Gluteeniton sitruuna-marenkipiirakka sopii pääsiäiseen

Kun kävimme kahvilassa kun olin lapsi, valitsin aina kolmesta vaihtoehdosta: juustokakku, porkkanakakku tai sitruuna-marenkipiirakka. Nämä samat suosikit ovat pysyneet läpi vuosien, mutta iän (ja kahvin juonnin) myötä olen oppinut arvostamaan myös suklaakakkuja.  Yleisesti ottaen raikkaat maut kuitenkin viehättävät minua, eikä sitruunapiirakan pirteän keltainen väri haittaa sekään. Gluteeniton sitruuna-marenkipiirakka ei ole sen vaikeampi tehdä kuin tavallinenkaan ja pohjankin voi tehdä kahdella eri tapaa riippuen siitä mitä aineksia kaapeista sattuu löytymään.

Mielestäni gluteeniton sitruun-marenkipiirakka on myös kerrassaan mainio vaihtoehto tulevalle pääsiäiselle! Itseni ainakin tekee pääsiäisenä aina mieli jotain sitruksisen raikkaita ja väriltään aurinkoisen keltaisia jälkiruokia ja muita herkkuja. 😉 Muita hyviä vaihtoehtoja ovat muun muassa Key Lime Pie veriappelsiinista (tai ihan niistä limeistä) ja rahkapiirakka pullapohjaan. 😉
Lisää pääsiäisreseptejä löytyy reseptihakemistosta. 

Gluteeniton sitruuna-marenkipiirakka

Pohja, vaihtoehto 1:

  • 75 g huoneenlämpöistä, suolatonta voita tai 3/4 dl sulaa kookosöljyä
  • ½ dl mantelijauhoa tai jauhettuja auringonkukansiemeniä
  • 1 dl kookosjauhoa
  • 1 tl psylliumia
  • ½ dl sokeria
  • 1 keltuainen
  • ½ tl leivinjauhetta
  • Hieman jauhettua kardemummaa
  • Hyppysellinen suolaa

Pohja, vaihtoehto 2:

  • 200 g (gluteenittomia) digestivekeksejä
  • 100 g sulatettua voita

Sitruunakiisseli:

  • 1 dl vastapuristettua sitruunamehua (n. 2 sitruunan mehu)
  • 1-2 tl luomusitruunan kuorta raastettuna
  • 1,5-2 dl sokeria (1,5)
  • 4 rkl maissitärkkelystä
  • 3 kananmunan keltuaista
  • 1 rkl voita

Marenki

  • 4 kananmunan valkuaista
  • 1 dl sokeria

Valmista ensiksi kiisseli. Mittaa kattilaan kaikki ainekset paitsi voi. Kuumenna seosta samalla sekoittaen kunnes kiisseli paksuuntuu. Kun kiisseli on paksuuntunut, nosta kattila pois levyltä, lisää voi, sekoita hyvin ja jätä odottamaan pohjan valmistumista.

Valmista pohja. Mikäli teet vaihtoehdon 1, kookosjauhopohjan, Sekoita kaikki ainekset keskenään haarukan avulla. Jos teet vaihtoehdon 2, murenna keksit tehosekoittimessa/blenderissä tai muovipussissa kaulimen avulla ja sekoita siihen voi sula. Painele pohjan ainekset taikinasta riippumatta voidellun piirakkavuoan (halkaisija 24 cm) pohjalle ja reunoille. Esipaista pohjaa 5-10 minuuttia 175 C asteessa (keksipohjalle riittää lyhyempi) ja vaahdota sillä aikaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. HUOM! Valkuaisten seassa ei saa olla yhtään keltuaista, jotta niistä tulee oikeasti jämäkkää vaahtoa. Vaahdota valkuaiset monitoimikoneen tai sähkövatkaimen avulla. Lisää sokeri 3-4 erässä välissä sekoittaen. Kumoa sitruunakiisseli esipaistetulle pohjalle ja tasoittele. Levitä sen päälle valkuaisvaahto ja jätä siihen lastalla haluamiasi kuvioita. Paista sitruuna-marenkipiirakkaa uunissa vielä 10-15 minuuttia, kunnes marenki on saanut kauniin värin. Anna jäähtyä ennen tarjoilua.

treeni-ja-ravinto gluteeniton reseptit elamantapa
Kommentit (2)
  1. Hei!
    Vaikuttaa ihanalta ohjeelta.
    Missähän asteessa paistoit piirakan ja millä uunin tasolla? 🙂

    1. Kiitos Lta, olipa hyvä että huomasit että reseptistä on jäänyt astemäärät puuttumaan! Olen paistanut sekä pohjan että marengin 175 C asteessa. Uunini on kiertoilmauuni ja olen saanut hyvät tulokset ihan keskitasolla. 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *