Itsetuntemus lisää hyvinvointia

Uskon, että todelliseen hyvinvointiin päästään käsiksi vasta sitten, kun uskalletaan tutustua aitoon itseen. Itseensä tutustuminen ei aina ole pelkästään mukavaa. Tutustumismatkalla voi joutua kohtaamaan omia rajoittavia uskomuksiaan tai minän ympärille kertyneitä suojakuoria.

Tai sitten voi huomata, että on kuluttanut aikaansa ja energiaansa asioihin, jotka eivät ole linjassa omien todellisten arvojen kanssa. Oli vastassa sitten mitä tahansa, itseensä tutustuminen palkitsee aina. Silloin voi pikku hiljaa riisua egon luomaa panssaria ja alkaa elää omannäköistä elämää.

Egon ja todellisen itsen eroja

Sanna Ehdin kirjoittaa egon ja aidon minän eroista. Aito, todellinen minä saa energiaa itselle tärkeiden arvojen mukaan elämisestä. Egoa taas ruokkii ulkoiset seikat. Ehdinin mukaan egoa ja todellista minää voi kuvata seuraavilla sanoilla:

Ego:

  • puute
  • hallinta
  • taistelu
  • pelko
  • haluaminen
  • antaa saadakseen
  • erillisyys
  • puolustautuminen

Todellinen itse:

  • runsaus
  • luottamus
  • virtaus
  • rakkaus
  • jakaminen
  • antaa sydämestä
  • ykseys
  • samanarvoisuus

Mentaalivalmentaja Minna Marsh kuvaa egoa valheelliseksi panssariksi, joka peittää oman todellisen minän. Marshin mukaan ego on niin huolestunut siitä, millaiselta pitäisi näyttää muiden silmissä, että omannäköiset valinnat jäävät tekemättä.

Omaa ydintä etsimässä

Aki Hintsan kehittämässä hyvinvoinnin ympyrässä keskiössä on core eli ydin. Voidakseen hyvin, ihmisen tulisi selvittää oma ytimensä, siis todellinen minä. Siihen pääsee Hintsan mukaan käsiksi vastaamalla seuraavaan kolmeen kysymykseen:

1. Tiedätkö, kuka olet?

Hintsan kokemuksen mukaan tähän vastataan usein esimerkiksi ammatti, koulutus, työnimike ja muita ulkoisia asioita. Ne eivät kuitenkaan kerro ihmisestä itsestään, vaan pikemminkin siitä, minkä koulutuksen, ammatin tai työstatuksen on itselleen hankkinut. Siis millaiset ulkoiset puitteet on elämälleen rakentanut. Olosuhteet tietysti vaikuttavat ihmisen identiteettiin, mutta identiteetti ei voi kokonaan perustua ulkoisiin olosuhteisiin.

Vahva identiteetti lepää arvomaailmassa. Mitä kaikkia asioita arvostat ja pidät tärkeänä ja merkityksellisenä? Mitkä ovat sinulle tärkeitä asioita huolimatta siitä, mitä muut niistä asioista ajattelevat?

2. Tiedätkö, mitä haluat?

Meille käy monesti niin, että arki ja oravanpyörä vievät mukanaan. Päivät täyttyvät reagoinnista asioihin sen sijaan, että tekisimme tietoisia valintoja arvoistamme käsin. Jos tavoitteemme ja arvomme ovat ristiriidassa keskenään, turhaudumme ja tunnemme epämääräistä huonoa oloa.

Sen vuoksi on hyvä pysähtyä aika ajoin miettimään, mitä oikeastaan haluaa. Onko tyytyväinen siihen, mihin aikaansa käyttää? Vaikuttaako muiden ihmisten päätökset voimakkaasti omiin päätöksiin? Mihin suuntaan haluaisi ottaa seuraavan askeleen elämässään? Mitä voisi tehdä, jotta henkinen hyvinvointi lisääntyisi?

3. Hallitsetko omaa elämääsi?

Tällä kysymyksellä Hintsa tarkoitti sitä, näkyvätkö todelliset arvosi myös arjen valinnoissasi. Joku voi arvostaa perheen yhteistä aikaa, mutta tekee silti pitkää päivää töissä. Voi olla, että kaikenlaista tekemistä on kerryttänyt niin kalenterin täydeltä, että aika ei riitä mitenkään elämään aidosti omien arvojen mukaista elämää.

Arvojen mukaan eläminen ei suinkaan ole aina helppoa. Siihen voi liittyä vaikeita valintoja ja kompromissien tekemistä. Joudumme joskus myös valitsemaan omien arvojemme välillä, kun teemme päätöksiä ajankäytöstä.

Oman sisimpänsä tutkiminen ja itseensä tutustuminen ei missään nimessä ole itsekästä. Itsensä kanssa sinut oleva ja omia arvoja todeksi elävä voi hyvin, ja tämä hyvinvointi heijastuu väistämättä myös muihin ihmisiin.

itsetuntemus

Lähteet:

Oskari Saari. Aki Hintsa. Voittamisen anatomia.

Sanna Ehdin. Enemmän energiaa. 

Minna Marsh. Mentaaliherätys! Opas henkiseen kuntoiluun. 

Kuva: Ornella Binni

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *