Leikkauksesta toipuminen, osa 1: Antibiootit, probiootit ja lisäravinteet

Jouduin reilu viikko sitten leikkaukseen akuutin umpisuolentulehduksen takia (kts. Terveisiä sairaalasta). Homma alkoi vatsataudin kaltaisilla oireilla, mutta kipujen paikallistuttua oikealle alavatsaan hakeuduin päivystykseen fiksun ystäväni neuvosta. Yllättäen iskeneestä vaivasta seurasi huomattasti pidempi toipuminen. Olen kuitenkin vakaasti päättänyt olla sairastamatta yhtään enempää kuin on pakko, joten otin käyttöön kaikki itse keksimäni keinot leikkauksesta toipumisen tukeen. Juttua tulee paljon, ja koska opiskelen biotieteitä, saatan suhtautua ravintoon ja terveyteen liittyviin asioihin varsin perusteellisesti. Siksi jaankin parantumiskikkailutarinani useampaan osaan. 😉

Terveisiä sairaalasta
osa 1: Antibiootit, probiootit ja lisäravinteet
osa 2: Toipilaan ruokapäiviä ja parantava puuro
osa 3: Liikuntastoppi ja neljä seinää

SUOLISTOFLOORA, ANTIBIOOTIT JA PROBIOOTIT

Kuten nimi jo kertoo, umpilisäkkeentulehdus on tulehdus, ja leikkauksen lisäksi sain melkoiset antibioottimäärät. Kuinkas sattuikaan, kotiuduttuani sairaalasta Hesari uutisoikin sopivasti maanantaina  Antibioottikuurin jälkeen bakteerikanta voi olla sekaisin jopa kaksi vuotta (HS 19.5.14). Artikkelissa haastateltu Hyksin infektiosairauksien klinikan ylilääkäri vertasi antibioottien vaikutuksia suolistossa atomipommiin, ja olen itse biotieteilijänä aivan samaa mieltä. Suoliston bakteerifloora ei ole tärkeä vain ruoansulatukselle, vaan koko elimistölle ja sen hyvinvoinnille. Antibiootit tulivat kuitenkin ihan tarpeeseen, ja nyt pitää vain tsempata suoliston kunnon palauttamiseksi. Masu kuntoon!

Suolistossa on jatkuvasti valtava määrä erilaisia bakteereita, osasta on hyötyä ja osasta haittaa. Tärkeää on se että hyödyllisiä bakteerikantoja on runsaasti ja ne voivat niin hyvin, että haitalliset bakteerit eivät kykene kilpailemaan niiden kukoistukselle. Jos hyvät bakteerit puttuvat tai voivat huonosti, pääsevät haitalliset bakteerit helpommin lisääntymään, valtaamaan alaa ja aiheuttamaan ongelmia. Bakteeritasapainon hallintaan on muutamia niksejä.

  • Alhaisempi hiilihydraattimäärä hillitsee haitallisten bakteerien kasvua, erityisesti sokerin määrää kannattaa rajoittaa. Tämä tulee minulta oikeastaan luonnostaan kun en ole millekään makealle perso.
  • Kuitujen santi on tärkeää suoliston hyödyllisten bakteerien hyvinvoinnille. Hyödylliset bakteerit tykkäävät erityisesti vesiliukoisista ravintokuiduista, joita saa kasviksista. Viljojen liukenettomat kuidut lisäävät lähinnä ulosteen volyymiä. Söin siis runsaasti kasviksia ja helpotin niiden asettuvuutta mahan ollessa vielä kipeä tekemällä erilaisia kasvis- ja juuresmuusseja.
  • Probioottivalmisteita, kuten esimerkiksi maitohappobakteerikapseleita, on hyvä napsia kunnon kuuri. Probiootteja saa myös elintarvikkeista, kuten kefiiristä, hapankaalista ja kimchistä. Yritän olla ärsyttämättä vatsaa liialla kaseiinilla (maitoproteiini, kts. So long, rahka!), mutta Gefilus-piimää olen nyt juopotellut saadakseni vähän lisää hyödyllisiä bakteereita suolistooni. Piimän lisäksi nappailin ensiki pikkupurkillisen YA:n maitohappobakteerikapseleita ja jatoin Idoformin kapseleilla. Probioottivalmisteiden kirjo on laaja ja niissä on varmasti laatueroja, mutta en ole perehtynyt asiaan sen tarkemmin. Lisäksi poikaystävä sai heti kauppalistalleen hapankaalin. Rasilaisen pastöroimaton hapankaali maistuu minun suuhuni ja sitä saa lähicittarista vajaan kilon ämpäreissä. 😉 Lisäksi hapatin itse kookosjogurttia. Kokeilen vielä pari erää, ja eiköhän siitä seuraa sitten resepti. 😉

Aikaisempia kirjoituksiani suoiston hyvinvoinnista ja probiooteista:
Kimchi (korealainen hapankaali)
Kefiirin valmistusta kotona
Kefiiriä vatsan hyvinvointiin

EDIT 2015: Myöhemmin olen ruvennut valmistamaan kotona kombuchaa, eli volgansieniteetä, tsekkaa myös sen terveyshyödyt. 😉

PS. Juuri  PLOS ONEssa julkaistu artikkeli kertoo myös levon ja vuorokausirytmin vaikuttavan bakteeritasapainoon, mutta kaikkihan tiesivät jo, että toipilaana pitää nukkua paljon. 😉

MUUT LISÄRAVINTEET JA RAVINTO

26lisaravinteet1
Pilleriarsenaalini: L-glutamiiniä, Opti-MSM-jauhetta, D-vitamiini, B-vitamiiniyhdistelmä+sinkki, magnesiumsitraatti, maitohappobakteerikapseleita.

L-glutamiini
Ostin tämän alunperin kokeillakseni sitä lisämunuaisen kortisolituotantoa tukemaan, mutta Google kertoi sen olevan suolistoepiteelin ykkösravintoaine – ei muuta kuin kokeiluun siis! Glutamiini on aminohappo.Erilainen fyysinen ja biologinen stressi, kuten tulehdukset, rankka urheilu tai vaikkapa leikkaukset, kuluttavat glutamiiniä. Lisäglutamiini tukee immuunipuolustuksen toimintaa ja nopeuttaa kudosten uusiutumista. Glutamiiniä tarvitaan mm. kollageenisynteesiin. L-glutamiini onkin erityisen suosittu urheilijoiden keskuudessa ja sitä käytetään myös ruoansulatuskanavan ongelmien, kuten keliakian ja vuotavan suolen oireyhtymän hoitoon. Elimistö tuottaa glutamiiniä itsekin, mutta tuotetun glysiinin määrä saattaa jäädä tarvetta alhaisemmaksi (Meléndez-Hevia et al., 2009). Glutamiiniä saa ravinnonkautta esimerkiksi luuliemestä (tästä lisää alempana), nahkoineen syödystä lihasta, sisäelimistä ja liivatteesta. Sitä voi ostaa myös puhtaana jauheena, joka on veteen sekoitettuna käytännössä katsottuna mautonta.
Jarrow Formulas L-Glutamine Powder

Opti-MSM
MSM auttaa kudoksia toipumaan vaurioista, eli toivoin sen tukevan haavojen paranemista ja ihon korjautumista. MSM eli metyylisulfonyylimetaani on rikkiyhdiste, jonka pitäisi lisätä ihon, kynsien ja hiusten kasvua ja hyvinvointia. MSM tukee myös kehon liikkuvuuden ylläpitoa tukemalla sidekudosten ja nivelten hyvinvointia. Parhaiten MSM imeytyy yhdessä C-vitamiinin kanssa. Opti-MSM on puhtainta MSM-jauhetta. Aikaisemmin olen syönyt Opti-MSM-kapseleita, mutta nyt olin tilannut kokeiluun jauhetta. Jauhe maistuu suorastaan järkyttävältä, mutta sitruunan mehun puristaminen MSM-veteen tepsii maun peittämisessä erinomaisesti, ja siinä on sitä imeytymistä parantavaa C-vitamiiniakin. 😉 Tilaa kapseleita jos epäilyttää, minä saan kyllä tuon jauheenkin syötyä sitruunan kera. Olen kirjoitellut MSM:stä aiemminkin nivelvaivojeni yhteydessä, kts. Fysioterapeutin viimeinen sana ja nivelten hoitokikat.
Doctor’s Best Best MSM Powder

Lisäravinteiden (L-glutamiini, Opti-MSM) jälleen kerran Iherb osoittautui ylivertaisen edulliseksi paikaksi. Alennusta Iherbistä ensimmäistä kertaa tilaavalle koodilla IRI825. 😉

RAVINTO

26lisaravinteet2

Kookos
Kookoksella on lukuisia terveysvaikutuksia. Sen keskipituiset rasvahapot ovat helppoa ravintoa, ja sillä on anti-inflammatorisia eli tulehdusta laskevia vaikutuksia. Se hillitsee myös mikro-organismien kasvua. Söin niin hapatettua kookosjogurttina kuin tuoretta kookospähkinääkin. Kookosjauhokin oli silloin tällöin käytössä. Kookoksen terveellisyydestä kiistellään (Kookosöljyn terveysvaikutukset jakavat mielipiteitä, Yle 11.4.2013) sen sisältämien tyydyttyneiden rasvojen takia, mutta minähän en tosiaan pidä tyydyttyneitä rasvoja epäterveellisinä. Margariinit ja rypsiöljyn on parempi pysyä kaukana.

Lisää tietoa rasvoista (myös kookoksesta): Helsinki Paleon rasvaopasRavintoasiantuntija Jaakko Halmetojan kirjoitus kookostuotteista (2010)

Luuliemi
Luuliemen pitäisi korjata suoli ja parantaa mitä vaan, se ansaitsisi ihan oman postauksensa. Pakastimesta löytyi purkki liha-luulientä, jonka käytin kookospuuron tekoon. Keittelin ensimmäisellä viikolla myös ruoaksi lihakeittoa ydinluulla höystettynä. Kun liha oli kypsääja luu oli tuonut soppaan makua, jatkoin luun keittelyä toisessa kattilassa ja siitä syntyi vielä hyvä satsi herkullista lientä. Kookospuuron lisäksi luuliemi maistuu ihan sellaisenaan.

Paleokeittiö: Luut liemeen

Mausteet
Mausteista olen suosinut mm. kurkumaa, mustapippuria, inkivääriä ja valkosipulia. Kurkuma mm. hillitsee tulehdusta, tukee maksan toimintaa, parantaa ruoansulatusta ja vähentää kaasujen muodostumista suolistossa ja laskee kuumetta. Kurkuma valittiin vuoden 2010 rohdoskasviksi. Kurkuman vaikuttavasta aineesta kurkumiinistä löytyy paljon tutkimustietoa, johon voi paneutua Pubmedissä. Mustapippuri tehostaa kurkumiinin vaikutuksia, joten niitä kannattaa nauttia yhdessä. Inkivääri hillitsee tulehdusta ja kipuja, ja sitä käytetään paljon mm. pahoinvoinnin, vatsavaivojen ja nivelkipujen hoitoon. Valkosipuli on luonnon oma antibiootti. Myös ruususuola on ollut käytössä merisuolan lisäksi.

Pronutritionist: Maustekasvit, yrtit, matala-asteinen tulehdus ja muut terveysvaikutukset (osa 6)

Lisäksi kulutan satunnaisesti myös erilaisia superfoodeja, kuten macaa ja kaakaonibsejä. Satunnaisen käytön piiriin kuuluu myös aloe vera-mehu. Tiedot aloe veran terveysvaikutuksista ovat hieman ristiriitaisia. Aloe veran polysakkarideista pitäisi olla hyötyä mm. haavojen parantumiselle, hillitä tulehdusta, sienten ja bakteerien (mm. helikobakteerin) kasvua ja syöpää sekä tukea diabeetikkojen sokeritasapainoa. Sen sanotaan myös suojaavan ruoansulatuskanavaa, ja netissä aloe vera mehun kehutaan laajalti toimivan vuotavan suolen oireyhtymän hoidossa ja olevan suoliston terveydelle hyödyksi, mutta toisaalta sen on myös todettu parantavan lääkkeiden imeytymistä, mikä voi olla seurasta suoliston läpäisevyyden kasvusta. Mark’s Daily Applessa aloe veran uskotaan toimivan paremmin tilapäisen ummetuksen hoitoon. Minulla on ystäviä, jotka vannovat aloe veran nimeen, mutta itse en osaa nykytiedon valossa ottaa kantaa. Sanoisin että se sopinee paremmin satunnaiseen kun pitkäaikaiseen käyttöön. Aloe veran kyvyssä parantaa lääkkeiden imeytyvyyttä piilee riski lääkeaineiden pitoisuuksien nousuun liian korkeiksi veressä, joten itse en lähtisi sotkemaan aloe veraa mukaan kipulääkityksen aikana.

Lisää tietoa: Composition and Applications of Aloe vera Leaf Gel

Nämä kikat perustuvat sieltä täältä kertyneihin tietoihin, artikkeleihin, blogiteksteihin jne.  En ole ruvennut sen tarkemmin kaivamaan lähteiden luotettavuutta, mutta nopeamman paranemisen toivossa päätin kokeilla sellaisia juttuja, joista ei oman järjen mukaan pitäisi olla haittaakaan. Jos joku kaipaa lisätietoa ja perusteita, niin saa googlettaa ja plärätä Pubmediä.;)

(function(i,s,o,g,r,a,m){i[’GoogleAnalyticsObject’]=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,’script’,’//www.google-analytics.com/analytics.js’,’ga’);

ga(’create’, ’UA-66125539-1’, ’auto’);
ga(’send’, ’pageview’);

Kommentit (26)
  1. Oluessa haudutetut spareribsit (gluteeniton) - Pilkettä
    18.2.2017, 08:56

    […] ribseistä luut talteen ja keitellä niistä luuliemi! Täällä ohjeen tapainen, ja täällä ja täällä syitä miksi. ? Samankaltaisia (ihanan ylikypsiä, luullisia) reseptejä: Härän ribsit […]

  2. Proteiinivispipuuro ja mansikka-raparperichiahillo - Kauneus & Terveys -blogit
    16.12.2016, 13:57

    […] voi heittää halutessaan myös muut ”terveyslisät”, kuten L-glutamiinin, liivatejauheen tai vaikka macaa – mitä sitten käytätkin, jos mitään. […]

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *