvinvointia

Joskus pienemmätkin muutokset voivat vähentää stressiä ja lisätä mielen hyvinvointia. Alla on viisi keinoa, joita voi kokeilla omassa arjessaan heti.

1. Hiljennä hälyä ja tahtia

Useimpia meistä ympäröi jatkuva ärsyketulva. Kun siihen yhdistetään kiire tai kiirehtiminen, mieli ja keho voivat käydä liian usein kierroksilla. Jos tunnistaa jatkuvan ärsykevirran hajottavan tarkkaavaisuutta tai aikapaineen nostavan kierroksia, niitä kannattaa vähentää niin paljon kuin mahdollista.

Karsi tekemisiä, hidasta tahtia tekemällä asiat hieman rauhallisemmin, ja hengähdä syvään hetken aikaa, kun huomaat käyväsi ylikierroksilla. Jos työpäivään osuu väistämättä hektisiä vaiheita, yritä pitää vastapainoksi päivän aikana rauhallisempia hetkiä.

2. Huomaa ja tallenna pienet hyvät hetket

Elämämme koostuu suurelta osin nopeasti ohi menevistä arkisista tilanteista ja tapahtumista. Lyhyet hyvät hetket kannattaa tallentaa mieleen, jotta tunnekokemuksen muistaisi myöhemmin.

Stressaantuneena ja väsyneenä huomiomme kaventuu ja huomaamme helpommin kielteisiä asioita. Etenkin silloin kannattaa haastaa itsensä huomaamaan päivittäin pieniäkin ilon aiheita.

3. Lisää myötätuntoa samaistumalla

Myötätunto itseä ja toisia kohtaan edistää hyvinvointia, ja sitä voi lisätä esimerkiksi samaistumisen keinoin. Dokumentit, kirjallisuus ja lukuisat eri taidemuodot tuovat esille maailmoita, tarinoita ja tunteita, jotka voivat auttaa huomaamaan, että ei ole yksin oman asiansa kanssa.

Yhtä lailla tilanteita voi opetella katselemaan eri näkökulmista. Miltä tuosta toisesta tuntuu, mitä hän ajattelee? Mitä hänen käyttäytymisensä takana mahtaa olla? Tai miten suhtautuisin, jos joku toinen olisi samassa tilanteessa, missä itse olen?

4. Uppoudu ja koe rauhallista energiaa

Kun johonkin asiaan keskittyy ja uppoutuu täysin, pääsee ikään kuin itsestä vapaaseen tilaan, jolloin ajan- ja paikantaju saattaa hämärtyä hetkeksi.

Uppoutuminen ei kuitenkaan tarkoita samaa kuin jonkin asian suorittaminen. Uppoutuessaan ihminen on keskittynyt ja rauhallisessa olotilassa. Tällainen rauhallinen energia on voimavaratekijä. Kun huomio on suuntautunut itse tekemiseen, mieli ei askaroi menneessä tai tulevassa, ja murehtiminen vähenee.

5. Hyväksy se mitä et voi muuttaa

On useita asioita, joiden tapahtumisesta emme voi päättää. Ja sitten on asioita, joihin voimme jollain tapaa vaikuttaa. Näiden kahden erottaminen toisistaan on hyvä taito.

Toimintaansa kannattaa suunnata niihin asoihin, joihin voi vaikuttaa. Samalla on opeteltava hyväksymään se, mitä ei voi muuttaa. Hyväksymiseen liittyy usein vaikeiden tunteiden kohtaamista ja käsittelyä, joka voi viedä aikaa.

Lue myös:

Kun ärsykkeitä on liikaa

Tunnista stressiä aiheuttavat ajatukset

Hyvät tunnekokemukset vähentävät stressiä

Epämukavuusalueesta ja kuormituksesta

Seuraa Stressitohtoria Facebookissa

mielen hyvinvoinnin lisääminen

Kuva: Vincent van Zalinge

hyvinvointi mieli onnellisuus stressi
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *