Karitsan kare maa-artisokka-palsternakkasoseella
Hyvää pääsiäistä kaikille! 🙂 Nyt on jo maanantai, ja viimeistä vapaa päivää viedään ainakin minun osaltani. Mitä pääsiäispöytään?-kirjoituksessani arvuuttelin, että meillä todennäköisesti mentäisiin tänä vuonna klassisemmalla yrttilinjalla, ja kaipa sen voi sanoa toteutuneen. Viikkoa aiemmin tulimme testanneeksi kyllä superherkulliset marokkolaiset karitsanpotkat, mutta nyt pääsiäisenä tutustuimme ensimmäistä kertaa karitsan kareiden valmistamiseen Helsingin sanomien reseptillä. Pikkaisen sitä tuli muokattua, ja metodiikkaa sovellettua itselle mieleisemmäksi.
Karitsan kare
800 g karitsan kareeta eli kyljysriviä
25 g huoneenlämpöistä voita
1 luomusitruunan kuoret raastettuna
3 rkl hienonnettua timjamia
1-2 rkl dijon-sinappia
2 valkosipulinkynttä
¾ tl suolaa
Mustapippuria
Murskaa valkosipulinkynnet ja sekoita ne, voi, sitruunankuori, timjami, sinappi, suola ja mustapippuri keskenään maustevoiksi. Hiero seos kareiden pintaan. Tämän voi tehdä juuri ennen paistoa tai jo aiemmin, vaikka edellisenäkin päivänä. Ota lihat huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen kypsentämistä. Ruskista kareet kauttaaltaan pannulla ja nosta ne sitten uunivuokaan. Työnnä paistomittari suurimpaan kareeseen niin, että mittarin kärki osuu lihan paksuimpaan kohtaan. Kypsennä kareita uunissa 150 ⁰C asteessa kunnes ne ovat haluamasi kypsyisiä (medium ~58 ⁰C, n. 20-25 min). Anna lihojen vetäytyä pöydällä tai folioon käärittynä noin 10 minuuttia. Leikkaa ne sitten paloiksi luuparin välein. Tarjoile maa-artisokka-palsternakkapyreen, salaatin ja vaikkapa marinoidun punasipulin kera.
PS. Valuta paistinpannulle jäänyt maustevoi valmiiden kareiden päälle lautasille! 😉
Maa-artisokka-palsternakkasose
500 g maa-artisokkia
300 g palsternakkaa
1-2 dl kermaa tai kookosmaitoa
Suolaa
Ripaus jauhettua muskottipähkinää
Kuori juurekset ja pilko ne. Maa-artisokilla kestää kauemmin kypsyä, joten ne voi halutessaan pistää aika pieneksi. Keitä juureksia niukassa vedessä kunnes ne ovat kypsiä (kokeile haarukalla tai tikulla). Kaada nesteet pois ja soseuta juurekset sauvasekoittimella. Mausta muskottipähkinällä ja suolalla. Lisää kookosmaitoa tai kermaa kunnes koostumus on sopivan paksu.
Viinivinkkinä voisin antaa tälle aterialle ranskalaiset Châteuneauf-du-Papen viinit Les Combes d’ Arneval 2011 tai Domaine Juliette Avril 2010. 😉
[…] piparkakkupunajuuret Maa-artisokka-palsternakkasose Paahdetut maa-artisokat Lanttulaatikko (ilman jauhoja, maailman paras) Porkkanalaatikko (ilman […]
[…] täytetyt karitsarullat Karitsan entrecôte balsamicokastikkeella ja keväinen parsasalaatti Karitsan kareeta ja maa-artisokka-palsternakkapyreetä Karitsan paahtopaistia ja kanttarellimuhennosta Sitruunalla ja salvialla marinoitu […]