Normaalipainoisena 10 vuotta – Näin sen tein

Sanotaan, että laihduttaminen on helppoa, mutta painonhallinta, eli painon pitäminen saavutetuissa lukemissa onkin sitten vaikeampaa. Ajattelin kertoa, miten minä olen siinä onnistunut.

Suurin muutos tapahtui reilut kymmenen vuotta sitten, toisen lapseni jälkeen. Ennen lapsia olin ollut kovaa vauhtia matkalla ylipainoiseksi. Kuvat 26 -vuotiaasta Annasta, ennen lapsia, kertovat, että jatkamalla samanlaista elämäntyyliä, olisin tällä hetkellä todennäköisesti reippaasti ylipainoinen.

Ennen lapsia – viime vuonna

Sain kaksi lasta lyhyen ajan sisään. Lapsilla on ikäeroa vuosi ja viisi kuukautta.  Loppuraskaudesta vaaka näytti reilut 85kg, eivätkä kaikki kilot suinkaan jääneet laitokselle. Liikkumaan en toisen raskauden aikana pystynyt, koska minulla oli runsaasti kipuja. Tämäkin kerrytti kiloja. Aloitin liikunnan raskauksien jälkeen melkolailla nollasta.

Päätös lopettaa lihominen

Toisen lapsen syntymän jälkeen sain kuitenkin herätyksen, etten enää halunnut kerätä lisää painoa. Päätin, että haluan lopettaa lihomisen (en päättänyt laihduttaa, koska imetin vielä). Halusin takaisin aktiiviseksi ja treenaavaksi naiseksi, joka olin ollut ennen lapsia. Halusin energiaa ja oman vartaloni takaisin. Halusin myös palavasti liikkeelle.

Kahden pienen lapsen, vauvan ja puolitoistavuotiaan kanssa, ei ollut kovin paljon mahdollisuuksia irtautua treenaamaan. Niinpä hankimme tuplarattaat, joita aloin työnnellä lasten päiväunien aikaan ympäri Turkua. Aloin myös tehdä lyhyitä kotijumppia, vatsatreeniä ja sen sellaista. Kunto koheni pikkuhiljaa. Etenin hyvin pienin askelin, olinhan aika rapakunossa. Mukaan tuli myös juoksu, josta innostuin sitten liikaakin: sain pahan rasitusvamman kantapäähän, enkä enää voinutkaan lenkkeillä.

Lasten hieman kasvettua toteutin haaveeni ja aloitin PT -opinnot. Opintojen myötä ymmärsin, mikä merkitys lihaskuntoharjoittelulla on kehonkoostumukseemme. Olin aiemmin harrastanut vain aerobisia lajeja, kuten juoksua ja spinningiä. Nyt aloin tehdä lihaskuntotreeniä ja se sai vartaloni kiinteytymään. Kehonkoostumus muuttui edullisempaan suuntaan: lihasmassa lisääntyi ja rasvaprosentti pieneni. Mitä enenmmän sain kerättyä lihasta, sitä enemmän kehoni poltti aktiivisesti rasvaa myös levossa. Painonhallinta helpottui.

Lihaskuntoharjoittelun kautta sain aivan uusia onnistumisen kokemuksia. Ensimmäiset miesten punnerrukset ja leuanvedot tuntuivat huikeilta saavutuksilta. Olinhan lähtenyt liikkeelle nollasta. Voimakkaaksi itsensä tunteminen on parasta, mitä tiedän.

Myös energiatasoni lisääntyi ja jaksoin arjessa paremmin. Huomasin myös, että olin saavuttanut urheilullisen vartalon, joka pystyi vaikka mihin. Paino oli hakeutunut minulle sopivaan luonnolliseen lukemaan ja siinä se on pysytellyt. Toki olen mennyt muutamia kiloja suuntaan ja toiseen, mutta olen pysynyt normaalipainoisena jo yli kymmenen vuotta. Ulkonäölliset tavoitteet jäivät pikkuhiljaa toissijaisiksi, enkä enää käynyt vaa’alla. Halusin vain olla vahva ja toimintakykyinen.

Ymmärsin myös, että vähemmän on enemmän ja että palautumisella ja levolla on valtava merkitys siihen, miten voimme ja kehitymme. Suuri oivallus minulle oli se, että pienilläkin liikuntahetkillä on oikeasti merkitystä. Ne saavat aikaan positiivisen kehän, jolloin aloin tehdä parempia valintoja myös keittiössä.

Tällä hetkellä minulla toimii parhaiten voima- ja lihaskuntotreenien ja aerobisten treenien jakaminen eri päiville. Lihasta pumppaan kotona ja salilla sekä ryhmäliikunnoissa. Lisäksi kävelen ja lenkkeilen. Uskon arkiliikunnan merkitykseen painonhallinnassani. Aina, kun voin, jätän auton kotiin ja käytän jalkojani.

Muutokset ruokavalioon

Tein myös muutamia muutoksia ruokavaliossani. Olin ennen syönyt aamupalaksi ison lautasellisen muroja maidolla tai sokerisella jugurtilla. Aina en syönyt aamupalaa lainkaan. Vaihdoin aamupalan proteiinipitoisemmaksi. Aloin syödä rahkaa marjoilla ja pähkinöillä tai kaurapuuroa kananmunalla. Päätin, etten jätä aamiasta koskaan väliin. Tällä oli suuria vaikutuksia: pysyin paremmin kylläisenä koko päivän, eikä lounaalla tullut syötyä liikaa.

Aloin pitää huolta, että syön 3-4 tunnin välein. Olin nimittäin huomannut, että pitkät ateriavälit ja epäsäännöllinen syöminen kostautuivat minulla hirvittävänä herkkuhimona ja ahmimistarpeena iltaisin. Aloin koota koululounaan lautasmallin mukaan ja vähensin hieman herkkuja. Olen kuitenkin tämän 10 vuotta syönyt edelleen herkkuja ihan säännöllisesti, eli mistään ei ole tarvinnut kieltäytyä. Kun ruokavalion perusta on kunnossa, eivät herkuttelut kaada kokonaisuutta.

Aloin myös syödä enemmän pehmeää rasvaa 10 vuotta sitten. Syön joka päivä pähkinöitä. Lotraan oliiviöljyllä ja syön muutaman kerran viikossa rasvaista kalaa ja avokadoa. Uskon, että pehmeiden rasvojen, erityisesti pähkinöiden lisääminen ruokavalioon on auttanut pitkäjänteisessä painonhallinnassa.

Syö normaalia suomalaista kotiruokaa, ihan samaa ruokaa, kuin koko perheemmekin syö. En vältä gluteenia, hiilihydraatteja tai maitoa, mutta kiinnitän huomiota kasvisten, hedelmien ja marjojen saantiin sekä riittävään kuidun saantiin. Syön riittävästi, jotta jaksan treenata.

Lisäravinteita en juuri käytä. Syön D-vitamiinia sekä probiootteja. Uskon maitohappobakteerien hyviin vaikutuksiin myös painonhallinnassa. Onhan suolistomme mikrobisto erittäin merkittävä niin fyysiselle kuin henkisellekin hyvinvoinnille.

Muutos on pysyvää

Kaikki nämä muutokset toteutin pikkuhiljaa, en kertarysäyksellä. Tarvittiin toistoja ja aikaa, jotta muutoksista tuli tapoja ja rutiinia. Ja nyt niistä on tullut pysyviä.

Nyt minun ei enää tarvitse miettiä, miten syön tai liikun. En ole ollut dieetillä tai tehnyt kieltäymyslistoja. En ole välttänyt hiilareita tai muitakaan ruoka-aineita. Tiedän kuitenkin historiastani sekä myös suvustani, että lihon helposti. Siksi haluan nähdä vaivaa, että pysyn normaalipainoisena.

Olen kiitollinen, että heräsin haluamaan muutosta kymmenen vuotta sitten. En voi olla kuvittelematta, missä olisin nyt, jos en olisi alkanut panostaa hyvinvointiini silloin. Toisaalta uskon, että olisin herännyt muutoshaluihin varmasti jossain vaiheessa. Minua lohduttaa ajatus, että muutos on mahdollinen milloin tahansa, ja vielä hyvin pienillä valinnoilla.

Haluaisin rohkaista sinuakin tekemään muutoksen, jos olet tällä hetkellä tyytymätön johonkin asiaan elämässäsi. Mutta pidä mielessä, että vähempikin riittää. Vähempikin riittää vasinkin silloin, jos haluat kohti pysyvää hyvinvointia ja painonhallintaa.

<3 Anna

P.s. Uuden Vartti riittää – kirjani (Tammi 2020), voi tilata tästä linkistä edulliseen kampanjahintaan, kotiin toimitettuna ja ilman toimituskuluja. Kirjassa kerron matkastani kohti tasapainoa treenien ja ruokailujen suhteen sekä itseni hyväksymistä. Kirja sisältää myös yli 30 lyhyttä treeniä upeine kuvineen, sekä ohjelman aloittelijalle ja edistyneelle, joiden avulla pääset liikkeelle, teet treenaamisesta rutiinia, kehität kuntoa, saat lisää energiaa ja kiinteydyt. Tilaa omasi ja liity meidän treenijengiin myös instassa: @ansaivo

Lue myös edellinen postaukseni: Nukkumisen vallankumous – Painopeitto ja uusi sänky

 

 

 

treeni-ja-ravinto ylipaino muodonmuutos ruokavaliot
Kommentit (3)
  1. Tsemppiä uuteen vuoteen 2020!

    1. annasaivosalmi
      13.1.2020, 10:17

      Kiitos samoin! T. Anna

  2. Terveellisemmät elämäntavat pian vuosikymmenen ajan | Henna Helena
    18.1.2020, 22:52

    […] Anna Saivosalmi, joka on jo 10 vuotta pysynyt normaalipainossa […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *