Puurojuhlat, viljattomia pipareita ja muita herkkuja

Serkullani on ollut jo liki 20 vuotta jatkunut perinne puurojuhlien pitämisestä. Minähän en hankalana ihmisenä syö edes riisipuuroa, mutta onneksi vakioporukasta löytyy myös useampi juustojen ystävä, ja tarjolla on glögin, puuron ja pipareiden lisäksi myös ihana valikoima juustoja. Valikoimassa oli mm. pitkään kypsytettyä goudaa, camembertiä, chevréä ja stiltonia, sekä leikkelepuolelta chorizoa ja kylmäsavuporoa. Lisäksi olin itse tuonut mukanani viljattomia pipareita ja kahviglögitryffeleitä. Voiko enempää toivoa?

20puurojuhlat3Valitettavasti suurin osa kirjoituksen kuvista on kadonnut kun blogi siirtyi Kauneus & Terveys-sivustolle

Stilton on hyvin perinteinen, englantilainen, joulunajan sinihomejuusto. Se tehdään lehmänmaidosta, ja se valmistetaan sylinterimuotoon. Se muistuttaa ulkonäöltään ja koostumukseltaan ranskalaista Fourme d’Ambertia. Stiltonin vahvuus vaihtelee miedosta vahvaan. Vahvemmat stiltonit myös tuoksuvat melko voimakkaasti. Puurojuhlissa tarjolla ollut stilotn oli Lidlin jouluherkkuerän tuote. Se oli sopivan kiinteä, mutta helposti leikkautuva, kermainen ja maukas. Se maistui kaikille. Juusto oli sen verran hyvää, että kävin itse heti ostamassa oman palasen. Pala on iso, mutta enköhän saa sen kulutettua. 😉 Stilton on oiva juusto joulunajan herkutteluun ja ruoanlaittoon. Stilton ja portviini ovat klassikkoyhdistelmä, mutta erinomaista se oli myös piparien kanssa.

20puurojuhlat1

20puurojuhlat2Perinteisiä pipareita en juuri kaipaa (taikina on valmiita pipareita parempaa), mutta sinihomejuusto ja piparit ovat joulun must-yhdistelmä, jonka takia minäkin päädyin pipareita leipomaan. Näiden pipareiden ensisijainen käyttötarkoitus on siis juustojen kuljetusalustana – siinä ne pääsevät oikeuksiinsa. 😉

20puurojuhlat8

Vähähiilihydraattiset piparkakut

n. 24 kpl

2 kananmunaa
100 g voita
½ dl mantelijauhetta
½ dl kookosjauhoja
¾ dl erytritolia
1 rkl psylliumia
1 rkl piparkakkumaustetta
½ tl leivinjauhetta
Hyppysellinen suolaa
(Muutama tippa karvasmanteliesanssia)

Vaahdota munat. Sulata voi ja lisää se munavaahtoon. Sekoita kuivat ainekset keskenään ja vispaa ne taikinan joukkoon. Anna taikinan turvota viitisen minuuttia. Muotoile taikinasta palloja ja litistä ne pipareiksi. Paista uunissa 200 ˚C asteessa noin 10 minuuttia – kunnes piparit ovat saaneet hieman väriä. Anna jäähtyä kokonaan ja erillään, jotta ylimääräinen kosteus haihtuu.

Karvasmanteli ei kuulu perinteisiin pipareihin, mutta minä lisäsin sitäkin koska pidän kovasti sen mausta. 🙂
Nämä piparit eivät ole yhtä kovia kuin perinteiset, mutta maku on oikea. Piparien resepti on muokattu karppaus.infosta löytyvästä reseptistä. Tein viime vuonna pipareita alkuperäisen ohjeen mukaan, mutta tänä vuonna säädin hieman ainesten suhteita, ja taikinasta tuli mielestäni helpommin käsiteltävää ja siitä sai tehtyä helpommin pipareita.

20puurojuhlat5

20puurojuhlat4Kahvi ja glögi saattavat kuullostaa erikoiselta yhdistelmältä. Se ei kuitenkaan ollut nyt minun keksintöäni, vaan Blossa 2011-vuosikertaglögin makuyhdistelmä. Blossahan on siis tunnettu ruotsalainen glögivalmistaja, joka lanseeraa joka vuosi uuden, erityisen glögin). Sitä löytyi vielä pullovarastostamme, ja ajattelin että nyt on aika päästä siitä eroon. Olen aiemminkin hävittänyt ylimääräisiä alkoholeja nimenomaan tryffeleihin (viskitryffelit, hedelmäbrandytryffelit), joten miksi tämä olisi poikkeus. 😉

Ei hätää, tryffelien teko onnistuu vaikkei hyllystäsi löytyisi kyseistä vuosikertaglögiä. 😉 Ensimmäinen tryffelisatsi katosi jääkaapistamme nopeasti ja nämä ovat tosiaan oiva lahja, joten ei kestäne kauaa ennen kuin pullonpohja on kulutettu. 😉

20palinkatryffeli1

Kahvi-glögitryffelit

n. 20-30 kpl

200 g tummaa suklaata, väh. 70 %
1 dl kermaa
2 rkl Blossa 2011-glögiä (tai 1 rkl kahvilikööriä + 1 rkl glögiä)
Kaakaojauhetta kuorrutukseen

Hakkaa/pilko suklaa. Kiehauta kerma, lisää suklaa, ja alkoholi. Vedä kattila liedeltä ja sekoita kunnes suklaa on sulanut ja seos tasaista. Anna massan jäähtyä kylmässä pari tuntia. Muotoile massasta sopivan kokoisia palloja käsin ja pyörittele ne kaakaojauheessa. Säilytä kylmässä. Ota lämpenemään hieman ennen tarjoilua.

Katso myös piparkakkutryffelien resepti. 😉

Kommentit (26)
  1. Kuminalla maustettu aprikoosihillo juustoille - Pilkettä
    29.10.2017, 09:24

    […] lisukkeita itsekin. Yksi hyvä on siemennäkkäri, sinihomejuustojen klassikkokaveri ovat viljattomat piparkakut ja olen aiemmin tehnyt myös esimerkiksi persikka-rosmariinihilloa.  Tällä viikolla erään […]

  2. Piparikookoskeot – miksi odottaa jouluun? - Kauneus & Terveys -blogit
    24.11.2016, 18:51

    […] himoon auttavat myös pipari-banaani-kookosmuffinssit, piparkakkutryffelit ja tietty itse viljattomat piparit. […]

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *