Lääketieteen opiskelijat huuhaata vastaan

Viime viikolla uutisoitiin Turun yliopiston lääketieteen opiskelijoliden perustamasta Vastalääke ry:stä, jonka on tarkoitus toimia vastaliikkeenä “huuhaaseen” ja uskomushoitoihin (YLE, Turun sanomat). Olen itse koulutukseltani biokemisti ja työskentelen tutkijana syöpäbiologian parissa, joten kaikki terveyteen ja tutkimukseen liittyvä kiinnostaa minua. Niinpä halusinkin nostaa tämän ilmiön esiin blogissanikin. Mistä siis on kyse? Vastalääke ry:n nettisivuilla kerrotaan heidän puuttuvan muun muassa kysymyksiin parantaako homeopatia syövän ja aiheuttavatko rokotteet autismia. Tavoitteena on jakaa helppotajuista tietoa terveydestä ja lääketiedosta sopivan pieniin palasiin pilkottuina.

Onko tällainen huuhaahoitojen vastainen kampanja tarpeen?

Moni ehkä muistaa kuinka alkuvuodesta kohkattiin pohjanmaalaisesta hopeavesi-ilmiöstä. Hopeavedellä hoidettiin vaikka mitä, ja sitä nautittiin suun kautta, mikä ei todellakaan ole suotavaa sillä sisäisesti nautittuna se voi aiheuttaa myrkytystilan. Viime viikolla YLE uutisoi hopeavettäkin suositelleen ja myyneen “terveysyrittäjän” hoitaneen ihosyöpää mustalla salvalla, joka pahimmassa tapauksessa syövyttää ihoon reiän, joka yltää luuhun saakka. Ulkomailla mustan salvan käyttö on johtanut myös kuolemantapauksiin. Pelottavinta asiassa on se, että Valvira ei voi puuttua puoskareiden tekemiin “hoitoihin”, sillä he eivät ole laillistettuja terveydenhuollon ammattilaisia.

Hopeavesi ja musta salva ovat vain yksittäisiä esimerkkejä. Etenkin pienissä yhteisöissä yskittäisten ihmisten sanalla on usein suurempi valta, ja niinpä vaihtoehtohoidosta saattaa tulla tietyllä alueella suosittu. Voi myös olla, että vaihtoehtohoitojen tarjoavat ovat keskivertolääkäriä parempia kuuntelijoita. Potilaan hoidossa onkin itse hoidon onnistumisen lisäksi se, miten potilas kokee tulleensa hoidetuksi. Niinpä mielestäni potilaskohtaamisilla on tärkeä rooli siinä, että potilas säilyttää luottamuksensa lääkäreihin ja tutkittuun lääketieteeseen huuhaan ja tehottoman – joskus jopa vaarallisen – vaihtoehtolääketieteen sijaan. Ymmärrän että ihmisiä pelottaa. Vaihtoehtohoidot saattavat tuntua varsinaisia lääkkeitä vähemmän pelottavilta, sillä niiden nimet ovat ymmärrettäviä, eivätkä mitään kemikaaleja. Kumpi kuulostaa pelottavammalta: musta salva vai metyyliaminolevulinaatti? Paras lääke pelkoon on kuitenkin tieto.

Kuvat: Unsplash.com

Vastalääke ry – tutkitulla tiedolla huuhaata vastaan

Vastalääke ry:n tavoitteena on jakaa tietoa tieteelliseen tutkimusnäyttöön perustuvasta terveys- ja lääketieteestä (evidence-based medicine). Toivon että Vastalääke ry lähtisikin liikkeelle tiedonlevittämisen kautta ennemmin kuin provosoimalla – terveysaiheista keskustelu on tällä hetkellä sosiaalisessa mediassa melkoisen tulehtunutta ja kärkäs argumentointi ei useinkaan saa toista osapuolta yhtään vastaanottavaisemmaksi. Vastalääke ry on avaamassa oman blogin loppuvuodesta ja jään odottamaan sitä mielenkiinnolla. 🙂

Vastalääke ry:tä voi seurata heidän omilla nettisivuillaan tai Twitterissä.

Ja jos pohdit että mitä jos ne tutkijat on lahjottu, niin voit lukea aikaisemman kirjoitukseni:

Tiedeartikkelin julkaiseminen – pitkä ja kivinen tie

Elintapalääketiede vs vaihtoehtohoidot?

Näin loppukaneettina haluan vielä selventää että en niputa elintapalääketiedettä ja vaihtoehtoja samaan kategoriaan. Suhtaudun skeptisesti vaihtoehtohoitoihin, mutta kaikki riippuu siitä mitä niillä tarkoitetaan. Itse ainakin näen elintapalääketieteen hyvin tärkeänä. Monia sairauksia pystytään ennaltaehkäisemään ja jopa hoitamaan sillä, että kiinnitetään huomiota elintapoihin kokonaisvaltaisesti: miten nukutaan, syödään ja liikutaan. Kun elintavat ovat kunnossa, pystytään olemassa olevia lääkityksiäkin usein keventämään. Sairastan itse kilpirauhasen vajaatoimintaa ja minulla on onneksi ollut perusteellinen lääkäri, joka on kartoittanut myös elintapani hoitoa suunnitellessa. Itse luotan hoitoni kanssa lääkäreihin, joilla on aikaa kuunnella potilasta.

Seuraa blogia:

Facebook / Instagram Bloglovin

hyvinvointi terveys tyo
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *